Connect with us

Gezondheid

Brandnetelthee: Wordt vitaler en gezonder met deze kruidenthee

Angelo

Published

on

Brandnetelthee

We zouden er goed aan doen om dagelijks ten minste één kop brandnetelthee te nuttigen. Deze thee, gemaakt van brandnetelbladeren, biedt verrassend veel gezondheidsvoordelen. Het draagt bij aan een beter welzijn en is effectief tegen diverse kleine gezondheidsproblemen.

Waarom is brandnetelthee gezond?

Brandnetelthee valt onder de kruidentheeën, aangezien het niet van traditionele theebladeren wordt gemaakt. Brandnetelthee bevat verschillende stoffen die de gezondheid ten goeden komen, en het heeft een vochtafdrijvende werking.

Vaak wordt brandnetel gezien als hinderlijk onkruid dat huidirritaties veroorzaakt en in de tuin in de weg staat. Het is daarom verrassend voor velen dat brandnetelthee heilzame eigenschappen heeft en zeer gunstig is voor onze gezondheid.

Naast het gebruik in thee, kan brandnetel ook verwerkt worden in soepen en bestaat er ook zoiets als brandnetel kaas.

Naast de verschillende stoffen die je immuunsysteem boosten, kan brandnetelthee drinken voor het slapen helpen bij het goed in slaap komen. Brandnetelthee is daarom erg populair.

De voordelen van brandnetelthee

Laten we eens kijken naar de uitgebreide gezondheidsvoordelen van brandnetelthee. Het is bijna makkelijker om op te noemen waarvoor het niet nuttig is!

 1. Brandnetelthee ondersteunt de huidgezondheid. Het heeft diuretische eigenschappen die helpen bij het verminderen van vochtophoping in het lichaam.
 2. Het is ook gunstig voor mensen met diabetes en helpt bij het verminderen van ontstekingen.
 3. Ervaar je vermoeidheid, menstruatieklachten of misselijkheid? Brandnetelthee kan ook hierbij verlichting bieden.
 4. Over het algemeen versterkt brandnetelthee het immuunsysteem. Het helpt bij het genezen en voorkomen van verkoudheid, is effectief tegen diarree en is aan te raden als je je niet helemaal fit voelt.
 5. Brandnetelthee werkt ook ontstekingsremmend, wat in veel gevallen handig kan zijn.
 6. Brandnetelthee bevat antioxidanten die helpen bij het beschermen van het lichaam tegen schadelijke vrije radicalen.
 7. Het is een goede bron van essentiële mineralen die nodig zijn voor de algehele gezondheid.
 8. Brandnetelthee bevat vitamine C en A, die beide cruciaal zijn voor het immuunsysteem en de huidgezondheid.

Zie je nu in waarom het verrassend is dat niet meer mensen dagelijks brandnetelthee drinken? En dit is waarschijnlijk nog maar een deel van de voordelen. Brandnetelthee lijkt bijna overal goed voor te zijn!

Brandnetelthee nadelen

Brandnetelthee, hoewel rijk aan gezondheidsvoordelen, heeft ook enkele potentiële nadelen die het belangrijk zijn om in overweging te nemen:

 1. Brandnetelthee kan interageren met bepaalde medicijnen, waaronder bloedverdunners, medicijnen voor hoge bloeddruk, en diuretica. Het is belangrijk om met een arts te overleggen voordat je brandnetelthee drinkt als je deze medicijnen gebruikt.

 2. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor brandnetels, wat kan leiden tot huiduitslag, jeuk of andere allergische reacties.

 3. Door de diuretische eigenschappen kan overmatig gebruik van brandnetelthee leiden tot nierproblemen, vooral bij mensen met bestaande nieraandoeningen.

 4. Brandnetelthee kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, wat problematisch kan zijn voor mensen met diabetes.

 5. Het gebruik van brandnetelthee wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, vanwege het gebrek aan onderzoek naar de veiligheid in deze groepen.

 6. Als diureticum kan brandnetelthee leiden tot frequent urineren, wat ongemakkelijk of onpraktisch kan zijn.

 7. Sommige mensen kunnen last krijgen van maag-darmklachten, zoals maagpijn of diarree, na het drinken van brandnetelthee.

 8. Brandnetelthee kan de bloeddruk verlagen, wat een probleem kan zijn voor mensen die al een lage bloeddruk hebben.

Krijg kracht dankzij de natuur met brandnetelthee

Het is verrassend dat je van brandnetels, die we vooral kennen vanwege hun jeuk veroorzakende bladeren, een smakelijke en gezonde thee kunt bereiden.

Wanneer je de prikkende bladeren kookt, transformeren ze in een heerlijke thee. Dit toont echt de wonderen van de natuur.

In tegenstelling tot sommige andere kruidentheeën, waarbij je moet oppassen voor overconsumptie, is het drinken van brandnetelthee altijd een prima keuze.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
6 Comments

6 Comments

 1. Linda schrijft 't op

  22 February, 2023 at 12:17

  Ik wist niet dat brandnetelthee ook een goed middel is tegen spierpijn

 2. Claire

  23 February, 2023 at 08:19

  Wauw wat zijn er onwijs veel gezondheidsvoordelen, dat wist ik helemaal niet! Ik vind brandnetthee wel heel erg lekker. Hoog tijd dus om het nog vaker te gaan drinken.

 3. Frederique

  23 February, 2023 at 08:49

  Goed om te weten dat brandnetelthee de bloedsuikerspiegel kan verlagen en de bloeddruk kan beïnvloeden. Dat wist ik helemaal niet. Ik heb het ook nooit geproefd, wel brandnetelkaas!

 4. nicole orriens

  23 February, 2023 at 09:58

  Ik heb inderdaad ook altijd gehoord dat het best gezond is. Maar ik ben altijd bang dat het heel er zou branden op mijn tong!

 5. Gea Scholtens

  23 February, 2023 at 14:42

  Dat klinkt goed! ook maar eens proberen. Ik drink de laatste tijd vooral veel Rooibos thee.

 6. Tessa

  23 February, 2023 at 16:01

  Het mij totaal niet lekker smaken, brandnetel thee. Maar ik ben er nu toch wel nieuwsgierig naar geworden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Afvallen

Hoe vermijd je de ‘dad bod’?

Angelo

Published

on

By

Hoe vermijd je de 'dad bod'

Of het nu je eerste, tweede of zelfs tiende kind is, het lijdt geen twijfel dat vader worden het moeilijk maakt om je gezondheids- en fitnessdoelen na te jagen zoals je dat eerder deed.

Maar wat als we zeggen dat je niet hoeft te kiezen tussen je gezondheid en je nieuwe bundeltje vreugde?

Bij Purity Fit hebben we honderden nieuwe vaders geholpen om een covermodel figuur te krijgen.

“Ik heb geen tijd!”, is waarschijnlijk de eerste gedachte die bij je opkomt.

Maar denk er eens zo over na… kun je een prijskaartje hangen aan een extra dag, week, maand of zelfs jaar met je kinderen? Kun je het je veroorloven om niet om je gezondheid te geven?

Wij zijn hier om te laten zien dat het geen of-of beslissing hoeft te zijn. Met een paar slimme aanpassingen kun je jezelf op weg helpen naar een herculische gezondheid, zelfs als je kleintje voor de 50e keer ‘s nachts huilt.

De gevaren van de ‘dad bod’

Je bent gezond, je bent fit, je bent best tevreden met je bankdruk (zelfs als het je partner echt niets kan schelen). En dan komt er een baby.

Groot ongemak, toch?

We maken natuurlijk een grapje. Maar niets kan je voorbereiden op de aanval van slapeloze nachten, luiers verschonen en de constante vraag naar eten…

We kennen allemaal het verhaal: een beetje extra podge op de love-handles, wallen onder de ogen – het hoort er allemaal bij als je een nieuwe vader wordt.

Helaas kunnen deze veranderingen rampzalige gevolgen hebben voor je gezondheid…

Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst goed hebt geslapen

Een paar uur minder slaap hier en daar lijkt misschien niets. Maar als nieuwe vader weet je maar al te goed hoe onwaar die bewering is!

56% van de nieuwe vaders geeft aan negatief gezondheidsgedrag te vertonen in de 12 maanden na de geboorte van hun kind. En de meerderheid daarvan kan worden toegeschreven aan slaaptekort.

En als je doel vetverlies is, kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Onderzoek toont aan dat slaapverlies van slechts twee uur per nacht de hoeveelheid vet die je verliest vermindert en het spierverlies versnelt. Dit wordt nog erger als je minder dan zes uur per nacht slaapt.

Stressmanagement… wat voor stressmanagement?

Dit nieuwe, hulpeloze wezen is gearriveerd dat voor werkelijk alles van jou afhankelijk is. Je kunt gerust zeggen dat jouw behoeften onderaan de pikorde zijn komen te staan.

Tot één op de 10 nieuwe vaders ervaart een depressie na de geboorte van hun baby en 70% zegt dat hun stressniveau exponentieel stijgt in de 12 maanden nadat ze voor het eerst vader zijn geworden.

Stress kan echter rampzalig zijn voor je gezondheid als je er niets aan doet.

Als stress chronisch wordt, loop je het risico op hartproblemen, diabetes en versnelde veroudering. Chronische stress is ook in grote mate betrokken bij het ontstaan van bijna alle depressieve stoornissen.

Minder tijd in de sportschool, grotere taille

Naar de sportschool gaan wanneer de baby verschoond moet worden, is misschien niet de beste manier om mama gelukkig te houden. Er is echter geen discussie over de negatieve gezondheidseffecten van minder lichaamsbeweging.

Tijdens een onderzoek onder 638 jongvolwassenen verloren nieuwe vaders gemiddeld vijf uur fysieke activiteit per week.

En dat is geen onbeduidend verschil. Dit vertaalt zich in een hoger risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en vergroot de kans op een verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Je kunt je kinderen voorbereiden op een slechte gezondheid

Hoe je voor jezelf zorgt, heeft een enorme invloed op je kinderen.

Vaders nemen vaak de rol op zich van leiders op het gebied van lichaamsbeweging binnen het gezin en zijn over het algemeen verantwoordelijk voor het betrekken van hun kinderen bij vrije tijd.

In een onderzoek onder 3.285 gezinnen hadden kinderen met een zwaarlijvige vader veertien keer meer kans om zwaarlijvig te worden in hun tienerjaren, zelfs als de moeder een gezond gewicht had.

Nu je een rolmodel bent, hangt de gezondheid van je baby er letterlijk vanaf!

Natuurlijk, als je met zoveel borden jongleert, kan deze achteruitgang zo onvermijdelijk lijken dat je je afvraagt hoe je die in vredesnaam kunt stoppen.

Maar een paar snelle aanpassingen kunnen het verschil maken. Wij laten je zien hoe.

Het tij keren voor je gezondheid, voor jou en je gezin

Het is normaal dat je prioriteiten veranderen als er een baby komt. Je hoeft ook niet helemaal toe te geven.

Als je vastzit in een sleur, lees je hier wat je kunt doen om beter voor jezelf en je gezin te zorgen.

Word lid van een sportschool

Eenzaamheid kan een groot probleem zijn voor nieuwe vaders. De dagen van een biertje in de kroeg zijn al lang voorbij en je voelt je een beetje buitengesloten als je op de Insta Story van een vriend klikt en hem aan de bar ziet zitten.

Maar blijf niet zitten zwelgen.

Er zijn genoeg nieuwe vaders zoals jij die hunkeren naar gezelligheid. Lid worden van een sportschool of fitnessgemeenschap is een geweldige manier om te socializen en de kilo’s kwijt te raken.

Of het nu een spinningles op maandagavond is of een uurtje five-a-side na het werk, slechts één uur beweging per week kan enorm helpen met je mindset.

En als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, breng de workout dan naar jou toe. Je kunt thuis met weinig apparatuur een zeer effectieve, uitdagende workout doen zonder uren weg te zijn van je gezin.

Of het nu een bandworkout is of een snel circuit met lichaamsgewichten, als je gelukkiger en gezonder bent, ben je een betere vader.

Houd je voeding eenvoudig

Doodmoe? Geen zin? Een afhaalmaaltijd klinkt als een goed idee, toch?

We begrijpen de drang. Maar door ultraverwerkt, zeer calorierijk voedsel te zoeken om tijd en energie te besparen, kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Een hoge consumptie van bewerkte voedingsmiddelen wordt in verband gebracht met een aanzienlijke toename van het risico op obesitas, een hoge middelomtrek en het metabool syndroom – een cluster van aandoeningen die je kansen op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2 vergroten.

Dat wil niet zeggen dat je een sterrenchef moet worden. Maar jij en mama kunnen niet op jullie best presteren als jullie geen goede voeding hebben:

 • Houd eiwitten van hoge kwaliteit, zoals kip van de grill, voorgekookte zalm of eiwitrijke yoghurt in de koelkast, zodat jij en mama op korte termijn kunnen bijtanken.
 • Bereid groenten in batches en vries ze in om de voorbereidingstijd te verkorten.
 • Maak voor elke maaltijd die je bereidt extra porties en vries die in voor later.
 • Weeg noten en bessen af in zakjes om tussendoortjes te maken waar jij en je moeder energie van krijgen.
 • Uitknijpbare yoghurtzakjes zijn ook een geweldige optie voor onderweg.

Investeer in een gezond maaltijdpreparatiebedrijf en bewaar extra voorraad in de vriezer voor noodgevallen met eten op het laatste moment.

Stop met drinken vlak voor het slapengaan

Helaas zou op dit moment de baby de enige moeten zijn die elke avond de fles pakt.

Van de vele negatieve gezondheidsgedragingen die mannen melden na de geboorte van hun eerste kind, is alcoholgebruik een van de meest voorkomende.

Voor veel mannen kan de stress die gepaard gaat met de overgang naar het ouderschap een belemmering vormen voor positieve gedragsverandering, waarbij alcoholgebruik dient als middel om te ontspannen.

Maar als je een blikje of twee opentrekt om de stress te verlichten – ook al lijkt het op dat moment een goed idee – kom je daar snel op terug.

Alcohol verstoort de slaapkwaliteit, verlaagt het testosteronniveau en belemmert de spiergroei. Al met al geen geweldige combinatie om er op je best uit te zien en je goed te voelen.

Als je deze tijd kunt vervangen door journaling, meditatie of wandelen in de natuur, zul je merken dat je veel beter in staat bent om te gaan met slaaptekort, werk, luierwisselingen en het ondersteunen van een zeer vermoeide moeder.

Blijf actief met de baby terwijl mama een dutje doet

Het is gek hoe zo’n klein mensje je zo ontzettend uitgeput kan laten voelen. Maar hoe moe jij ook bent, mama voelt het waarschijnlijk nog veel meer.

Naar buiten gaan met de baby geeft haar de broodnodige kans om een dutje te doen en biedt haar de kans om wat extra stappen te zetten.

Buiten wandelen is niet alleen een geweldige mentale gezondheidsboost, onderzoek toont ook aan dat het de slaapcyclus van de baby sneller op gang kan helpen, wat betekent dat jullie allebei eerder beter rusten dan later.

Focus op slaapkwaliteit

Toegegeven, het is vrij onwaarschijnlijk dat jullie op dit moment allebei de aanbevolen zeven uur slaap krijgen.

Je kunt misschien niet veel doen aan de hoeveelheid slaap, maar dat wil niet zeggen dat je de kwaliteit niet kunt maximaliseren.

Investeren in verduisterende rolgordijnen of een oogmasker is een gemakkelijke hack die je slaapkwaliteit zal verbeteren, terwijl witte ruis, zoals regengeluiden of golven, er ook voor kan zorgen dat de shut-eye die je krijgt zo goed mogelijk is.

En hoewel het misschien verleidelijk voelt om nu vooral op koffie te leven, zal het je op de lange termijn niet helpen om je frisser te voelen.

Cafeïne heeft een halveringstijd van vijf uur, dus als je een verstoorde slaap wilt voorkomen, moet je het in de uren voor het slapengaan vermijden.

Keuzes maken

Een nieuwe baby betekent minder tijd om te slapen, te eten en te trainen… en dat wordt al snel een glibberig pad. Voor je het weet ben je enkele kilo’s zwaarder, heb je al maanden niet meer gesport en is je favoriete maaltijd een afhaalmaaltijd.

Maar zo hoeft het niet te zijn.

Gezond blijven en presteren als kersverse vader lijken misschien twee onverenigbare doelen, maar de keuzes die je nu maakt zullen een grote impact hebben op de gezondheid van jou en je gezin.

En laten we eerlijk zijn, elke seconde, elk uur en elke dag die je kunt doorbrengen met degenen van wie je het meest houdt, is een kostbaar goed.

Maar hopelijk hebben we laten zien dat effectief niet gelijk staat aan ingewikkeld. Met een slimme planning vooraf kun je mama en baby de beste start geven zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Bronnen

 • Nedeltcheva, A.V., et al. (2010). Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity. Annals of Internal Medicine.
 • Rasheed N. (2016). Prolonged Stress Leads to Serious Health Problems: Preventive Approaches. International journal of health sciences.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American journal of lifestyle medicine.
 • Young, M. D., & Morgan, P. J. (2017). Paternal Physical Activity: An Important Target to Improve the Health of Fathers and their Children. American Journal of Lifestyle Medicine.
 • Dimova, E. et al. (2021). Exploring Men’s Alcohol Consumption in the Context of Becoming a New Father. Institute of Alcohol Studies.
 • Yates, J., (2018). Perspective: The Long-Term Effects of Light Exposure on Establishment of Newborn Circadian Rhythm
Continue Reading

Gezondheid

Wat ouders moeten doen om obesitas bij kinderen te stoppen

Angelo

Published

on

By

Wat ouders moeten doen om obesitas bij kinderen te stoppen

De wereld waarin we nu leven heeft de perfecte storm gecreëerd voor deze obesitascrisis bij kinderen.

Het is een overvloed aan goedkoop afvalvoedsel, gecombineerd met het feit dat kinderen niet meer buiten spelen.

Toen ik opgroeide, speelden we buiten. We hielden van de zomer omdat je moeder je riep als het donker was of als het etenstijd was.

Dat gebeurt nu niet meer. In plaats daarvan zijn computerspelletjes, tv en sociale media de norm voor kinderen.

Als ik terugdenk aan toen ik in de jaren 80 op school zat, had je altijd wel een kind in de klas dat werd gezien als het ‘dikke kind’. Maar eigenlijk waren ze niet dik. Ze waren gewoon van nature dik. Ze konden hun lichaam bewegen.

Nu zijn er 12-jarige jongens met borsten. Denk eens aan de fysieke en fysiologische problemen waar die jongens mee te maken krijgen.

Ze zijn op alle manieren in de steek gelaten…

De waarheid kan het leven van een kind veranderen

Als het aan mij lag, zou de school de ouders opbellen en zeggen: ‘Kijk naar je kind. Dit is niet goed’. Maar mensen zijn bang om de waarheid te vertellen omdat ze anders aanstoot nemen.

En dat is gewoon de waarheid vermijden. Terwijl dat pijnlijke, waarheidsgetrouwe gesprek de loop van iemands leven kan veranderen.

Alles met mate

Het gaat niet om perfectie. Het gaat om verstandige gematigdheid.

Of het nu gaat om voedselkeuzes aan de ontbijttafel, of voor YouTube zitten versus buiten spelen, ouders moeten elke dag moeilijke keuzes maken in het belang van hun kinderen.

Het is zo gemakkelijk om kinderen voor YouTube of een computerspel te houden. Ik doe het ook. Het is niet het einde van de wereld. Maar we moeten er ook voor zorgen dat ze het huis uit komen en wat bewegen.

De dag beginnen met een kom cornflakes is niet het begin van de dag dat ik mijn kinderen geef, of dat ik mijn klanten zou aanraden. Maar het is ook niet het einde van de wereld.

De echte oorzaak van obesitas bij kinderen

Maar de dag beginnen met cornflakes met een laagje suiker, toast met pindakaas en chocolademelk, overdag snoepen, tijdens de lunch junkfood eten, ‘s middags nog meer junkfood eten, naar huis gaan om nog meer bewerkt voedsel te eten en niet sporten.

Dat is een ramp. En dat leidt na verloop van tijd tot een opeenstapeling van problemen. Het is niet noodzakelijk een gebrek aan ouderlijke kennis. Het is lui ouderschap.”

Tips voor ouders om obesitas bij kinderen te voorkomen

In de huidige maatschappij is de strijd tegen obesitas bij kinderen urgenter dan ooit. De combinatie van goedkoop afvalvoedsel en een sedentaire levensstijl heeft een obesitasepidemie onder jongeren ontketend.

Als ouders hebben we de verantwoordelijkheid om het tij te keren en onze kinderen te begeleiden naar een gezondere toekomst.

Hier zijn enkele cruciale stappen die ouders kunnen nemen om obesitas bij hun kinderen te voorkomen.

Creëer een evenwichtig dieet

Vermijd suikerrijke ontbijtgranen

Begin de dag met een voedzaam ontbijt dat rijk is aan eiwitten en vezels, zoals havermout, eieren, of volkoren toast met avocado. Dit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel en bevordert verzadiging.

Introduceer meer groenten en fruit

Moedig uw kinderen aan om een regenboog aan groenten en fruit te eten. Dit zorgt niet alleen voor essentiële vitaminen en mineralen maar helpt ook om een gezonde relatie met voedsel te ontwikkelen.

Beperk verwerkt en junkfood

Hoewel het af en toe geen kwaad kan, is het belangrijk om de inname van verwerkte voedingsmiddelen en snacks te beperken. Bied gezonde alternatieven aan zoals noten, yoghurt of gesneden groenten.

Promoot Fysieke Activiteit

Beperk schermtijd

Stel grenzen in voor de tijd die kinderen doorbrengen voor schermen. Moedig actief spel aan door buitenactiviteiten te plannen of door lid te worden van lokale sportteams of clubs.

Familie activiteiten

Maak van fysieke activiteit een gezinsaangelegenheid. Ga samen wandelen, fietsen of zwemmen. Dit niet alleen bevordert de gezondheid, maar versterkt ook de familieband.

Leer door voorbeeld

Kinderen volgen vaak het voorbeeld van hun ouders. Door zelf actief en gezond te leven, inspireer je je kinderen om hetzelfde te doen.

Educatie en Bewustzijn

Voedingseducatie

Leer kinderen over gezonde voeding en het belang van een gebalanceerd dieet. Betrek ze bij het boodschappen doen en het bereiden van maaltijden om hun kennis en interesse in voeding te vergroten.

Bespreek media-invloeden

Bespreek met uw kinderen hoe reclames en sociale media ongezonde eetgewoonten kunnen promoten en leer ze kritisch te denken over de boodschappen die ze ontvangen.

Gezonde gewoontes

Leer kinderen dat gezond leven niet gaat om restricties, maar om balans. Het is belangrijk om hen te leren luisteren naar hun lichaam en te genieten van eten met mate.

Sociale en Emotionele Ondersteuning

Positieve versterking

Gebruik positieve versterking in plaats van voedsel als beloning. Complimenteer gezonde keuzes en vier fysieke prestaties.

Ondersteun zelfvertrouwen

Help kinderen een positief lichaamsbeeld en zelfvertrouwen op te bouwen. Focus op wat hun lichaam kan doen, niet op hoe het eruitziet.

Beheer stress en emoties

Leer kinderen gezonde manieren om met stress en emoties om te gaan, in plaats van tot eten te wenden als troost.

Door deze stappen te nemen, kunnen ouders een fundamentele rol spelen in het voorkomen van obesitas bij kinderen.

Het gaat niet alleen om het verminderen van risico’s op gezondheidsproblemen, maar ook om het opbouwen van een basis voor een levenslange gezonde levensstijl.

Door samen te werken, kunnen we onze kinderen een helderdere en gezondere toekomst bieden.

Continue Reading

Afvallen

De voordelen van het overslaan van het ontbijt

Angelo

Published

on

By

De voordelen van het overslaan van het ontbijt

Is het ontbijt echt de belangrijkste maaltijd van de dag?

Moeten we ontbijten om in de vorm van ons leven te komen?

Deze vragen komen misschien een beetje als een verrassing als je überhaupt bekend bent met wat we doen bij Ultimate Performance.

Maar een van de kwaliteiten die ons voorop houdt in de personal training industrie is ons niet aflatende streven naar uitmuntendheid voor onze klanten.

In de fitnesswereld waarin we leven, zijn veel trainers vergeten dat de belangrijkste persoon in de kamer de cliënt is en altijd zal blijven.

Als je een bepaalde manier van denken aan een klant probeert op te leggen, raken ze altijd gefrustreerd, houden ze zich niet aan de regels en gaan ze snel ergens anders zoeken.

Voor de meeste mensen is ontbijten een vast onderdeel. De miljardenindustrie voor ontbijtgranen heeft velen gehersenspoeld in het geloof dat sterk bewerkte ‘voedingsmiddelen’ in kartonnen dozen essentieel zijn om de dag te beginnen.

Overslaan van het ontbijt

Maar wat als je niet van ontbijten houdt? Of wat als je je nog beter voelt als je het helemaal overslaat?

Wetenschappelijke ‘deskundigen’ hebben ons jarenlang ingeprent dat als je het ontbijt overslaat, dit een bron van obesitas en ziekte is.

De perceptie dat ‘het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is’ is zo ingebakken in de maatschappij dat alles wat daar tegenin gaat heiligschennis zou zijn.

Het is verontrustend dat dit geloof invloed heeft gehad op wetenschappelijk onderzoek naar het effect van ontbijten op obesitas, waarin meerdere keren is geconcludeerd dat er een verband bestaat (maar verband betekent nog geen oorzakelijk verband!).

Een meta-analyse heeft dit onlangs onderzocht en kwam tot de conclusie dat het ‘geloof’ in de voordelen van ontbijten ‘de kracht van het wetenschappelijk bewijs overstijgt’.

Toen ze dieper gingen graven, ontdekten de analisten een aantal serieuze problemen in het werk dat werd gedaan; één daarvan was een sterke onderzoeksbias bij het interpreteren van resultaten.

Als het aankomt op onderzoek rondom het ontbijt, moeten we het vaak met een korreltje zout nemen. Slecht uitgevoerde onderzoeken en tegenstrijdige resultaten en meningen betekenen dat er geen duidelijk antwoord is.

Dit wil helemaal niet zeggen dat we het onderwerp 180 graden gedraaid hebben – het is om te benadrukken dat je onbevooroordeeld moet blijven als het gaat om het vinden van een manier van eten die past bij JOUW behoeften.

Dit laatste punt brengt ons bij het eerste en belangrijkste voordeel van het overslaan van het ontbijt.

Individueel ontbijt

Het moeilijkste aan in vorm komen is je aan het dieet houden. Elke manier waarop we het de klant makkelijker kunnen maken, doen we. Voor sommige mensen kan dit het overslaan van het ontbijt zijn.

UP trainers bevinden zich in de gelukkige positie dat ze deel uitmaken van een doorlopend intern onderzoekslaboratorium, dus we weten wat werkt en wat niet werkt bij een grote populatie.

Voor een minderheid van de klanten werkt het overslaan van het ontbijt echt goed. En wat nog belangrijker is, het zorgt ervoor dat ze zich op de lange termijn 10 keer beter aan de regels houden.

Sommige mensen hebben nooit honger als ze wakker worden, dus ontbijten kan geforceerd worden, wat ongemakkelijk is.

Anderen vinden het niet lekker en worden er misselijk van.

Voor sommigen ligt het aan hun schema en productiviteitsniveaus. Ze voelen zich als eerste productief, dus willen ze daarvan profiteren en later eten.

Voordelen van vetverlies

De totale calorie-inname is de belangrijkste factor om rekening mee te houden (mits we de juiste voeding eten) als we vetverlies nastreven.

Dat gezegd hebbende, een van de indirecte effecten van het overslaan van het ontbijt is een verminderde energie-inname, mits je de rest van de dag niet aan het schransen bent.

Ten tweede weet iedereen die lange tijd op dieet is geweest dat als er een truc is om het hongergevoel te verminderen, het de moeite waard is om die uit te voeren.

Voor sommige mensen kan het helpen om het ontbijt over te slaan en wat later te eten. Het idee hierachter is dat je hetzelfde aantal maaltijden eet, maar in een korter tijdsbestek.

Het voordeel is hier vooral psychologisch, maar wel een voordeel dat de therapietrouw bevordert.

De voordelen voor de gezondheid

De gerapporteerde voordelen voor de gezondheid van het overslaan van het ontbijt of langdurig vasten zijn zeer overtuigend.

Verminderde markers van ontsteking, oxidatieve stress en bloeddruk.

Verbeterde cardiovasculaire functie, meer celherstel en een hogere afgifte van groeihormoon.

Het klinkt allemaal erg goed.

Het probleem met deze bevindingen is dat je evenveel onderzoeken kunt vinden die hetzelfde aantonen bij een normaal calorietekort.

Misschien wel het meest besproken en relevante gezondheidsvoordeel van het verlengen van je nachtvasten is veroudering tegengaan.

Meer specifiek, het verbeteren van het natuurlijke proces dat autofagie heet, wat de ‘verwijdering van cellulaire troep’ uit je lichaam is, een vorm van ontgifting.

Een gemakkelijke manier om erover na te denken is ‘het huis schoonmaken’ voor het lichaam. Autofagie ruimt defecte onderdelen, kankergezwellen en stofwisselingsstoornissen op en heeft als doel ons lichaam efficiënter te maken.

Het is essentieel voor gezond ouder worden en wordt belangrijker naarmate je ouder wordt.

Wat moet je doen?

De bedoeling van dit artikel was niet om iedereen op te roepen om te stoppen met ontbijten. Verre van dat. Het is geschreven om mensen te laten inzien dat ontbijten niet in alle gevallen essentieel is.

De meeste van onze klanten ontbijten wel en houden van de energieboost en focus die het hun geeft. Bij personal training gaat het er echter om het proces aan de cliënt aan te passen. Als de cliënt zich beter voelt door later te ontbijten, ga er dan vooral voor.

Een waarschuwing hierbij is dat je niet in de val moet trappen om de exacte tijden te noemen waarop je wel of niet moet eten.

Veel van de populaire ‘intermittent fasting’ protocollen kunnen je laten denken dat je 16 uur moet vasten en alleen mag eten als de klok twaalf uur slaat.

Om de voordelen van een uitgesteld ontbijt te benutten, moet je in werkelijkheid experimenteren en uitvinden wat werkt voor jouw individuele voorkeur, behoeften en doelen.

Continue Reading

Trending