Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

Is brandnetelthee gezond?

In dit artikel bespreken we de vermeende en bewezen gezondheidseffecten van brandnetels en brandnetelthee, en onderzoeken we of brandnetelthee een gezonde keuze is en waarvoor het goed kan zijn.

Brandnetels

Brandnetels zijn planten die wereldwijd voorkomen en vaak worden gezien als onkruid vanwege hun snelgroeiende en invasieve aard. De brandnetelplant heeft dunne stekende haartjes op de stengels en bladeren die een brandend en irriterend gevoel kunnen geven bij aanraking. Dit komt doordat de haartjes histamine, mierenzuur en andere chemische stoffen bevatten.

Hoewel brandnetels vaak worden beschouwd als ongewenste planten, hebben ze vele toepassingen in de geneeskunde en als voedsel. Brandnetelbladeren kunnen worden gedroogd en gebruikt om thee te maken die bekend staat om zijn vele gezondheidsvoordelen. Daarnaast worden brandnetelbladeren soms gebruikt als ingrediënt in soepen, salades en andere gerechten vanwege hun voedingswaarde.

Brandnetels worden ook gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege hun ontstekingsremmende en diuretische eigenschappen. Ze kunnen worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder artritis, allergieën, bloedarmoede en huidaandoeningen.

Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het hanteren van brandnetels vanwege de stekende haartjes en om de plant alleen te oogsten op plaatsen waar de bodem niet verontreinigd is.

Brandnetelthee

Brandnetelthee wordt gemaakt van de bladeren van de brandnetelplant en staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Het is een populaire thee die zowel warm als koud kan worden gedronken en wordt vaak gebruikt als natuurlijk middel om allergieën te behandelen en het immuunsysteem te versterken.

Brandnetelthee bevat vitamines, mineralen en antioxidanten, waaronder vitamine C, calcium, ijzer en magnesium. Het heeft ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van artritispijn en spierpijn. Bovendien kan het helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de spijsvertering.

Waar is brandnetelthee goed voor?

Brandnetelthee staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Ontstekingsremmend: Brandnetelthee heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan daarom helpen bij de behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen, zoals artritis.
 2. Diuretisch: Brandnetelthee heeft diuretische eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen om overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen. Dit kan gunstig zijn bij het behandelen van oedeem en het voorkomen van nierstenen.
 3. Antioxidant: Brandnetelthee bevat antioxidanten, die kunnen helpen om vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren en zo het risico op chronische ziekten te verminderen.
 4. Verbetert de spijsvertering: Brandnetelthee kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en kan helpen bij de behandeling van maagzweren, diarree en andere spijsverteringsproblemen.
 5. Verlaagt de bloedsuikerspiegel: Brandnetelthee kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes.
 6. Verbetert de huidgezondheid: Brandnetelthee kan helpen bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen, zoals eczeem en acne, vanwege zijn ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

Is brandnetelthee gezond?

Over het algemeen wordt brandnetelthee beschouwd als een gezonde drank vanwege de vele gezondheidsvoordelen die eraan worden toegeschreven. Zoals ik eerder heb vermeld, heeft brandnetelthee ontstekingsremmende, diuretische en antioxidant eigenschappen. Het kan helpen bij de behandeling van verschillende aandoeningen en kan bijdragen aan een algemene verbetering van de gezondheid.

Brandnetelthee is ook een natuurlijke bron van voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine K, vitamine A, ijzer, calcium en magnesium. Het bevat ook flavonoïden en andere antioxidanten.

Hoewel brandnetelthee over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan het voor sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, zoals maagklachten, diarree en allergische reacties.

Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals lage bloeddruk en diabetes, moeten ook voorzichtig zijn met het drinken van brandnetelthee, omdat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen en de bloeddruk kan beïnvloeden.

Wat zit er in brandnetelthee?

Eiwitten (vergelijkbaar met spinazie)
Vitamine A,B,C,D en K
Calcium (relatief veel t.o.v. andere groen bladige groenten)
Magnesium (relatief veel t.o.v. andere groen bladige groenten)
IJzer
Silicium
Kalium
Flavonoïden (sterke antioxidanten)
Carotenoïden (antioxidanten)

Brandnetelthee tegen diabetes

Brandnetelthee wordt soms genoemd als een mogelijke natuurlijke remedie tegen diabetes, omdat het kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat brandnetelthee de insulinegevoeligheid kan verbeteren en de bloedglucosewaarden kan verlagen, waardoor het een potentieel nuttig middel is voor mensen met diabetes type 2.

Een studie uit 2013, gepubliceerd in het tijdschrift Phytotherapy Research, wees uit dat brandnetelthee hielp de bloedsuikerspiegel bij ratten te verlagen en ook de insulineresistentie verminderde.

Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, onderzocht de effecten van brandnetel op diabetische ratten en vond dat het hielp de bloedsuikerspiegel en het cholesterol te verlagen.

Hoewel deze studies veelbelovend zijn, is er nog meer onderzoek nodig om de effectiviteit van brandnetelthee bij de behandeling van diabetes bij mensen te bevestigen.

Het is belangrijk op te merken dat brandnetelthee geen vervanging is voor medicatie en andere behandelingen voor diabetes, en dat het altijd belangrijk is om advies in te winnen bij een arts voordat je brandnetelthee gaat gebruiken als onderdeel van je diabetesbehandeling.

Brandnetelthee als antioxidant

Brandnetelthee wordt vaak geprezen vanwege zijn antioxiderende eigenschappen. Antioxidanten zijn stoffen die kunnen helpen schade aan cellen en weefsels te voorkomen of te verminderen door vrije radicalen te neutraliseren, die kunnen bijdragen aan veroudering en verschillende ziekten.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Food Chemistry in 2007, toonde aan dat brandnetelbladeren en -wortels een hoge concentratie aan antioxidanten bevatten, waaronder vitamine C, carotenoïden en flavonoïden.

Bovendien wees een andere studie uit 2011 gepubliceerd in het tijdschrift Acta Poloniae Pharmaceutica op de antioxiderende activiteit van brandnetelthee en de mogelijkheid dat deze thee zou kunnen helpen om vrije radicalen te bestrijden.

De antioxiderende eigenschappen van brandnetelthee kunnen bijdragen aan verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de gezondheid van het hart en het voorkomen van ziekten zoals kanker en diabetes.

Hoewel meer onderzoek nodig is om deze effecten te bevestigen, kan het regelmatig drinken van brandnetelthee als onderdeel van een gezonde levensstijl nuttig zijn om je lichaam te helpen beschermen tegen oxidatieve schade.

Brandnetelthee is vochtafdrijvend

Brandnetelthee staat bekend om zijn vochtafdrijvende eigenschappen. Dit betekent dat het drinken van brandnetelthee kan helpen bij het verwijderen van overtollig vocht uit het lichaam.

Een van de redenen waarom brandnetelthee vochtafdrijvend is, is vanwege de diuretische eigenschappen. Diuretica zijn stoffen die helpen bij het stimuleren van de nieren om meer urine te produceren. Door meer urine uit te scheiden, kan overtollig vocht uit het lichaam worden verwijderd, waardoor het risico op zwellingen en oedeem kan verminderen.

Bovendien bevat brandnetelthee ook kalium, wat kan helpen om het vochtgehalte in het lichaam in balans te houden. Kalium is een elektrolyt dat van vitaal belang is voor een goede werking van het hart, de spieren en de nieren.

Hoewel brandnetelthee over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om te onthouden dat het drinken van vochtafdrijvende theeën, waaronder brandnetelthee, kan leiden tot uitdroging als het niet gepaard gaat met voldoende inname van vocht. Daarom is het belangrijk om altijd voldoende water te drinken wanneer je brandnetelthee of andere vochtafdrijvende theeën drinkt.

Lagere bloeddruk door brandnetelthee

Brandnetelthee kan mogelijk helpen om de bloeddruk te verlagen. Een hoge bloeddruk is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het drinken van brandnetelthee kan leiden tot een daling van de bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk doordat brandnetelthee een diuretische werking heeft, wat betekent dat het kan helpen bij het verwijderen van overtollig vocht uit het lichaam. Door het verminderen van het bloedvolume kan het lichaam de bloeddruk verlagen.

Bovendien bevat brandnetelthee ook stoffen die kunnen helpen bij het ontspannen van de bloedvaten, wat de bloedstroom kan verbeteren en de bloeddruk kan verlagen. Een voorbeeld van zo’n stof is cafeïnezuur, dat in brandnetelbladeren voorkomt en ontstekingsremmende en bloeddrukverlagende eigenschappen heeft.

Het is belangrijk om op te merken dat meer onderzoek nodig is om de exacte effecten van brandnetelthee op de bloeddruk te bepalen en dat het drinken van brandnetelthee alleen niet voldoende is om hoge bloeddruk te behandelen. Als je last hebt van hoge bloeddruk, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts en een gezonde levensstijl te hanteren met een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Brandnetelthee tegen maag-darm-klachten

Brandnetels kunnen mogelijk helpen bij het verlichten van maag-darmklachten, zoals maagpijn, misselijkheid en braken. De bladeren van brandnetels bevatten stoffen zoals flavonoïden, looistoffen en kiezelzuur, die kunnen helpen bij het kalmeren van de maag en darmen.

Een onderzoek uit 2013 wees uit dat brandnetelextract kan helpen bij de behandeling van maagzweren en ontstekingen in de darmen. In de studie kregen ratten met maagzweren gedurende 10 dagen een behandeling met brandnetelextract, waarna hun maagzweren significant waren afgenomen.

Brandnetels hebben ook een milde laxerende werking, wat betekent dat ze kunnen helpen bij het stimuleren van de darmbewegingen en het bevorderen van de stoelgang. Dit kan nuttig zijn bij de behandeling van constipatie.

Brandnetelthee

Brandnetelthee en testosteron

Er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat brandnetelthee kan helpen bij het verhogen van het niveau van vrije testosteron in het lichaam. Testosteron is een belangrijk hormoon dat bijdraagt aan de ontwikkeling van mannelijke eigenschappen, spiergroei, energie en een gezonde libido.

Een studie uit 2014 onderzocht de effecten van brandnetelwortelextract op de testosteronspiegel bij mannen met een laag testosterongehalte. De deelnemers kregen gedurende 12 weken dagelijks een supplement met brandnetelwortelextract toegediend. Aan het einde van de studie werd een significante toename van de vrije testosteronspiegel bij de mannen opgemerkt.

Een andere studie uit 2017 onderzocht het effect van brandnetelbladextract op de testosteronspiegel bij ratten. De ratten kregen gedurende 28 dagen dagelijks brandnetelbladextract toegediend. Aan het einde van de studie werd een significante toename van de testosteronspiegel bij de ratten opgemerkt.

5-alfa-reductase en aromatase

5-alfa-reductase en aromatase zijn beide enzymen die betrokken zijn bij de omzetting van testosteron, een mannelijk hormoon, naar andere hormonen zoals dihydrotestosteron (DHT) en oestrogeen, vrouwelijke hormonen.

5-alfa-reductase is het enzym dat testosteron omzet in DHT, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van mannelijke kenmerken, zoals gezichtsbeharing en kaalheid. Te veel DHT kan echter ook leiden tot gezondheidsproblemen, zoals prostaatvergroting en haaruitval.

Aromatase is het enzym dat testosteron omzet in oestrogeen, een hormoon dat voornamelijk bij vrouwen voorkomt, maar ook aanwezig is in kleine hoeveelheden in het mannelijk lichaam. Te veel oestrogeen bij mannen kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals gynaecomastie, een aandoening waarbij mannen borstweefsel ontwikkelen.

Brandnetelthee kan mogelijk een positief effect hebben op het niveau van DHT en oestrogeen in het lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat brandnetelwortel extract de activiteit van 5-alfa-reductase kan remmen, waardoor de omzetting van testosteron in DHT wordt vertraagd. Dit kan nuttig zijn bij aandoeningen zoals prostaatvergroting, waarbij een overmaat aan DHT betrokken is.

Daarnaast kan brandnetelthee ook de activiteit van aromatase remmen, waardoor de omzetting van testosteron in oestrogeen wordt verminderd. Dit kan bijdragen aan een gezond hormonaal evenwicht in het lichaam.

Brandnetelthee en acne

Brandnetelthee wordt soms gebruikt als een natuurlijke remedie tegen acne. Acne wordt veroorzaakt door ontstekingen in de huid, en brandnetelthee heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien kan brandnetelthee helpen bij het verminderen van de overtollige productie van talg, wat kan leiden tot verstopte poriën en acne.

Een andere manier waarop brandnetelthee kan helpen bij acne is door het lichaam te ontgiften. Brandnetelthee is een natuurlijk diureticum, wat betekent dat het kan helpen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en de nieren te stimuleren. Door het lichaam te ontgiften kan de huid er gezonder uitzien en kunnen ontstekingen verminderen.

De voordelen van brandnetelthee

Brandnetelthee heeft verschillende potentiële voordelen voor de gezondheid, zoals:

 1. Ontstekingsremmende werking: Brandnetelthee bevat natuurlijke verbindingen die ontstekingen kunnen verminderen, waardoor het mogelijk kan helpen bij aandoeningen zoals artritis, allergieën en astma.
 2. Vochtafdrijvend effect: Brandnetelthee werkt vochtafdrijvend, wat kan helpen bij het verminderen van vochtophoping en gezwollen enkels.
 3. Ondersteuning van de bloedsomloop: Het drinken van brandnetelthee kan de bloedsomloop helpen verbeteren, waardoor het mogelijk kan helpen bij het verlagen van hoge bloeddruk.
 4. Mogelijk effect op bloedsuikerspiegel: Brandnetelthee kan mogelijk helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, waardoor het een potentiële aanvulling kan zijn op de behandeling van diabetes.
 5. Ondersteuning van de spijsvertering: Brandnetelthee kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van maag- en darmklachten zoals constipatie en diarree.

Hoe maak je brandnetelthee van verse bladeren?

Je kunt brandnetelthee maken van verse brandnetelbladeren door de volgende stappen te volgen:

 1. Verzamel een handvol verse brandnetelbladeren. Draag handschoenen om te voorkomen dat je gestoken wordt door de brandharen.
 2. Spoel de bladeren af onder koud stromend water om vuil en insecten te verwijderen.
 3. Knip de bladeren in stukjes met een schaar.
 4. Breng een pot met ongeveer 500 ml water aan de kook.
 5. Voeg de gehakte brandnetelbladeren toe aan het kokende water en laat ze 2-3 minuten zachtjes koken.
 6. Haal de pot van het vuur en dek deze af met een deksel.
 7. Laat de brandnetelbladeren ongeveer 10 minuten in het water trekken.
 8. Zeef de thee om de bladeren te verwijderen en giet de thee in een kopje.
 9. Voeg eventueel wat honing of citroen toe voor extra smaak.

Brandnetelthee heeft een licht kruidige, grasachtige smaak en kan warm of koud gedronken worden.

Hoe maak je brandnetelthee van gedroogde bladeren?

Je kunt ook brandnetelthee maken van gedroogde brandnetelbladeren. Hier is hoe:

 1. Verzamel of koop gedroogde brandnetelbladeren. Je kunt gedroogde brandnetelbladeren kopen bij de meeste natuurvoedingswinkels of online.
 2. Meet ongeveer 1 eetlepel gedroogde brandnetelbladeren per kopje thee dat je wilt maken.
 3. Breng water aan de kook en laat het vervolgens een paar minuten afkoelen. Het water moet heet zijn, maar niet meer koken, om te voorkomen dat het de smaak van de thee beïnvloedt.
 4. Plaats de gedroogde brandnetelbladeren in een thee-ei of zeef en plaats deze in je kopje.
 5. Giet het hete water over de bladeren en laat de thee ongeveer 5-10 minuten trekken.
 6. Haal het thee-ei of de zeef uit het kopje en geniet van je zelfgemaakte brandnetelthee!

Je kunt eventueel wat honing of citroensap toevoegen om de smaak te verbeteren.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

6 thoughts on “Is brandnetelthee gezond?

 • Linda schrijft 't op

  Ik wist niet dat brandnetelthee ook een goed middel is tegen spierpijn

  Reply
 • Wauw wat zijn er onwijs veel gezondheidsvoordelen, dat wist ik helemaal niet! Ik vind brandnetthee wel heel erg lekker. Hoog tijd dus om het nog vaker te gaan drinken.

  Reply
 • Frederique

  Goed om te weten dat brandnetelthee de bloedsuikerspiegel kan verlagen en de bloeddruk kan beïnvloeden. Dat wist ik helemaal niet. Ik heb het ook nooit geproefd, wel brandnetelkaas!

  Reply
 • nicole orriens

  Ik heb inderdaad ook altijd gehoord dat het best gezond is. Maar ik ben altijd bang dat het heel er zou branden op mijn tong!

  Reply
 • Gea Scholtens

  Dat klinkt goed! ook maar eens proberen. Ik drink de laatste tijd vooral veel Rooibos thee.

  Reply
 • Het mij totaal niet lekker smaken, brandnetel thee. Maar ik ben er nu toch wel nieuwsgierig naar geworden

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.