Connect with us

Gezondheid

Histamine verlagende voeding

Angelo

Published

on

Gezond eten

Histamine, dat kleine molecuul dat een grote rol speelt in ons immuunsysteem en onze spijsvertering, kan soms een beetje te veel van het goede zijn. Misschien merk je dat je lichaam overactief reageert op bepaalde voedingsmiddelen, of misschien voel je je na een maaltijd opgeblazen en ongemakkelijk. Het kan zijn dat je lichaam te veel histamine aanmaakt of dat het niet efficiënt genoeg is in het afbreken ervan.

Maar geen paniek, ik heb goed nieuws voor je! Er zijn talloze voedingsmiddelen en dieetstrategieën die kunnen helpen om het histaminegehalte in je lichaam te verlagen. Laten we samen ontdekken hoe histamine verlagende voeding je kan helpen om je op je best te voelen.

Wat is histamine en hoe ontstaat een histamine-intolerantie?

Wat is histamine dan precies? Histamine is een essentiële stof die we in ons lichaam hebben. Het speelt een rol in een aantal functies in het lichaam, zoals het reguleren van onze maagzuurproductie en het activeren van onze mestcellen tijdens allergische reacties. Je kunt zeggen dat het een beetje een druktemaker is.

Deze kleine druktemaker wordt opgeslagen in de mestcellen van ons lichaam, klaar om vrijgemaakt te worden wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld tijdens het pollenseizoen als we last hebben van hooikoorts. Maar, waar komt histamine dan vandaan? Wel, histamine zit in voeding en kan ook door ons lichaam worden geproduceerd.

Maar wat gebeurt er wanneer je lichaam een overschot aan histamine heeft? Dat kan leiden tot verschillende histamine klachten, zoals hoofdpijn, huiduitslag, buikpijn en zelfs ademhalingsproblemen. Dit wordt vaak veroorzaakt door een teveel histamine in het lichaam, een teveel aan histamine in voeding, of een combinatie van beide.

Maar hoe komt het dat er een overschot aan histamine ontstaat? In feite heeft ons lichaam een heel slim enzym, diamine oxidase (DAO), dat hard werkt om de hoeveelheid histamine in je lichaam in balans te houden door histamine af te breken. Maar, net als elke superheld, kan DAO soms ook een beetje overweldigd raken. Wanneer het enzym DAO niet genoeg is om de histamine af te breken, kan er een overschot aan histamine ontstaan. Dit kan leiden tot een overgevoeligheid voor histamine of zelfs een intolerantie voor histamine.

Wat doet histamine in je lichaam?

Nu vraag je je misschien af, wat doet histamine precies in je lichaam? Goede vraag! Histamine speelt een sleutelrol in vele functies van ons lichaam, van onze immuunrespons tot onze spijsvertering. Het is een stof die in onze mestcellen wordt opgeslagen en vrijgemaakt wordt wanneer ons lichaam reageert op een potentieel gevaar, zoals een allergische reactie. Maar hier komt het: terwijl een beetje histamine ons kan helpen, kan teveel histamine leiden tot overgevoeligheid of zelfs een intolerantie voor histamine.

En wat gebeurt er als je teveel histamine in je lichaam hebt? Wel, je kan last krijgen van een reeks klachten, variërend van hoofdpijn en huiduitslag tot buikpijn en ademhalingsmoeilijkheden. Vandaar het belang van een gebalanceerd voedingspatroon dat rekening houdt met histamine.

Nu is het belangrijk om te weten dat histamine van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals gefermenteerde voedingsmiddelen en bepaalde peulvruchten, kunnen veel histamine bevatten. Ook sommige melkproducten en bepaalde vlees- en visproducten kunnen veel histamine bevatten.

Hoe ontstaat histamine in je lichaam?

Maar hoe ontstaat histamine eigenlijk in je lichaam? Histamine is een stof die door het lichaam zelf wordt aangemaakt en opgeslagen in de mestcellen en bepaalde witte bloedcellen. Het wordt vrijgemaakt in het lichaam wanneer het lichaam een allergische reactie heeft, een ontstekingsreactie wil opstarten, of het verteringsproces wil bevorderen.

Histamine kan ook van buitenaf het lichaam binnenkomen, voornamelijk door de voeding die we eten. Voedingsmiddelen kunnen histamine bevatten, sommige meer dan andere. Dit is waar de keuze van de juiste voeding belangrijk wordt, vooral als je gevoelig of overgevoelig bent voor histamine.

Histaminerijke voeding zoals bepaalde melkproducten, gefermenteerde voedingsmiddelen en sommige vlees- en visproducten kunnen de hoeveelheid histamine in je lichaam verhogen. Aan de andere kant zijn er ook voedingsmiddelen die weinig tot geen histamine bevatten. Denk bijvoorbeeld aan groenten zoals broccoli, bloemkool, boerenkool, zuurkool en zoete aardappel, evenals aan linzen en andere peulvruchten.

Om het histamine gehalte in je lichaam te controleren, kun je ook het volgen van een histamine-arm dieet overwegen. In een dergelijk dieet zijn er genoeg histamine verlagende voeding waarmee je je dieet kunt vullen, en dat helpt bij het verminderen van de hoeveelheid histamine in je lichaam.

Het afbreken van histamine in je lichaam is ook essentieel. Het enzym diamine oxidase (DAO) speelt hierin een belangrijke rol. DAO helpt bij het afbreken van histamine in de darmen, de lever en in het bloed. Wanneer er niet genoeg DAO in het lichaam aanwezig is, kan het zijn dat er te veel histamine in het lichaam blijft, wat kan leiden tot een teveel aan histamine, en dus tot mogelijke histamine klachten.

Zoals je ziet, is histamine een complexe stof, waarvan het gehalte in het lichaam door verschillende factoren wordt beïnvloed. De inname van de juiste voeding, het volgen van een histamine-arm dieet, en het zorgen voor een goede werking van DAO kunnen allemaal bijdragen aan het in balans houden van het histamine niveau in je lichaam.

Wat is histamine intolerantie?

Histamine intolerantie, heb je daar wel eens van gehoord? Het is een term die je wellicht niet dagelijks hoort, maar het is iets waar sommige mensen mee worstelen. Laten we eens duiken in wat het eigenlijk is.

Histamine intolerantie is niet echt een allergie, maar een gevoeligheid of overgevoeligheid voor histamine. Hier speelt histamine een rol omdat het een belangrijke stof is die in het lichaam wordt opgeslagen in de mestcellen en vrijkomt wanneer het nodig is. Als je lichaam te veel histamine bevat en het enzym dat verantwoordelijk is voor het afbreken van histamine, diamine oxidase (DAO), werkt niet goed, kan dat leiden tot een teveel aan histamine in je lichaam. Hierdoor stijgt het gehalte aan histamine, waardoor er klachten kunnen ontstaan. Dit noemen we histamine intolerantie.

Nu vraag je je misschien af: in welke voeding zit histamine? Goede vraag! Histamine kan van nature voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen. Enkele voedingsmiddelen waar histamine in zit, zijn bijvoorbeeld bepaalde melkproducten, gefermenteerde voedingsmiddelen en bepaalde soorten vis. Onbewerkte vlees- en visproducten bevatten doorgaans weinig histamine, maar zodra ze bewerkt of gefermenteerd worden, kan het histamine gehalte stijgen.

Er zijn ook veel soorten voeding die weinig tot geen histamine bevatten, en deze vallen onder histamine verlagende voeding. Gedroogde bonen en linzen, bijvoorbeeld, bevatten vrijwel geen histamine, en hetzelfde geldt voor bepaalde groenten zoals brandnetel. Supplementen kunnen ook helpen bij het reguleren van histamine in het lichaam.

Histamine intolerantie symptomen

Als je je nog nooit hebt verdiept in histamine intolerantie, vraag je je misschien af: “Hoe weet ik of ik histamine intolerant ben?” Het is een goede vraag en het antwoord ligt in de symptomen. Wanneer histamine wordt afgebroken in de darmen en in de lever, wordt het normaal gesproken op een evenwichtige manier beheerd. Maar als je intolerant of overgevoelig voor histamine bent, kun je verschillende symptomen ervaren.

De symptomen van histamine intolerantie kunnen variëren van persoon tot persoon. Deze kunnen onder meer bestaan uit huidreacties zoals uitslag, roodheid en jeuk, spijsverteringsproblemen, loopneus, hoofdpijn en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. Het kan moeilijk zijn om een histamine intolerantie te herkennen, omdat de symptomen vaak lijken op die van andere allergieën.

Omdat histamine van nature in bepaalde voedingsmiddelen zit, kan het consumeren van deze voedingsmiddelen bij mensen met histamine intolerantie deze symptomen veroorzaken. Voedingsmiddelen die histamine kunnen bevatten zijn bijvoorbeeld bepaalde soorten melkproducten, maar ook gefermenteerde voedingsmiddelen. Bepaalde voeding met een hoog histaminegehalte moet je dus mogelijk vermijden als je gevoelig bent voor histamine.

Histamine verlagende voeding

Ah, het onderwerp waar jullie allemaal op hebben gewacht: histamine verlagende voeding! Nu we hebben gekeken naar wat histamine is, hoe het wordt geproduceerd, wat een intolerantie voor histamine is, en de symptomen daarvan, gaan we nu bespreken welke voedingsmiddelen weinig tot geen histamine bevatten.

Histamine verlagende voeding kan een krachtig hulpmiddel zijn om symptomen van histamine intolerantie te beheren. En het is misschien gemakkelijker dan je denkt om ze in je dagelijkse voedingspatroon op te nemen. Het belangrijkste om te onthouden is dat het volgen van een histamine-arm dieet geen straf is, maar een manier om je beter te voelen.

Nu, welke voeding kun je eten? Vers fruit en groenten, behalve tomaten en spinazie, bevatten over het algemeen weinig histamine. Graanproducten zijn ook een veilige keuze, net als zuivelvrije alternatieven zoals amandelmelk of havermelk, omdat melkproducten veel histamine kunnen bevatten.

Verse vis, die direct na de vangst wordt ingevroren, en onbewerkte vlees- en visproducten bevatten doorgaans ook weinig histamine. Als je vegetarisch of veganistisch bent, zijn gedroogde bonen en linzen goede eiwitbronnen die weinig histamine bevatten.

Een andere belangrijke groep van histamine verlagende voeding is gefermenteerde voeding. Hoewel het tegenstrijdig kan klinken (omdat fermentatie soms de histamine kan verhogen), kunnen sommige gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool en bepaalde soorten yoghurt, gunstig zijn. Ze bevatten probiotica die de darmgezondheid ondersteunen en kunnen helpen bij het afbreken van histamine.

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat ieders reactie op voedingsmiddelen verschilt per persoon. Daarom is het belangrijk om te experimenten en te observeren welke voeding jouw lichaam het beste verdraagt.

Een laatste punt om in gedachten te houden is dat histamine verlagende voeding geen wondermiddel is dat alle symptomen zal wegnemen. Het is slechts een onderdeel van een holistische aanpak om met histamine intolerantie om te gaan. Maar met de juiste voeding en ondersteuning kun je je dagelijkse leven comfortabeler maken. En dat is toch zeker iets om naar te streven!

Referenties:

 • “Histamine and histamine intolerance” door Laura Maintz en Natalija Novak. Dit onderzoek, gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, biedt een gedetailleerde blik op de kennis rond histamine intolerantie op het moment van publicatie. Bezoeken.
 • “Histamine intolerance: the current state of the art” van Manzotti et al. Dit artikel, gepubliceerd in de Biomédica Revista, belicht de recente ontwikkelingen in het begrip van histamine intolerantie. Bezoeken.
 • “Histamine food poisonings: A systematic review and meta-analysis” van Colombo et al. Dit artikel, gepubliceerd in Critical Reviews in Food Science and Nutrition, onderzoekt de rol van voeding bij het veroorzaken van histamine intoxicatie. Bezoeken.
 • “Histamine, histamine intoxication and intolerance” van Kovacova-Hanuskova et al. Deze studie, gepubliceerd in Allergologia et Immunopathologia, gaat dieper in op de relatie tussen histamine en het immuunsysteem. Bezoeken.
 • “Diamine oxidase from white pea (Lathyrus sativus) combined with vitamins B6, B9 and B12 as a supplemental treatment for histamine intolerance”. Dit artikel, gepubliceerd in Medical Hypotheses, bespreekt mogelijke behandelingen voor histamine intolerantie.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

1 liter waterfles: 1l Waterfles kopen? Kijk snel naar de voordelen

Angelo

Published

on

By

1 liter waterfles voor perfecte hydratatie

In de jacht naar een gezonde levensstijl is hydratatie essentieel. Het dagelijks drinken van voldoende water is cruciaal, en met de ‘1 liter waterfles’ wordt dit een stuk eenvoudiger.

Deze grote waterfles helpt je niet alleen om de aanbevolen hoeveelheid van ten minste 2 liter water per dag te halen, maar is ook ontworpen met het oog op gebruiksgemak en duurzaamheid.

Gemaakt van RVS of Tritan, een sterk, licht en BPA-vrij materiaal, zijn deze flessen veilig voor dagelijks gebruik en vriendelijk voor onze planeet.

Of je nu tijdens het sporten hydrateert, onderweg bent, of simpelweg aan je bureau zit, deze herbruikbare waterfles met een handige rietje en lekvrije dop zorgt dat je genoeg water drinkt zonder gedoe.

Met features zoals een tijdmarkering om je waterinname bij te houden en motivatieteksten die je aanmoedigen, maken deze flessen het makkelijker dan ooit om gehydrateerd te blijven. Klaar om je watergewoontes te transformeren?

1 liter waterfles: De voordelen

De 1 liter waterfles, vaak voorzien van een handig rietje en gemaakt van BPA-vrij Tritan, biedt een perfecte oplossing voor dagelijkse hydratatie. Deze milieuvriendelijke en herbruikbare fles is sterk, licht en makkelijk mee te nemen, waardoor je overal voldoende water kunt drinken.

Met een lekvrije dop en brede opening, zijn de flessen eenvoudig keer op keer te vullen en koud te houden.

Voor extra motivatie bevat de fles tijdmarkeringen, zodat je jouw waterinname gedurende de dag kunt bijhouden. Bestellen en meer informatie vind je eenvoudig online, met opties voor bezorgen of ophalen.

Het belang van goede hydratatie

Goede hydratatie is essentieel voor onze algehele gezondheid. Water speelt een cruciale rol in vrijwel alle lichaamsfuncties, waaronder het reguleren van de lichaamstemperatuur, het bevorderen van de spijsvertering, en het ondersteunen van de hersenfunctie. 

Het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar cellen, het smeren van gewrichten, en het ontgiften van het lichaam door afvalstoffen te verwijderen.

Een gebrek aan voldoende hydratatie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, en verminderde concentratie. Om optimaal te functioneren, is het belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken en te luisteren naar de signalen van je lichaam.

1 liter waterfles: Welke drinkfles moet ik bestellen?

Bij het kiezen van de ideale 1 liter waterfles, overweeg een fles met tijdmarkering; dit helpt je herinneren regelmatig te drinken en je hydratatiedoelen te bereiken. 

Kies een fles met een grote dop voor gemakkelijk vullen en een rietje om knoeien te voorkomen. 

Let op materialen! een BPA-vrije Tritan of RVS fles is duurzaam en veilig. Een lekvrije fles zoals de Camelbak Chute of Cabau waterfles is ideaal voor actieve gebruikers.

En niet geheel onbelangrijk, zoek naar een fles die makkelijk schoon te maken is en comfortabel in je tas past.

Waterfles 1 liter kopen?

Wil je na het lezen van dit artikel ook een waterfles 1 liter kopen? Wij hebben de beste waterflessen van 1 liter voor je op een rijtje staan:

Continue Reading

Gezondheid

Piriformis syndroom oefeningen: Ischias pijnklachten in de bilspieren

Angelo

Published

on

By

Piriformis syndroom oefeningen

Piriformis syndroom, ook bekend als ischias, betekent dat er irritatie is van een grote zenuw, de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt van je wervelkolom helemaal naar beneden, door je been. Voordat deze zenuw het been in gaat, moet hij langs een paar bilspieren, waaronder de musculus piriformis.

Afhankelijk van je anatomie kan de nervus ischiadicus over, onder, of zelfs door deze spier lopen. Bij piriformis syndroom raakt deze zenuw bekneld in de bilspier, wat pijn kan veroorzaken.

Functie van de Musculus Piriformis spier

Deze spier is een van je heupexorotatoren. Wat betekent dat? Nou, het helpt je heup naar buiten te draaien.

Maar dat is niet alles! Deze spier assisteert ook bij het zijwaarts heffen van je been (abductie) en het strekken van je heup (extensie). 

En een extra bonus: het speelt een cruciale rol in het stabiliseren van je heupkop in de heupkom.

Kortom, deze spier is een echte multitasker die zorgt dat alles op z’n plek blijft tijdens je bewegingen. Laten we eens kijken hoe we deze spier effectief kunnen trainen om jouw heupen soepel en sterk te houden!

Triggerpoints in de Musculus Piriformis spier

Deze spier ligt vlak naast een belangrijke zenuw, de heupzenuw, en enkele grote bloedvaten. Als er triggerpunten in deze spier actief worden, kan de spier strak genoeg worden om de zenuw en de bloedvaten te beknellen of samen te drukken.

Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zelfs zwelling. De pijn blijft meestal niet alleen in de bil, maar kan ook uitstralen naar je been. Als dit gebeurt, noemen we dat het Piriformis-syndroom.

Interessant genoeg hebben de meeste van onze patiënten met actieve triggerpunten geen last van piriformis-syndroom. Maar als een patiënt wel ischias-symptomen heeft, dan behandelen we niet alleen de musculus piriformis maar ook eventuele triggerpunten in de musculus gluteus minimus.

Bij compressie van de heupzenuw, zoals bij het Piriformis-syndroom, kunnen symptomen zoals pijn en gevoelloosheid in de billen, pijn langs de achterkant van het been, zwelling in het been, seksuele disfunctie en liespijn optreden. 

Piriformis syndroom oorzaken

Dus, hoe komt het dat je last krijgt van die bilklachten? Meestal is het een mix van overbelasting of een zwakke onderrug. Je bilspieren moeten dan overuren draaien om je lage rug en je bekken stabiel te houden.

En wanneer merk je dit het meest? Vaak als je zit, je veters strikt, of iets van de grond probeert te rapen. Dit zijn typische momenten waarop die extra druk op je bilspieren echt voelbaar wordt.

Pijn in de bil

Als de piriformis spier onder hoge spanning staat, kun je last krijgen van bilklachten. Soms vormen zich ook triggerpoints in deze spier.

Dat zijn spierknopen die niet alleen lokale pijn veroorzaken, maar ook pijn die naar andere delen van je lichaam uitstraalt. Je kunt hierdoor pijn voelen in je bil, maar ook langs de achterkant van je boven- en onderbeen.

Om deze spier wat te kalmeren en de spanning te verminderen, pakken fysiotherapeuten het grondig aan. Ze gebruiken technieken zoals dry needling, manuele therapie, en manuele triggerpointtherapie. Ook zetten ze in op oefentherapie, taping, en natuurlijk goed advies. 

Beperking in de heup geven

Als de piriformis spier is aangedaan, kun je tegen serieuze problemen aanlopen. De spier kan zijn normale functie van aanspannen en ontspannen verliezen, waardoor hij constant in een soort ‘contractie-stand’ blijft staan.

Dit maakt het lastig om je heup goed te bewegen, wat kan leiden tot beperkingen bij het draaien van de heup.

Piriformis spier symptomen

aten we eens kijken naar twee duidelijke symptomen die kunnen wijzen op piriformis syndroom. Ik leg je uit wat ze zijn en waarom ze voorkomen.

Eerst en vooral, pijn in je bil. Die pijn komt door overmatig gebruik van je musculus piriformis. Als je deze spier te veel belast, raakt het weefsel beschadigd en wordt het stijver.

Wat gebeurt er dan? Die stijvere musculus piriformis begint druk uit te oefenen op je beenzenuw, de nervus ischiadicus, die onder deze spier doorloopt.

Deze druk veroorzaakt irritatie van de zenuw en dat leidt tot uitstralende pijn naar de achterkant van je been, zelfs tot aan je kuitspier.

Dit uitstralende gevoel is een klassiek teken van piriformis syndroom en is ook een veelvoorkomende oorzaak van ischiaspijn.

Bovendien beperkt piriformis syndroom je vermogen om te lopen, lang te zitten of om voorover te buigen om iets op te rapen.

Hoe kun je zelf checken of je dit syndroom hebt? Ik heb twee tests voor je:

Test één is de piriformis stretch

 • Pak met je linkerhand je linkerknie vast.
 • Pak met je rechterhand je linkerenkel vast.
 • Trek je linkerknie naar je rechterschouder.
 • Trek ook je linkerenkel richting je rechterschouder.

Voel je een verschil in stijfheid en pijn tussen je linker- en rechterkant? Dan zou je wel eens piriformis syndroom kunnen hebben.

Voelen ze beide hetzelfde, dan heb je waarschijnlijk geen last van dit syndroom. Let op: als beide zijden stijf zijn, kan dit duiden op een andere aandoening, zoals een hernia.

De tweede test

Als de eerste test positief is, doe dan de tweede test om te zien of je beenzenuw geïrriteerd is:

 • Ga plat op je rug liggen.
 • Til het been aan de pijnlijke kant gestrekt op, terwijl je je tenen naar je toe trekt.

Merk je een groot verschil tussen links en rechts, vooral als je pijnlijke been minder hoog komt of een tintelend gevoel geeft?

Dan bevestigt dat niet alleen dat je musculus piriformis strak en geïrriteerd is, maar ook dat de zenuw geïrriteerd is.

Piriformis syndroom (ischias) oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die verlichting kunnen brengen en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren:

Rek oefeningen

Rekoefening 1

 1. Ga op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Trek je linkerknie naar je borst.
 3. Pak met je rechterhand je linkerknie vast en trek deze naar je linkerschouder.
 4. Houd deze positie 30 seconden vast en focus op de rek in je bilspier.
 5. Wissel van kant en herhaal afhankelijk van waar je de meeste spanning voelt.

Rekoefening 2

 1. Blijf op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Laat de enkel van je linkerbeen over de knie van je rechterbeen rusten.
 3. Trek nu je rechterdij naar je borst en houd deze positie vast.
 4. Focus op de diepe rek in je bilspieren, houd 30 seconden vast.
 5. Wissel van kant en herhaal.

Krachtoefeningen voor de piriformis-spier

Glute Bridges

 1. Ga op je rug liggen met gebogen knieën.
 2. Span je bilspieren aan en duw je bekken omhoog.
 3. Beweeg langzaam op en neer.
 4. Doe dit voor 10 – 15 herhalingen.

Seated Abductions

 1. Ga zitten op de grond, houd je rug recht en ondersteun je bovenlichaam met je armen.
 2. Draai je voeten een beetje naar buiten, maar til ze niet op.
 3. Voer 10 – 15 gecontroleerde herhalingen uit.

Leg Raises

 1. Ga op je zij liggen.
 2. Draai het bovenste been iets naar buiten.
 3. Hef het been op en laat het langzaam weer zakken (abductie).
 4. Wissel na 10 – 15 herhalingen van kant.

Deze oefeningen versterken de piriformis en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren. Geef ze een kans en voel het verschil!

De Piriformis zelfs masseren

Om de piriformis-spier zelf te masseren en verlichting te vinden bij piriformissyndroom en bijbehorende bilpijn, probeer deze simpele techniek:

 1. Ga op de rug liggen met beide voeten plat op de grond en beide knieën gebogen.
 2. Kruis je rechterbeen over je linkerbeen, plaats je rechterenkel op je linker dij.
 3. Pak de knie van je linkerbeen vast en trek deze naar je toe. Dit helpt de piriformis-spier te rekken en vermindert de druk op de zenuw, waardoor de pijn in de bilstreek kan afnemen.
 4. Houd deze rek 30 seconden vast en herhaal drie keer per dag aan elke kant.

Deze oefening bevordert de bloedstroom en helpt de spier te ontspannen, waardoor je mobiliteit in het heupgewricht kan verbeteren.

Foamroller of triggerpoint bal

Om die stijve piriformis-spier aan te pakken, kun je ook een foamroller of een triggerpoint bal gebruiken. Rol rustig over de spier om die diep te masseren.

Deze aanpak helpt echt om de bloedstroom naar het gebied te verhogen en spierspanning te verlagen. Dit is een topmanier om zelf wat verlichting te brengen, zodat je weer lekker kunt bewegen!

Als de klachten verergeren, maak dan een afspraak met onze fysiotherapeuten voor gespecialiseerde hulp.

Continue Reading

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Trending