Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

Groene asperges in de oven: een voedzame maaltijd voor sporters

Als sporter is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Een voedingsmiddel dat vaak over het hoofd wordt gezien maar toch erg nuttig kan zijn voor sporters zijn asperges, en in het bijzonder groene asperges uit de oven.

Asperges zijn een veelzijdige groente die rijk zijn aan voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid en prestaties van sporters.

In dit artikel zullen we bespreken waarom groene asperges uit de oven zo goed zijn voor sporters en hoe je ze gemakkelijk kunt bereiden:

Wat zijn asperges?

Asperges zijn een groente die groeien uit ondergrondse stengels en worden beschouwd als een delicatesse vanwege hun unieke smaak en textuur.

Er zijn twee soorten asperges: groene en witte asperges. Groene asperges groeien boven de grond en worden blootgesteld aan zonlicht, terwijl witte asperges onder de grond groeien en bedekt blijven.

Groene asperges hebben over het algemeen een vollere smaak en een stevigere textuur dan witte asperges.

Waarom zijn asperges goed voor sporters?

Asperges zijn rijk aan een breed scala aan voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid en prestaties van sporters. Zo bevatten ze bijvoorbeeld veel vezels, wat kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de spijsvertering bevorderen.

Ook bevatten asperges veel vitamine C, wat een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem en kan helpen bij het voorkomen van ziektes en infecties.

Daarnaast zijn asperges rijk aan foliumzuur, wat belangrijk is voor de aanmaak van nieuwe cellen en de reparatie van beschadigde cellen in het lichaam. Ook bevat deze groente veel kalium, wat een belangrijke rol speelt in de spierfunctie en de vochtbalans in het lichaam.

Als sporter is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om je prestaties te verbeteren en te herstellen van inspanningen. Asperges zijn een voedingsmiddel dat je kan helpen om aan deze behoeften te voldoen.

Voorbeeld recepten voor groenen asperges uit de oven

Onderstaand vind je enkele voorbeeld recepten voor het maken van groene asperges uit de oven.

Groene asperges uit de oven

Benodigdheden:

 •  200 g groene asperges
 • 4 teentjes knoflook
 • Olijfolie
 • Zout en peper
 • Balsamico azijn
 • Parmezaanse kaas

Bereiding:

Begin met het voorverwarmen van de oven op 220 graden. Snijd vervolgens de houtige uiteinden van de groene asperges af. Leg de asperges in een ovenschaal of op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Masseer de olie goed in en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Voeg tot slot de platgeslagen knoflooktenen toe aan de ovenschaal en bak alles gedurende 20 minuten in de oven.

Wanneer de oventijd voorbij is, voeg je de balsamico over de hete asperges. Dit zorgt voor een spectaculair knetterend effect. Rasp tot slot naar smaak Parmezaanse kaas over de asperges voor een heerlijke stroperige, zoute en gezonde lekkernij.

Garnalen met asperges in de oven

Benodigdheden:

 • 200 g garnalen
 • Gedroogde tomaten (in olie)
 • 100 g groene asperges
 • Een citroen
 • Zout & peper
 • Olijfolie
 • Boter
 • 1 vel bakpapier

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Leg de asperges op de bakplaat in dezelfde richting met de top naar het midden van de bakplaat.

Besprenkel de asperges met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Schuif de asperges iets naar het midden van de bakplaat en bak ze gedurende 4 minuten in de voorverwarmde oven.

Schuif na 4 minuten bakken de asperges terug naar de zijkant van de bakplaat. Leg de garnalen aan de andere kant van de bakplaat en voeg kleine stukjes boter toe. Bak het geheel nog 6 tot 8 minuten in de oven.

Haal de bakplaat uit de oven en voeg stukjes gedroogde tomaten en stukjes citroen toe bovenop de garnalen.

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.