Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

EMB Bloedtest: Wat is het en waarom wordt het gedaan?

Als je op zoek bent naar manieren om je gezondheid te verbeteren, heb je waarschijnlijk gehoord van de EMB bloedtest. Deze test is ontworpen om te bepalen of er sprake is van onbalans in het lichaam die tot gezondheidsproblemen kunnen leiden. In dit artikel bespreken we wat de EMB test is, wat het kost, waarom het wordt gedaan, wat eruit komt en hoe het werkt.

Wat is een EMB bloedtest?

De EMB-bloedtest, ook wel de Erythrocyte Microcyte Biopsy (EMB) test genoemd, is een diagnostische bloedtest die de structuur van de rode bloedcellen en hun membraan integriteit onderzoekt. De test meet het aantal en de grootte van de rode bloedcellen en de concentratie van hemoglobine, evenals de mate van cel beschadiging en oxidatieve stress.

De EMB-bloedtest wordt vaak gebruikt als hulpmiddel bij het diagnosticeren van bloedarmoede en andere aandoeningen die de rode bloedcellen beïnvloeden. Door de EMB-test kan een arts een beter begrip krijgen van de oorzaken en mogelijke behandelingsopties voor deze aandoeningen.

Wat kost een EMB bloedtest?

De kosten van een EMB test variëren afhankelijk van de aanbieder en het type test dat wordt uitgevoerd. Gemiddeld kost een EMB test tussen de € 150,- en € 250,-. Het is belangrijk om te weten dat de meeste zorgverzekeraars deze test niet vergoeden, dus je moet de kosten zelf betalen.

Waarom een EMB bloedtest doen?

Er zijn veel redenen waarom iemand ervoor zou kiezen om een EMB bloedtest te doen. Sommige mensen willen beter begrijpen waarom ze zich niet goed voelen en welke voedingsstoffen en supplementen ze nodig hebben om zich beter te voelen. Anderen willen de oorzaak van hun klachten beter begrijpen en een oplossing vinden om deze op te lossen. Sommige mensen doen een EMB test als onderdeel van hun algemene gezondheidscontrole of omdat ze zich zorgen maken over een bepaalde aandoening.

Wat komt er uit een EMB bloedtest?

Een EMB (Erythrocyte Mineral Analysis) bloedtest is een onderzoek dat wordt gebruikt om de mineralenstatus van het lichaam te beoordelen. De test wordt uitgevoerd door middel van een bloedmonster, dat vervolgens wordt geanalyseerd op de niveaus van mineralen en sporenelementen in de rode bloedcellen.

De test meet de niveaus van 15 verschillende mineralen, waaronder calcium, magnesium, zink, koper, ijzer en selenium. Deze mineralen zijn belangrijk voor een breed scala aan lichaamsfuncties, waaronder de groei en ontwikkeling van botten en spieren, de gezondheid van het immuunsysteem, de bloedstolling en de gezondheid van het zenuwstelsel.

De EMB bloedtest kan informatie verschaffen over de status van deze mineralen in het lichaam en eventuele tekorten of onevenwichtigheden die kunnen bijdragen aan gezondheidsproblemen. Door deze informatie te verkrijgen, kan een arts of zorgverlener een passend behandelplan opstellen om eventuele tekorten aan te vullen.

De EMB bloedtest wordt ook gebruikt om de effecten van voedingssupplementen en andere behandelingen te evalueren. Als er bijvoorbeeld een bepaald mineraaltekort wordt vastgesteld, kan een arts een supplement voorschrijven om het tekort aan te vullen. Na verloop van tijd kan de EMB test opnieuw worden uitgevoerd om te bepalen of de supplementen effectief zijn geweest en of er verbetering is opgetreden in de mineralenstatus van de patiënt.

Over het algemeen kan de EMB bloedtest nuttig zijn voor mensen die gezondheidsproblemen hebben waarvan wordt vermoed dat ze verband houden met een tekort aan mineralen. Het is belangrijk om te onthouden dat de test slechts één aspect van de gezondheid van het lichaam beoordeelt en dat er ook andere tests en onderzoeken nodig kunnen zijn om een volledig beeld te krijgen van de gezondheidstoestand van een persoon. Raadpleeg altijd een arts of zorgverlener voor meer informatie over de EMB bloedtest en hoe deze kan worden gebruikt om uw gezondheid te verbeteren.

Hoe werkt de EMB bloedtest?

De EMB bloedtest, ook bekend als de Erythrocyte Microscopic Blood Analysis, is een diagnostische test die wordt gebruikt om afwijkingen in de bloedcellen te detecteren die kunnen wijzen op bepaalde gezondheidsproblemen. De test maakt gebruik van een microscoop om een druppel bloed te onderzoeken, waarbij de verschillende componenten van de bloedcellen worden geanalyseerd.

De EMB bloedtest is gebaseerd op de ideeën van de Duitse arts en wetenschapper Dr. med. Gunther Enderlein. Enderlein stelde dat afwijkingen in de vorm en structuur van rode bloedcellen kunnen wijzen op verschillende gezondheidsproblemen en infecties in het lichaam. Hij ontwikkelde de EMB bloedtest als een manier om deze afwijkingen te detecteren en te identificeren.

Bij de EMB bloedtest wordt een druppel bloed afgenomen uit de vingertop van de patiënt. De druppel bloed wordt op een glazen slide geplaatst en onder een microscoop geanalyseerd. De bloedcellen worden bekeken op verschillende kenmerken, zoals grootte, vorm, kleur en aggregatietoestand.

De test kan verschillende afwijkingen in de bloedcellen detecteren, zoals verstoorde vormen, abnormale celaggregatie, verstoorde structuur en verstoorde beweging. Deze afwijkingen kunnen wijzen op verschillende gezondheidsproblemen, zoals ontstekingen, virale of bacteriële infecties, auto-immuunziekten, allergieën, schimmelinfecties, parasieten, voedingstekorten en stress.

De EMB bloedtest kan ook nuttig zijn bij het monitoren van de effectiviteit van bepaalde behandelingen en therapieën, omdat het veranderingen in de bloedcellen kan detecteren die optreden als reactie op de behandeling.

Het interpreteren van de resultaten van de EMB bloedtest vereist echter deskundigheid en ervaring in het lezen van bloedmonsters. De testresultaten moeten worden geïnterpreteerd in combinatie met de medische voorgeschiedenis van de patiënt en andere klinische gegevens om een nauwkeurige diagnose te kunnen stellen.

Hoewel de EMB bloedtest nog niet algemeen erkend is als een standaarddiagnostische test, wordt het wel gebruikt door sommige alternatieve en complementaire artsen en therapeuten als een aanvullende diagnostische tool. Het is belangrijk om te onthouden dat de EMB bloedtest niet bedoeld is als vervanging voor conventionele medische diagnose en behandeling, maar eerder als aanvulling daarop.

De voordelen van een EMB bloedtest

De EMB bloedtest biedt verschillende voordelen voor zowel patiënten als artsen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van de EMB bloedtest:

 1. Identificatie van de oorzaak van chronische ziekten: Een van de belangrijkste voordelen van de EMB bloedtest is dat het kan helpen bij het identificeren van de oorzaken van chronische ziekten. Deze test kan aanwijzingen geven voor de aanwezigheid van pathogenen, toxines, allergieën en andere factoren die bijdragen aan chronische aandoeningen zoals fibromyalgie, prikkelbare darmsyndroom (PDS) en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
 2. Gerichte behandelingen: Door het identificeren van de specifieke oorzaken van een aandoening, kan de EMB bloedtest artsen helpen om gerichte behandelingen te voorschrijven. Dit kan onder meer het aanpassen van de voeding, het gebruik van supplementen en het voorschrijven van medicijnen omvatten.
 3. Individuele behandeling: De EMB bloedtest helpt artsen bij het voorschrijven van individuele behandelingen. Omdat deze test de specifieke oorzaken van een aandoening identificeert, kan de arts de behandeling aanpassen aan de individuele behoeften van de patiënt.
 4. Preventie van chronische ziekten: De EMB bloedtest kan ook helpen bij het voorkomen van chronische ziekten. Door het identificeren van de factoren die bijdragen aan deze aandoeningen, kan de patiënt levensstijlaanpassingen doen en gerichte behandelingen volgen om deze factoren te verminderen.
 5. Gemakkelijk uit te voeren: De EMB bloedtest is eenvoudig uit te voeren. De test is niet-invasief en vereist slechts een kleine hoeveelheid bloed. Dit maakt het een populaire keuze voor zowel patiënten als artsen.

Hoe wordt de EMB-bloedtest uitgevoerd?

De EMB-bloedtest is een geavanceerde test die wordt gebruikt om een breed scala aan chronische ziekten te diagnosticeren. Het proces van het uitvoeren van de EMB-bloedtest omvat verschillende stappen om het bloedmonster te verzamelen, voor te bereiden en te analyseren.

De eerste stap bij het uitvoeren van de EMB-bloedtest is het afnemen van een bloedmonster. Dit gebeurt meestal door een zorgverlener die een naald in een ader in de arm plaatst om bloed af te nemen. Het afgenomen bloedmonster wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd waar het zal worden verwerkt en geanalyseerd.

Eenmaal in het laboratorium wordt het bloedmonster onderworpen aan verschillende tests. Dit omvat het gebruik van geavanceerde technologieën zoals massaspectrometrie en DNA-sequencing om te analyseren welke stoffen er in het bloed aanwezig zijn en in welke hoeveelheden. Het bloedmonster wordt ook getest op antilichamen, enzymen en andere markers van ziekte.

De analyse van het bloedmonster wordt uitgevoerd door een team van experts, waaronder artsen, wetenschappers en laboratoriumtechnici. Ze zullen de resultaten interpreteren en een uitgebreid rapport opstellen dat wordt teruggestuurd naar de zorgverlener die het bloedmonster heeft afgenomen.

Over het algemeen duurt het proces van het uitvoeren van de EMB-bloedtest enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van het laboratorium en de specifieke tests die worden uitgevoerd. Na ontvangst van de resultaten kan de zorgverlener de patiënt informeren over eventuele gevonden afwijkingen en mogelijke behandelingsplannen bespreken.

Kortom, de EMB-bloedtest is een complex proces dat geavanceerde technologieën en expertise vereist om uit te voeren en te analyseren. Het kan echter cruciale informatie opleveren over de gezondheid van een patiënt en helpen bij het opstellen van een gerichte behandeling.

Tot slot

De EMB bloedtest is een test die kan helpen om onbalans en disfunctie in het lichaam te identificeren, en kan nuttig zijn voor mensen die op zoek zijn naar manieren om hun gezondheid te verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de EMB test slechts één van de vele tests is die beschikbaar zijn om de gezondheid te evalueren, en het is belangrijk om samen te werken met een gekwalificeerde zorgverlener om de beste zorg te krijgen.

Wat is een EMB test?

De EMB test is een bloedtest die wordt gebruikt om onbalans en disfunctie in het lichaam te identificeren. De test meet verschillende biomarkers in het bloed, waaronder immuunmarkers, hormonen, mineralen, vitamines en sporenelementen.

Wat kost een EMB test?

De kosten van een EMB test variëren afhankelijk van de locatie en de zorgverlener die de test uitvoert. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro's.

Waarom een EMB bloedtest doen?

Een EMB bloedtest kan nuttig zijn voor mensen die op zoek zijn naar manieren om hun gezondheid te verbeteren. De test kan helpen bij het identificeren van onbalans en disfunctie in het lichaam die mogelijk kunnen worden aangepakt door middel van dieet, levensstijlveranderingen en/of supplementen.

Wat komt er uit een EMB test?

Een EMB test levert een uitgebreid rapport op met de meetresultaten van de verschillende biomarkers in het bloed. Het rapport kan informatie bevatten over mogelijke onbalansen of disfuncties in het lichaam en aanbevelingen voor dieet, levensstijlveranderingen en supplementen.

Hoe werkt de EMB test?

Bij de EMB test wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen, meestal uit een ader in de arm. Het bloedmonster wordt vervolgens geanalyseerd op verschillende biomarkers. Het rapport met de meetresultaten kan enkele weken na de test beschikbaar zijn.
Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

6 thoughts on “EMB Bloedtest: Wat is het en waarom wordt het gedaan?

 • nicole orriens

  Deze test is nieuw voor me. Interessant om er over te lezen zeg! Er gaat een wereld voor me open.

  Reply
 • Linda schrijft 't op

  Ik zou geen bloedtest maar DNA onderzoek willen doen willen, puur om te kijken naar mijn medicijnen

  Reply
 • Super interessant! Ik heb er weleens eerder over gelezen maar ik wist niet dat het zo waardevol kan zijn. Dankjewel voor het delen!

  Reply
 • Klinkt interessant! Wel jammer dat het niet vergoed wordt door de zorgverzekering. Dit maakt het minder bereikbaar voor mensen. Het zou zeker wel nuttig kunnen zijn om eens zo’n onderzoek te laten doen.

  Reply
 • Interessant om te lezen. Ik had hier nog nooit van gehoord

  Reply
 • Frederique

  Een informatief artikel, ik ben er zelf niet zo in thuis en zou er niet 1,2,3 aan denken om een bloedtest te doen buiten de huisarts om.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.