Connect with us

Gezondheid

Duizeligheid: oorzaken, symptomen, behandeling en preventie

Angelo

Published

on

Duizeligheid

Duizeligheid is een veelvoorkomende aandoening die bijna iedereen wel eens heeft ervaren. Het is een gevoel van desoriëntatie en onbalans, en kan gepaard gaan met symptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn en zwakte.

Duizeligheid kan worden veroorzaakt door verschillende onderliggende aandoeningen en kan variëren van mild tot ernstig.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventieve maatregelen van duizeligheid, en proberen we enkele veelgestelde vragen te beantwoorden.

Oorzaken van duizeligheid

Duizeligheid is een veel voorkomende aandoening die kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Het kan worden omschreven als een gevoel van lichtheid in het hoofd, alsof je op het punt staat flauw te vallen of te draaien. Duizeligheid kan acuut zijn, aanhoudend of periodiek optreden. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende oorzaken van duizeligheid:

Lage bloeddruk

Een lage bloeddruk, ook wel hypotensie genoemd, kan duizeligheid veroorzaken. Dit komt omdat er niet genoeg bloed naar de hersenen stroomt, wat resulteert in een tijdelijk verlies van bewustzijn.

Bloedsuikerspiegel

Een te lage bloedsuikerspiegel kan ook leiden tot duizeligheid. Dit is vooral het geval bij mensen met diabetes die te veel insuline hebben ingenomen of te weinig voedsel hebben gegeten.

Inwendige oorproblemen

Het binnenoor speelt een belangrijke rol bij het handhaven van het evenwicht. Problemen in het binnenoor, zoals een ontsteking, infectie, of de aanwezigheid van kristallen kunnen leiden tot duizeligheid.

Medicatie

Sommige medicijnen, zoals bloeddrukverlagende middelen, kunnen duizeligheid als bijwerking hebben. Als je medicatie gebruikt en last hebt van duizeligheid, raadpleeg dan je arts.

Migraine

Migraine kan ook leiden tot duizeligheid, samen met andere symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, en lichtgevoeligheid.

Angststoornissen

Duizeligheid kan ook optreden bij angststoornissen, zoals paniekstoornis, hyperventilatie of agorafobie.

Hoge stressniveaus

Stress kan ook duizeligheid veroorzaken, omdat het de bloeddruk en hartslag verhoogt en zo de bloedstroom naar de hersenen beïnvloedt.

Meer oorzaken

Er zijn nog vele andere mogelijke oorzaken van duizeligheid, zoals een beroerte, een hartaanval, bloedarmoede, de ziekte van Ménière en meer. Gelukkig hoef je hier niet snel bang voor te zijn en ligt duizeligheid vaak aan een minder ernstige oorzaak.

Symptomen van duizeligheid

Duizeligheid is een onaangenaam gevoel van lichtheid in het hoofd en kan variëren van een lichte sensatie van onbalans tot ernstige desoriëntatie en verlies van bewustzijn. De symptomen van duizeligheid kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van de oorzaak van de duizeligheid en de specifieke symptomen die gepaard gaan met deze oorzaak.

Evenwichtsstoornissen

Duizeligheid kan worden veroorzaakt door stoornissen in het evenwichtsorgaan in het binnenoor, zoals bij de ziekte van Ménière of vestibulaire neuronitis. Symptomen van evenwichtsstoornissen zijn onder andere gevoelens van draaien of wiebelen, het gevoel dat de omgeving om je heen beweegt, misselijkheid en braken.

Cardiovasculaire symptomen

Duizeligheid kan worden veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen als gevolg van hartproblemen, zoals een lage bloeddruk, een hartritmestoornis of een hartklep afwijking. Symptomen van cardiovasculaire duizeligheid zijn onder andere flauwvallen, een gevoel van instabiliteit of onbalans en een verhoogde hartslag.

Neurologische symptomen

Duizeligheid kan worden veroorzaakt door een probleem in de hersenen of het zenuwstelsel, zoals een beroerte, een tumor of multiple sclerose. Symptomen van neurologische duizeligheid zijn onder andere verwardheid, desoriëntatie, verlies van evenwicht, verlies van gezichtsvermogen of dubbelzien.

Medicijnen of vergiftiging

Duizeligheid kan ook worden veroorzaakt door bijwerkingen van medicijnen, zoals antidepressiva, slaapmiddelen of bloeddrukverlagende middelen. Daarnaast kan duizeligheid worden veroorzaakt door vergiftiging door alcohol, drugs of andere toxines. Symptomen van medicijn- of vergiftigingsduizeligheid zijn onder andere wazig zien, misselijkheid, verwardheid en flauwvallen.

Psychologische symptomen

Duizeligheid kan ook worden veroorzaakt door psychologische factoren, zoals angst, stress, depressie of paniekaanvallen. Symptomen van psychologische duizeligheid zijn onder andere gevoelens van desoriëntatie, het gevoel dat je de controle verliest en ademhalingsproblemen.

Kortom, de symptomen van duizeligheid zijn zeer uiteenlopend en kunnen wijzen op verschillende oorzaken. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als de symptomen aanhouden of verergeren, omdat dit kan duiden op een ernstiger probleem.

De behandeling van duizeligheid

Duizeligheid kan een behoorlijk vervelende ervaring zijn die het dagelijks functioneren kan beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om duizeligheid te verminderen en te verlichten.

De meest effectieve behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak van de duizeligheid. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende behandelingsopties voor duizeligheid.

Medicatie

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om duizeligheid te behandelen, zoals antihistaminica, die allergieën en duizeligheid verminderen, of benzodiazepines, die helpen bij het verminderen van angst en duizeligheid.

Bij sommige vormen van duizeligheid, zoals bij de ziekte van Ménière, worden diuretica gebruikt om overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen, wat kan helpen om de duizeligheid te verminderen.

Oefeningen

Bepaalde oefeningen, zoals vestibulaire revalidatie-oefeningen, kunnen helpen bij het verminderen van duizeligheid. Deze oefeningen richten zich op het versterken van het vestibulaire systeem, dat het evenwicht en de oriëntatie van het lichaam regelt.

Deze oefeningen worden meestal geleid door een fysiotherapeut en omvatten onder andere oefeningen voor het hoofd en de nek, oogbewegingsoefeningen en houdingsoefeningen.

Veranderingen in levensstijl

Sommige aanpassingen in de levensstijl kunnen helpen bij het verminderen van duizeligheid. Bijvoorbeeld, vermijd het plotseling opstaan uit een zittende of liggende positie, wat kan leiden tot een plotselinge daling van de bloeddruk en duizeligheid.

Ook kunnen het vermijden van cafeïne en alcohol en het stoppen met roken helpen om duizeligheid te verminderen.

Chirurgie

Bij sommige oorzaken van duizeligheid, zoals bij de ziekte van Ménière, kan chirurgie een effectieve behandeling zijn. Bij deze ziekte kan een operatie worden uitgevoerd om overtollig vocht uit het binnenoor te verwijderen, wat de symptomen van duizeligheid kan verminderen.

Psychologische behandeling

Bij sommige vormen van duizeligheid kan een psychologische behandeling zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) helpen. CGT richt zich op het veranderen van negatieve gedachten en gewoonten die bijdragen aan duizeligheid.

Bijvoorbeeld, sommige mensen kunnen zich zorgen maken over het krijgen van duizeligheid in bepaalde situaties, zoals drukke openbare plaatsen. CGT kan helpen om deze angsten te verminderen en zo de duizeligheid te verminderen.

De preventie van duizeligheid

Duizeligheid kan soms voorkomen worden door het nemen van bepaalde voorzorgsmaatregelen. Hieronder volgen enkele tips om duizeligheid te voorkomen:

Blijf gehydrateerd

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen. Uitdroging kan leiden tot een lage bloeddruk, wat op zijn beurt duizeligheid kan veroorzaken.

Vermijd plotselinge bewegingen

Sta niet te snel op uit een zittende of liggende positie. Neem de tijd om rustig op te staan en wacht even voordat je gaat lopen.

Verander je eetgewoonten

Eet regelmatig en vermijd grote maaltijden. Te veel eten kan de bloedsuikerspiegel verstoren, wat ook duizeligheid kan veroorzaken.

Verminder stress

Probeer stress zoveel mogelijk te verminderen door regelmatig te ontspannen en stressvolle situaties te vermijden.

Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de bloeddruk te stabiliseren en kan ook stress verminderen.

Wees voorzichtig met medicatie

Sommige medicijnen kunnen duizeligheid veroorzaken als bijwerking. Bespreek dit met je arts als je medicijnen gebruikt en ervaart duizeligheid.

Raadpleeg een arts

Het is belangrijk om te onthouden dat deze preventieve maatregelen mogelijk niet in alle gevallen effectief zijn. Als je regelmatig duizeligheid ervaart, is het belangrijk om dit te bespreken met je arts om de onderliggende oorzaak te bepalen en een passende behandeling te krijgen.

Wat kom je tekort als je duizelig bent?

Duizeligheid kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals uitdroging, lage bloedsuikerspiegel, laag bloeddruk, bloedarmoede en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Het is belangrijk om te begrijpen welke voedingsstoffen een rol spelen bij het voorkomen van duizeligheid en welke voedingsmiddelen deze bevatten.

Een tekort aan water kan bijvoorbeeld leiden tot uitdroging en daardoor duizeligheid veroorzaken. Het is belangrijk om voldoende water te drinken, vooral als het warm is of wanneer je lichamelijk actief bent.

Daarnaast kan een tekort aan vitamine B12 ook leiden tot duizeligheid. Dit komt omdat vitamine B12 belangrijk is voor de werking van het zenuwstelsel. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12 zijn onder andere vlees, vis, zuivelproducten en eieren.

Een andere belangrijke voedingsstof is ijzer. Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede, wat op zijn beurt weer kan leiden tot duizeligheid. IJzer zit voornamelijk in rood vlees, gevogelte, vis, peulvruchten, noten en zaden.

Vitamine D is ook belangrijk voor het voorkomen van duizeligheid omdat het een rol speelt bij het reguleren van de calciumopname in het lichaam. Vitamine D zit voornamelijk in vette vis, eieren en lever.

Naast het eten van een gezond en gevarieerd dieet, is het ook belangrijk om voldoende te rusten en te slapen en om stress te vermijden. Daarnaast is lichaamsbeweging belangrijk voor een goede bloedcirculatie en kan het helpen bij het voorkomen van duizeligheid.

Welke vitamine mis je als je duizelig bent?

Er is niet één specifieke vitamine die wordt geassocieerd met duizeligheid. Duizeligheid kan namelijk worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder innerlijke oorproblemen, lage bloeddruk, medicijnen, uitdroging, bloedsuikerspiegelproblemen en angststoornissen.

Elk van deze oorzaken vereist een specifieke behandeling en soms kunnen supplementen, waaronder vitamines, worden voorgeschreven om de onderliggende oorzaak van de duizeligheid aan te pakken.

Er zijn echter enkele vitamines en mineralen die een belangrijke rol spelen in de gezondheid van het binnenoor, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van het evenwichtsgevoel. Deze omvatten vitamine D, magnesium, zink en vitamine B12. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan indirect leiden tot duizeligheid door de functie van het binnenoor te beïnvloeden.

Het is dus essentieel om een gezonde en uitgebalanceerde voeding te volgen die rijk is aan voedingsstoffen, waaronder vitamines en mineralen, om het risico op voedingstekorten en hun mogelijke effecten op de gezondheid te verminderen.

Wat is het verschil tussen draaierig en duizelig?

Draaierigheid en duizeligheid worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een subtiel verschil tussen de twee termen. Draaierigheid verwijst meestal naar een gevoel alsof de omgeving om je heen draait of beweegt, terwijl duizeligheid meer verwijst naar een gevoel van lichtheid in het hoofd of een gevoel van flauwvallen.

Draaierigheid kan worden veroorzaakt door problemen in het binnenoor, zoals bijvoorbeeld bij de aandoeningen van de evenwichtsorganen. Het kan ook veroorzaakt worden door problemen in het zenuwstelsel of de bloedvaten.

Duizeligheid aan de andere kant, kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals lage bloeddruk, uitdroging, stress, vermoeidheid, medicatiegebruik, of aandoeningen van het binnenoor.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van duizeligheid?

Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben, waaronder problemen met het binnenoor, lage bloeddruk, stress, uitdroging en bepaalde medicijnen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak vast te stellen om de juiste behandeling te kunnen bieden.

Wanneer moet ik medische hulp zoeken bij duizeligheid?

Als duizeligheid gepaard gaat met flauwvallen, ernstige hoofdpijn, veranderingen in het gezichtsvermogen of moeite met spreken, moet onmiddellijk medische hulp worden gezocht. Ook als duizeligheid aanhoudt of regelmatig terugkeert, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Kan duizeligheid worden voorkomen?

Duizeligheid kan soms worden voorkomen door voldoende te slapen, regelmatig te bewegen, goed te hydrateren en te zorgen voor een gezond dieet. Als duizeligheid regelmatig optreedt, kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen voor verder advies over preventie.

Welke behandelingen zijn er beschikbaar voor duizeligheid?

Behandelingen voor duizeligheid variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Sommige mensen hebben mogelijk geen behandeling nodig, terwijl anderen medicijnen of fysiotherapie nodig hebben.

Kan voeding een rol spelen bij duizeligheid?

Ja, sommige voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan duizeligheid, zoals cafeïne en alcohol. Bovendien kan het ontbreken van essentiële voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B12 bijdragen aan duizeligheid. Een gezond dieet kan daarom helpen bij het voorkomen van duizeligheid.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

1 liter waterfles: 1l Waterfles kopen? Kijk snel naar de voordelen

Angelo

Published

on

By

1 liter waterfles voor perfecte hydratatie

In de jacht naar een gezonde levensstijl is hydratatie essentieel. Het dagelijks drinken van voldoende water is cruciaal, en met de ‘1 liter waterfles’ wordt dit een stuk eenvoudiger.

Deze grote waterfles helpt je niet alleen om de aanbevolen hoeveelheid van ten minste 2 liter water per dag te halen, maar is ook ontworpen met het oog op gebruiksgemak en duurzaamheid.

Gemaakt van RVS of Tritan, een sterk, licht en BPA-vrij materiaal, zijn deze flessen veilig voor dagelijks gebruik en vriendelijk voor onze planeet.

Of je nu tijdens het sporten hydrateert, onderweg bent, of simpelweg aan je bureau zit, deze herbruikbare waterfles met een handige rietje en lekvrije dop zorgt dat je genoeg water drinkt zonder gedoe.

Met features zoals een tijdmarkering om je waterinname bij te houden en motivatieteksten die je aanmoedigen, maken deze flessen het makkelijker dan ooit om gehydrateerd te blijven. Klaar om je watergewoontes te transformeren?

1 liter waterfles: De voordelen

De 1 liter waterfles, vaak voorzien van een handig rietje en gemaakt van BPA-vrij Tritan, biedt een perfecte oplossing voor dagelijkse hydratatie. Deze milieuvriendelijke en herbruikbare fles is sterk, licht en makkelijk mee te nemen, waardoor je overal voldoende water kunt drinken.

Met een lekvrije dop en brede opening, zijn de flessen eenvoudig keer op keer te vullen en koud te houden.

Voor extra motivatie bevat de fles tijdmarkeringen, zodat je jouw waterinname gedurende de dag kunt bijhouden. Bestellen en meer informatie vind je eenvoudig online, met opties voor bezorgen of ophalen.

Het belang van goede hydratatie

Goede hydratatie is essentieel voor onze algehele gezondheid. Water speelt een cruciale rol in vrijwel alle lichaamsfuncties, waaronder het reguleren van de lichaamstemperatuur, het bevorderen van de spijsvertering, en het ondersteunen van de hersenfunctie. 

Het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar cellen, het smeren van gewrichten, en het ontgiften van het lichaam door afvalstoffen te verwijderen.

Een gebrek aan voldoende hydratatie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, en verminderde concentratie. Om optimaal te functioneren, is het belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken en te luisteren naar de signalen van je lichaam.

1 liter waterfles: Welke drinkfles moet ik bestellen?

Bij het kiezen van de ideale 1 liter waterfles, overweeg een fles met tijdmarkering; dit helpt je herinneren regelmatig te drinken en je hydratatiedoelen te bereiken. 

Kies een fles met een grote dop voor gemakkelijk vullen en een rietje om knoeien te voorkomen. 

Let op materialen! een BPA-vrije Tritan of RVS fles is duurzaam en veilig. Een lekvrije fles zoals de Camelbak Chute of Cabau waterfles is ideaal voor actieve gebruikers.

En niet geheel onbelangrijk, zoek naar een fles die makkelijk schoon te maken is en comfortabel in je tas past.

Waterfles 1 liter kopen?

Wil je na het lezen van dit artikel ook een waterfles 1 liter kopen? Wij hebben de beste waterflessen van 1 liter voor je op een rijtje staan:

Continue Reading

Gezondheid

Piriformis syndroom oefeningen: Ischias pijnklachten in de bilspieren

Angelo

Published

on

By

Piriformis syndroom oefeningen

Piriformis syndroom, ook bekend als ischias, betekent dat er irritatie is van een grote zenuw, de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt van je wervelkolom helemaal naar beneden, door je been. Voordat deze zenuw het been in gaat, moet hij langs een paar bilspieren, waaronder de musculus piriformis.

Afhankelijk van je anatomie kan de nervus ischiadicus over, onder, of zelfs door deze spier lopen. Bij piriformis syndroom raakt deze zenuw bekneld in de bilspier, wat pijn kan veroorzaken.

Functie van de Musculus Piriformis spier

Deze spier is een van je heupexorotatoren. Wat betekent dat? Nou, het helpt je heup naar buiten te draaien.

Maar dat is niet alles! Deze spier assisteert ook bij het zijwaarts heffen van je been (abductie) en het strekken van je heup (extensie). 

En een extra bonus: het speelt een cruciale rol in het stabiliseren van je heupkop in de heupkom.

Kortom, deze spier is een echte multitasker die zorgt dat alles op z’n plek blijft tijdens je bewegingen. Laten we eens kijken hoe we deze spier effectief kunnen trainen om jouw heupen soepel en sterk te houden!

Triggerpoints in de Musculus Piriformis spier

Deze spier ligt vlak naast een belangrijke zenuw, de heupzenuw, en enkele grote bloedvaten. Als er triggerpunten in deze spier actief worden, kan de spier strak genoeg worden om de zenuw en de bloedvaten te beknellen of samen te drukken.

Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zelfs zwelling. De pijn blijft meestal niet alleen in de bil, maar kan ook uitstralen naar je been. Als dit gebeurt, noemen we dat het Piriformis-syndroom.

Interessant genoeg hebben de meeste van onze patiënten met actieve triggerpunten geen last van piriformis-syndroom. Maar als een patiënt wel ischias-symptomen heeft, dan behandelen we niet alleen de musculus piriformis maar ook eventuele triggerpunten in de musculus gluteus minimus.

Bij compressie van de heupzenuw, zoals bij het Piriformis-syndroom, kunnen symptomen zoals pijn en gevoelloosheid in de billen, pijn langs de achterkant van het been, zwelling in het been, seksuele disfunctie en liespijn optreden. 

Piriformis syndroom oorzaken

Dus, hoe komt het dat je last krijgt van die bilklachten? Meestal is het een mix van overbelasting of een zwakke onderrug. Je bilspieren moeten dan overuren draaien om je lage rug en je bekken stabiel te houden.

En wanneer merk je dit het meest? Vaak als je zit, je veters strikt, of iets van de grond probeert te rapen. Dit zijn typische momenten waarop die extra druk op je bilspieren echt voelbaar wordt.

Pijn in de bil

Als de piriformis spier onder hoge spanning staat, kun je last krijgen van bilklachten. Soms vormen zich ook triggerpoints in deze spier.

Dat zijn spierknopen die niet alleen lokale pijn veroorzaken, maar ook pijn die naar andere delen van je lichaam uitstraalt. Je kunt hierdoor pijn voelen in je bil, maar ook langs de achterkant van je boven- en onderbeen.

Om deze spier wat te kalmeren en de spanning te verminderen, pakken fysiotherapeuten het grondig aan. Ze gebruiken technieken zoals dry needling, manuele therapie, en manuele triggerpointtherapie. Ook zetten ze in op oefentherapie, taping, en natuurlijk goed advies. 

Beperking in de heup geven

Als de piriformis spier is aangedaan, kun je tegen serieuze problemen aanlopen. De spier kan zijn normale functie van aanspannen en ontspannen verliezen, waardoor hij constant in een soort ‘contractie-stand’ blijft staan.

Dit maakt het lastig om je heup goed te bewegen, wat kan leiden tot beperkingen bij het draaien van de heup.

Piriformis spier symptomen

aten we eens kijken naar twee duidelijke symptomen die kunnen wijzen op piriformis syndroom. Ik leg je uit wat ze zijn en waarom ze voorkomen.

Eerst en vooral, pijn in je bil. Die pijn komt door overmatig gebruik van je musculus piriformis. Als je deze spier te veel belast, raakt het weefsel beschadigd en wordt het stijver.

Wat gebeurt er dan? Die stijvere musculus piriformis begint druk uit te oefenen op je beenzenuw, de nervus ischiadicus, die onder deze spier doorloopt.

Deze druk veroorzaakt irritatie van de zenuw en dat leidt tot uitstralende pijn naar de achterkant van je been, zelfs tot aan je kuitspier.

Dit uitstralende gevoel is een klassiek teken van piriformis syndroom en is ook een veelvoorkomende oorzaak van ischiaspijn.

Bovendien beperkt piriformis syndroom je vermogen om te lopen, lang te zitten of om voorover te buigen om iets op te rapen.

Hoe kun je zelf checken of je dit syndroom hebt? Ik heb twee tests voor je:

Test één is de piriformis stretch

 • Pak met je linkerhand je linkerknie vast.
 • Pak met je rechterhand je linkerenkel vast.
 • Trek je linkerknie naar je rechterschouder.
 • Trek ook je linkerenkel richting je rechterschouder.

Voel je een verschil in stijfheid en pijn tussen je linker- en rechterkant? Dan zou je wel eens piriformis syndroom kunnen hebben.

Voelen ze beide hetzelfde, dan heb je waarschijnlijk geen last van dit syndroom. Let op: als beide zijden stijf zijn, kan dit duiden op een andere aandoening, zoals een hernia.

De tweede test

Als de eerste test positief is, doe dan de tweede test om te zien of je beenzenuw geïrriteerd is:

 • Ga plat op je rug liggen.
 • Til het been aan de pijnlijke kant gestrekt op, terwijl je je tenen naar je toe trekt.

Merk je een groot verschil tussen links en rechts, vooral als je pijnlijke been minder hoog komt of een tintelend gevoel geeft?

Dan bevestigt dat niet alleen dat je musculus piriformis strak en geïrriteerd is, maar ook dat de zenuw geïrriteerd is.

Piriformis syndroom (ischias) oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die verlichting kunnen brengen en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren:

Rek oefeningen

Rekoefening 1

 1. Ga op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Trek je linkerknie naar je borst.
 3. Pak met je rechterhand je linkerknie vast en trek deze naar je linkerschouder.
 4. Houd deze positie 30 seconden vast en focus op de rek in je bilspier.
 5. Wissel van kant en herhaal afhankelijk van waar je de meeste spanning voelt.

Rekoefening 2

 1. Blijf op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Laat de enkel van je linkerbeen over de knie van je rechterbeen rusten.
 3. Trek nu je rechterdij naar je borst en houd deze positie vast.
 4. Focus op de diepe rek in je bilspieren, houd 30 seconden vast.
 5. Wissel van kant en herhaal.

Krachtoefeningen voor de piriformis-spier

Glute Bridges

 1. Ga op je rug liggen met gebogen knieën.
 2. Span je bilspieren aan en duw je bekken omhoog.
 3. Beweeg langzaam op en neer.
 4. Doe dit voor 10 – 15 herhalingen.

Seated Abductions

 1. Ga zitten op de grond, houd je rug recht en ondersteun je bovenlichaam met je armen.
 2. Draai je voeten een beetje naar buiten, maar til ze niet op.
 3. Voer 10 – 15 gecontroleerde herhalingen uit.

Leg Raises

 1. Ga op je zij liggen.
 2. Draai het bovenste been iets naar buiten.
 3. Hef het been op en laat het langzaam weer zakken (abductie).
 4. Wissel na 10 – 15 herhalingen van kant.

Deze oefeningen versterken de piriformis en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren. Geef ze een kans en voel het verschil!

De Piriformis zelfs masseren

Om de piriformis-spier zelf te masseren en verlichting te vinden bij piriformissyndroom en bijbehorende bilpijn, probeer deze simpele techniek:

 1. Ga op de rug liggen met beide voeten plat op de grond en beide knieën gebogen.
 2. Kruis je rechterbeen over je linkerbeen, plaats je rechterenkel op je linker dij.
 3. Pak de knie van je linkerbeen vast en trek deze naar je toe. Dit helpt de piriformis-spier te rekken en vermindert de druk op de zenuw, waardoor de pijn in de bilstreek kan afnemen.
 4. Houd deze rek 30 seconden vast en herhaal drie keer per dag aan elke kant.

Deze oefening bevordert de bloedstroom en helpt de spier te ontspannen, waardoor je mobiliteit in het heupgewricht kan verbeteren.

Foamroller of triggerpoint bal

Om die stijve piriformis-spier aan te pakken, kun je ook een foamroller of een triggerpoint bal gebruiken. Rol rustig over de spier om die diep te masseren.

Deze aanpak helpt echt om de bloedstroom naar het gebied te verhogen en spierspanning te verlagen. Dit is een topmanier om zelf wat verlichting te brengen, zodat je weer lekker kunt bewegen!

Als de klachten verergeren, maak dan een afspraak met onze fysiotherapeuten voor gespecialiseerde hulp.

Continue Reading

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Trending