Connect with us

Gezondheid

De kracht van boswellia: Natuurlijke ontstekingsremmer en pijnstiller

Angelo

Published

on

Boswellia

Boswellia is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege zijn ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijk alternatief voor conventionele medicijnen, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers.

Dit artikel gaat dieper in op de wetenschap achter de gezondheidsvoordelen van boswellia, hoe het kan worden gebruikt als natuurlijke ontstekingsremmer, en hoe je het beste boswellia-supplement kunt kiezen en combineren met andere natuurlijke remedies voor ontsteking.

Wat is boswellia en hoe wordt het gebruikt in de traditionele geneeskunde?

Boswellia, ook wel bekend als wierook, is een hars afkomstig van de Boswellia serrata boom die voornamelijk groeit in India, Afrika en het Midden-Oosten. De hars van deze boom wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt boswellia bijvoorbeeld gebruikt om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten. Ook in de traditionele Chinese geneeskunde wordt boswellia gebruikt voor verschillende kwalen, waaronder reumatoïde artritis, hoofdpijn en koorts.

Een van de belangrijkste bestanddelen van boswellia is een groep verbindingen die bekend staan als boswelliazuren. Deze verbindingen zijn verantwoordelijk voor de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen van boswellia. Boswellia wordt dan ook vaak gebruikt om aandoeningen te behandelen waarbij ontstekingen een belangrijke rol spelen, zoals artritis, colitis ulcerosa, astma en huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Naast de ontstekingsremmende eigenschappen heeft boswellia ook antimicrobiële eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het bestrijden van infecties. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de mogelijke anti-kanker eigenschappen van boswellia.

Boswellia kan op verschillende manieren worden gebruikt, afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld. Zo kan boswellia worden ingenomen in de vorm van een supplement, vaak in combinatie met andere natuurlijke ontstekingsremmers zoals kurkuma en gember. Ook kan boswellia lokaal worden aangebracht op de huid in de vorm van een zalf of olie voor de behandeling van huidaandoeningen.

Al met al is boswellia een veelbelovende natuurlijke remedie met tal van gezondheidsvoordelen. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele geneeskunde en er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de mogelijke voordelen van deze krachtige hars.

De wetenschap achter de gezondheidsvoordelen van boswellia

Boswellia is een veelbelovend natuurlijk middel dat al duizenden jaren wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. De wetenschap heeft de afgelopen jaren ook veel aandacht besteed aan de potentiële voordelen van boswellia en heeft aangetoond dat de bestanddelen van deze hars daadwerkelijk kunnen bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid.

Een van de belangrijkste bestanddelen van boswellia zijn de boswelliazuren, die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Ontsteking is een normale reactie van het lichaam op letsel of infectie, maar als ontstekingen chronisch worden, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals artritis, astma en huidziekten. Onderzoek heeft aangetoond dat boswelliazuren ontstekingen kunnen verminderen door het remmen van de productie van ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam.

Boswellia kan ook de gezondheid van het spijsverteringsstelsel verbeteren. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van ontstekingen en symptomen van chronische darmziekten, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Dit wordt mogelijk gemaakt door de ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen van boswellia.

Daarnaast heeft boswellia potentieel kankerbestrijdende eigenschappen. Onderzoek heeft aangetoond dat boswelliazuren kunnen bijdragen aan het voorkomen van kanker en het verminderen van de groei van kankercellen.

Boswellia kan ook bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van de hersenen. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verbeteren van het geheugen en de cognitieve functie bij oudere volwassenen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de ontstekingsremmende eigenschappen van boswellia, die kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking en oxidatieve stress in de hersenen.

Al met al biedt de wetenschap steeds meer bewijs voor de gezondheidsvoordelen van boswellia. Het is een veelbelovend middel voor de behandeling van verschillende gezondheidsproblemen en wordt steeds vaker gebruikt als een natuurlijke aanvulling op traditionele behandelingen.

Boswellia als natuurlijke ontstekingsremmer

Boswellia wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Het is pas in de afgelopen decennia dat de wetenschap heeft kunnen aantonen dat boswellia inderdaad ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Ontstekingen zijn een normaal onderdeel van het immuunsysteem van het lichaam. Ze zijn bedoeld om te helpen bij het genezingsproces na een blessure of infectie. Echter, soms kunnen ontstekingen chronisch worden, wat kan leiden tot aanhoudende pijn en weefselschade. Chronische ontsteking wordt geassocieerd met veel gezondheidsproblemen, zoals artritis, diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

Boswellia bevat verbindingen genaamd boswelliazuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. De boswelliazuren remmen een enzym genaamd 5-lipoxygenase (5-LOX), dat betrokken is bij de productie van ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam. Door het remmen van 5-LOX, vermindert boswellia de productie van ontstekingsbevorderende stoffen en helpt het om ontstekingen te verminderen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat boswellia effectief kan zijn bij de behandeling van ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis, osteoartritis en inflammatoire darmziekten. Een onderzoek uitgevoerd bij patiënten met reumatoïde artritis toonde aan dat het gebruik van boswellia extract gedurende acht weken leidde tot aanzienlijke vermindering van ontstekingsmarkers in het bloed en verbetering van de pijn en stijfheid in de gewrichten.

Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van boswellia kan het ook nuttig zijn voor de behandeling van andere gezondheidsproblemen die verband houden met ontstekingen, zoals astma, allergieën en psoriasis. Echter, meer onderzoek is nodig om de effectiviteit van boswellia bij deze aandoeningen te bevestigen.

Over het algemeen lijkt boswellia een veilige en effectieve manier te zijn om ontstekingen te verminderen en de gezondheid te verbeteren. Het kan worden gebruikt als aanvulling op een gezonde levensstijl en een gebalanceerd dieet, en kan mogelijk een alternatief bieden voor ontstekingsremmende medicijnen met bijwerkingen.

Boswellia en pijnverlichting

Boswellia staat bekend om zijn pijnstillende eigenschappen en wordt vaak gebruikt als alternatief voor conventionele pijnstillers. Dit komt omdat Boswellia een natuurlijke ontstekingsremmer is die kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn in het lichaam. Het wordt met name gebruikt bij chronische pijnklachten zoals artritis, fibromyalgie en lage rugpijn.

Een aantal studies hebben aangetoond dat Boswellia effectief kan zijn bij het verminderen van pijn. In een onderzoek uitgevoerd bij patiënten met osteoartritis van de knie, bleek Boswellia extract net zo effectief te zijn als een NSAID (niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddel) bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de mobiliteit van de knie. Een ander onderzoek wees uit dat Boswellia extract effectief was bij het verminderen van pijn en stijfheid bij patiënten met reumatoïde artritis.

Boswellia kan ook nuttig zijn bij het verminderen van pijn en ontsteking in de spijsverteringsorganen, zoals de darmen. In een onderzoek bij patiënten met colitis ulcerosa, verminderde Boswellia extract de symptomen van de ziekte en verbeterde de kwaliteit van leven van de patiënten.

Boswellia heeft ook weinig bijwerkingen in vergelijking met conventionele pijnstillers. Terwijl conventionele pijnstillers vaak gepaard gaan met maagklachten en andere bijwerkingen, heeft Boswellia meestal geen bijwerkingen en is het veilig in gebruik.

Hoewel Boswellia als natuurlijke pijnstiller kan worden gebruikt, is het belangrijk om met een arts te praten voordat je het gaat gebruiken, vooral als je andere medicijnen gebruikt. Ook kan het belangrijk zijn om een kwalitatief hoogwaardig supplement te kiezen om ervoor te zorgen dat je de juiste dosering en concentratie van actieve stoffen binnenkrijgt.

Boswellia en de gezondheid van de hersenen

Boswellia, ook wel bekend als wierook, heeft ook eigenschappen die kunnen bijdragen aan de gezondheid van de hersenen. Het actieve bestanddeel in Boswellia, boswellinezuur, kan ontstekingen in de hersenen verminderen en de bloed-hersenbarrière beschermen tegen schade. Dit kan op zijn beurt helpen bij het voorkomen of verminderen van neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology toonde aan dat Boswellia-extract de cognitieve functie verbeterde bij muizen die aan cognitieve achteruitgang leden. De muizen die Boswellia-extract kregen, vertoonden een verbetering van het leervermogen en het geheugen, evenals een vermindering van ontstekingen in de hersenen.

Een andere studie gepubliceerd in het tijdschrift Phytotherapy Research toonde aan dat Boswellia-extract gunstig kan zijn bij de behandeling van depressie. De studie wees uit dat degenen die Boswellia-extract namen significant verbeterde scores hadden op de Hamilton Rating Scale voor depressie, een veelgebruikte schaal voor het beoordelen van de ernst van depressie.

Hoewel meer onderzoek nodig is om de effecten van Boswellia op de gezondheid van de hersenen volledig te begrijpen, suggereren deze studies dat Boswellia een veelbelovende natuurlijke aanvulling kan zijn voor de ondersteuning van de hersengezondheid.

Hoe kies je het beste boswellia-supplement en waar moet je op letten bij het kopen van boswellia?

Als je op zoek bent naar een boswellia-supplement, zijn er een aantal factoren waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een hoogwaardig en effectief product koopt. Hier zijn enkele tips om je te helpen het beste boswellia-supplement te kiezen:

 1. Controleer het boswellia-extractgehalte: Zorg ervoor dat het supplement het gestandaardiseerde boswellia-extract bevat, dat minimaal 30% boswellia-zuren bevat. Dit is het actieve bestanddeel in boswellia dat verantwoordelijk is voor de gezondheidsvoordelen.
 2. Kies voor een merk van goede kwaliteit: Koop een boswellia-supplement van een gerenommeerd merk dat goede kwaliteitscontrole praktijken heeft en producten van hoge kwaliteit levert.
 3. Kies de juiste dosering: Kijk naar de aanbevolen dosering van het supplement en pas deze aan je individuele behoeften aan. Overleg indien nodig met een arts of zorgverlener over de juiste dosering.
 4. Vermijd additieven: Kies een boswellia-supplement dat geen onnodige additieven bevat, zoals vulstoffen, bindmiddelen of conserveermiddelen.
 5. Controleer de prijs: Hoewel de prijs niet altijd een garantie is voor kwaliteit, moet je wel oppassen voor boswellia-supplementen die te goedkoop zijn. Goedkopere supplementen kunnen van mindere kwaliteit zijn of minder effectieve doses bevatten.
 6. Lees de etiketten: Zorg ervoor dat je het etiket van het supplement leest om er zeker van te zijn dat het product geen allergenen of ingrediënten bevat waar je gevoelig voor bent.

Door deze tips te volgen, kun je er zeker van zijn dat je een hoogwaardig boswellia-supplement koopt dat effectief is voor jouw specifieke behoeften.

De mogelijke bijwerkingen en risico’s van het gebruik van boswellia

Over het algemeen wordt boswellia goed verdragen en zijn er weinig bijwerkingen gemeld bij het gebruik van boswellia-supplementen. Toch zijn er enkele mogelijke risico’s en bijwerkingen waarvan men zich bewust moet zijn.

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van boswellia-supplementen is maagklachten, zoals buikpijn, misselijkheid en diarree. Dit kan worden verminderd door het supplement in te nemen met voedsel of door te kiezen voor een enterisch gecoate formule.

Boswellia kan ook de bloedstolling vertragen, wat kan leiden tot verhoogde bloedingen en blauwe plekken bij sommige mensen.

Bovendien zijn er enkele zeldzame gevallen van allergische reacties op boswellia-supplementen gemeld. Als je een allergische reactie ervaart, zoals huiduitslag, jeuk, zwelling of ademhalingsproblemen, stop dan onmiddellijk met het gebruik van het supplement en raadpleeg een arts.

Ten slotte kan boswellia mogelijk interageren met bepaalde medicijnen, waaronder bloedverdunners, ontstekingsremmende medicijnen en medicijnen tegen epilepsie. Raadpleeg altijd jouw arts voordat je begint met het innemen van een nieuw supplement als je medicijnen gebruikt.

Kortom, terwijl boswellia over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen en risico’s voordat je begint met het innemen van een boswellia-supplement.

Boswellia en andere natuurlijke remedies voor ontsteking

Boswellia is een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer die kan worden gecombineerd met andere supplementen en voedingsmiddelen voor maximale gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele tips over hoe je boswellia kunt combineren met andere natuurlijke remedies voor ontsteking:

 1. Kurkuma: Kurkuma is een andere krachtige ontstekingsremmer die vaak wordt gecombineerd met boswellia. Het is aangetoond dat het combineren van deze twee stoffen de ontstekingsremmende werking versterkt en kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking.
 2. Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die een ontstekingsremmende werking hebben. Het combineren van boswellia met omega-3 supplementen of voedingsmiddelen zoals vette vis, noten en zaden kan de ontstekingsremmende werking versterken.
 3. Gember: Gember is een andere natuurlijke ontstekingsremmer die kan worden gecombineerd met boswellia. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn, vooral bij aandoeningen zoals artritis.
 4. Vitamine D: Vitamine D heeft een ontstekingsremmende werking en kan ook helpen bij het versterken van de botten en het immuunsysteem. Het combineren van boswellia met vitamine D-supplementen kan daarom gunstig zijn voor de gezondheid van het lichaam.

Wat is boswellia precies?

Boswellia is een hars afkomstig van de Boswellia serrata boom die voornamelijk in India en het Midden-Oosten groeit. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

Is boswellia veilig om te gebruiken?

Over het algemeen wordt boswellia beschouwd als veilig voor de meeste mensen. Echter, sommige mensen kunnen bijwerkingen ervaren zoals diarree, misselijkheid, buikpijn of huiduitslag. Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je boswellia gebruikt, vooral als je al andere medicijnen gebruikt.

Hoe werkt boswellia als ontstekingsremmer?

Boswellia bevat verbindingen genaamd boswelliazuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ze werken door de productie van ontstekingsmoleculen te remmen en de bloedtoevoer naar ontstoken weefsel te verminderen, waardoor de ontsteking afneemt.

Kan boswellia helpen bij artritis?

Ja, er zijn aanwijzingen dat boswellia kan helpen bij de behandeling van artritis. Verschillende studies hebben aangetoond dat het gebruik van boswellia-supplementen de pijn, zwelling en stijfheid in de gewrichten kan verminderen.

Zijn er speciale voorzorgsmaatregelen bij het kopen van boswellia-supplementen?

Ja, let op de kwaliteit en de samenstelling van het boswellia-supplement. Kies voor een supplement dat minstens 30% boswelliazuren bevat en geen toegevoegde vulstoffen of kunstmatige ingrediënten heeft. Kies ook voor een supplement van een betrouwbare fabrikant die onafhankelijke tests heeft uitgevoerd om de kwaliteit te garanderen.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

1 liter waterfles: 1l Waterfles kopen? Kijk snel naar de voordelen

Angelo

Published

on

By

1 liter waterfles voor perfecte hydratatie

In de jacht naar een gezonde levensstijl is hydratatie essentieel. Het dagelijks drinken van voldoende water is cruciaal, en met de ‘1 liter waterfles’ wordt dit een stuk eenvoudiger.

Deze grote waterfles helpt je niet alleen om de aanbevolen hoeveelheid van ten minste 2 liter water per dag te halen, maar is ook ontworpen met het oog op gebruiksgemak en duurzaamheid.

Gemaakt van RVS of Tritan, een sterk, licht en BPA-vrij materiaal, zijn deze flessen veilig voor dagelijks gebruik en vriendelijk voor onze planeet.

Of je nu tijdens het sporten hydrateert, onderweg bent, of simpelweg aan je bureau zit, deze herbruikbare waterfles met een handige rietje en lekvrije dop zorgt dat je genoeg water drinkt zonder gedoe.

Met features zoals een tijdmarkering om je waterinname bij te houden en motivatieteksten die je aanmoedigen, maken deze flessen het makkelijker dan ooit om gehydrateerd te blijven. Klaar om je watergewoontes te transformeren?

1 liter waterfles: De voordelen

De 1 liter waterfles, vaak voorzien van een handig rietje en gemaakt van BPA-vrij Tritan, biedt een perfecte oplossing voor dagelijkse hydratatie. Deze milieuvriendelijke en herbruikbare fles is sterk, licht en makkelijk mee te nemen, waardoor je overal voldoende water kunt drinken.

Met een lekvrije dop en brede opening, zijn de flessen eenvoudig keer op keer te vullen en koud te houden.

Voor extra motivatie bevat de fles tijdmarkeringen, zodat je jouw waterinname gedurende de dag kunt bijhouden. Bestellen en meer informatie vind je eenvoudig online, met opties voor bezorgen of ophalen.

Het belang van goede hydratatie

Goede hydratatie is essentieel voor onze algehele gezondheid. Water speelt een cruciale rol in vrijwel alle lichaamsfuncties, waaronder het reguleren van de lichaamstemperatuur, het bevorderen van de spijsvertering, en het ondersteunen van de hersenfunctie. 

Het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar cellen, het smeren van gewrichten, en het ontgiften van het lichaam door afvalstoffen te verwijderen.

Een gebrek aan voldoende hydratatie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, en verminderde concentratie. Om optimaal te functioneren, is het belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken en te luisteren naar de signalen van je lichaam.

1 liter waterfles: Welke drinkfles moet ik bestellen?

Bij het kiezen van de ideale 1 liter waterfles, overweeg een fles met tijdmarkering; dit helpt je herinneren regelmatig te drinken en je hydratatiedoelen te bereiken. 

Kies een fles met een grote dop voor gemakkelijk vullen en een rietje om knoeien te voorkomen. 

Let op materialen! een BPA-vrije Tritan of RVS fles is duurzaam en veilig. Een lekvrije fles zoals de Camelbak Chute of Cabau waterfles is ideaal voor actieve gebruikers.

En niet geheel onbelangrijk, zoek naar een fles die makkelijk schoon te maken is en comfortabel in je tas past.

Waterfles 1 liter kopen?

Wil je na het lezen van dit artikel ook een waterfles 1 liter kopen? Wij hebben de beste waterflessen van 1 liter voor je op een rijtje staan:

Continue Reading

Gezondheid

Piriformis syndroom oefeningen: Ischias pijnklachten in de bilspieren

Angelo

Published

on

By

Piriformis syndroom oefeningen

Piriformis syndroom, ook bekend als ischias, betekent dat er irritatie is van een grote zenuw, de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt van je wervelkolom helemaal naar beneden, door je been. Voordat deze zenuw het been in gaat, moet hij langs een paar bilspieren, waaronder de musculus piriformis.

Afhankelijk van je anatomie kan de nervus ischiadicus over, onder, of zelfs door deze spier lopen. Bij piriformis syndroom raakt deze zenuw bekneld in de bilspier, wat pijn kan veroorzaken.

Functie van de Musculus Piriformis spier

Deze spier is een van je heupexorotatoren. Wat betekent dat? Nou, het helpt je heup naar buiten te draaien.

Maar dat is niet alles! Deze spier assisteert ook bij het zijwaarts heffen van je been (abductie) en het strekken van je heup (extensie). 

En een extra bonus: het speelt een cruciale rol in het stabiliseren van je heupkop in de heupkom.

Kortom, deze spier is een echte multitasker die zorgt dat alles op z’n plek blijft tijdens je bewegingen. Laten we eens kijken hoe we deze spier effectief kunnen trainen om jouw heupen soepel en sterk te houden!

Triggerpoints in de Musculus Piriformis spier

Deze spier ligt vlak naast een belangrijke zenuw, de heupzenuw, en enkele grote bloedvaten. Als er triggerpunten in deze spier actief worden, kan de spier strak genoeg worden om de zenuw en de bloedvaten te beknellen of samen te drukken.

Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zelfs zwelling. De pijn blijft meestal niet alleen in de bil, maar kan ook uitstralen naar je been. Als dit gebeurt, noemen we dat het Piriformis-syndroom.

Interessant genoeg hebben de meeste van onze patiënten met actieve triggerpunten geen last van piriformis-syndroom. Maar als een patiënt wel ischias-symptomen heeft, dan behandelen we niet alleen de musculus piriformis maar ook eventuele triggerpunten in de musculus gluteus minimus.

Bij compressie van de heupzenuw, zoals bij het Piriformis-syndroom, kunnen symptomen zoals pijn en gevoelloosheid in de billen, pijn langs de achterkant van het been, zwelling in het been, seksuele disfunctie en liespijn optreden. 

Piriformis syndroom oorzaken

Dus, hoe komt het dat je last krijgt van die bilklachten? Meestal is het een mix van overbelasting of een zwakke onderrug. Je bilspieren moeten dan overuren draaien om je lage rug en je bekken stabiel te houden.

En wanneer merk je dit het meest? Vaak als je zit, je veters strikt, of iets van de grond probeert te rapen. Dit zijn typische momenten waarop die extra druk op je bilspieren echt voelbaar wordt.

Pijn in de bil

Als de piriformis spier onder hoge spanning staat, kun je last krijgen van bilklachten. Soms vormen zich ook triggerpoints in deze spier.

Dat zijn spierknopen die niet alleen lokale pijn veroorzaken, maar ook pijn die naar andere delen van je lichaam uitstraalt. Je kunt hierdoor pijn voelen in je bil, maar ook langs de achterkant van je boven- en onderbeen.

Om deze spier wat te kalmeren en de spanning te verminderen, pakken fysiotherapeuten het grondig aan. Ze gebruiken technieken zoals dry needling, manuele therapie, en manuele triggerpointtherapie. Ook zetten ze in op oefentherapie, taping, en natuurlijk goed advies. 

Beperking in de heup geven

Als de piriformis spier is aangedaan, kun je tegen serieuze problemen aanlopen. De spier kan zijn normale functie van aanspannen en ontspannen verliezen, waardoor hij constant in een soort ‘contractie-stand’ blijft staan.

Dit maakt het lastig om je heup goed te bewegen, wat kan leiden tot beperkingen bij het draaien van de heup.

Piriformis spier symptomen

aten we eens kijken naar twee duidelijke symptomen die kunnen wijzen op piriformis syndroom. Ik leg je uit wat ze zijn en waarom ze voorkomen.

Eerst en vooral, pijn in je bil. Die pijn komt door overmatig gebruik van je musculus piriformis. Als je deze spier te veel belast, raakt het weefsel beschadigd en wordt het stijver.

Wat gebeurt er dan? Die stijvere musculus piriformis begint druk uit te oefenen op je beenzenuw, de nervus ischiadicus, die onder deze spier doorloopt.

Deze druk veroorzaakt irritatie van de zenuw en dat leidt tot uitstralende pijn naar de achterkant van je been, zelfs tot aan je kuitspier.

Dit uitstralende gevoel is een klassiek teken van piriformis syndroom en is ook een veelvoorkomende oorzaak van ischiaspijn.

Bovendien beperkt piriformis syndroom je vermogen om te lopen, lang te zitten of om voorover te buigen om iets op te rapen.

Hoe kun je zelf checken of je dit syndroom hebt? Ik heb twee tests voor je:

Test één is de piriformis stretch

 • Pak met je linkerhand je linkerknie vast.
 • Pak met je rechterhand je linkerenkel vast.
 • Trek je linkerknie naar je rechterschouder.
 • Trek ook je linkerenkel richting je rechterschouder.

Voel je een verschil in stijfheid en pijn tussen je linker- en rechterkant? Dan zou je wel eens piriformis syndroom kunnen hebben.

Voelen ze beide hetzelfde, dan heb je waarschijnlijk geen last van dit syndroom. Let op: als beide zijden stijf zijn, kan dit duiden op een andere aandoening, zoals een hernia.

De tweede test

Als de eerste test positief is, doe dan de tweede test om te zien of je beenzenuw geïrriteerd is:

 • Ga plat op je rug liggen.
 • Til het been aan de pijnlijke kant gestrekt op, terwijl je je tenen naar je toe trekt.

Merk je een groot verschil tussen links en rechts, vooral als je pijnlijke been minder hoog komt of een tintelend gevoel geeft?

Dan bevestigt dat niet alleen dat je musculus piriformis strak en geïrriteerd is, maar ook dat de zenuw geïrriteerd is.

Piriformis syndroom (ischias) oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die verlichting kunnen brengen en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren:

Rek oefeningen

Rekoefening 1

 1. Ga op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Trek je linkerknie naar je borst.
 3. Pak met je rechterhand je linkerknie vast en trek deze naar je linkerschouder.
 4. Houd deze positie 30 seconden vast en focus op de rek in je bilspier.
 5. Wissel van kant en herhaal afhankelijk van waar je de meeste spanning voelt.

Rekoefening 2

 1. Blijf op je rug liggen met beide voeten plat op de grond en knieën gebogen.
 2. Laat de enkel van je linkerbeen over de knie van je rechterbeen rusten.
 3. Trek nu je rechterdij naar je borst en houd deze positie vast.
 4. Focus op de diepe rek in je bilspieren, houd 30 seconden vast.
 5. Wissel van kant en herhaal.

Krachtoefeningen voor de piriformis-spier

Glute Bridges

 1. Ga op je rug liggen met gebogen knieën.
 2. Span je bilspieren aan en duw je bekken omhoog.
 3. Beweeg langzaam op en neer.
 4. Doe dit voor 10 – 15 herhalingen.

Seated Abductions

 1. Ga zitten op de grond, houd je rug recht en ondersteun je bovenlichaam met je armen.
 2. Draai je voeten een beetje naar buiten, maar til ze niet op.
 3. Voer 10 – 15 gecontroleerde herhalingen uit.

Leg Raises

 1. Ga op je zij liggen.
 2. Draai het bovenste been iets naar buiten.
 3. Hef het been op en laat het langzaam weer zakken (abductie).
 4. Wissel na 10 – 15 herhalingen van kant.

Deze oefeningen versterken de piriformis en helpen de stabiliteit en flexibiliteit van je heupen te verbeteren. Geef ze een kans en voel het verschil!

De Piriformis zelfs masseren

Om de piriformis-spier zelf te masseren en verlichting te vinden bij piriformissyndroom en bijbehorende bilpijn, probeer deze simpele techniek:

 1. Ga op de rug liggen met beide voeten plat op de grond en beide knieën gebogen.
 2. Kruis je rechterbeen over je linkerbeen, plaats je rechterenkel op je linker dij.
 3. Pak de knie van je linkerbeen vast en trek deze naar je toe. Dit helpt de piriformis-spier te rekken en vermindert de druk op de zenuw, waardoor de pijn in de bilstreek kan afnemen.
 4. Houd deze rek 30 seconden vast en herhaal drie keer per dag aan elke kant.

Deze oefening bevordert de bloedstroom en helpt de spier te ontspannen, waardoor je mobiliteit in het heupgewricht kan verbeteren.

Foamroller of triggerpoint bal

Om die stijve piriformis-spier aan te pakken, kun je ook een foamroller of een triggerpoint bal gebruiken. Rol rustig over de spier om die diep te masseren.

Deze aanpak helpt echt om de bloedstroom naar het gebied te verhogen en spierspanning te verlagen. Dit is een topmanier om zelf wat verlichting te brengen, zodat je weer lekker kunt bewegen!

Als de klachten verergeren, maak dan een afspraak met onze fysiotherapeuten voor gespecialiseerde hulp.

Continue Reading

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Trending