Connect with us

Gezondheid

Cupping tegen cellulite: Alles over cuppen en cellulite

Angelo

Published

on

Cupping

We hebben er allemaal wel eens van gehoord – dat lastige, bobbelige probleemgebied dat we kennen als cellulite. Misschien heb je al allerlei crèmes en lotions uitgeprobeerd, zelfs intensieve workouts en speciale diëten. Maar heb je al gehoord over cupping? Deze eeuwenoude techniek wordt wereldwijd gebruikt voor allerlei kwalen, en ja, ook tegen cellulite. Maar hoe werkt het eigenlijk? En vooral, werkt het echt? Laten we dat samen ontdekken!

Wat is cellulite?

Cellulite, ook bekend als sinaasappelhuid, is een probleem waar 90 procent van de vrouwen mee te maken krijgt. Het ontstaat wanneer vetcellen in het onderhuidse bindweefsel beginnen te verklevingen en bobbels en putjes veroorzaken, met name op plekken zoals de benen en billen. Hier komt de kracht van cupping om de hoek kijken.

Bij cupping, ofwel ‘cuppen tegen cellulite’, worden cups, vaak gemaakt van siliconen of glas, op de huid geplaatst. Door een knijpbeweging wordt er een vacuüm gecreëerd, waardoor de huid en het onderliggende weefsel in de cup worden gezogen. De afvalstoffen in je vetcellen worden losgemasseerd en richting de lymfeknopen geleid om afgevoerd te worden.

De cups stimuleren de doorbloeding en helpen verklevingen los te maken. Het effect? Een strakkere en gladdere huid, waarbij de cellulite minder zichtbaar wordt. Je kunt zowel siliconen cups als glazen cups gebruiken en door ze soepel over de huid te laten glijden, kun je cellulite te lijf gaan. Let wel, cupping kan tijdelijke blauwe plekken veroorzaken, maar dit is een teken dat de bloedsomloop wordt verbeterd.

Cupping therapie is een effectieve methode voor het verminderen van cellulite. Het is aan te raden om dit 1 à 2 keer per week te doen. Na een aantal behandelingen zul je merken dat de huidverbetering duidelijk zichtbaar is. Cupping helpt niet alleen bij het bestrijden van cellulite, maar ook bij het verbeteren van de algehele huidgezondheid.

Verwacht geen wonderen na één keer cuppen, maar met consequent gebruik, verbetert de doorbloeding, worden vetophopingen afgebroken en kunnen de bobbeltjes en deukjes in je huid steeds minder zichtbaar worden. Cuppen is als een dynamische massage met bijzondere cups, die wonderen kunnen doen voor je huid.

Hoe ontstaat cellulite?

Cellulite ontstaat wanneer vetcellen in het onderhuidse bindweefsel beginnen te verkleven, ofwel samenklonteren. Dit bindweefsel, dat vet en huid verbindt, trekt soms ongelijkmatig samen waardoor de vetcellen tegen het huidoppervlak worden gedrukt. Dit resulteert in het bobbelige uiterlijk dat we associëren met cellulite.

Het is belangrijk op te merken dat het hebben van cellulite volkomen normaal is en niets te maken heeft met je gezondheid of fitheid. Het kan worden beïnvloed door factoren zoals genetica, hormoonspiegels, voeding, levensstijl en fysieke activiteit. Omdat vrouwen een andere structuur van het bindweefsel hebben dan mannen, ervaren zij vaker cellulite, vooral op de benen en billen.

Hoewel cellulite volkomen normaal en ongevaarlijk is, voelen sommige mensen zich er onzeker over. Daarom zoeken velen naar methoden om het uiterlijk ervan te verminderen. Een van die methoden kan cupping zijn, een traditionele geneeswijze die belooft de huid gladder en strakker te maken door de doorbloeding te stimuleren en afvalstoffen uit het weefsel te helpen verwijderen.

Wat is cupping tegen cellulite?

Cupping tegen cellulite, ook wel bekend als cellulite cupping, is een techniek waarbij door middel van cellulite cups een vacuüm wordt gecreëerd op het huidoppervlak om de bloedcirculatie te stimuleren en afvalstoffen af te voeren. Deze behandeling kan bijzonder effectief zijn voor diegenen die last hebben van cellulite, ook wel bekend als cellulitis.

Het proces van cuppen tegen cellulite is vrij eenvoudig en kan thuis gedaan worden. Je plaatst een cup op je huid, knijpt erin om een vacuüm te creëren en laat de cup vervolgens los. De vacuüm gezogen huid met een cup stimuleert de doorbloeding en helpt bij het losmaken en afvoeren van vet en afvalstoffen uit de onderhuid.

Het is aan te raden om de cups soepel over de huid te laten glijden, en de huid flink te masseren middels een rollende beweging en een vacuüm gezogen techniek. Dit proces wordt ook wel dynamische cupping genoemd.

Cupping kan wat onprettig aanvoelen, maar de behandeling zou niet pijnlijk moeten zijn. Het is raadzaam om te beginnen met een mild vacuüm en de intensiteit geleidelijk te verhogen naarmate je huid gewend raakt aan de behandeling.

Eén keer per week cuppen kan al wonderen doen, maar consistentie is belangrijk. Tussen de behandelingen door kan het helpen om de behandelde gebieden zachtjes te masseren om de doorbloeding gestimuleerd te houden.

Kortom, cupping is een veelbelovende methode om cellulite te bestrijden en de huid gezonder en gladder te maken.

Wat is de beste cupping set tegen cellulite?

Als je een start wilt maken met cupping tegen cellulite, wil je natuurlijk de beste set voor jouw behoeften. Er zijn diverse sets op de markt, maar welke is nou de beste? Hoewel ik geen specifieke merken kan aanbevelen (omdat iedereen verschillend is en wat voor de een werkt, niet per se voor de ander hoeft te werken), zijn er wel enkele belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten.

Een goede cupping set tegen cellulite bevat doorgaans cups van verschillende formaten. Kleinere cups zijn handig voor moeilijk bereikbare gebieden, terwijl grotere cups kunnen worden gebruikt op grotere oppervlakten zoals de dijen en billen.

Het materiaal is ook een belangrijk aspect. Siliconen cups zijn over het algemeen de meest populaire keuze voor thuisgebruik. Ze zijn veilig, flexibel, gemakkelijk te reinigen en zeer duurzaam.

Zoek naar een set die ook een handleiding of gids bevat. Als je nieuw bent met cupping, kan dit een nuttige hulpbron zijn om je op weg te helpen.

Tot slot, lees recensies en doe je onderzoek voordat je een aankoop doet. Wat werkt voor anderen, kan ook voor jou werken! Vergeet niet dat consistentie de sleutel is bij cupping voor cellulite. Het is een proces, geen wondermiddel, maar met geduld en vastberadenheid, kun je aanzienlijke resultaten bereiken.

Je kunt verschillende Cupping cups kopen op een website zoals bol.com.

Hoe gebruik je cupping sets tegen cellulite?

Het gebruik van cupping sets tegen cellulite kan wat overweldigend lijken, maar met een beetje oefening wordt het snel een eenvoudige routine. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om aan de slag te gaan.

Begin met een schone, droge huid. Plaats de cup tegen de huid en knijp in de cup om een vacuüm te creëren. Laat de cup los, en hij moet aan de huid blijven plakken door het vacuüm. Hiermee start de cupping behandeling.

Laat de cup op één plek zitten voor statische cupping, of laat hem langzaam over de huid glijden voor dynamische cuppingmassage. Dit helpt om de doorbloeding te verbeteren en kan helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van cellulite. Zorg ervoor dat je het gebied niet te hard knijpt, het mag oncomfortabel aanvoelen maar niet pijnlijk zijn.

Herhaal deze methode met zowel de kleine als grote cups op alle gebieden waar je last hebt van cellulite, zoals je benen en billen. Idealiter wil je dit ongeveer 1 keer per week doen, maar je kunt het vaker doen als je huid er goed op reageert.

Cupping kan wonderen doen, maar het is geen snelle oplossing. Verwacht na een paar sessies geleidelijke verbetering te zien. Met consistentie en geduld kan cupping helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van cellulite.

Verschillende cupping methodes tegen cellulite

Er zijn verschillende methodes van cupping die kunnen worden gebruikt om cellulite te verminderen. De keuze van de methode hangt vaak af van persoonlijke voorkeur, ervaring en specifieke probleemgebieden.

 1. Statische Cupping: Hierbij worden de cups op een specifiek gebied van je lichaam geplaatst en blijven ze op één plek zitten. Dit kan helpen de doorbloeding te verbeteren en de afvoer van gifstoffen uit de onderhuid te bevorderen.
 2. Dynamische Cupping: Deze methode houdt in dat je de cups langzaam over je lichaam laat glijden, vaak met het gebruik van een olie of crème om de beweging te vergemakkelijken. Dit kan vooral nuttig zijn op grotere gebieden, zoals de benen en billen, waar je last hebt van cellulite.
 3. Flash Cupping: Dit is een snelle methode waarbij de cup snel wordt geplaatst en direct weer wordt verwijderd. Dit proces wordt een aantal keren herhaald op hetzelfde gebied. Het is een effectieve techniek om de doorbloeding te stimuleren.

Ongeacht de gebruikte methode, het belangrijkste is consistentie. Cupping werkt op de lange termijn, dus verwacht niet meteen wonderen. Met geduld en regelmatige behandelingen kun je aanzienlijke resultaten zien in de strijd tegen cellulite.

Referenties:

 • Cupping Therapy: An Overview from a Modern Medicine Perspective. Bezoeken
 • Cupping Therapy. Bezoeken
 • An updated review of the efficacy of cupping therapy. Bezoeken
 • The medical perspective of cupping therapy: Effects and mechanisms of action. Bezoeken

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

 1. Claire

  3 August, 2023 at 05:44

  Ik ben er nogsteeds niet mee begonnen maar ik hoor wel hele goede verhalen over cupping.

 2. Tessa

  3 August, 2023 at 17:43

  Interessant om te lezen. Ik had nog nooit van cuppen gehoord om cellulitis te verwijderen/te verminderen. Persoonlijk zou ik er niet voor kiezen om het weg te halen op deze manier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

Wat is mediteren en hoe doe je dat?

Angelo

Published

on

By

Wat is mediteren en hoe doe je dat

Voelde jij je recentelijk volkomen ontspannen? Voor velen is dit gevoel zeldzaam. Recent onderzoek onthult dat bijna een derde van de Nederlanders niet weet hoe ze tot rust moeten komen.

In onze huidige, op prestatie gerichte maatschappij, waar stress een dagelijks fenomeen is, is ontspanning essentieel. De Hersenstichting benadrukt dat regelmatige ontspanning leidt tot meer energie en betere concentratie.

Meditatie biedt een effectieve manier om zowel geest als lichaam te ontspannen. In deze handleiding verkennen we wat meditatie inhoudt, de voordelen ervan, en hoe je zelf kunt beginnen met mediteren, zelfs als je nieuw bent op dit gebied.

Wat is mediteren?

Meditatie biedt een vorm van ontspanning die externe prikkels uitsluit, waardoor je even afstand neemt van de buitenwereld om interne gebeurtenissen en gedachten te verwerken.

Het streeft naar een bewustzijn van het huidige moment. Dit bereik je door aandacht te schenken aan je ademhaling en je gedachten slechts als toeschouwer te observeren, zonder oordeel.

Deze praktijk helpt je om afstand te nemen van je innerlijke dialoog. Je leert om je focus te behouden en, wanneer afgeleid door een gedachte, deze te erkennen en je focus zachtjes terug te brengen. Dit proces vermindert geleidelijk de constante gedachtenstroom en de bijbehorende innerlijke onrust.

Waarom beginnen met mediteren?

Er zijn diverse motivaties om met meditatie te starten; ontspanning is een veelvoorkomende reden, maar het kan ook een pad zijn naar zelfinzicht of een methode om emoties te beheersen.

Volgens het Oxford Handbook of Positive Psychology, dat een overzicht biedt van onderzoek naar meditatie, zijn de voordelen significant:

 • Verlaagd risico op hart- en vaatziekten
 • Vermindering van chronische pijn
 • Lager risico op depressieherhaling
 • Versterkt immuunsysteem
 • Stressreductie
 • Toename in creativiteit
 • Verhoogd gevoel van optimisme en geluk

Begin met geleide meditatie

Als beginner kan het uitdagend zijn om gedachten los te laten en je focus te verschuiven. Geleide meditaties bieden uitkomst door te werken met ankerpunten zoals ademhaling, ontspanning en observatie van gedachten.

Bij geleide meditatie krijg je meestal via een stem instructies. Dit kan zowel in groepsverband, onder leiding van een instructeur bij bijvoorbeeld yogalessen, als individueel via apps, podcasts of YouTube-video’s.

Geleide meditaties beperken zich niet enkel tot verbale instructies; soms worden ook klanken gebruikt als focuspunt om de aandacht van rondzwervende gedachten naar het hier en nu te brengen.

Hoe mediteer je?

Beginnen met mediteren vraagt om een eenvoudige benadering; het is toegankelijk voor iedereen en vraagt enkel om actie. Begin met korte sessies van vijf minuten en breid deze uit naarmate je comfortabeler wordt, om de voordelen te vergroten.

Hier zijn vijf eenvoudige stappen om te starten met meditatie:

 1. Tijd vrijmaken: Kies een vast moment op de dag voor meditatie, zoals ‘s ochtends na het opstaan, na het werk, of voor het slapengaan, om je te ontspannen.
 2. Comfortabele houding aannemen: Zoek een rustige plek en kies een houding die voor jou comfortabel is, of je nu zit of ligt. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt.
 3. Focus op je ademhaling: Sluit je ogen en let op je ademhaling. Voel hoe je in- en uitademt en hoe je lichaam beweegt met elke ademhaling. Je kunt ook een mantra herhalen of tellen als focuspunt.
 4. Aandacht voor je gedachten: Het is natuurlijk dat gedachten opkomen. Wanneer dit gebeurt, erken deze dan en laat ze los door je focus terug te brengen naar je ademhaling of een ander focuspunt.
 5. Regelmatig oefenen: De voordelen van meditatie worden versterkt door regelmatige beoefening. Zoek dagelijks tijd om te mediteren en de rust in jezelf te ervaren.

Wat heb je nodig voor mediteren?

Voor meditatie heb je eigenlijk niets meer nodig dan een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten of liggen. Toch kiezen sommigen ervoor om yoga-accessoires zoals een mat of een meditatiekussen te gebruiken voor extra comfort.

Het dragen van comfortabele kleding en het gebruik van oordopjes voor geleide meditaties kan ook bijdragen aan een ontspannen ervaring. Het essentiële doel is om je volledig op je gemak te voelen, zowel met je omgeving als met de houding die je kiest.

Wanneer je dit comfortniveau bereikt, ben je ideaal gepositioneerd om met je meditatiepraktijk te beginnen.

Continue Reading

Fitness

Frisse start met verse ingrediënten – Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Angelo

Published

on

By

Frisse start met verse ingrediënten - Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Voor de meeste mensen is een van de grootste struikelblokken voor gezondheid en fitness het vinden van een realistisch voedingsplan dat werkt. Modegrillen komen en gaan en het kan moeilijk zijn om op de hoogte te blijven van de steeds veranderende wereld van voeding.

Een manier om deze hoofdpijn te verlichten is door maaltijden voor te bereiden! Door grote porties gezond eten klaar te maken, kun je meerdere dagen vooruit en hoef je niet elke avond te koken. Bovendien biedt het de mogelijkheid om “gezonder” voedsel te kiezen dat bijdraagt aan je gezondheidsdoelen.

Toegegeven, dit kan aanvoelen als een ontmoedigende taak en er kunnen veel vragen door je hoofd spoken. Hoeveel eten moet je maken? Wanneer moet je het maken? Welke voedingsmiddelen zijn het beste? Ga ik me vervelen met mijn maaltijden?

Allemaal geldig. Ze worden allemaal beantwoord in deze blog! Laten we beginnen.

Bereid je maaltijden voor

Laat je niet weerhouden van een gezond dieet door intimidatie bij het voorbereiden van je maaltijden. Laat je angsten varen en neem controle over wat je eet! Hier lees je hoe.

Kies je “grote kookdag”

Een van de makkelijkste manieren om meal prep voor jou te laten werken is om één of twee “grote kookdagen” per week aan te wijzen. De meeste mensen kiezen de zondag, omdat er dan vaak meer tijd beschikbaar is. Zoek een dag die het beste in je schema past, zet je koksmuts op en kook je favoriete gerechten.

Begin met bekende of eenvoudige recepten

Als je al een paar recepten in je arsenaal hebt, begin daar dan mee! Je kunt een recept gemakkelijk verdubbelen of zelfs verdrievoudigen en dan heb je nog restjes voor een paar dagen.

Je kunt ook makkelijke recepten gebruiken waarvoor je maar een handvol basisingrediënten nodig hebt. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Blijf bij de basis en je zult het prima doen.

Recepten met vergelijkbare ingrediënten plannen

Meerdere gerechten die om gesnipperde ui vragen? Snipper alles in één keer en verdeel het per recept. Zo kun je het later makkelijker in elkaar zetten en bereiden.

Multi-tasking op zijn best

Als je niet zo enthousiast bent over een groot deel van je zondagse maaltijd voorbereiden, combineer het dan met een bingesessie van je favoriete podcast of tv-programma. Zo gaat de tijd snel voorbij en heb je ook de ruimte om te luisteren of te kijken naar iets waar je van geniet.

Voedsel vers houden

Het spreekt voor zich dat niemand graag voedsel eet dat 7 dagen geleden is gemaakt. Voor velen kan dit een afschrikmiddel zijn om te gaan meal preppen. Hier zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat je eten vers en lekker blijft!

Investeer in kwaliteitscontainers

Glazen, luchtdichte verpakkingen zijn het beste om voedsel vers te houden en geschikt voor de magnetron. Het labelen van elke verpakking kan hier ook handig zijn, voeg de datum toe waarop je je eten hebt bereid zodat je kunt bepalen na hoeveel dagen je het gerecht nog kunt eten.

Bereid je maaltijden voor de helft van de week voor, niet voor de hele week

Laten we eerlijk zijn, het eten van kip een week nadat het gekookt is klinkt behoorlijk onaangenaam. In plaats van een maaltijd voor de hele week voor te bereiden, kun je beter genoeg eten maken voor dinsdag- of woensdagavond.

Als je maaltijden op zijn, kun je kiezen voor een gemakkelijke doordeweekse maaltijdvoorbereiding om de rest van de week door te komen (zie hieronder enkele ideeën).

Kies je voedsel verstandig

Als je weet dat je meerdere dagen moet voorbereiden, is je voedselkeuze belangrijk. Fijn voedsel met een hoog watergehalte, zoals gekookte spinazie, geroosterde groenten en zeevruchten, wordt na een dag of twee behoorlijk onsmakelijk.

Kies in plaats daarvan voor zetmeelrijke en knapperige groenten (zoals wortelgroenten, wortels en spruitjes) en magere eiwitten.

Maak gebruik van je vriezer

Als je graag in grotere porties kookt, vries dan je restjes in. Zo kun je doordeweeks makkelijk eten of lunchen en blijft je eten langer vers. Ingevroren groenten en vlees zijn ook geweldige opties.

De schoonheid van eenvoud

Eenvoudige maaltijden maken betekent niet dat je steeds hetzelfde moet eten. Het voor jezelf eenvoudig maken betekent ongecompliceerde, snelle recepten kiezen die ook nog eens lekker smaken.

Eenvoudige ingrediënten en kruiden kunnen een smaakvol, gemakkelijk gerecht maken

Iets eenvoudigs als het gebruik van een nieuw kruidenmengsel met eiwitten en groenten kan hetzelfde eten een nieuwe smaak geven. Als je meestal rijst neemt als koolhydraat, verruil het dan voor quinoa, gerst of een graanmengeling. Deze opties nemen niet veel tijd in beslag en zorgen voor een gevarieerde maaltijd.

Gemakkelijk om mee te nemen

Maaltijden die niet veel bewegende delen vereisen om klaar te maken, zijn makkelijk als meeneemoptie. Te laat op je werk en geen zin om lunch te kopen? Pak je eenvoudige en makkelijk te bereiden maaltijd in. Je zult jezelf later dankbaar zijn!

Beslismoeheid minimaliseren

De helft van de strijd om gezond te eten is het plannen van recepten en beslissen wat je gaat maken. Dat kan vermoeiend en tijdrovend zijn. Eenvoud minimaliseert de last van het beslissen wat te doen en hoe het te doen. Gun jezelf meer tijd en denkkracht door de makkelijkste optie te kiezen.

Doordeweekse maaltijden voorbereiden

Doordeweekse maaltijden voorbereiden is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat het eten dat je eet vers is en tegelijkertijd wat variatie biedt. Zorg dat je een paar eenvoudige opties bij de hand hebt, zodat dit een gemakkelijk proces wordt na een lange werkdag. Hier zijn een paar van onze favorieten!

Continue Reading

Gezondheid

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Angelo

Published

on

By

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Het Mediterraanse Dieet, al lang door experts aangeprezen als de sleutel tot een lang leven en een langere levensduur, heeft steeds meer erkenning gekregen als een van de beste gezonde en beheersbare voedingsplannen.

Een van de belangrijkste redenen voor het succes van het mediterrane dieet is dat het minder een traditioneel dieet is en meer een levensstijl. Je hoeft jezelf niet te beperken tot flauwe eiwitten en smaakloze groenten – verre van dat.

Het Mediterrane Dieet neemt de basis van een gezond eetplan en voegt daar de rijke kruiden en kookmethodes van het Middellandse Zeegebied aan toe. De primaire focus van het mediterrane dieet ligt op welke gezonde voedingsmiddelen je kunt toevoegen aan je dieet, in plaats van het beperken van welke voedingsmiddelen je eet.

Laten we eens praten over waarom je zou kunnen overwegen om dit dieet te veranderen en hoe je het kunt opnemen in je eigen levensstijl!

Wat is een mediterraan dieet?

Er zijn geen specifieke parameters voor het mediterrane dieet, maar het omvat de kenmerken van de keukens van de meeste mediterrane regio’s. Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en lekkere kruiden en specerijen.

Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en smakelijke kruiden en specerijen. Hoewel het dieet niet strikt vegetarisch of veganistisch is, bevat het weinig rood vlees, zuivel en bewerkte, suikerrijke voedingsmiddelen.

Hier zijn een paar belangrijke dingen die je moet overwegen bij het kiezen van een mediterraan dieet:

Plantaardig is het beste

De maaltijden zijn gebaseerd op verse producten, bonen en volle granen. In plaats van vlees als de primaire focus, wordt eiwit in het dieet meestal geleverd door plantaardige bronnen.

Hoewel je dierlijke producten niet helemaal hoeft te schrappen, moet je je richten op het consumeren van gematigde hoeveelheden zuivel, gevogelte, eieren en zeevruchten. Rood vlees wordt spaarzaam gegeten (1-2 keer per maand, of bij speciale gelegenheden).

Volle granen

Koolhydraten moeten voornamelijk worden geconsumeerd als minder bewerkte opties zoals gerst, bruine rijst, gierst, haver, tarwe, rogge en spelt.

Gezonde vetten

Een dieet met vetten is belangrijk voor het behoud van voldoende energie en vitale fysiologische functies in je hele lichaam. Leg de nadruk op voedingsmiddelen die voornamelijk onverzadigde vetten bevatten, met minder verzadigde vetten en transvetten.

Olijfolie is een onverzadigd vet waar de mediterrane regio’s bekend om staan. Je wilt ook voorrang geven aan meervoudig onverzadigde vetten uit zeevruchten, zaden, noten en peulvruchten.

Zorg dat je genoeg gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt van vette vis zoals zalm, ansjovis, haring, makreel en sardines.

Verbeter de gezondheid van je hart

Het Mediterrane Dieet staat bekend om zijn vermogen om de gezondheid van het hart te verbeteren door risicofactoren te wijzigen. Dit betekent dat het effectief is in het verlagen van bepaalde risicofactoren die zijn gecorreleerd met hart- en vaatziekten.

Cholesterol verlagen

Onderzoek wijst uit dat een verhoogd gehalte aan LDL-cholesterol (“slecht” cholesterol) sterk samenhangt met hart- en vaatziekten (CV). Een dieet met veel onverzadigde vetten verlaagt effectief LDL en verhoogt HDL-cholesterol (“gezond” cholesterol).

Bovendien is een dieet rijk aan meervoudig onverzadigde vetten gekoppeld aan een lager risico op hart- en vaatziekten en overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten.

Vezelrijke voeding in het mediterrane dieet, zoals groenten en volle granen, draagt ook bij aan het verlagen van LDL-cholesterol.

Lagere bloedsuikerspiegel en een gezondere darm

Vezelrijke voeding helpt niet alleen bij het ondersteunen van een gezond cholesterolgehalte, maar helpt ook bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het ondersteunen van de darmgezondheid. Beide zijn gekoppeld aan een gezonder hart!

Ontsteking verminderen

Omega-3 vetzuren, vaak te vinden in vette vis, worden in verband gebracht met minder langdurige ontstekingen. Ontsteking is een normaal onderdeel van veel fysiologische processen, vooral het genezingsproces.

Het kan echter problematisch worden als het lang aanhoudt. Langdurige ontsteking is in verband gebracht met een verhoogde kans op CV-ziekten en andere chronische ziekten.

Hoe te beginnen met een mediterraan dieet

Een nieuwe eetmethode invoeren kan overweldigend aanvoelen. Waar moet ik beginnen? Wat moet ik eten? Wanneer moet je het eten? Gelukkig hoef je met het mediterrane dieet minder te stressen.

Er zijn geen strikte parameters, dus je hoeft niet het gevoel te hebben dat je jezelf voortdurend beperkt. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten als je begint.

Toevoegen!

Voordat je iets schrapt, moet je eerst je huidige eetgewoonten inventariseren. De kans is groot dat je meer fruit, groenten en hele granen aan je maaltijden kunt toevoegen. Je kunt je ook richten op het toevoegen van meer zeevruchten, noten en kruiden.

Een van de beste dingen aan dit dieet is dat je zoveel lekkere dingen kunt toevoegen aan je maaltijden, met slechts een paar voedingsmiddelen die je met mate moet eten. Het voelt praktisch en uitvoerbaar zonder jezelf volledig te beperken.

Verminderen! (Maar niet elimineren)

Als je dol bent op eieren, yoghurt en dergelijke, maak je dan geen zorgen. Probeer de hoeveelheid zuivel en rood vlees die je elke week binnenkrijgt te verminderen, maar stress niet om het helemaal te schrappen.

Begin met het verminderen van zuivelproducten tot 2-3 keer per week en rood vlees 1 keer per week. Van daaruit kun je verder verminderen naarmate je gewend raakt aan deze verandering.

Vermijd desserts met veel toegevoegde suiker. Nogmaals, het is niet nodig om toetjes helemaal uit je dieet te schrappen, maar bewaar zoetigheden alleen voor speciale gelegenheden.

Op zoek naar gratis recepten? Kijk dan eens op allbeautifulfood.com.

Continue Reading

Trending