Connect with us

Gezondheid

Alles wat je moet weten over zilverkaars

Angelo

Published

on

Zilverkaars

Zilverkaars is een plant die al eeuwenlang gebruikt wordt vanwege zijn medicinale eigenschappen. Het is vooral bekend als een natuurlijk supplement dat kan helpen bij de verlichting van symptomen van de menopauze, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen.

Zilverkaars heeft ook andere potentiële gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van ontstekingen, verbeteren van de slaap en verlichten van menstruatieklachten.

In dit artikel zullen we een dieper inzicht geven in zilverkaars, inclusief de werkzame stoffen, gezondheidsvoordelen en hoe het kan worden gebruikt als een natuurlijk supplement.

Wat is zilverkaars en waar wordt het voor gebruikt?

Zilverkaars is een kruidachtige plant die van nature voorkomt in Noord-Amerika en al eeuwenlang wordt gebruikt voor medicinale doeleinden, vooral door de inheemse bevolking van Noord-Amerika. Tegenwoordig wordt zilverkaars vaak gebruikt als een alternatief middel voor hormoonvervangende therapie bij vrouwen.

Zilverkaars bevat een aantal actieve verbindingen, waaronder triterpeenglycosiden, flavonoïden en fenolzuren, die verantwoordelijk zijn voor de medicinale eigenschappen ervan. Het kruid wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van symptomen die gepaard gaan met de menopauze, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen. Je kunt zilverkaars ook gebruiken om menstruatiekrampen, premenstrueel syndroom (PMS) en artritis te verlichten.

Zilverkaars werkt door te fungeren als een natuurlijk oestrogeen in het lichaam. Het bindt aan oestrogeenreceptoren in het lichaam en kan helpen bij het reguleren van de hormoonspiegels bij vrouwen. Dit kan op zijn beurt helpen om de symptomen van de menopauze te verlichten, zoals opvliegers en nachtelijk zweten.

Naast het gebruik bij de menopauze en menstruatieproblemen, kan zilverkaars ook worden gebruikt om de bloeddruk te verlagen, de symptomen van angst en depressie te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Sommige studies suggereren ook dat zilverkaars kan helpen bij de behandeling van bepaalde soorten kanker, hoewel er meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen.

Het gebruik van zilverkaars wordt over het algemeen als veilig beschouwd, hoewel sommige mensen bijwerkingen kunnen ervaren, zoals maagklachten, hoofdpijn en duizeligheid. Als je bloedverdunners gebruikt of leverproblemen hebt, dien je zilverkaars niet te gebruiken zonder eerst een arts te raadplegen.

Zilverkaars is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten, vloeibare extracten en thee. Het is belangrijk om een betrouwbare bron te kiezen en de aanbevolen dosering te volgen bij het gebruik van zilverkaars.

De geschiedenis van zilverkaars als medicinale plant

Zilverkaars, ook bekend als Cimicifuga racemosa, is een kruidachtige plant die van nature voorkomt in Noord-Amerika en al eeuwenlang door de inheemse bevolking voor medicinale doeleinden wordt gebruikt. De wortel van de plant werd traditioneel gebruikt om pijn te verlichten, koorts te verminderen en menstruatieproblemen te behandelen.

In de jaren 1800 begon zilverkaars populariteit te winnen onder Europese kolonisten in Noord-Amerika en werd het gebruikt als behandeling voor verschillende aandoeningen, zoals koorts, reuma en verkoudheid. In de vroege jaren 1900 begonnen artsen zilverkaars te gebruiken om de symptomen van de menopauze te behandelen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen.

Vanwege de hormonale eigenschappen van zilverkaars werd het beschouwd als een natuurlijk alternatief voor hormoonvervangende therapie, die vaak wordt gebruikt om de symptomen van de menopauze te behandelen. Het gebruik van zilverkaars groeide gestaag gedurende de 20e eeuw en het werd steeds populairder als een alternatieve behandeling voor de menopauze.

Tegenwoordig wordt zilverkaars nog steeds veel gebruikt om de symptomen van de menopauze te behandelen, maar het wordt ook gebruikt om andere aandoeningen te behandelen, zoals menstruatiekrampen, premenstrueel syndroom, artritis, angst en depressie. Er zijn ook studies die suggereren dat zilverkaars kan helpen bij de behandeling van bepaalde soorten kanker, hoewel er meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen.

Hoewel zilverkaars al eeuwenlang wordt gebruikt als medicinale plant, is er nog veel onderzoek nodig om de effectiviteit ervan te bevestigen en de volledige reikwijdte van de mogelijke toepassingen te begrijpen. Toch blijft het een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijk alternatief voor hormoonvervangende therapie en andere traditionele medicijnen.

Werkzame stoffen in zilverkaars

Zilverkaars (Cimicifuga racemosa) is een kruid dat afkomstig is uit Noord-Amerika en wordt vaak gebruikt voor de behandeling van symptomen geassocieerd met de menopauze, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen. De werkzame stoffen in zilverkaars zijn triterpeenglycosiden, zoals acteïne en cimicifugoside, evenals fytosterolen, flavonoïden en andere verbindingen.

Deze werkzame stoffen hebben een invloed op het hypothalamus-hypofyse-ovariumsysteem, dat een belangrijke rol speelt bij de regulatie van de vrouwelijke hormonen. Het gebruik van zilverkaars kan leiden tot een vermindering van de niveaus van luteïniserend hormoon (LH), dat vaak verhoogd is tijdens de menopauze en geassocieerd wordt met opvliegers en nachtelijk zweten. Het kan ook leiden tot een toename van het niveau van follikelstimulerend hormoon (FSH), dat afneemt tijdens de menopauze.

Bovendien hebben de werkzame stoffen in zilverkaars ook een ontstekingsremmende werking en kunnen ze helpen bij het verminderen van de symptomen van pijn en ontsteking. Dit kan gunstig zijn voor vrouwen die lijden aan artritis of andere aandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel zilverkaars een populaire kruidenremedie is voor de menopauze, er nog steeds beperkte studies zijn die de veiligheid en werkzaamheid ervan ondersteunen. Er zijn echter geen belangrijke bijwerkingen gemeld bij normale doses, en het is mogelijk dat het gebruik van zilverkaars voor sommige vrouwen kan helpen bij het verminderen van de symptomen van de menopauze.

Als je overweegt om zilverkaars te gebruiken, is het altijd belangrijk om met je arts te praten om te bepalen of het geschikt is voor jouw individuele gezondheidssituatie. Zilverkaars kan bijvoorbeeld niet veilig zijn voor vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad, omdat het mogelijk de hormoonspiegels kan beïnvloeden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat kruidenpreparaten niet worden gereguleerd door de FDA en dat de werkzaamheid en veiligheid ervan kunnen variëren tussen verschillende merken.

De gezondheidsvoordelen van zilverkaars

Zilverkaars is een kruid dat traditioneel wordt gebruikt om symptomen van de menopauze te behandelen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Echter, naast het verlichten van menopauzale symptomen, zijn er ook andere gezondheidsvoordelen verbonden aan dit kruid.

Een van de belangrijkste voordelen van zilverkaars is de ontstekingsremmende werking. De werkzame stoffen in zilverkaars hebben een vergelijkbare werking als niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen en aspirine. Dit kan nuttig zijn bij de behandeling van pijn en ontsteking, zoals bij artritis en andere aandoeningen die gepaard gaan met ontsteking.

Zilverkaars kan ook gunstig zijn voor vrouwen die last hebben van premenstrueel syndroom (PMS), waarbij vrouwen tijdens de menstruatiecyclus symptomen ervaren zoals stemmingswisselingen, pijn en gevoeligheid van de borsten. Zilverkaars kan helpen bij het verminderen van deze symptomen door de hormoonspiegels te reguleren en de ontstekingsreactie te verminderen.

Bovendien kan zilverkaars ook helpen bij de behandeling van andere aandoeningen, zoals depressie en angst. Onderzoek heeft aangetoond dat zilverkaars kan helpen bij het verminderen van angst en depressie door de serotoninespiegels in de hersenen te verhogen. Serotonine is een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het reguleren van de stemming en het gevoel van welzijn.

Zilverkaars kan ook nuttig zijn bij de behandeling van migraine en hoofdpijn. Dit komt doordat het kruid een ontspannend effect heeft op de bloedvaten, wat kan helpen bij het verminderen van de pijn en spanning die gepaard gaat met deze aandoeningen.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel zilverkaars veelbelovend is als behandeling voor verschillende aandoeningen, er nog steeds beperkte studies zijn die de werkzaamheid ervan ondersteunen. Het is daarom belangrijk om met een zorgverlener te overleggen voordat je zilverkaars gebruikt om te bepalen of het geschikt is voor jouw individuele gezondheidssituatie.

In conclusie kan zilverkaars een nuttig kruid zijn bij het verlichten van menopauzale symptomen, maar het kan ook andere gezondheidsvoordelen bieden zoals het verminderen van ontsteking, angst en depressie, en het behandelen van migraine en hoofdpijn

Zilverkaars en de menopauze

Zilverkaars is een kruid dat traditioneel wordt gebruikt om de symptomen van de menopauze te behandelen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Dit komt doordat zilverkaars fyto-oestrogenen bevat, wat stoffen zijn die vergelijkbaar zijn met het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Tijdens de menopauze neemt de productie van oestrogeen in het lichaam af, wat kan leiden tot de typische symptomen van de menopauze. Door de aanwezigheid van fyto-oestrogenen kan zilverkaars de hormonale balans in het lichaam helpen herstellen en de symptomen van de menopauze verminderen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat zilverkaars effectief kan zijn bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten bij vrouwen in de menopauze. Een studie uit 2012 toonde aan dat vrouwen die dagelijks 160 mg zilverkaars innamen gedurende 12 weken een significante afname in opvliegers en nachtelijk zweten hadden in vergelijking met vrouwen die een placebo innamen.

Naast het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten kan zilverkaars ook helpen bij het verminderen van stemmingswisselingen en slaapproblemen, die vaak voorkomen bij vrouwen tijdens de menopauze. Het kan ook helpen bij het verminderen van andere symptomen, zoals vaginale droogheid en gewrichtspijn.

Hoewel zilverkaars nuttig kan zijn bij het behandelen van menopauzale symptomen, is het belangrijk om op te merken dat het niet geschikt is voor iedereen. Vrouwen die hormoonafhankelijke kanker hebben of een voorgeschiedenis hebben van bloedstolsels, moeten het gebruik van zilverkaars vermijden.

In conclusie kan zilverkaars een effectieve behandeling zijn voor de symptomen van de menopauze, met name opvliegers en nachtelijk zweten. Het kan ook helpen bij het verminderen van stemmingswisselingen en slaapproblemen.

Andere potentiële voordelen van zilverkaars

Naast het verminderen van menopauzale symptomen zijn er andere potentiële voordelen van zilverkaars die onderzocht worden. Hieronder volgen enkele van deze voordelen:

 1. Ontstekingsremmende eigenschappen: Zilverkaars kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, waardoor het kan worden gebruikt als een natuurlijke behandeling voor verschillende aandoeningen die verband houden met ontstekingen, zoals artritis en fibromyalgie.
 2. Verbetering van de cognitieve functie: Een aantal studies hebben aangetoond dat zilverkaars kan helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie. Het kan helpen bij het verminderen van de symptomen van een slecht geheugen en het verbeteren van de concentratie.
 3. Beheersing van angst en depressie: Zilverkaars kan helpen bij het verminderen van angst en depressie. Het kan de stemming verbeteren door het verlagen van de niveaus van stresshormonen in het lichaam.
 4. Behandeling van huidaandoeningen: Zilverkaars kan gebruikt worden als een natuurlijke behandeling voor verschillende huidaandoeningen, zoals acne, eczeem en psoriasis.

In conclusie kan zilverkaars potentieel andere voordelen bieden naast het verminderen van menopauzale symptomen. Het kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben, de cognitieve functie verbeteren, helpen bij het beheersen van angst en depressie en gebruikt worden als een natuurlijke behandeling voor verschillende huidaandoeningen.

Hoe gebruik je zilverkaars

Zilverkaars is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten, vloeibare extracten en gedroogde wortel. Hieronder volgen enkele richtlijnen voor het gebruik van zilverkaars:

 1. Dosering: De dosering van zilverkaars kan variëren afhankelijk van de vorm van het supplement en de specifieke aandoening die je behandelt. Overleg altijd met een zorgverlener om de juiste dosering voor jouw situatie te bepalen.
 2. Tijdstip van inname: Zilverkaars kan op elk moment van de dag worden ingenomen, maar het is het beste om het met voedsel in te nemen om eventuele maagklachten te voorkomen.
 3. Duur van de behandeling: De duur van de behandeling met zilverkaars kan variëren afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld en de reactie van het lichaam op het supplement. Overleg altijd met een zorgverlener om de duur van de behandeling te bepalen.
 4. Mogelijke bijwerkingen: Hoewel zilverkaars over het algemeen veilig is, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen, zoals maagklachten, hoofdpijn en duizeligheid. Stop met het gebruik van zilverkaars en raadpleeg een zorgverlener als deze bijwerkingen optreden.
 5. Interacties met medicijnen: Zilverkaars kan interageren met sommige medicijnen, waaronder bloedverdunners, antidepressiva en medicijnen voor de behandeling van diabetes.

Wat zijn de werkzame stoffen in zilverkaars?

Zilverkaars bevat een aantal actieve stoffen, waaronder triterpeenglycosiden, flavonoïden en fytosterolen. Deze stoffen hebben allemaal ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers en andere symptomen van de menopauze.

Is zilverkaars veilig om te gebruiken?

Over het algemeen wordt zilverkaars als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Er zijn echter enkele mogelijke bijwerkingen, zoals duizeligheid, hoofdpijn en maagproblemen. Het is belangrijk om met een arts te praten voordat je zilverkaars gaat gebruiken, vooral als je al medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.

Kan zilverkaars helpen bij de menopauze?

Ja, zilverkaars staat bekend om zijn vermogen om symptomen van de menopauze te verlichten. Onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen bij het verminderen van opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen.

Hoe wordt zilverkaars gebruikt?

Zilverkaars wordt meestal ingenomen als een supplement in de vorm van capsules, tabletten of tincturen. Het kan ook worden gebruikt als een crème of gel voor lokaal gebruik. De dosering en het gebruik kunnen variëren, dus het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen of advies te vragen aan een zorgverlener.

Kan zilverkaars worden gebruikt om menstruatieklachten te verlichten?

Ja, sommige onderzoeken suggereren dat zilverkaars ook kan helpen bij het verminderen van menstruatieklachten, zoals pijn en krampen. Het is echter belangrijk om meer onderzoek te doen voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Narcisme en fitness

Angelo

Published

on

By

Narcisme en fitness

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis manifesteert zich op twee manieren. Enerzijds kenmerkt het zich door een overdreven zelfbeeld en een sterke behoefte aan bewondering. 

Anderzijds gaat het gepaard met diepe gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Het herkennen van narcistisch gedrag kan complex zijn.

Wat is narcisme?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel mannen als vrouwen treft, hoewel de uitingsvorm kan verschillen. Het kenmerkt zich door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een diepe behoefte aan bewondering, en een gebrek aan empathie voor anderen.

Vrouwen vertonen vaak subtielere, soms verborgen vormen van narcisme, zoals het voordoen als empathisch en zorgzaam, wat in contrast staat met de meer openlijke en agressieve narcistische trekken bij mannen.

Omgaan met een narcistische persoon, of het nu een man of vrouw is, vraagt om specifieke strategieën en inzicht in de psychodynamiek van narcisme. In relaties kunnen narcisten manipulatief zijn en vaak eenzaam voelen.

Tests en onderzoek helpen bij het identificeren en begrijpen van narcisme, wat essentieel is voor effectieve interactie en persoonlijke grenzen.

Is narcisme erfelijk?

Narcisme heeft een erfelijke component, maar dit garandeert niet dat iemand met narcistische ouders zelf ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. 

Opvoeding en omgevingsfactoren zijn eveneens cruciaal in de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstructuur. Daarnaast kan het ontstaan van narcisme ook getriggerd worden door traumatische gebeurtenissen.

Kenmerken van narcisme

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak afhankelijk van externe bewondering en aandacht om zichzelf waardevol te voelen. 

Ze geloven dat ze vanwege hun vermeende uitzonderlijkheid recht hebben op bepaalde privileges die anderen niet verdienen.

Personen met deze stoornis voelen zich vaak superieur aan anderen en kunnen anderen gebruiken voor hun eigen gewin zonder daarbij schuldgevoelens te ervaren. Het herkennen van narcisme is complex.

Onderstaand vind je narcistische eigenschappen die niet alleen mannen, maar ook vrouwen betreft:

Kenmerken van narcisme zijn onder meer:

 • Een diepgewortelde overtuiging van eigen superioriteit.
 • Een constante behoefte aan bewondering.
 • Een opvallend gebrek aan empathie.
 • Oppervlakkige charme.
 • Een drang naar constante aandacht.
 • Neiging tot agressief gedrag.
 • Emotionele afstandelijkheid.
 • Een groot ego en een verlangen naar macht.
 • Afwezigheid van schuld of berouw.
 • Extreme jaloezie.

Andere symptomen van narcisme 

Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen ervaren vaak een innerlijke strijd tussen een oppervlakkig zelfvertrouwen en diepe gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en minderwaardigheid.

Deze individuen zijn buitengewoon gevoelig voor kritiek en afwijzing, wat ze vaak interpreteren als een persoonlijke aanval. 

Hun reacties op dergelijke situaties zijn meestal boos en defensief, waarmee ze hun diepgewortelde gevoelens van onzekerheid en schaamte maskeren.

Mensen met deze stoornis vinden het moeilijk om ware intimiteit te ervaren, omdat dit van hen vraagt zich kwetsbaar op te stellen. Dit spectrum van narcisme toont zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. 

Bij sommigen is de manifestatie van grandiositeit minder prominent en komt de gevoelde minderwaardigheid sterker naar voren.

Deze personen kunnen erg op zichzelf gefocust zijn, waardoor ze weinig aandacht hebben voor anderen of hun eigen emotionele behoeften. 

Ondanks hun gevoelens van minderwaardigheid kunnen ze zich tegelijkertijd speciaal en uniek voelen, wat hen doet geloven dat ze bepaalde verplichtingen niet hoeven na te komen, omdat ze denken dat ze daar recht op hebben.

Omgaan met een narcist

Voor mensen met narcisme zijn uitdagingen in werk- en privérelaties vaak aan de orde van de dag. Ze hebben grootse ambities die niet altijd gerealiseerd worden, en hun neiging tot egocentrisme en subtiele manipulatie kan spanningen veroorzaken op de werkvloer, waar afspraken niet altijd worden nagekomen.

In de thuissituatie kunnen partners en kinderen zich verwaarloosd voelen, beperkt in hun vrijheid om zich te ontwikkelen, of zelfs te maken krijgen met agressief gedrag. In tijden van crisis, wanneer de externe druk hoog oploopt, komt de kwetsbare kant van iemand met narcisme sterker naar voren.

Dit kan leiden tot angst, somberheid en depressieve gevoelens, die vaak de aanleiding zijn om professionele hulp te zoeken. Doorgaans wordt deze stap niet snel genomen; de last van het gedrag ligt meestal bij hun naasten.

Kenmerken van een narcistische vrouw

Zowel mannen als vrouwen kunnen een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, maar de uitingen kunnen verschillen. Onderzoek suggereert dat vrouwen met narcisme zich vaak subtieler manifesteren dan mannen.

Ze kunnen overkomen als lief, zorgzaam en vriendelijk, waarbij hun manipulatieve gedrag minder direct lijkt. Vrouwen met deze stoornis zijn vaak behendiger in het maskeren van hun ware intenties.

Er zijn nog enkele andere onderscheidende kenmerken bij vrouwen:

 • Vrouwen met narcisme kunnen meer moeite hebben met het accepteren van het ouder worden.
 • Ze tonen zich over het algemeen minder overmoedig dan hun mannelijke tegenhangers.
 • Vrouwen met narcisme gebruiken soms hun fysieke verschijning als middel in hun manipulatieve gedrag.

Hoe een narcistische partner jouw fitnessdoelen kan hinderen:

Een partner met narcistische kenmerken kan op subtiele en minder subtiele manieren invloed uitoefenen op jouw fitnessdoelen en jouw gevoel van eigenwaarde ondermijnen. 

Narcisme, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, manifesteert zich in een grote behoefte aan bewondering en aandacht, en dit kan een diepgaande impact hebben op de dynamiek binnen een relatie.

 1. Ondermijning van Zelfvertrouwen: Narcisten hebben de neiging om zichzelf te verheven boven anderen, wat kan leiden tot kritiek op jouw inspanningen en prestaties. Als je partner je fitnessresultaten kleinerend behandelt of constant vergelijkt met die van anderen, kan dit je zelfvertrouwen schaden en je motivatie verminderen.
 2. Manipulatie en Controle: Een narcist kan proberen je schema en activiteiten te controleren onder het mom van ‘zorg’. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke narcist kan charmant lijken maar ondertussen manipuleren zodat je minder tijd besteedt aan je fitnessdoelen en meer aan haar behoeften. Dit kan leiden tot conflicten wanneer je probeert tijd voor jezelf te claimen.
 3. Aandacht Eisen: Een narcist heeft een overdreven behoefte aan aandacht en kan het moeilijk vinden om jouw succes te vieren of zelfs maar te erkennen. Je prestaties in de sportschool kunnen als bedreigend worden ervaren omdat het de aandacht van hen wegneemt.
 4. Emotionele Uitputting: Omgaan met een narcistische partner kan mentaal uitputtend zijn. Dit kan je energieniveau en mentale focus beïnvloeden, essentieel voor het behouden van een consistent trainingsregime.

Conclusie

Narcisme, vaak gezien als een complexe persoonlijkheidsstoornis, manifesteert zich zowel bij mannen als vrouwen, hoewel de uitingsvormen en de gevolgen kunnen verschillen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen zich vaak minder dominant voordoen dan mannen en soms subtiele vormen van narcisme vertonen, zoals een verborgen narcist kan zijn.

Zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten delen echter een overdreven gevoel van eigenwaarde en een diepe behoefte aan bewondering, wat vaak resulteert in toxische relaties en zelfs narcistisch misbruik.

Relaties met een narcistische man of vrouw kunnen bijzonder uitdagend zijn. De narcistische partner, of het nu een narcistische moeder of een man met deze stoornis is, toont vaak een gebrek aan empathie en een grote mate van zelfgerichtheid, wat voor de mensen in hun omgeving emotioneel belastend kan zijn. 

Zij voelen zich vaak niet gehoord of gesteund, en in sommige gevallen komt het zelfs tot agressief gedrag.

Het herkennen van narcisme, zowel de openlijke als de verborgen vormen, en het effectief omgaan met narcisten vereist inzicht en vaak professionele begeleiding. 

Mensen die een relatie hebben met een narcistische vrouw of man worden aangemoedigd om grenzen te stellen en te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid.

Voor diegenen die te maken hebben met narcisme binnen hun persoonlijke of professionele leven, bieden tips voor het omgaan met narcisme een waardevol hulpmiddel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel narcisten vaak eenzaam en onzeker kunnen zijn diep van binnen, de last van verandering niet alleen op hun schouders moet liggen.

Effectieve communicatie, het stellen van grenzen en soms het zoeken van professionele hulp zijn essentieel om zowel de individuen met narcisme als hun naasten te ondersteunen in het vinden van een gezonder en evenwichtiger levenspad.

Continue Reading

Gezondheid

Kan je verslaafd raken aan anabolen? Alles over afkicken

Angelo

Published

on

By

Kan je verslaafd raken aan anabolen?

Verslaving is een complex begrip dat als ziekte, gewoonte, ondeugd of maatschappelijk probleem kan worden gezien. 

Kortweg, verslaving beschrijft een onweerstaanbare drang om middelen te gebruiken ondanks schadelijke gevolgen. 

Dit kan leiden tot een toenemende behoefte aan het middel voor hetzelfde effect, wat bij anabolen zelden het geval is, en ontwenningsverschijnselen die de gebruiker aanzetten tot verder gebruik, wat wel kan voorkomen bij anabolen. 

Tegenwoordig wordt de term verslaving ook gebruikt voor onweerstaanbare gewoontes zoals gokken, seks en internetgebruik. 

Echter, het is duidelijker om verslaving te beperken tot middelen die psychoactief zijn en direct de hersenen beïnvloeden.

Beïnvloeden anabolen de hersenen?

Het gebruik van anabole steroïden is gelinkt aan diverse mentale gezondheidsproblemen, waaronder depressie, manie, psychosen, zelfmoordneigingen, agressie en gewelddadig gedrag. 

Deze middelen kunnen dus een significante invloed hebben op de geestelijke gezondheid. 

Traditioneel worden stoffen die als verslavend worden beschouwd gekenmerkt door hun psychoactieve effecten, oftewel hun vermogen om stemming, denkprocessen, perceptie en gedrag te beïnvloeden. 

Hoewel anabolen primair worden gebruikt voor hun spierversterkende eigenschappen, is het steeds duidelijker dat ze ook psychoactieve effecten kunnen hebben, wat een reden kan zijn waarom sommige gebruikers ze nemen.

De Mechanismen van verslaving

Hoe komt een verslaving tot stand? Centraal hierin staat het dopaminerge-systeem van de hersenen, ook wel ons beloningssysteem genoemd. 

Dit systeem reageert op dopamine, een neurotransmitter die een gevoel van beloning geeft, wat leidt tot het herhalen van de actie die dit gevoel veroorzaakte. 

Het ontbreken van deze ‘beloning’ kan onthoudingsverschijnselen veroorzaken, waardoor de drang om het middel opnieuw te gebruiken toeneemt. 

De mate waarin stoffen dit beloningssysteem beïnvloeden bepaalt mede de verslavingskans. 

Factoren zoals genetische aanleg, persoonlijkheid, opvoeding en eerdere traumatische ervaringen zijn ook van invloed op het risico van verslaving.

Onthoudingsverschijnselen

Een kenmerk van verslaving is het ervaren van afkickverschijnselen na het stoppen met het gebruik van een middel, wat ook geldt voor anabolengebruik. 

De symptomen van onthouding kunnen bestaan uit een depressieve stemming, vermoeidheid, sterke verlangens naar meer anabolen (craving), rusteloosheid, eetlustverlies, slapeloosheid en verminderde libido. 

Bij anabolen zijn er twee typen afhankelijkheid: 

 1. Een fysieke afhankelijkheid gericht op spiermassa (myo-actieve afhankelijkheid). 
 2. Een psychische afhankelijkheid (psycho-actieve afhankelijkheid). 

Het verlies van een groot deel van de spiermassa na een kuur kan, voor wie daar gevoelig voor is, de drang versterken om weer te beginnen met het gebruik van anabolen.

Andere drugs

Anabolengebruikers zijn vaak ook geneigd andere genotmiddelen te gebruiken, zoals alcohol en drugs, zoals blijkt uit diverse studies, waaronder Nederlandse. 

Stimulantia zoals cocaïne, amfetaminen en mogelijk ook efedrine zijn bekend om hun verslavende eigenschappen. 

Dit roept de vraag op of de ene verslaving leidt tot de andere, of dat bepaalde personen simpelweg eerder geneigd zijn om grenzen te verleggen en verschillende middelen te proberen. 

Onderzoek toont aan dat anabolengebruik het risico op alcoholmisbruik en ander druggebruik kan verhogen.

Afkicken van anabolen of drugs

Afkicken van drugs of anabole is een uitdaging die moeilijk kan zijn en veel doorzettingsvermogen vereist. 

Het proces van stoppen met het gebruik van deze middelen is vaak complex vanwege de lichamelijke en psychologische afhankelijkheid die ze kunnen veroorzaken. 

Wanneer iemand besluit te stoppen, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden zoals angst, depressie, vermoeidheid en een sterk verlangen naar het middel.

Het is belangrijk te erkennen dat afkicken een proces is dat vaak niet alleen doorlopen kan worden. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist een moedige stap richting herstel. 

Familie en vrienden kunnen een cruciale steun bieden door er te zijn en te helpen waar mogelijk. Hun betrokkenheid kan een positieve invloed hebben op het herstelproces.

Daarnaast is professionele hulp vaak essentieel. Specialisten zoals verslavingsartsen, therapeuten en counselors zijn getraind om effectieve ondersteuning en behandelingen te bieden die specifiek gericht zijn op de behoeften van de persoon. 

Deze professionals kunnen helpen bij het opstellen van een persoonlijk afkick plan, het bieden van therapieën die gericht zijn op het verminderen van de drang naar het middel, en het aanpakken van onderliggende problemen die mogelijk tot de verslaving hebben geleid.

Kortom, afkicken van anabolen of drugs is een zwaar proces dat moeilijk alleen te dragen is. 

Het inschakelen van een supportnetwerk en het zoeken van professionele hulp zijn essentiële stappen op weg naar herstel. 

Dit pad hoeft niet alleen bewandeld te worden, en het vragen om hulp is een belangrijke en krachtige stap in de strijd tegen verslaving.

Continue Reading

Gezondheid

Eiwitpoeder: een populair supplement voor sporters

Angelo

Published

on

By

Eiwitpoeder een populair supplement voor sporters

Ben je iemand die zijn of haar gezondheid en fitness serieus neemt? Dan heb je vast wel eens van eiwitpoeder gehoord.

Dit supplement heeft de laatste jaren een vaste plek veroverd in de sporttassen van veel Nederlanders. Maar wat is het nu precies en hoe kan het jouw doelen ondersteunen?

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van eiwitpoeder om jou te voorzien van alle info die je nodig hebt.

Wat is eiwitpoeder?

Eiwitpoeder is een voedingssupplement dat voornamelijk bestaat uit eiwitten en slechts een klein beetje koolhydraten en vetten.

Deze eiwitten zijn afkomstig uit verschillende bronnen, zoals melk (denk aan whey of caseïne), eieren, soja of erwten. Het doel van eiwitpoeder is om je dagelijkse inname van eiwitten gemakkelijk te verhogen. 

Waarom is dit belangrijk? Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij het herstel en de opbouw van spierweefsel, het onderhouden van een gezond immuunsysteem en zelfs bij de productie van hormonen en enzymen.

Gezien de essentiële rol van eiwitten, is het geen verrassing dat eiwitpoeder een geliefd supplement is onder sporters, bodybuilders en iedereen die een actieve levensstijl nastreeft.

Maar ook als je geen sporter bent, kan eiwitpoeder een nuttige aanvulling zijn op je dieet. Vooral als je moeite hebt om voldoende eiwitten uit je voeding te halen.

Verschillende soorten eiwitpoeders?

Er zijn diverse soorten eiwitpoeders op de markt, elk met hun unieke eigenschappen en voordelen. Dit zijn de meest voorkomende soorten proteïne poeder:

Whey Eiwit

Whey is het meest populaire type eiwitpoeder. Het is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die je lichaam niet zelf kan aanmaken.

Whey eiwit wordt snel opgenomen door het lichaam, wat het ideaal maakt voor gebruik rondom je training.

Caseïne Eiwit

In tegenstelling tot whey, wordt caseïne eiwit langzamer opgenomen. Dit maakt het een uitstekende optie voor gebruik voor het slapengaan, aangezien het je lichaam gedurende de nacht van aminozuren voorziet.

Plantaardige Eiwitten

Voor vegetariërs, veganisten, of mensen met lactose-intolerantie zijn plantaardige eiwitpoeders een uitkomst. Deze zijn afkomstig van bronnen zoals soja, erwten, hennep of rijst.

Hoewel sommige plantaardige eiwitten niet alle essentiële aminozuren bevatten, kan een combinatie van verschillende plantaardige bronnen een compleet aminozuurprofiel leveren.

Ei-eiwit

Ei-eiwitpoeders zijn gemaakt van de eiwitten in eiwit en zijn een goede optie voor mensen die lactose-intolerant zijn of een koemelkeiwitallergie hebben. Net als whey is ei-eiwit een compleet eiwit.

Door het grote aanbod aan eiwitpoeders is er voor bijna iedereen wel een geschikt product te vinden. Bij het kiezen van het juiste eiwitpoeder is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke gezondheidsdoelen, eventuele dieetbeperkingen, en natuurlijk je voorkeur qua smaak.

Hoe kan een eiwitshake helpen bij het afvallen?

Eiwitpoeder kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het gezond afvallen om meerdere redenen:

Stimuleert het metabolisme:

Eiwit heeft een hoger thermisch effect dan koolhydraten of vetten. Dit betekent dat je lichaam meer energie (calorieën) verbruikt om eiwitten te verteren en te metaboliseren. Het toevoegen van eiwitpoeder aan je dieet kan dus helpen je metabolisme een beetje te verhogen.

Langer verzadigd gevoel:

Eiwitten zijn zeer verzadigend. Het kan je helpen langer vol te voelen, waardoor je minder geneigd bent om te snacken tussen maaltijden door. Dit kan leiden tot een lagere algehele calorie-inname gedurende de dag.

Helpt spiermassa behouden:

Wanneer je gewicht verliest, wil je vet verliezen en niet je kostbare spiermassa. Eiwitpoeder kan helpen bij het behoud van spiermassa, zelfs als je in een calorietekort bent. Dit is belangrijk, omdat spieren je metabolisme helpen stimuleren.

Hoe kan een eiwitshake helpen bij spieropbouw?

Spieropbouw vereist twee essentiële componenten: krachttraining en voldoende eiwitinname om herstel en groei te ondersteunen. Eiwitpoeder is hierbij een handig hulpmiddel:

Snelle toevoer van aminozuren:

Na een training heeft je lichaam snel aminozuren nodig om te beginnen met het herstelproces. Whey eiwitpoeder is bijvoorbeeld snel verteerbaar en kan je spieren snel van deze noodzakelijke bouwstenen voorzien.

Verhoogt de eiwitsynthese:

Om spieren op te bouwen, moet je lichaam meer spiereiwit synthetiseren dan het afbreekt. Eiwitpoeders kunnen de proteïnesynthese verhogen, vooral als ze worden geconsumeerd rondom je training.

Spierafbraak voorkomen:

Door regelmatig eiwitpoeder aan je dieet toe te voegen, kan je spierafbraak voorkomen. Dit is vooral belangrijk tijdens periodes van zware training of bij een streng calorie-tekort.

Kan je eiwitpoeder gebruiken in recepten?

Absoluut! Eiwitpoeder is niet alleen voor shakes. Je kunt het verwerken in verschillende gezonde recepten om je eiwitinname te verhogen en je maaltijden voedzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan eiwitrijke voeding zoals:

 • Pannenkoeken of wafels: voeg een schepje eiwitpoeder toe aan je beslag voor een eiwitrijke start van de dag.
 • Smoothies: mix fruit, groente, melk of water, en eiwitpoeder voor een snelle en voedzame snack.
 • Energieballetjes: combineer haver, notenboter, honing en eiwitpoeder voor een handige post-workout snack.
 • Bakken: vervang een deel van het meel door eiwitpoeder in recepten voor muffins, brood of koekjes.

Hoe vind je het beste eiwitpoeder?

Het kiezen van het juiste eiwitpoeder kan soms aanvoelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Met zoveel opties op de markt, hoe weet je welke het beste bij jou past? Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij het eiwitpoeder te vinden dat jouw sport- en voedingsdoelen ondersteunt.

 • Controleer de kwaliteit van het eiwit
 • Check de voedingswaarden en ingrediënten
 • Proef verschillende smaken
 • Prijs/kwaliteitsverhouding

De kwaliteit van het eiwit is cruciaal. Zoek naar eiwitpoeders die een hoge biologische waarde hebben, wat betekent dat ze gemakkelijk door je lichaam kunnen worden opgenomen en gebruikt. 

Minder is vaak meer. Een goed eiwitpoeder heeft een korte ingrediëntenlijst zonder een overvloed aan toevoegingen, zoals kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen of onnodige vulstoffen.

Controleer ook de voedingswaarden om zeker te zijn van de eiwit-tot-calorie ratio; je wilt het meeste eiwit voor het minste aantal calorieën.

Als je van plan bent om je eiwitpoeder regelmatig te gebruiken, is het vinden van een smaak die je lekker vindt belangrijk. Gelukkig bieden veel merken een groot aanbod van smaken, van klassiek chocolade en vanille tot meer unieke opties zoals salted caramel.

Eiwitpoeder is een investering in je gezondheid, maar het hoeft de bank niet te breken. Vergelijk prijzen en houd rekening met de prijs per portie en de kwaliteit van de ingrediënten.

Soms kan het betalen voor een iets duurder product op lange termijn voordeliger zijn vanwege de hogere kwaliteit.

Eiwitpoeder als aanvulling op je eetpatroon

In de zoektocht naar een optimale gezondheid, biedt eiwitpoeder een waardevolle aanvulling op de dagelijkse voeding.

Of het nu gaat om het ondersteunen van gewichtsverlies of het bevorderen van spieropbouw, de juiste keuze in eiwitpoeder kan een aanzienlijk verschil maken.

Door aandacht te besteden aan de kwaliteit, het type eiwit, en het gebruik ervan in je eetpatroon, kun je de vele voordelen van dit veelzijdige supplement maximaal benutten.

De informatie in dit artikel is gecontroleerd door voedingsadviseur Marvin Grouw, die sinds 2014 sporters helpt bij het bereiken van hun doelen met voedingsadvies op maat.

Continue Reading

Trending