Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

Alles over sinustachycardie, tachycardie en hartkloppingen

Sinustachycardie is een term die wellicht niet bij iedereen bekend in de oren klinkt, maar het heeft alles te maken met de snelheid van onze hartslag.

In een wereld waar stress, angst en medische aandoeningen steeds vaker voorkomen, is het goed om te begrijpen wat sinustachycardie precies is en hoe het onze gezondheid kan beïnvloeden.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van het hart, de rol van de sinusknoop en de factoren die onze hartslag kunnen versnellen. Zo krijg je een helder beeld van wat sinustachycardie precies inhoudt en waarom het van belang is hier kennis van te hebben.

Wat is sinustachycardie?

Sinustachycardie is een medische term die verwijst naar een verhoogde hartslag die sneller is dan 100 slagen per minuut. Het hart bestaat uit twee voorkamers (boezems) en twee kamers (ventrikels) die samenwerken om bloed door het lichaam te pompen.

De hartslag wordt gereguleerd door de sinusknoop, een groep cellen in de hartspier die elektrische impulsen afgeeft. Deze impulsen worden via zenuwen doorgegeven en zorgen ervoor dat het hart normaal gesproken 60 tot 100 keer per minuut klopt.

Sinustachycardie treedt op wanneer er overactiviteit is vanuit een normale sinus, wat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren.

Factoren zoals fysieke inspanning, psychische stress, angst, pijn, koorts, en medische aandoeningen zoals een te snel werkende schildklier, vochttekort, bloedarmoede, ademnood, hartfalen of een ontsteking van de hartspier. 

Een ECG (elektrocardiogram) kan helpen bij het diagnosticeren van sinustachycardie. Het is belangrijk om de oorzaken en symptomen van sinustachycardie te begrijpen, vooral als het in rust optreedt, om de juiste medische zorg te krijgen.

Hoe kun je sinustachycardie herkennen?

Sinustachycardie is een aandoening waarbij de hartslag sneller is dan 100 slagen per minuut. Dit is vaak het gevolg van overactiviteit vanuit een normale sinus. Veelvoorkomende symptomen zijn sinustachycardie vermoeidheid en een verhoogde hartslag, zelfs in rust.

Hoewel er verschillende sinustachycardie oorzaken zijn, kan het ook een symptoom zijn van IST, een zeldzame hartritmestoornis. Maar is sinustachycardie gevaarlijk? Het antwoord is complex en hangt af van de onderliggende oorzaken en de algehele gezondheid van de patiënt.

 Symptomen van sinustachycardie:
 
  • Hartkloppingen – Dit is het meest voorkomende symptoom van sinustachycardie. Het voelt alsof het hart sneller of harder klopt dan normaal.
  • Duizeligheid – Dit kan worden veroorzaakt door een verminderde bloedstroom naar de hersenen.
  • Ademnood – Dit kan worden veroorzaakt door een verhoogde vraag naar zuurstof van de spieren.
  • Vermoeidheid – Dit kan worden veroorzaakt door een verminderde bloedstroom naar de spieren.
  • Angst – Dit kan worden veroorzaakt door de symptomen van sinustachycardie zelf of door de angst om iets ernstigers te hebben.
Vrouw houd hart vast

Hoe stelt je arts deze aandoenig vast?

Het vaststellen van ritmestoornissen, zoals sinustachycardie, vereist een grondige evaluatie door een arts.

Wanneer een patiënt symptomen zoals duizeligheid, flauwvallen, kortademigheid of hartkloppingen voelt, kan dit wijzen op een afwijking in de sinusknoop, het gebied dat het normale hartritme reguleert.

De hartslag vanuit de sinusknoop ligt normaal gesproken tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Een hartslag die hoger is dan 100 slagen per minuut kan duiden op IST, een zeldzame hartritmestoornis.

IST staat voor inappropriate sinus tachycardie. In Nederland wordt soms de term ‘ongepaste sinustachycardie’ gebruikt.

Om de exacte oorzaak te bepalen, kan een elektrofysiologisch onderzoek worden uitgevoerd om de elektrische activiteit van het hart te meten.

Hierbij kan ook een Holter-monitor worden gebruikt, die het hartritme gedurende 48 uur registreert. In sommige gevallen kan medicatie zoals bètablokkers worden voorgeschreven, of kan een behandeling zoals ablatie nodig zijn.

Wat kun je zelf doen?

Bij het ervaren van symptomen die lijken op IST, een zeldzame hartritmestoornis, is het essentieel om te weten wat je zelf kunt doen. Allereerst is het belangrijk om triggers zoals cafeïne te vermijden, aangezien dit de hartslag kan verhogen.

Als je een hoge hartslag of een onregelmatige hartslag opmerkt, vooral als deze sneller is dan de normale hartslag van 60 tot 100 per minuut, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Het bijhouden van een Holter-monitor kan nuttig zijn om de hartactiviteit gedurende een bepaalde periode te registreren.

Vermijd bepaalde medicatie die als bijwerking tachycardie kan hebben, tenzij dit met schriftelijke toestemming van een arts gebeurt. Voor vrouwen is het belangrijk om te weten dat IST vaker voorkomt bij jonge vrouwen.

Wat kan je arts doen aan een sinusknoop?

Wanneer iemand symptomen vertoont die lijken op IST, kan een arts verschillende onderzoeken en behandelingen overwegen.

De sinusknoop, ook wel sinus node genoemd, is de natuurlijke pacemaker van het hart en reguleert het normale ritme. Als de hartslag echter sneller wordt dan normaal, met snelheden hoger dan 100 slagen per minuut, kan dit wijzen op een afwijking zoals sinustachycardie.

Een arts kan een Holter-monitor aanbevelen om de elektrische activiteit van het hart gedurende een bepaalde periode te volgen.

Dit helpt bij het identificeren van ritmestoornissen zoals atriumfibrilleren, supraventriculaire tachycardie of ventriculaire tachycardie. In ernstige gevallen, vooral als de hartkloppingen komen en gaan, kan een behandeling zoals het plaatsen van een pacemaker nodig zijn om het sinusritme te reguleren.

Daarnaast kan de arts ook onderzoeken of er een onderliggende hartaandoening is, zoals cardiomyopathie, hyperthyreoïdie of feochromocytoom, die de hartslag beïnvloedt.

In sommige gevallen kan medicatie of een procedure zoals ablatie worden aanbevolen om de hartslag te normaliseren en symptomen zoals duizeligheid of druk in de borst te verlichten.

Referenties

Liever luisteren?

Dit artikel is ook te beluisteren via SoundCloud of ons YouTube kanaal!

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.