Connect with us

Gezondheid

Ademhalingstechnieken voor ontspanning en welzijn

Angelo

Published

on

Soepele spieren

Ademhalen is iets wat we allemaal doen zonder er bewust van te zijn, maar wist je dat het op de juiste manier beheersen van je ademhaling kan helpen om stress te verminderen, je energie te verhogen en zelfs je sportprestaties te verbeteren? Er zijn verschillende ademhalingstechnieken die je kunt leren en toepassen in je dagelijks leven om de voordelen van een goede ademhaling te ervaren.

In dit artikel zullen we enkele van deze technieken bespreken en de voordelen die ze kunnen bieden voor onze gezondheid en welzijn.

De voordelen van een goede ademhaling

Een goede ademhaling is van essentieel belang voor onze gezondheid en welzijn. Ademhalingstechnieken kunnen ons helpen om beter te ademen en zo verschillende voordelen bieden voor ons lichaam en geest. Hieronder vind je een aantal voordelen van een goede ademhaling en hoe ademhalingstechnieken hieraan kunnen bijdragen:

 1. Vermindering van stress en angst: Door diep en langzaam te ademen, kunnen we ons lichaam ontspannen en onze geest kalmeren. Dit kan helpen om stress en angst te verminderen en ons een gevoel van rust en kalmte te geven.
 2. Verbetering van de longfunctie: Door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen, kunnen we onze longcapaciteit vergroten en onze longfunctie verbeteren. Dit kan helpen om beter te presteren bij activiteiten die veel ademhaling vereisen, zoals sporten.
 3. Versterking van het immuunsysteem: Een goede ademhaling kan ook bijdragen aan een sterker immuunsysteem. Door diep te ademen, krijgen we meer zuurstof binnen en wordt ons bloed beter van zuurstof voorzien. Dit kan helpen om ons lichaam te voorzien van de nodige energie om infecties te bestrijden.
 4. Verbetering van de spijsvertering: Een goede ademhaling kan ook bijdragen aan een betere spijsvertering. Door diep te ademen, kunnen we onze buikspieren en het diafragma masseren, wat de doorbloeding van onze spijsverteringsorganen kan bevorderen. Dit kan helpen om een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen te verminderen.
 5. Bevordering van een goede nachtrust: Een goede ademhaling kan ons ook helpen om beter te slapen. Door diep en langzaam te ademen, kunnen we ons lichaam ontspannen en ons brein tot rust brengen. Dit kan helpen om de kwaliteit van onze slaap te verbeteren en ons de nodige rust te geven om de dag door te komen.

Kortom, ademhalingstechnieken kunnen ons helpen om beter te ademen en zo verschillende voordelen bieden voor onze gezondheid en welzijn. Door regelmatig te oefenen en onze ademhaling te verbeteren, kunnen we ons lichaam en geest in balans houden en ons algehele welzijn verbeteren.

Diepe ademhalingstechnieken

Diepe ademhalingstechnieken zijn een eenvoudige en effectieve manier om stress, angst en spanning te verminderen. Het doel van deze technieken is om de ademhaling te vertragen en te verdiepen, zodat er meer zuurstof in het lichaam kan worden opgenomen. Dit leidt tot een ontspannen gevoel en vermindert de activiteit van het sympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de vecht-of-vluchtreactie.

Er zijn verschillende diepe ademhalingstechnieken die kunnen worden beoefend, waaronder buikademhaling, diafragmatische ademhaling en de 4-7-8 ademhalingstechniek. Bij buikademhaling wordt de ademhaling gecontroleerd door de buikspieren te gebruiken, terwijl bij diafragmatische ademhaling de ademhaling wordt gecontroleerd door het middenrif te gebruiken.

De 4-7-8 ademhalingstechniek is een andere populaire diepe ademhalingstechniek. Bij deze techniek wordt er in vier tellen ingeademd, zeven tellen de adem vastgehouden en acht tellen uitgeademd. Dit zorgt voor een langzamere en diepere ademhaling, waardoor het lichaam ontspant.

Diepe ademhalingstechnieken kunnen niet alleen helpen bij het verminderen van stress, angst en spanning, maar ook bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het verlagen van de bloeddruk. Daarnaast kunnen ze helpen bij het verlichten van symptomen van astma, slapeloosheid en chronische pijn.

Het beoefenen van diepe ademhalingstechnieken kan gemakkelijk worden geïntegreerd in het dagelijks leven. Het kan worden gedaan tijdens het werk, tijdens het rijden, tijdens het wachten in de rij, of zelfs tijdens het kijken naar televisie. Het is een eenvoudige, maar krachtige manier om de gezondheid en het welzijn te verbeteren.

Ademhalingstechnieken voor sportprestaties

Ademhalingstechnieken kunnen niet alleen helpen bij het verminderen van stress en angst, maar ook bij het verbeteren van sportprestaties. Of je nu een professionele atleet bent of gewoon regelmatig sport voor de lol, het beheersen van de juiste ademhalingstechnieken kan een groot verschil maken in je prestaties.

Een van de belangrijkste voordelen van het beheersen van ademhalingstechnieken voor sportprestaties is dat het je lichaam kan voorzien van de zuurstof die het nodig heeft om te presteren. Bij veel sporten is er een hoge mate van fysieke activiteit betrokken, wat betekent dat je lichaam veel zuurstof nodig heeft om te functioneren. Door het beheersen van je ademhaling en het nemen van diepe ademhalingen, kun je meer zuurstof in je lichaam krijgen en dus meer energie hebben om te presteren.

Een ander voordeel van ademhalingstechnieken voor sportprestaties is dat het kan helpen bij het verminderen van spiervermoeidheid. Wanneer je ademhaling onregelmatig of oppervlakkig is, kan dit leiden tot een ophoping van koolstofdioxide in je lichaam, wat kan leiden tot spiervermoeidheid en een verhoogde hartslag. Door diep te ademen en je ademhaling te controleren, kan je lichaam meer koolstofdioxide afvoeren en dus spiervermoeidheid verminderen.

Verschillende ademhalingstechnieken kunnen helpen bij verschillende sporten. Bijvoorbeeld, bij duursporten zoals hardlopen of fietsen, kan het beheersen van je ademhaling en het nemen van diepe ademhalingen helpen om meer zuurstof in je lichaam te krijgen en zo langer te kunnen blijven presteren. Bij krachtsporten zoals gewichtheffen kan het beheersen van je ademhaling helpen bij het verbeteren van je houding en techniek, waardoor je blessures kunt voorkomen en meer gewicht kunt tillen.

Er zijn verschillende ademhalingstechnieken die kunnen worden toegepast bij sportprestaties, waaronder diafragmatische ademhaling, ritmische ademhaling en gecontroleerde ademhaling. Diafragmatische ademhaling is een techniek waarbij je je ademhaling richt op je middenrif, in plaats van je borst.

Dit kan helpen bij het vergroten van de capaciteit van je longen en het verminderen van spiervermoeidheid. Ritmische ademhaling is een techniek waarbij je je ademhaling aanpast aan het ritme van je bewegingen, wat kan helpen bij het verbeteren van je timing en coördinatie.

Gecontroleerde ademhaling is een techniek waarbij je je ademhaling bewust beheerst, bijvoorbeeld door langzaam in te ademen en langzaam uit te ademen, wat kan helpen bij het verminderen van stress en angst tijdens sportprestaties.

Diafragmatische ademhaling

Diafragmatische ademhaling is een ademhalingstechniek waarbij de ademhaling voornamelijk vanuit het diafragma wordt gestuurd, ook wel bekend als de buikademhaling. Deze techniek kan helpen om de ademhaling te verbeteren en stress, angst en andere fysieke en mentale spanningen te verminderen.

Bij diafragmatische ademhaling wordt de lucht diep in de longen getrokken door de samentrekking van het diafragma, een grote spier onderaan de longen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de longen om zich uit te zetten en wordt er meer zuurstof opgenomen. Bij het uitademen ontspant het diafragma zich en wordt de lucht weer uitgeademd.

De voordelen van diafragmatische ademhaling zijn talrijk. Het kan helpen om de ademhaling te vertragen en te verdiepen, waardoor het lichaam meer zuurstof krijgt en de bloeddruk en hartslag kunnen dalen. Bovendien kan het beoefenen van diafragmatische ademhaling helpen bij het verminderen van stress en angst. Het kan ook bijdragen aan een betere spijsvertering, omdat de masserende werking van het diafragma op de buikorganen de darmperistaltiek kan stimuleren.

Diafragmatische ademhaling kan worden beoefend in verschillende posities, zoals zittend, staand of liggend. Om diafragmatische ademhaling te oefenen, kan je je handen op je buik plaatsen en inademen door je neus terwijl je je buik laat uitzetten. Adem dan uit door je mond terwijl je je buik laat zakken. Het is belangrijk om deze ademhaling langzaam en gecontroleerd uit te voeren en je concentratie op je ademhaling te houden.

Diafragmatische ademhaling is een gemakkelijk te leren en effectieve techniek die kan bijdragen aan het verbeteren van de ademhaling en het verminderen van stress en spanning in het lichaam. Het kan worden toegepast in verschillende situaties, van sportprestaties tot het omgaan met dagelijkse stress.

Ritmische ademhaling

Ritmische ademhaling is een ademhalingstechniek die gericht is op het ritmisch in- en uitademen van lucht om een gevoel van kalmte en ontspanning te bevorderen. Het gaat om een langzame, regelmatige ademhaling waarbij de inademing en de uitademing dezelfde duur hebben.

De voordelen van ritmische ademhaling zijn vergelijkbaar met die van andere ademhalingstechnieken, zoals het verminderen van stress en angst, het verlagen van de hartslag en bloeddruk, en het verbeteren van de slaap en het concentratievermogen. Het kan ook helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

Ritmische ademhaling kan op verschillende manieren worden beoefend. Een populaire methode is om in vier tellen in te ademen, de adem vier tellen vast te houden en vervolgens vier tellen uit te ademen. Dit kan geleidelijk worden verlengd tot zes of acht tellen per ademhaling.

Een andere manier om ritmische ademhaling te beoefenen is door middel van yoga- en meditatie-oefeningen, waarbij de ademhaling wordt gekoppeld aan bepaalde bewegingen of mantra’s. Door regelmatig te oefenen, kan ritmische ademhaling een gewoonte worden die je helpt om je te ontspannen en je welzijn te verbeteren.

Hoewel ritmische ademhaling over het algemeen veilig is, kan het soms leiden tot lightheadedness of duizeligheid bij sommige mensen. Als je je duizelig of ongemakkelijk voelt tijdens het beoefenen van deze techniek, stop dan onmiddellijk en probeer het later opnieuw.

Gecontroleerde ademhaling

Gecontroleerde ademhaling is een ademhalingstechniek waarbij de ademhaling bewust wordt gecontroleerd om stress, angst en spanning te verminderen. Het is een effectieve methode om te ontspannen en het gevoel van welzijn te vergroten.

Bij gecontroleerde ademhaling wordt de ademhaling vertraagd en verdiept. Dit wordt bereikt door de inademing en uitademing te tellen en een bepaalde tijd in te houden. De techniek richt zich op het vertragen van de ademhaling, waardoor de hartslag en de bloeddruk worden verlaagd.

De voordelen van gecontroleerde ademhaling zijn divers. Het vermindert niet alleen stress, angst en spanning, maar verbetert ook de concentratie, versterkt het immuunsysteem en verbetert de slaapkwaliteit. Gecontroleerde ademhaling kan ook helpen bij het beheersen van emoties en het verminderen van depressieve symptomen.

Gecontroleerde ademhaling kan op verschillende manieren worden beoefend, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en het doel van de oefening. Een van de meest populaire methoden is de 4-7-8 ademhaling. Bij deze techniek wordt vier seconden ingeademd, zeven seconden vastgehouden en acht seconden uitgeademd. Deze oefening wordt herhaald totdat er een gevoel van ontspanning wordt bereikt.

Een andere populaire techniek is de box-ademhaling, waarbij in vier tellen wordt ingeademd, vier tellen wordt vastgehouden, vier tellen wordt uitgeademd en vier tellen wordt vastgehouden voordat de cyclus opnieuw begint.

Gecontroleerde ademhaling kan overal worden beoefend en is een eenvoudige en effectieve manier om de gezondheid en het welzijn te verbeteren. Het kan worden beoefend als onderdeel van een dagelijkse routine, tijdens pauzes op het werk of als hulpmiddel om te ontspannen voor het slapengaan. Het is belangrijk om te onthouden dat regelmatige beoefening van gecontroleerde ademhaling de beste resultaten oplevert.

Ademhalingstechnieken voor sportprestaties

Ademhalingstechnieken kunnen een cruciale rol spelen bij het verbeteren van sportprestaties. Door middel van de juiste ademhalingstechnieken kan de zuurstofopname in het lichaam worden verbeterd en kan de prestatie van de sporter worden geoptimaliseerd. Hieronder worden enkele ademhalingstechnieken besproken die specifiek gericht zijn op sportprestaties.

Diepe buikademhaling

Diepe buikademhaling is een veelgebruikte ademhalingstechniek bij sporters. Hierbij wordt er door de neus ingeademd, waarbij de buik naar voren wordt geduwd en de longen volledig worden gevuld met lucht. Vervolgens wordt de lucht via de mond langzaam uitgeademd, waarbij de buikspieren worden aangespannen om de lucht volledig uit de longen te duwen. Deze ademhalingstechniek helpt om meer zuurstof op te nemen en het lichaam te voorzien van de nodige energie om de sportprestatie te verbeteren.

Interval-ademhaling

Interval-ademhaling is een ademhalingstechniek waarbij de ademhaling wordt aangepast aan de sportprestatie. Hierbij wordt er sneller en dieper ingeademd tijdens de intensieve momenten van de sportprestatie en langzamer uitgeademd tijdens de rustmomenten. Door deze ademhalingstechniek kan er meer zuurstof worden opgenomen tijdens de intensieve momenten, terwijl er tijdens de rustmomenten voldoende tijd is om de afvalstoffen af te voeren en te herstellen.

Ritmische ademhaling

Ritmische ademhaling is een ademhalingstechniek waarbij de ademhaling wordt afgestemd op het ritme van de sportprestatie. Hierbij wordt er bijvoorbeeld bij het hardlopen in een vast tempo ingeademd en uitgeademd. Door deze ademhalingstechniek wordt de ademhaling geoptimaliseerd en kan er meer zuurstof worden opgenomen, wat de sportprestatie ten goede komt.

Gecontroleerde ademhaling

Gecontroleerde ademhaling is een ademhalingstechniek waarbij de ademhaling wordt gecontroleerd door middel van het tellen van de ademhalingen. Hierbij wordt bijvoorbeeld ingeademd in 4 tellen en uitgeademd in 6 tellen. Door deze ademhalingstechniek wordt de ademhaling vertraagd en kan er meer zuurstof worden opgenomen. Dit helpt om de sportprestatie te verbeteren en vermoeidheid te verminderen.

Kortom, ademhalingstechnieken kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van sportprestaties. Door de juiste ademhalingstechnieken toe te passen kan de zuurstofopname in het lichaam worden geoptimaliseerd en kan de sporter zijn of haar prestatie verbeteren. Het is echter belangrijk om deze ademhalingstechnieken goed te beheersen en te oefenen voordat ze

Ademhalingstechnieken voor slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen ons dagelijks leven beïnvloeden en leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en verminderde concentratie. Gelukkig kunnen ademhalingstechnieken een effectieve oplossing zijn voor slaapproblemen. In dit artikel zullen we bespreken hoe ademhalingstechnieken kunnen helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van slapeloosheid.

Een van de belangrijkste oorzaken van slaapproblemen is stress en angst. Door onze ademhaling te reguleren, kunnen we ons zenuwstelsel kalmeren en de stress verminderen die ons wakker houdt. Een van de meest effectieve ademhalingstechnieken voor het verminderen van stress is de 4-7-8-ademhalingstechniek.

Deze techniek werkt als volgt: adem gedurende vier seconden in door de neus, houd de adem gedurende zeven seconden vast en adem gedurende acht seconden uit door de mond, terwijl je de lippen tuit alsof je een kaars uitblaast. Herhaal dit proces vier keer. Deze techniek kan helpen bij het ontspannen van de geest en het verminderen van stress, waardoor de slaapkwaliteit verbetert.

Een andere techniek die kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit is de buikademhaling. Deze techniek richt zich op het vertragen en verdiepen van de ademhaling, waarbij de nadruk ligt op het uitbreiden van de buik in plaats van de borst. Ga op je rug liggen met een hand op je buik en adem diep in, waarbij je je buik uitzet en vervolgens langzaam uitademt terwijl je de buik intrekt. Het beoefenen van deze ademhalingstechniek voor het slapengaan kan helpen bij het kalmeren van de geest en het lichaam, waardoor de slaap verbetert.

Een andere techniek die kan helpen bij het verminderen van slapeloosheid is de progressieve spierontspanning. Deze techniek richt zich op het bewust spannen en ontspannen van de spieren in het lichaam, wat kan helpen bij het verminderen van spanning en het verbeteren van de ontspanning.

Begin bijvoorbeeld bij je voeten en span de spieren aan, houd vast voor een paar seconden en ontspan dan volledig. Werk omhoog door het lichaam, waarbij je elke spiergroep één voor één aanspant en ontspant. Dit kan helpen bij het verminderen van de spanning in het lichaam en het bevorderen van ontspanning, waardoor de slaapkwaliteit verbetert.

Ten slotte is er nog een ademhalingstechniek die kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit: de box ademhaling. Bij deze techniek adem je vier seconden in, houd je de adem vier seconden vast, adem je vier seconden uit en houd je de adem vier seconden vast voordat je weer begint met inademen. Door deze techniek toe te passen tijdens het in slaap vallen, kan het zorgen voor een ontspannen gevoel en de hartslag verlagen, waardoor je makkelijker in slaap valt en dieper slaapt.

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en ademhalingstechnieken kunnen hierbij helpen. Door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen, zoals de eerder genoemde technieken, kun je stress en spanning verminderen en een rustigere geest en lichaam creëren.

Dit kan vervolgens bijdragen aan een betere nachtrust en een verbeterde algehele gezondheid en welzijn. Probeer verschillende ademhalingstechnieken uit en ontdek welke het beste werkt voor jou en jouw specifieke slaapproblemen.

Ademhalingstechnieken voor meditatie

Ademhalingstechnieken worden vaak gebruikt tijdens meditatie om de geest te kalmeren en te ontspannen. Een rustige en gecontroleerde ademhaling helpt om de focus naar binnen te richten en gedachten los te laten.

Een veelgebruikte techniek tijdens meditatie is de diepe buikademhaling. Bij deze ademhalingstechniek adem je diep in door je neus en vul je eerst je buik met lucht, gevolgd door je borstkas. Houd de adem een paar seconden vast en adem dan langzaam uit door je mond. Tijdens het uitademen ontspan je je buikspieren en laat je de lucht rustig ontsnappen. Het is belangrijk om langzaam en gelijkmatig te ademen, zonder pauzes of versnellingen. Dit zorgt voor een kalmerend effect op de geest en kan helpen om stress en spanning los te laten.

Een andere veelgebruikte ademhalingstechniek tijdens meditatie is de ujjayi-ademhaling. Dit wordt ook wel de “oceaan ademhaling” genoemd vanwege het ruisende geluid dat ontstaat wanneer je door je neus ademt. Bij deze techniek adem je in door je neus en vul je je buik en borstkas met lucht, net als bij de diepe buikademhaling. Maar in plaats van uitademen door je mond, sluit je je mond en adem je uit door je neus terwijl je je keel samentrekt. Dit creëert een ruisend geluid dat lijkt op het geluid van de golven van de oceaan. Deze ademhalingstechniek kan helpen om de geest te kalmeren en te ontspannen tijdens meditatie.

Een andere techniek die kan worden gebruikt tijdens meditatie is de nadi shodhana ademhaling, ook wel de “wisselende neusgat ademhaling” genoemd. Bij deze techniek houd je een neusgat gesloten terwijl je door het andere neusgat inademt. Vervolgens sluit je het andere neusgat terwijl je uitademt door het eerste neusgat. Daarna adem je in door het tweede neusgat en sluit je het weer terwijl je uitademt door het eerste neusgat. Herhaal deze cyclus en wissel de neusgaten af bij elke ademhaling. Deze techniek kan helpen om de energie te balanceren en de geest te kalmeren tijdens meditatie.

Tot slot kan de 4-7-8 ademhalingstechniek ook effectief zijn tijdens meditatie. Bij deze techniek adem je in door je neus gedurende vier seconden, houd je de adem vast gedurende zeven seconden en adem je uit door je mond gedurende acht seconden. Deze techniek kan helpen om de geest te kalmeren en te ontspannen, en kan ook nuttig zijn bij het in slaap vallen.

Kortom, er zijn verschillende ademhalingstechnieken die kunnen worden toegepast tijdens meditatie om de geest te kalmeren en te helpen bij het bereiken van een diepere staat van ontspanning. De focus ligt hierbij op het vertragen van de ademhaling en het verlengen van de uitademing.

Ademhalingstechnieken voor stress

Ademhalingstechnieken zijn een effectieve manier om stress te verminderen en de geest te kalmeren. Wanneer we gestrest zijn, ademen we vaak snel en oppervlakkig, waardoor het lichaam in een toestand van spanning blijft. Door bewust te ademen en ons te concentreren op onze ademhaling, kunnen we ons zenuwstelsel kalmeren en onze geest tot rust brengen.

Een populaire ademhalingstechniek voor stressvermindering is de 4-7-8 ademhaling. Hierbij adem je gedurende vier seconden in door je neus, houd je de adem zeven seconden vast en adem je vervolgens gedurende acht seconden uit door je mond. Door deze techniek te herhalen, kun je je hartslag verlagen en je lichaam ontspannen.

Een andere effectieve ademhalingstechniek voor stress is de buikademhaling. Hierbij richt je je aandacht op het laten zakken van je buik terwijl je inademt en het omhoog laten komen van je buik terwijl je uitademt. Door deze techniek toe te passen, kan je je ademhaling vertragen en dieper maken, waardoor je lichaam en geest ontspannen.

De langzame ademhalingstechniek is ook een nuttige methode om stress te verminderen. Hierbij adem je langzaam en diep in door je neus en vervolgens langzaam en geleidelijk uit door je mond. Het kan helpen om je handen op je buik te plaatsen en je te concentreren op het gevoel van de lucht die je lichaam binnenkomt en verlaat.

Ten slotte kan de alternatieve neusademhaling ook nuttig zijn voor het verminderen van stress. Hierbij sluit je afwisselend een neusgat af terwijl je door het andere neusgat ademt. Deze techniek wordt vaak gebruikt in yoga en meditatie en kan helpen om je geest te kalmeren en stress te verminderen.

Kortom, ademhalingstechnieken kunnen een effectieve manier zijn om stress te verminderen en de geest te kalmeren. Door te experimenteren met verschillende technieken en te vinden wat voor jou werkt, kan je een waardevolle tool hebben om stress en angst in het dagelijks leven te beheersen.

De 4-7-8 ademhaling

De 4-7-8 ademhaling is een ademhalingstechniek die populair is geworden vanwege de beweerde kalmerende effecten op de geest en het lichaam. Het is een eenvoudige techniek die kan worden toegepast om stress, angst en spanning te verminderen.

De techniek bestaat uit drie stappen:

 1. Adem in door de neus gedurende vier seconden. Hierbij moet je proberen zo diep mogelijk in te ademen en je buik uit te laten zetten.
 2. Houd je adem in gedurende zeven seconden. Probeer tijdens deze stap rustig te blijven en je adem niet te laten ontsnappen.
 3. Adem gedurende acht seconden uit door de mond. Hierbij moet je je lippen tuiten en de lucht langzaam laten ontsnappen.

Het is belangrijk om de ademhaling gelijkmatig en rustig te houden tijdens alle drie de stappen. Het kan helpen om je ogen te sluiten en je te concentreren op de ademhaling.

De 4-7-8 ademhaling wordt vaak aanbevolen als een methode om stress te verminderen en de geest te kalmeren. Door de focus op de ademhaling kan het een gevoel van ontspanning creëren en de hartslag en bloeddruk verlagen.

Het regelmatig beoefenen van de 4-7-8 ademhaling kan helpen om stress en angst te verminderen, wat op zijn beurt kan leiden tot een verbeterde slaapkwaliteit, verhoogde concentratie en een algeheel gevoel van welzijn.

De buikademhaling

De buikademhaling, ook wel diafragmatische ademhaling genoemd, is een ademhalingstechniek waarbij de nadruk ligt op het ademen met behulp van het middenrif. Bij deze techniek wordt de ademhaling verplaatst vanuit de borst naar de buik, waardoor de ademhaling dieper en langzamer wordt. Dit kan helpen bij het verminderen van stress, angst en spanning en kan ook bijdragen aan een betere spijsvertering en een verbeterde bloeddruk.

De buikademhaling is een natuurlijke manier van ademhalen die we als baby al toepassen. Wanneer we ouder worden en te maken krijgen met stress en spanning, gaan we vaak oppervlakkiger ademhalen vanuit de borstkas. Dit kan leiden tot een gevoel van benauwdheid en een verhoogde hartslag, waardoor we ons nog gestrester en angstiger kunnen voelen. Door de buikademhaling te beoefenen kunnen we weer terugkeren naar onze natuurlijke ademhaling en ons lichaam en geest weer tot rust brengen.

Het beoefenen van de buikademhaling is vrij eenvoudig. Ga comfortabel zitten of liggen en leg een hand op je borst en een hand op je buik. Adem rustig in door je neus en voel hoe je buik uitzet en je hand omhoogkomt. Adem langzaam uit door je mond en voel hoe je buik weer terugzakt en je hand naar beneden gaat. Herhaal dit een aantal keer totdat je het gevoel hebt dat je de techniek goed beheerst.

De buikademhaling kan op elk moment van de dag worden toegepast, maar het is vooral nuttig tijdens momenten van stress en spanning. Door de techniek regelmatig te beoefenen, kan het een automatisme worden en kan het je helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties en meer ontspannen door het leven te gaan. Het kan ook worden gecombineerd met andere ademhalingstechnieken zoals de 4-7-8 ademhaling en ritmische ademhaling voor nog betere resultaten.

De langzame ademhalingstechniek

De langzame ademhalingstechniek is een eenvoudige en effectieve manier om stress en angst te verminderen en de geest te kalmeren. Bij deze techniek richt je je op het langzaam en diep in- en uitademen, waarbij je je ademhaling controleert en vertraagt. Het is een veelgebruikte techniek bij meditatie en yoga, maar kan ook op zichzelf worden toegepast.

Om de langzame ademhalingstechniek te beoefenen, zoek je een rustige en comfortabele plek om te zitten of te liggen. Sluit je ogen en focus op je ademhaling. Adem langzaam in door je neus terwijl je je buik uitzet. Houd je adem even vast en adem dan langzaam uit door je neus terwijl je je buik intrekt. Probeer je ademhaling te vertragen door langer in te ademen en uit te ademen.

De langzame ademhalingstechniek kan helpen bij het verminderen van angst en stress door het verminderen van de hartslag en bloeddruk. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem. Bovendien kan het beoefenen van de langzame ademhalingstechniek bijdragen aan een diepere en meer ontspannen slaap.

Er zijn verschillende variaties van de langzame ademhalingstechniek die je kunt uitproberen. Zo kun je bijvoorbeeld een teller gebruiken om in te ademen tot vier tellen, vast te houden tot zeven tellen en uit te ademen tot acht tellen. Of je kunt variëren met de duur van de ademhaling, zoals inademen voor drie tellen en uitademen voor vijf tellen.

Kortom, de langzame ademhalingstechniek is een eenvoudige en effectieve manier om stress en angst te verminderen en de geest te kalmeren.

De alternatieve neusademhaling

Alternatieve neusademhaling, ook wel bekend als Nadi Shodhana Pranayama, is een yogische ademhalingstechniek die gericht is op het versterken van de ademhalingsspieren en het verbeteren van de ademhalingsfunctie. Het is een ontspannende ademhalingsoefening die kan helpen bij het verminderen van stress en angst.

Bij deze techniek gebruik je de duim en de ringvinger van de rechterhand om afwisselend elk neusgat af te sluiten. Het proces begint door het linker neusgat af te sluiten en door het rechter neusgat in te ademen. Vervolgens sluit je het rechter neusgat af en houd je je adem vast. Dan adem je uit door het linker neusgat. Herhaal dit proces en begin deze keer met het afsluiten van het rechter neusgat en inademen door het linker neusgat, sluit het linker neusgat af en houd de adem in en adem uit door het rechter neusgat. Dit is één ronde van de oefening.

Deze techniek is gericht op het reinigen van de energiekanalen in het lichaam, het balanceren van de ademhaling en het creëren van harmonie tussen de linker en rechter hersenhelft. Het wordt vaak gebruikt als een manier om de geest te kalmeren en een gevoel van innerlijke rust te bevorderen.

Bovendien kan de alternatieve neusademhaling helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie. Door regelmatig te oefenen, kunnen deze gevoelens verminderen en kan een gevoel van welzijn ontstaan. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de longfunctie en het versterken van de ademhalingsspieren.

Wat zijn ademhalingstechnieken?

Ademhalingstechnieken zijn verschillende manieren van ademhalen die gebruikt kunnen worden om stress te verminderen, de focus te verbeteren, beter te slapen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Zijn er risico's verbonden aan ademhalingstechnieken?

In het algemeen zijn ademhalingstechnieken veilig en effectief voor de meeste mensen. Echter, als je last hebt van een longaandoening of een andere gezondheidsaandoening, is het altijd verstandig om eerst een arts te raadplegen voordat je met ademhalingsoefeningen begint.

Welke ademhalingstechniek kan ik gebruiken om stress te verminderen?

Een van de meest effectieve ademhalingstechnieken om stress te verminderen is de 4-7-8 ademhaling. Hierbij adem je gedurende vier seconden in, houd je de adem zeven seconden vast en adem je vervolgens gedurende acht seconden uit.

Kan ik ademhalingstechnieken gebruiken om beter te slapen?

Ja, ademhalingstechnieken kunnen helpen om beter te slapen. Een effectieve techniek is de buikademhaling, waarbij je je ademhaling richt op je buik en langzaam en diep in- en uitademt.

Zijn ademhalingstechnieken geschikt voor kinderen?

Ja, ademhalingstechnieken kunnen ook voor kinderen geschikt zijn. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de techniek op een speelse en begrijpelijke manier wordt uitgelegd. Bovendien is het belangrijk om kinderen te leren dat ze altijd rustig moeten blijven ademen, ook als ze gestrest of angstig zijn.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gezondheid

Wat is mediteren en hoe doe je dat?

Angelo

Published

on

By

Wat is mediteren en hoe doe je dat

Voelde jij je recentelijk volkomen ontspannen? Voor velen is dit gevoel zeldzaam. Recent onderzoek onthult dat bijna een derde van de Nederlanders niet weet hoe ze tot rust moeten komen.

In onze huidige, op prestatie gerichte maatschappij, waar stress een dagelijks fenomeen is, is ontspanning essentieel. De Hersenstichting benadrukt dat regelmatige ontspanning leidt tot meer energie en betere concentratie.

Meditatie biedt een effectieve manier om zowel geest als lichaam te ontspannen. In deze handleiding verkennen we wat meditatie inhoudt, de voordelen ervan, en hoe je zelf kunt beginnen met mediteren, zelfs als je nieuw bent op dit gebied.

Wat is mediteren?

Meditatie biedt een vorm van ontspanning die externe prikkels uitsluit, waardoor je even afstand neemt van de buitenwereld om interne gebeurtenissen en gedachten te verwerken.

Het streeft naar een bewustzijn van het huidige moment. Dit bereik je door aandacht te schenken aan je ademhaling en je gedachten slechts als toeschouwer te observeren, zonder oordeel.

Deze praktijk helpt je om afstand te nemen van je innerlijke dialoog. Je leert om je focus te behouden en, wanneer afgeleid door een gedachte, deze te erkennen en je focus zachtjes terug te brengen. Dit proces vermindert geleidelijk de constante gedachtenstroom en de bijbehorende innerlijke onrust.

Waarom beginnen met mediteren?

Er zijn diverse motivaties om met meditatie te starten; ontspanning is een veelvoorkomende reden, maar het kan ook een pad zijn naar zelfinzicht of een methode om emoties te beheersen.

Volgens het Oxford Handbook of Positive Psychology, dat een overzicht biedt van onderzoek naar meditatie, zijn de voordelen significant:

 • Verlaagd risico op hart- en vaatziekten
 • Vermindering van chronische pijn
 • Lager risico op depressieherhaling
 • Versterkt immuunsysteem
 • Stressreductie
 • Toename in creativiteit
 • Verhoogd gevoel van optimisme en geluk

Begin met geleide meditatie

Als beginner kan het uitdagend zijn om gedachten los te laten en je focus te verschuiven. Geleide meditaties bieden uitkomst door te werken met ankerpunten zoals ademhaling, ontspanning en observatie van gedachten.

Bij geleide meditatie krijg je meestal via een stem instructies. Dit kan zowel in groepsverband, onder leiding van een instructeur bij bijvoorbeeld yogalessen, als individueel via apps, podcasts of YouTube-video’s.

Geleide meditaties beperken zich niet enkel tot verbale instructies; soms worden ook klanken gebruikt als focuspunt om de aandacht van rondzwervende gedachten naar het hier en nu te brengen.

Hoe mediteer je?

Beginnen met mediteren vraagt om een eenvoudige benadering; het is toegankelijk voor iedereen en vraagt enkel om actie. Begin met korte sessies van vijf minuten en breid deze uit naarmate je comfortabeler wordt, om de voordelen te vergroten.

Hier zijn vijf eenvoudige stappen om te starten met meditatie:

 1. Tijd vrijmaken: Kies een vast moment op de dag voor meditatie, zoals ‘s ochtends na het opstaan, na het werk, of voor het slapengaan, om je te ontspannen.
 2. Comfortabele houding aannemen: Zoek een rustige plek en kies een houding die voor jou comfortabel is, of je nu zit of ligt. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt.
 3. Focus op je ademhaling: Sluit je ogen en let op je ademhaling. Voel hoe je in- en uitademt en hoe je lichaam beweegt met elke ademhaling. Je kunt ook een mantra herhalen of tellen als focuspunt.
 4. Aandacht voor je gedachten: Het is natuurlijk dat gedachten opkomen. Wanneer dit gebeurt, erken deze dan en laat ze los door je focus terug te brengen naar je ademhaling of een ander focuspunt.
 5. Regelmatig oefenen: De voordelen van meditatie worden versterkt door regelmatige beoefening. Zoek dagelijks tijd om te mediteren en de rust in jezelf te ervaren.

Wat heb je nodig voor mediteren?

Voor meditatie heb je eigenlijk niets meer nodig dan een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten of liggen. Toch kiezen sommigen ervoor om yoga-accessoires zoals een mat of een meditatiekussen te gebruiken voor extra comfort.

Het dragen van comfortabele kleding en het gebruik van oordopjes voor geleide meditaties kan ook bijdragen aan een ontspannen ervaring. Het essentiële doel is om je volledig op je gemak te voelen, zowel met je omgeving als met de houding die je kiest.

Wanneer je dit comfortniveau bereikt, ben je ideaal gepositioneerd om met je meditatiepraktijk te beginnen.

Continue Reading

Fitness

Frisse start met verse ingrediënten – Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Angelo

Published

on

By

Frisse start met verse ingrediënten - Maaltijdvoorbereiding optimaliseren

Voor de meeste mensen is een van de grootste struikelblokken voor gezondheid en fitness het vinden van een realistisch voedingsplan dat werkt. Modegrillen komen en gaan en het kan moeilijk zijn om op de hoogte te blijven van de steeds veranderende wereld van voeding.

Een manier om deze hoofdpijn te verlichten is door maaltijden voor te bereiden! Door grote porties gezond eten klaar te maken, kun je meerdere dagen vooruit en hoef je niet elke avond te koken. Bovendien biedt het de mogelijkheid om “gezonder” voedsel te kiezen dat bijdraagt aan je gezondheidsdoelen.

Toegegeven, dit kan aanvoelen als een ontmoedigende taak en er kunnen veel vragen door je hoofd spoken. Hoeveel eten moet je maken? Wanneer moet je het maken? Welke voedingsmiddelen zijn het beste? Ga ik me vervelen met mijn maaltijden?

Allemaal geldig. Ze worden allemaal beantwoord in deze blog! Laten we beginnen.

Bereid je maaltijden voor

Laat je niet weerhouden van een gezond dieet door intimidatie bij het voorbereiden van je maaltijden. Laat je angsten varen en neem controle over wat je eet! Hier lees je hoe.

Kies je “grote kookdag”

Een van de makkelijkste manieren om meal prep voor jou te laten werken is om één of twee “grote kookdagen” per week aan te wijzen. De meeste mensen kiezen de zondag, omdat er dan vaak meer tijd beschikbaar is. Zoek een dag die het beste in je schema past, zet je koksmuts op en kook je favoriete gerechten.

Begin met bekende of eenvoudige recepten

Als je al een paar recepten in je arsenaal hebt, begin daar dan mee! Je kunt een recept gemakkelijk verdubbelen of zelfs verdrievoudigen en dan heb je nog restjes voor een paar dagen.

Je kunt ook makkelijke recepten gebruiken waarvoor je maar een handvol basisingrediënten nodig hebt. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Blijf bij de basis en je zult het prima doen.

Recepten met vergelijkbare ingrediënten plannen

Meerdere gerechten die om gesnipperde ui vragen? Snipper alles in één keer en verdeel het per recept. Zo kun je het later makkelijker in elkaar zetten en bereiden.

Multi-tasking op zijn best

Als je niet zo enthousiast bent over een groot deel van je zondagse maaltijd voorbereiden, combineer het dan met een bingesessie van je favoriete podcast of tv-programma. Zo gaat de tijd snel voorbij en heb je ook de ruimte om te luisteren of te kijken naar iets waar je van geniet.

Voedsel vers houden

Het spreekt voor zich dat niemand graag voedsel eet dat 7 dagen geleden is gemaakt. Voor velen kan dit een afschrikmiddel zijn om te gaan meal preppen. Hier zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat je eten vers en lekker blijft!

Investeer in kwaliteitscontainers

Glazen, luchtdichte verpakkingen zijn het beste om voedsel vers te houden en geschikt voor de magnetron. Het labelen van elke verpakking kan hier ook handig zijn, voeg de datum toe waarop je je eten hebt bereid zodat je kunt bepalen na hoeveel dagen je het gerecht nog kunt eten.

Bereid je maaltijden voor de helft van de week voor, niet voor de hele week

Laten we eerlijk zijn, het eten van kip een week nadat het gekookt is klinkt behoorlijk onaangenaam. In plaats van een maaltijd voor de hele week voor te bereiden, kun je beter genoeg eten maken voor dinsdag- of woensdagavond.

Als je maaltijden op zijn, kun je kiezen voor een gemakkelijke doordeweekse maaltijdvoorbereiding om de rest van de week door te komen (zie hieronder enkele ideeën).

Kies je voedsel verstandig

Als je weet dat je meerdere dagen moet voorbereiden, is je voedselkeuze belangrijk. Fijn voedsel met een hoog watergehalte, zoals gekookte spinazie, geroosterde groenten en zeevruchten, wordt na een dag of twee behoorlijk onsmakelijk.

Kies in plaats daarvan voor zetmeelrijke en knapperige groenten (zoals wortelgroenten, wortels en spruitjes) en magere eiwitten.

Maak gebruik van je vriezer

Als je graag in grotere porties kookt, vries dan je restjes in. Zo kun je doordeweeks makkelijk eten of lunchen en blijft je eten langer vers. Ingevroren groenten en vlees zijn ook geweldige opties.

De schoonheid van eenvoud

Eenvoudige maaltijden maken betekent niet dat je steeds hetzelfde moet eten. Het voor jezelf eenvoudig maken betekent ongecompliceerde, snelle recepten kiezen die ook nog eens lekker smaken.

Eenvoudige ingrediënten en kruiden kunnen een smaakvol, gemakkelijk gerecht maken

Iets eenvoudigs als het gebruik van een nieuw kruidenmengsel met eiwitten en groenten kan hetzelfde eten een nieuwe smaak geven. Als je meestal rijst neemt als koolhydraat, verruil het dan voor quinoa, gerst of een graanmengeling. Deze opties nemen niet veel tijd in beslag en zorgen voor een gevarieerde maaltijd.

Gemakkelijk om mee te nemen

Maaltijden die niet veel bewegende delen vereisen om klaar te maken, zijn makkelijk als meeneemoptie. Te laat op je werk en geen zin om lunch te kopen? Pak je eenvoudige en makkelijk te bereiden maaltijd in. Je zult jezelf later dankbaar zijn!

Beslismoeheid minimaliseren

De helft van de strijd om gezond te eten is het plannen van recepten en beslissen wat je gaat maken. Dat kan vermoeiend en tijdrovend zijn. Eenvoud minimaliseert de last van het beslissen wat te doen en hoe het te doen. Gun jezelf meer tijd en denkkracht door de makkelijkste optie te kiezen.

Doordeweekse maaltijden voorbereiden

Doordeweekse maaltijden voorbereiden is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat het eten dat je eet vers is en tegelijkertijd wat variatie biedt. Zorg dat je een paar eenvoudige opties bij de hand hebt, zodat dit een gemakkelijk proces wordt na een lange werkdag. Hier zijn een paar van onze favorieten!

Continue Reading

Gezondheid

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Angelo

Published

on

By

Wil je de gezondheid van je hart verbeteren? Probeer een mediterraan dieet

Het Mediterraanse Dieet, al lang door experts aangeprezen als de sleutel tot een lang leven en een langere levensduur, heeft steeds meer erkenning gekregen als een van de beste gezonde en beheersbare voedingsplannen.

Een van de belangrijkste redenen voor het succes van het mediterrane dieet is dat het minder een traditioneel dieet is en meer een levensstijl. Je hoeft jezelf niet te beperken tot flauwe eiwitten en smaakloze groenten – verre van dat.

Het Mediterrane Dieet neemt de basis van een gezond eetplan en voegt daar de rijke kruiden en kookmethodes van het Middellandse Zeegebied aan toe. De primaire focus van het mediterrane dieet ligt op welke gezonde voedingsmiddelen je kunt toevoegen aan je dieet, in plaats van het beperken van welke voedingsmiddelen je eet.

Laten we eens praten over waarom je zou kunnen overwegen om dit dieet te veranderen en hoe je het kunt opnemen in je eigen levensstijl!

Wat is een mediterraan dieet?

Er zijn geen specifieke parameters voor het mediterrane dieet, maar het omvat de kenmerken van de keukens van de meeste mediterrane regio’s. Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en lekkere kruiden en specerijen.

Dit ziet eruit als veel groenten, fruit, volle granen, bonen, noten en zaden, olijfolie, mager vlees en smakelijke kruiden en specerijen. Hoewel het dieet niet strikt vegetarisch of veganistisch is, bevat het weinig rood vlees, zuivel en bewerkte, suikerrijke voedingsmiddelen.

Hier zijn een paar belangrijke dingen die je moet overwegen bij het kiezen van een mediterraan dieet:

Plantaardig is het beste

De maaltijden zijn gebaseerd op verse producten, bonen en volle granen. In plaats van vlees als de primaire focus, wordt eiwit in het dieet meestal geleverd door plantaardige bronnen.

Hoewel je dierlijke producten niet helemaal hoeft te schrappen, moet je je richten op het consumeren van gematigde hoeveelheden zuivel, gevogelte, eieren en zeevruchten. Rood vlees wordt spaarzaam gegeten (1-2 keer per maand, of bij speciale gelegenheden).

Volle granen

Koolhydraten moeten voornamelijk worden geconsumeerd als minder bewerkte opties zoals gerst, bruine rijst, gierst, haver, tarwe, rogge en spelt.

Gezonde vetten

Een dieet met vetten is belangrijk voor het behoud van voldoende energie en vitale fysiologische functies in je hele lichaam. Leg de nadruk op voedingsmiddelen die voornamelijk onverzadigde vetten bevatten, met minder verzadigde vetten en transvetten.

Olijfolie is een onverzadigd vet waar de mediterrane regio’s bekend om staan. Je wilt ook voorrang geven aan meervoudig onverzadigde vetten uit zeevruchten, zaden, noten en peulvruchten.

Zorg dat je genoeg gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt van vette vis zoals zalm, ansjovis, haring, makreel en sardines.

Verbeter de gezondheid van je hart

Het Mediterrane Dieet staat bekend om zijn vermogen om de gezondheid van het hart te verbeteren door risicofactoren te wijzigen. Dit betekent dat het effectief is in het verlagen van bepaalde risicofactoren die zijn gecorreleerd met hart- en vaatziekten.

Cholesterol verlagen

Onderzoek wijst uit dat een verhoogd gehalte aan LDL-cholesterol (“slecht” cholesterol) sterk samenhangt met hart- en vaatziekten (CV). Een dieet met veel onverzadigde vetten verlaagt effectief LDL en verhoogt HDL-cholesterol (“gezond” cholesterol).

Bovendien is een dieet rijk aan meervoudig onverzadigde vetten gekoppeld aan een lager risico op hart- en vaatziekten en overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten.

Vezelrijke voeding in het mediterrane dieet, zoals groenten en volle granen, draagt ook bij aan het verlagen van LDL-cholesterol.

Lagere bloedsuikerspiegel en een gezondere darm

Vezelrijke voeding helpt niet alleen bij het ondersteunen van een gezond cholesterolgehalte, maar helpt ook bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het ondersteunen van de darmgezondheid. Beide zijn gekoppeld aan een gezonder hart!

Ontsteking verminderen

Omega-3 vetzuren, vaak te vinden in vette vis, worden in verband gebracht met minder langdurige ontstekingen. Ontsteking is een normaal onderdeel van veel fysiologische processen, vooral het genezingsproces.

Het kan echter problematisch worden als het lang aanhoudt. Langdurige ontsteking is in verband gebracht met een verhoogde kans op CV-ziekten en andere chronische ziekten.

Hoe te beginnen met een mediterraan dieet

Een nieuwe eetmethode invoeren kan overweldigend aanvoelen. Waar moet ik beginnen? Wat moet ik eten? Wanneer moet je het eten? Gelukkig hoef je met het mediterrane dieet minder te stressen.

Er zijn geen strikte parameters, dus je hoeft niet het gevoel te hebben dat je jezelf voortdurend beperkt. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten als je begint.

Toevoegen!

Voordat je iets schrapt, moet je eerst je huidige eetgewoonten inventariseren. De kans is groot dat je meer fruit, groenten en hele granen aan je maaltijden kunt toevoegen. Je kunt je ook richten op het toevoegen van meer zeevruchten, noten en kruiden.

Een van de beste dingen aan dit dieet is dat je zoveel lekkere dingen kunt toevoegen aan je maaltijden, met slechts een paar voedingsmiddelen die je met mate moet eten. Het voelt praktisch en uitvoerbaar zonder jezelf volledig te beperken.

Verminderen! (Maar niet elimineren)

Als je dol bent op eieren, yoghurt en dergelijke, maak je dan geen zorgen. Probeer de hoeveelheid zuivel en rood vlees die je elke week binnenkrijgt te verminderen, maar stress niet om het helemaal te schrappen.

Begin met het verminderen van zuivelproducten tot 2-3 keer per week en rood vlees 1 keer per week. Van daaruit kun je verder verminderen naarmate je gewend raakt aan deze verandering.

Vermijd desserts met veel toegevoegde suiker. Nogmaals, het is niet nodig om toetjes helemaal uit je dieet te schrappen, maar bewaar zoetigheden alleen voor speciale gelegenheden.

Op zoek naar gratis recepten? Kijk dan eens op allbeautifulfood.com.

Continue Reading

Trending