Fitness

Olympisch gewichtheffen schema

Published

on

Het olympisch gewichtheffen is een sport die draait om het tillen van een zo zwaar mogelijk gewicht in twee oefeningen: de snatch en de clean and jerk. Het vereist kracht, explosiviteit en techniek.

Het volgen van een goed gestructureerd olympisch gewichtheffen schema kan je helpen om je vaardigheden en prestaties te verbeteren.

In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste elementen van een effectief olympisch gewichtheffen schema en hoe je het kunt gebruiken om je doelen te bereiken.

Het voordeel van het hebben van een goed scherma

Een goed trainingsscherm kan van onschatbare waarde zijn bij het beoefenen van cross-fit en het olympisch gewichtheffen schema. Het biedt niet alleen bescherming tegen eventuele ongelukken en blessures, maar kan ook helpen om de focus en precisie van de bewegingen te verbeteren.

Door regelmatig te trainen met een scherm, kunnen atleten hun techniek verfijnen en hun kracht en snelheid verbeteren zonder zich zorgen te maken over mogelijke risico’s.

Kortom, een goed trainingsscherm is een essentieel hulpmiddel voor elke serieuze atleet die zijn of haar prestaties wil verbeteren.

Vooruitgang meten

Het bijhouden van je vooruitgang is een belangrijk aspect van elke vorm van training, inclusief cross-fit en olympisch gewichtheffen. Door regelmatig je prestaties te meten, kun je zien of je sterker wordt, je techniek verbetert en of je trainingsschema werkt.

Een goede manier om je vooruitgang bij te houden is door een trainingsdagboek bij te houden waarin je je prestaties en persoonlijke records noteert. Dit kan je motiveren om te blijven trainen en je doelen te bereiken.

Het is ook nuttig om deel te nemen aan wedstrijden en competities om je vooruitgang te meten en te testen tegen andere atleten. Op deze manier kun je zien hoe je je verhoudt tot anderen en waar je nog verbeteringen kunt aanbrengen in je training.

Olympisch gewichtheffen schema

Een goed Olympisch gewichthefschema omvat specifieke programmering en ondersteunende oefeningen om bepaalde spiergroepen te versterken en de krachtopbouw te maximaliseren.

Onderstaand vind je een voorbeeld schema dat we hebben samengesteld voor mannen en vrouwen van alle niveaus, gebaseerd op de principes van powerlifting en weightlifting.

Het schema richt zich op het opbouwen van spiermassa en het verhogen van de intensiteit en volume van de trainingen, met variaties van squats, deadlifts, bankdrukken, clean jerks en andere lifts. Daarnaast zorgt de juiste warming-up en voeding voor een consistente progressie en herstel.

Hier is een voorbeeld van een trainingsprogramma voor Olympisch gewichtheffen voor 5 dagen per week:

Dag 1: Snatch Focus

 • Warm-up: 10 minuten van dynamische rek- en mobiliteitsoefeningen
 • Snatch techniekwerk: 5 sets van 3 herhalingen met 60% van je 1RM
 • Snatch pulls: 4 sets van 3 herhalingen met 80% van je 1RM
 • Hang snatch: 4 sets van 3 herhalingen met 70% van je 1RM
 • Snatch balance: 3 sets van 3 herhalingen met 50% van je 1RM
 • Afkoelen: 10 minuten van statische rek- en mobiliteitsoefeningen

Dag 2: Clean and Jerk Focus

 • Warm-up: 10 minuten van dynamische rek- en mobiliteitsoefeningen
 • Clean techniekwerk: 5 sets van 3 herhalingen met 60% van je 1RM
 • Clean pulls: 4 sets van 3 herhalingen met 80% van je 1RM
 • Jerk techniekwerk: 4 sets van 3 herhalingen met 60% van je 1RM
 • Clean and jerk: 4 sets van 3 herhalingen met 70% van je 1RM
 • Afkoelen: 10 minuten van statische rek- en mobiliteitsoefeningen

Dag 3: Squat Focus

 • Warm-up: 10 minuten van dynamische rek- en mobiliteitsoefeningen
 • Back squat: 5 sets van 5 herhalingen met 75% van je 1RM
 • Front squat: 4 sets van 5 herhalingen met 65% van je 1RM
 • Bulgarian split squat: 3 sets van 8 herhalingen met elk been
 • Leg curls: 3 sets van 10 herhalingen
 • Afkoelen: 10 minuten van statische rek- en mobiliteitsoefeningen

Dag 4: Pull Focus

 • Warm-up: 10 minuten van dynamische rek- en mobiliteitsoefeningen
 • Deadlift: 5 sets van 5 herhalingen met 75% van je 1RM
 • Bent-over row: 4 sets van 8 herhalingen
 • Pull-ups: 3 sets van maximaal herhalingen
 • Dumbbell curls: 3 sets van 10 herhalingen
 • Afkoelen: 10 minuten van statische rek- en mobiliteitsoefeningen

Dag 5: Push Focus

 • Warm-up: 10 minuten van dynamische rek- en mobiliteitsoefeningen
 • Bench press: 5 sets van 5 herhalingen met 75% van je 1RM
 • Overhead press: 4 sets van 8 herhalingen
 • Dips: 3 sets van maximaal herhalingen
 • Tricep extensions: 3 sets van 10 herhalingen
 • Afkoelen: 10 minuten van statische rek- en mobiliteitsoefeningen

Zorg ervoor dat je elke dag voldoende hydrateert en jezelf houdt aan een gezond dieet om je prestaties te ondersteunen. Het is ook belangrijk om voldoende slaap en rust te nemen.

Het belang van goede voeding

Een ander belangrijk aspect van krachtsport is de voeding. Om krachtopbouw te ondersteunen, is het belangrijk om voldoende calorieën binnen te krijgen. Maar het is natuurlijk wel belangrijk om de juiste voedingsstoffen te eten. Het eten van eiwitrijke voeding kan helpen bij spierherstel en spieropbouw.

Het belang van goede voeding is voor krachtsporters, zoals Olympisch gewichtheffers en fitnessfanaten, van groot belang. Het is essentieel om bepaalde spiergroepen te versterken en te voeden met de juiste voedingsstoffen om de vereiste velden te bereiken.

Voeding is een belangrijke factor voor de training en prestaties van krachtsporters. Het kan het verschil maken tussen een succesvolle en mislukte training. Het begint allemaal met een goede warming-up en daarnaast zorgt goede voeding voor een betere krachtopbouw en een grotere spiermassa.

Het is een goed idee om te beginnen met een voedingsschema dat speciaal is ontworpen voor krachtsporters, zoals powerlifters en gewichtheffers. Dit schema moet voldoende calorieën bevatten om de energie te leveren die nodig is om zware gewichten te tillen en de spieren te laten groeien.

Daarnaast moeten er voedingsmiddelen worden gekozen die de krachtopbouw ondersteunen, zoals eiwitrijke voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met de juiste vetten en koolhydraten.

Supplementen

Naast krachttraining is het ook belangrijk om op je voeding te letten als je meer spiermassa wilt opbouwen. Dit kan leiden tot een verhoogde calorie-inname, wat kan helpen bij het vergroten van de spiermassa.

Er zijn veel verschillende voedingsmiddelen en supplementen beschikbaar die kunnen helpen bij het opbouwen van spieren en het verhogen van de energie tijdens de trainingen. Denk bijvoorbeeld aan Whey zodat je meer en makkelijker eiwitten binnen kunt krijgen.

Kies oefeningen met hoge specificiteit

Bij het trainen voor krachtsporten is het belangrijk om te kiezen voor oefeningen met een hoge specificiteit. Dit betekent dat de oefeningen gericht moeten zijn op de spiergroepen die je wilt versterken.

Oefeningen zoals squats, deadlifts en bankdrukken zijn veelvoorkomende oefeningen in de krachttraining en zijn effectief voor het opbouwen van spiermassa en kracht.

Bouw het trainingsvolume langzaam op

Als beginner is het belangrijk om het trainingsvolume langzaam op te bouwen en jezelf de tijd te geven om te herstellen. Het is ook belangrijk om te kiezen voor variaties van oefeningen die passen bij jouw niveau en de specifieke spiergroepen die je wilt trainen.

Het is beter om een simpel schema te volgen dat gericht is op het opbouwen van kracht en het vergroten van de spiermassa dan om te veel oefeningen in een schema te proppen.

Een trainer of coach

Als je begint met krachtsport, is het ook een goed idee om samen te werken met een trainer of coach. Zij kunnen je helpen bij het ontwikkelen van een geschikt schema en kunnen je adviseren over welke ondersteunende oefeningen je kunt doen om je kracht te vergroten en blessures te voorkomen.

Daarnaast zorgt een coach ook voor een stukje motivatie en kan hij of zij je helpen om consistent te blijven trainen en progressie te blijven boeken.

Investeer in goede apparatuur

Als je serieus aan de slag wilt met krachtsport, is het ook belangrijk om te investeren in goede apparatuur. Bijvoorbeeld in een goede set zware gewichten en een degelijke halter.

Het belangrijkste is echter om te onthouden dat krachtsport niet alleen draait om het bouwen van spieren en het versterken van je lichaam. Het gaat ook om de passie en de drive om jezelf te verbeteren en het verschil te maken in de sportwereld.

Of je nu traint voor Olympisch gewichtheffen, powerliften of bodybuilding, het belangrijkste is dat je plezier hebt in het trainen en blijft werken aan je doelen op lange termijn. Let’s go!

Tot slot

Naast het volgen van een goed schema en het uitvoeren van de juiste oefeningen is het belangrijk om ook voldoende aandacht te besteden aan het herstel van je spieren. Krachttraining kan namelijk zware druk uitoefenen op bepaalde spiergroepen en een goede cooling down en stretchoefeningen kunnen ervoor zorgen dat je spieren sneller herstellen en grotere spieren opbouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version