Fitness

Bulgarian split squats: Alles over deze been verwoestende oefening

Published

on

Als je op zoek bent naar een effectieve oefening om je benen te trainen, dan is de Bulgarian split squat zeker het proberen waard. Deze oefening is een variatie op de normale split squat en traint niet alleen je benen, maar ook je core en balans.

Door de juiste uitvoering en tips te volgen, kun je de oefening correct en effectief uitvoeren. Veel mensen hebben vragen over de uitvoering en het aantal herhalingen dat ze moeten doen.

In dit artikel behandelen we daarom een aantal veelgestelde vragen en geven we verschillende variaties op de Bulgarian split squat. Of je nu een beginner of een gevorderde sporter bent, deze oefening is geschikt voor iedereen die sterke en gespierde benen wilt ontwikkelen.

Waarom Bulgarian Split Squats toevoegen aan je training?

Bulgarian Split Squats zijn een effectieve oefening om toe te voegen aan je training. Bij deze oefening sta je met één been naar voren op een verhoogd oppervlak, terwijl het andere been achter je blijft. Hierdoor traint deze oefening niet alleen je quads, hamstrings en bilspieren, maar ook je balans en core. Bovendien kun je deze oefening met lichaamsgewicht, dumbbells, barbell of zelfs met de smith machine uitvoeren, waardoor het voor iedereen toegankelijk is.

Het traint je spieren op een andere manier dan bij een normale squat, doordat je tijdens de oefening de nadruk legt op het voorste been en de achterste knie naar de grond laat zakken. Het is wel belangrijk om op de juiste techniek te letten en veelgemaakte fouten te vermijden. 

Welke spieren gebruik je met Bulgarian split squats?

Bulgarian split squats zijn een effectieve oefening die verschillende spiergroepen in het onderlichaam traint. De hoek van 90 graden die de knie van het voorste been maakt tijdens de uitvoering zorgt ervoor dat de quadriceps, bilspieren en beenspieren flink aangespannen worden.

Daarnaast spelen de hamstrings en de buikspieren een belangrijke rol bij het stabiliseren van het lichaam tijdens de oefening. Door de nadruk te leggen op het voorste been en te focussen op een correcte uitvoering, kun je met Bulgarian split squats een uitdagende compound oefening doen die ook goed is voor je balans en core stability.

Het plaatsen van de achterste voet op een bankje of step kan de oefening nog zwaarder maken en zorgt voor extra spanning in de beenspieren en bilspieren.

Vergeet niet om je rug recht te houden en je schouderbladen naar binnen te duwen tijdens de beweging om blessures te voorkomen en de juiste techniek te behouden.

Hoe voer je de Bulgarian split squat uit?

De Bulgarian split squat is een effectieve oefening om je benen en bilspieren te trainen. Het is een variatie op de gewone split squat, waarbij je één been vooruit plaatst en één been naar achteren. Volg onderstaande stappen om de oefening correct uit te voeren:

 1. Pak een stang of dumbbells en plaats je achterste voet op een bankje of verhoging achter je.
 2. Plaats je voorste voet ongeveer een halve meter voor het bankje.
 3. Houd je rug recht en span je schuine buikspieren aan.
 4. Zak naar beneden door je achterste been te buigen, terwijl je voorste been op dezelfde plek blijft staan.
 5. Houd je knie in een hoek van 90 graden en plaats je gewicht op je hiel.
 6. Til jezelf weer omhoog door je voorste been te gebruiken.
 7. Herhaal de beweging voor het gewenste aantal herhalingen en wissel vervolgens van been.

Enkele tips voor het uitvoeren van de Bulgarian split squat:

 • Maak een kleine stap naar voren om de oefening makkelijker te maken en een grotere stap om het moeilijker te maken.
 • Plaats je voet zover naar voren dat je knie een hoek van 90 graden maakt wanneer je naar beneden zakt.
 • Houd je rug recht en je schouders naar achteren en beneden.
 • Om dieper te gaan, zak je naar beneden terwijl je jezelf naar voren duwt.
 • Plaats je achterste voet op een bankje of verhoging om de oefening uitdagender te maken.
 • Houd je balans door je voorste voet stevig op de grond te plaatsen.

Wat zijn de voordelen van de Bulgarian split squat?

De Bulgarian split squat is een uitstekende oefening voor het versterken van de beenspieren en het verbeteren van de flexibiliteit. Het is een variatie op de lunge en biedt veel voordelen ten opzichte van de gewone squat, omdat het meer nadruk legt op de quadriceps en bilspieren.

Het verbetert ook de balans en stabiliteit van het lichaam, omdat je tijdens de uitvoering van de oefening de stabiliteit moet behouden. Bovendien kun je de split squat uitvoeren met alleen je lichaamsgewicht of met extra gewichten om de oefening uitdagender te maken.

Door het uitvoeren van deze oefening kun je dus sterker en flexibeler worden en kun je verschillende andere oefeningen beter uitvoeren.

Dumbbell Bulgarian split squat uitleg

De Dumbbell Bulgarian split squat is een variatie op de normale Bulgarian split squat waarbij je dumbbells gebruikt om extra weerstand toe te voegen.

Begin in de correcte startpositie met één voet op een bankje en houd de dumbbells vast in beide handen. Zak naar beneden totdat je knie een hoek van 90 graden maakt en duw jezelf vervolgens weer omhoog. Houd je bovenlichaam recht en plaats je voorste voet ver genoeg naar voren om de oefening uitdagender te maken en je bilspieren meer te trainen.

Tijdens het zakken ligt de nadruk op je achterste been en kun je dieper zakken om je bilspieren en benen nog intensiever te trainen. Zorg ervoor dat je balans houdt en herhaal de beweging zo vaak als gewenst.

Deze oefening is geschikt om mee te trainen als je een goede uitvoering van de split squat beheerst.

Meest gemaakte fouten bij Bulgarian split squats

De Bulgarian split squat is een uitdagende oefening die gericht is op het trainen van je benen, bilspieren en schuine buikspieren. Ondanks dat het een effectieve oefening is, zijn er een aantal veelgemaakte fouten bij het uitvoeren van deze oefening.

Een van de meest voorkomende fouten bij de Bulgarian split squat is dat mensen te ver naar voren leunen tijdens het zakken. Hierdoor ligt de nadruk niet op de spieren die getraind moeten worden en wordt de oefening minder effectief. Een andere fout die mensen vaak maken is het niet houden van de balans. Dit kan leiden tot blessures en maakt de oefening minder effectief.

Een andere veelgemaakte fout is dat mensen te snel te diep zakken. Het is belangrijk om te beginnen met een kleine stap en de beweging zo vaak te herhalen als nodig is om het goed onder de knie te krijgen. Bovendien moeten mensen ervoor zorgen dat ze hetzelfde aantal herhalingen uitvoeren aan beide kanten om de balans in het lichaam te behouden.

Ten slotte moet je ervoor zorgen dat je de Bulgarian split squat correct uitvoert door je voet op het bankje te plaatsen en vanuit je voorste been te duwen. Als je deze beweging correct uitvoert, zul je merken dat het een van de beste oefeningen is om je benen en bilspieren te trainen. Vergeet niet om vervolgens het andere been te trainen en de oefening af te wisselen met andere goede oefeningen om je benen en bilspieren te blijven uitdagen.

Uitleg Bulgarian split squat variaties

Er zijn verschillende variaties op de Bulgarian split squat die je kunt proberen om je training te variëren en uitdagender te maken. Een van deze variaties is de jump split squat, waarbij je bij elke herhaling een sprong maakt.

Een andere optie is de reverse lunge met een voet op een verhoogd oppervlak, vergelijkbaar met de traditionele Bulgarian split squat, maar dan met de achterste voet op het bankje. Een derde optie is de weighted split squat, waarbij je dumbbells of kettlebells vasthoudt tijdens de oefening.

Wat je variatie ook is, zorg ervoor dat je de correcte uitvoering van de Bulgarian split squat blijft toepassen en onthoud dat balans een belangrijk aspect is om rekening mee te houden bij deze oefening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version