Gezondheid

Capillaire refill: Belangrijkste inzichten en tips voor een snelle check

Published

on

De capillaire hervullingstest, ook bekend als de capillary refill, biedt waardevolle informatie over de bloedcirculatie en kan een indicator zijn van de algemene kwaliteit van de bloedsomloop.

Dit is met name belangrijk voor het detecteren van mogelijke shocktoestanden, met uitzondering van anafylactische shock.

Daarnaast wordt deze test gebruikt om de bloedtoevoer naar specifieke lichaamsdelen te controleren, zoals bij botbreuken, verstoppingen in de bloedvaten van de benen, of het compartimentsyndroom.

De test is ook nuttig bij het beoordelen van de ernst van brandwonden en vorstschade, waarbij het helpt om de diepte van een brandwond te bepalen.

Bij oppervlakkige brandwonden is de capillaire hervulling meestal snel, terwijl deze bij diepere brandwonden vertraagd of afwezig kan zijn.

Uitvoeren van de capillary refill

 1. Druk gedurende minimaal vijf seconden stevig op het borstbeen om de huid wit te laten kleuren, wat betekent dat het bloed uit de haarvaten is geduwd.
 2. Laat los en observeer hoe snel de normale kleur terugkeert; idealiter gebeurt dit binnen 2-3 seconden, wat aangeeft dat het bloed terug is in de haarvaten.

Het controleren van de capillaire hervulling maakt deel uit van de routinecontrole van vitale functies en wordt ook gebruikt binnen de ABCDE-methodiek voor medische beoordelingen.

4 Comments

 1. Linda schrijft ' t op

  6 May, 2023 at 15:00

  Gelukkig heb ik er nog geen last van, maar wel een duidelijke uitleg.

 2. Claire

  6 May, 2023 at 19:15

  Wat een mooi en informatief geschreven blog artikel. Ik had nog niet eerder van capillaire refillers gehoord.

 3. Wanda

  8 May, 2023 at 14:09

  Ik moet eerlijk bekennen dat het mij op voorhand niets zei, maar door je uitgebreide uitleg weet ik er nu in ieder geval iets meer van af.

 4. Patricia Heres

  15 May, 2023 at 15:21

  Wat een duidelijke uitleg, dank je wel. Heel leerzaam om te lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version