Fitness

Powerlifting: Alles over de sectie powerliften en k.n.k.f

Published

on

Powerlifting is een krachtsport die bestaat uit drie belangrijke fitnessoefeningen: squat (kniebuigen), bench press (bankdrukken) en deadlift. Deze compounds vereisen maximale kracht om het hoogst mogelijke gewicht te tillen. 

Powerlifters dragen vaak knee sleeves, wrist wraps en lifting straps voor extra grip en ondersteuning.

Tijdens wedstrijden heeft elke lifter drie pogingen per oefening om het hoogst getilde gewicht te halen. Scheidsrechters beoordelen de uitvoering, en alleen een goedgekeurde beurt telt mee. 

Powerlifting draait om pure kracht en techniek, en de kans op blessures is hoog, vooral bij zware gewichten. Het is een van de meest beoefende krachtsporten en vereist toewijding en expertise in alle ins en outs.

Hoe begin je met powerliften?

Je kunt theoretisch beginnen met powerliften door naar de sportschool te gaan en te squatten, bankdrukken of deadliften. Als je echter serieus wilt worden in powerlifting, verschilt je trainingsaanpak aanzienlijk van die van een bodybuilder. 

Online kun je veel informatie en trainingsschema’s voor powerlifting vinden, wat een goede start kan zijn. Deze schema’s zijn vaak betaalbaar of zelfs gratis en geven inzicht in hoe een powerliftingroutine eruitziet.

Voor maximale resultaten of een sterke start is het aanbevolen om met een coach te werken. Een coach biedt een op maat gemaakt trainingsschema, technisch advies en wedstrijdstrategie. Powerlifting vereist meer dan alleen training en voeding, maar de gemeenschap staat klaar om je te begeleiden op je reis naar maximale kracht.

 Voor- en nadelen van powerliften

Elke sport heeft zijn voor- en nadelen, en dat geldt ook voor powerlifting.

Nadelen:

  • Hoewel powerlifting je sterker maakt en spieropbouw bevordert, heeft het zijn beperkingen voor spiergroei.
  • De squat, benchpress en deadlift zijn geweldige oefeningen, maar bij technische problemen neemt het risico op blessures toe.
  • Deze compoundoefeningen belasten je lichaam en centrale zenuwstelsel meer, wat meer hersteltijd vereist en minder sets per spiergroep toestaat.

Voordelen:

  • Powerlifting vergroot je kracht aanzienlijk en verhoogt zelfvertrouwen.
  • De hechte powerlifting-community biedt ondersteuning en nieuwe connecties.
  • Het pusht je tot het uiterste en bevordert continue zelfverbetering, zowel binnen als buiten de sportschool.

De verschillende powerlifting oefeningen

Laten we de drie kernoefeningen die het hart van powerliften vormen verkennen. Deze oefeningen, squat, bench press en deadlift, vereisen maximale kracht en techniek. Powerlifters tillen gewichten die soms hun lichaamsgewicht overtreffen en gebruiken trainingsmethoden om zo zwaar mogelijk te tillen. 

Tijdens wedstrijden heeft elke powerlifter drie kansen per onderdeel om het maximaal gewicht te verplaatsen met strikte techniek. Het draait allemaal om het tillen van het hoogst mogelijke gewicht, en elke lifter krijgt drie kansen om hetzelfde gewicht te verbeteren, wat meetelt voor de uiteindelijke score.

Squat

Bij het uitvoeren van de squat staat de atleet rechtop met de halter op de bovenrug en zakt tot de juiste diepte is bereikt. Er zijn twee varianten: high-bar squat met de stang op de bovenkant van de trapezius voor bovenbeenkracht, en low-bar squat met de stang lager voor hamstrings en onderrugkracht. 

De low-bar squat maakt het mogelijk meer gewicht te tillen door het hefboomeffect. Tegenwoordig gebruiken powerlifters soms bredere standen met de voeten naar buiten.

Bench press (bankdrukken)

Dit is het bekendste onderdeel: de atleet ligt op de bank, houdt de halter boven zich met gestrekte armen en laat hem zakken tot hij de borst raakt. Op het startsignaal laat de atleet de halter zakken en wacht dan op het “press” signaal om hem omhoog te duwen. 

Na volledige strekking van de armen klinkt het “rack” signaal, en de stang wordt teruggelegd. In 2023 is een nieuwe regel ingevoerd: minstens één elleboog moet een hoek van 90 graden bereiken tijdens het wachten op “press”, anders wordt de beurt afgekeurd.

Deadlift

De atleet pakt de halterstang van de grond en tilt het gewicht op tot hij rechtop staat met zijn schouderbladen naar achteren. Er zijn twee soorten deadlifts: “sumo”, met wijd uit elkaar staande voeten, en “conventional”, met voeten dichter bij elkaar. 

Andere varianten zijn onder meer de “romanian deadlift” met een lager gewicht en brede stand om de hamstrings en bilspieren te trainen, en de “stiff-legged deadlift” met lichter gewicht om de onderrug en andere spieren te activeren.

Wedstrijden in nederland

In Nederland zijn er verschillende wedstrijden beschikbaar voor powerlifters. De wedstrijden kan je terug vinden op de website van de KNKF. Er zijn wedstrijden voor beginners, maar ook voor gevorderden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version