Gezondheid

Voedingswaarde banaan: Ontdek de voedingswaarde van banaan

Published

on

In 1 grote (165 gram) banaan zit ongeveer:

 • 152 kcal energie
 • 0,5 gram vet
 • 0,2 gram verzadigd vet
 • 33 gram koolhydraten
 • 25,6 gram suikers
 • 3,1 gram vezels
 • 1,8 gram eiwit
 • 0 gram zout

Voedingswaarde banaan en vitaminen en mineralen

Bananen, genoten over de hele wereld als het vierde meest gegeten voedsel na rijst, maïs en granen, blinken uit in voedingswaarde.

Deze vruchten zijn een snelle bron van energie dankzij hun koolhydraten, hoewel ze ten onrechte vaak als gewichtsverhogend worden bestempeld.

Ze zijn bijzonder rijk aan kalium, een mineraal dat cruciaal is voor het reguleren van de bloeddruk, en vitamine B6, dat een sleutelrol speelt in de hormoonfunctie.

Het vezelrijke gehalte van bananen ondersteunt niet alleen een gezonde darmflora, maar bevordert ook een soepele spijsvertering.

Verder zijn bananen een uitstekende bron van antioxidanten, waaronder dopamine en catechinen, die bescherming bieden tegen vrije radicalen.

Hun lage zoutgehalte en hoge kaliumgehalte maken ze ideaal voor hartgezondheid, terwijl de aanwezige vitamines en mineralen bijdragen aan algehele welzijn.

Bananen bevatten ook tryptofaan, een aminozuur dat in het lichaam wordt omgezet in serotonine, wat helpt bij het verbeteren van de stemming en het bevorderen van een goede nachtrust.

Deze veelzijdige vruchten zijn niet alleen een natuurlijke zoetstof voor voeding, maar ook een praktische, gezonde snack voor onderweg, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op een evenwichtig dieet.

Door hun natuurlijke verpakking zijn ze bovendien milieuvriendelijk en gemakkelijk mee te nemen.

Waarom een banaan gezond is

Bananen bevatten veel kalium en zijn eveneens rijk aan magnesium. Dit maakt dat deze fruitsoort veel voordelen heeft voor onze gezondheid. We zetten enkele gezondheidsvoordelen van banaan voor je op een rij.

Goed voor de bloeddruk

Bananen zijn rijk aan mineralen zoals kalium en magnesium, die essentieel zijn voor het handhaven van een gezonde bloeddruk. Kalium helpt bloedvaten te ontspannen, wat de doorstroming van het bloed verbetert en helpt hoge bloeddruk te voorkomen.

Magnesium draagt eveneens bij aan de ontspanning van bloedvaten, terwijl calcium noodzakelijk is voor het vermogen van bloedvaten om zich naar behoefte te kunnen aanspannen en ontspannen.

Net als bananen, bevatten ook andere fruitsoorten zoals kiwi’s, mango’s en meloenen deze belangrijke mineralen. Voor het bevorderen van een gezonde bloeddruk is het aan te bevelen deze vruchten regelmatig te consumeren.

Probeer bijvoorbeeld een verfrissende smoothie met mango of kiwi te maken voor een smakelijke manier om je inname van deze essentiële mineralen te verhogen.

Voor een goed werkend hart

Je hart, een essentiële spier, klopt ongeveer 100.000 keer per dag en circuleert circa 7.000 liter bloed door je lichaam. Kalium speelt een cruciale rol in dit proces door bij te dragen aan de hartslag.

Kalium faciliteert de samentrekking van spieren en de voortdurende overdracht van elektrische signalen in het lichaam, wat essentieel is voor de continue functie van het hart. Door deze vitale bijdrage ondersteunt kalium direct de kernactiviteit van het hart.

Verbetert de geestelijke gezondheid

Bananen kunnen bijdragen aan een betere stemming. Deze vruchten bevatten tryptofaan, een aminozuur dat in het lichaam wordt omgezet in serotonine, bekend als de ‘feel good’ neurotransmitter. Serotonine verbetert je humeur, reguleert je eetlust en kan pijn verminderen.

Daarnaast zijn bananen nuttig voor ontspanning, dankzij hun gehalte aan vitamine B6 en magnesium. Vitamine B6 bevordert een goede nachtrust, terwijl magnesium helpt bij het ontspannen van de spieren, waardoor ze een natuurlijke ondersteuning bieden voor zowel mentaal als fysiek welzijn.

Gunstig voor de bloedsuikerspiegel

Bananen bevatten veel vezels, die niet alleen een verzadigend effect hebben, maar ook bijdragen aan een stabielere bloedsuikerspiegel. Vezels zorgen namelijk voor een tragere opname van glucose uit de voeding, waardoor schommelingen in de bloedsuikerspiegel worden verminderd.

Bovendien kan het hoge gehalte aan vitamine B6 in bananen voordelig zijn voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap.

Onderzoek wijst uit dat vitamine B6-suppletie gedurende twee weken positieve effecten kan hebben op de bloedsuikerspiegel bij zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes en een tekort aan vitamine B6.

Goed voor de ogen

Bananen, net als wortels, zijn rijk aan vitamine A, een essentiële voedingsstof voor de gezondheid van je ogen. Vitamine A helpt bij het onderhouden van de oogmembranen en speelt een rol in de productie van de eiwitten die licht doorlaten door de hoornvliezen.

Deze waardevolle vitamine is eveneens te vinden in voedingsmiddelen zoals bramen, broccoli, en sinaasappels, maar abrikozen zijn vooral rijk aan vitamine A.

Een portie gojibessen kan zelfs 50% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A leveren, wat cruciaal is voor het behoud van een goede gezondheid.

Versterkt de botten

In overeenstemming met bevindingen gepubliceerd in het Journal of Physiology and Biochemistry, zijn bananen een bron van fructo-oligosacchariden, prebiotische vezels die de opname van calcium bevorderen, essentieel voor sterke botten.

Daarnaast bevatten bananen magnesium, een mineraal dat niet alleen cruciaal is voor de gezondheid van de botten door te assisteren bij calciumopname, maar ook door de distributie van calcium naar de botten te faciliteren, wat bijdraagt aan hun sterkte en gezondheid.

Beschermt de cellen

Een studie uit 2005 in Zweden toonde aan dat vrouwen die wekelijks vier tot zes bananen consumeren, over gezondere nieren beschikken in vergelijking met vrouwen die minder vaak bananen eten. Deze positieve invloed wordt toegeschreven aan het aanzienlijke gehalte aan antioxidanten in bananen.

Deze antioxidanten spelen een cruciale rol bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen, moleculen die cellulaire schade kunnen veroorzaken en zo de gezondheid van onze cellen ondermijnen.

Door de consumptie van bananen, rijk aan deze beschermende stoffen, kan het risico op celbeschadiging verminderd worden, wat bijdraagt aan de algehele celgezondheid en met name aan de gezondheid van de nieren.

Bronnen

 • Sabater-Molina, M., et al. (2009). Dietary fructooligosaccharides and potential benefits on health. Journal of Physiology and Biochemistry, 65(3), 315-328
 • Dean, C. (2012). Magnesium is crucial for bones.
 • Raman, R. (2018). What does magnesium do for your body?
 • Harvard Health Publishing. (2014). Key minerals to help control blood pressure.
 • WebMD. (2017). How much blood does your heart pump?
 • Szalay, J. (2014). Bananas: Health benefits, risks & nutrition facts.
 • Balwinder Singh, Jatinder Pal Singh, Amritpal Kaur, Narpinder Singh. 2016 Sep 1:206:1-11. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.03.033. Epub 2016 Mar 11. Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version