Gezondheid

Verlies van vetmassa is nooit lineair

Published

on

Wanneer je wilt afvallen, is het begrijpelijk dat je graag snel resultaat wilt zien. Je hebt immers in de loop van de jaren vetmassa opgebouwd, en die wil je graag zo snel mogelijk kwijt. Maar wat doe je als je opeens minder afvalt dan de week ervoor?

Het is frustrerend om te zien dat je weegschaal aangeeft dat je juist gewicht bent aangekomen, terwijl je toch zo je best hebt gedaan om gezond te eten en te bewegen.

Het is belangrijk om te realiseren dat het verliezen van lichaamsgewicht (of vetmassa) nooit lineair is. Dit betekent dat je niet elke week evenveel zult afvallen.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je gewicht kan fluctueren. Zo kan je lichaamsgewicht variëren door de hoeveelheid vocht die je vasthoudt. Ook de hoeveelheid voedsel die je in je darmen hebt, kan invloed hebben op je gewicht.

Als je jezelf elke week weegt, is het belangrijk om rekening te houden met deze fluctuaties. Het is pas zinvol om je voortgang te beoordelen als je dit over een langere periode doet.

Hoe kan het verloop van gewichtsverlies eruitzien?

In het begin van je dieet zul je vaak snel gewicht verliezen. Dit komt doordat je lichaam vocht en opgeslagen koolhydraten afscheidt. Na deze initiële fase zal het gewichtsverlies afnemen.

Bij iemand met flink overgewicht kan het gewichtsverlies in de eerste weken zelfs 1 kilo per week zijn. In de weken daarna zal dit afnemen naar ongeveer 0,5 kilo per week.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts een gemiddelde is. Het is heel normaal dat je in sommige weken meer of minder afvalt.

Andere manieren om je voortgang te meten

Naast het wegen, zijn er nog andere manieren om je voortgang te meten. Zo kun je je vetpercentage laten meten. Dit geeft je een beter beeld van hoeveel vetmassa je hebt verloren.

Ook kun je naar je spiegelbeeld kijken. Als je spieren aankomt, zul je er slanker uitzien, ook al ben je in gewicht niet veel afgevallen.

Wat je kunt doen om consistent te blijven

  1. Stel realistische doelen: Een gezond tempo voor gewichtsverlies ligt tussen de 0,5 tot 1 kilo per week. Accepteer dat sommige weken langzamer gaan dan andere.
  2. Voedingsdagboek: Hou een voedingsdagboek bij om te verzekeren dat je niet onbewust meer eet dan je denkt. Kleine snacks en extraatjes kunnen snel optellen.
  3. Varieer in oefeningen: Je lichaam kan gewend raken aan een bepaalde routine. Door je oefeningen te variëren, blijf je je lichaam uitdagen en het verbrandingsproces stimuleren.
  4. Stressmanagement: Hoge stressniveaus kunnen leiden tot gewichtstoename of -behoud, zelfs met dieet en oefeningen. Vind manieren om je stress te beheersen.
  5. Genoeg slaap: Slaaptekort kan je metabolisme vertragen en je hongerhormonen verhogen, waardoor het moeilijker wordt om af te vallen.

Onthoud dat gewichtsverlies een persoonlijke reis is en voor iedereen anders verloopt. Het is belangrijk om geduld te hebben en niet ontmoedigd te raken door korte-termijn fluctuaties.

Focus op de lange termijn en wees trots op elke stap die je zet richting een gezondere jij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version