Fitness

Last van heupen na hardlopen: Alles over pijn in de heup

Published

on

Na een lange run thuiskomen, je schoenen uittrappen, en dan beseffen dat je last hebt van je heupen na hardlopen.

Ik ben er vrij zeker van dat we dit allemaal weleens hebben meegemaakt, toch? Het gevoel dat je heupen zeer doen na een lange loop kan echt een domper zijn op je trainingsschema. Het kan je dagen verpesten en zelfs de meest toegewijde lopers van ons op de bank houden. Het is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig niet één waar je alleen mee hoeft te worstelen. Laten we samen dieper duiken in dit onderwerp.

Hoe herken ik een heupblessure?

Een heupblessure herkennen kan een uitdaging zijn, vooral als je net begint met hardlopen. Tijdens het hardlopen zetten we veel druk op ons heupgewricht en de bijbehorende pezen. Voor ons, hardlopers, zijn onze heupen essentieel. Ze dragen ons lichaam, laten ons bewegen en zijn verbonden met ons bovenbeen.

Let tijdens en na het hardlopen op tekenen van discomfort. Pijn in je heup, vooral rond het gewricht en de slijmbeurs, kan een indicatie zijn van overbelasting. Wrijving tussen de pees en het gewricht, en tussen het bekken en het bovenbeen kan een slijmbeursontsteking van de heup veroorzaken. Deze pijn kan je ervaren aan de buitenkant van de heup, waar de kop van het bovenbeen in de kom van de heup ligt, maar ook uitstralen naar de zijkant van je knie.

De oorzaken van pijn kunnen variëren. Het kan komen door verkeerde hardloopschoenen, een onjuiste looptechniek tijdens het hardlopen, of te vaak trainen zonder voldoende rust. Heupklachten bij hardlopers kunnen ook ontstaan als je bilspieren en andere spieren en pezen rondom de heup en het bovenbeen te veel of op een verkeerde manier belast worden.

Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je bovenbeen te veel naar binnen draait tijdens het hardlopen. Dit kan extra stress en wrijving op de gewrichten en pezen veroorzaken, wat kan leiden tot pijn en zelfs tot een hardloopblessure. Als je pijn hebt die begint wanneer je begint met hardlopen, of als de pijn in je heup erger wordt naarmate je rondje hardlopen vordert, dan kan dit een teken zijn dat er iets mis is.

En wees alert op waar de pijn zit. Komt de pijn vanaf je bekken en straalt het uit naar je bil of je bovenbeen? Of voel je het juist rond de heup, vooral na het hardlopen? Dit zijn allemaal aanwijzingen voor mogelijke heupblessures, zoals een ontstoken slijmbeurs. Een scherpe pijn of zelfs zeurende klachten na het lopen zijn niet normaal en moeten serieus worden genomen.

Om blessures te voorkomen en te behandelen, is het cruciaal om te begrijpen wat de oorzaak van de pijn is. Heb je bijvoorbeeld snel last van pijn in je heup tijdens of na het hardlopen? Dan kan een verkeerde looptechniek, waarbij je onderbeen te ver naar binnen draait tijdens het hardlopen, de oorzaak zijn. De oplossing kan dan zijn om je looptechniek te verbeteren, om de juiste schoenen te dragen tijdens het hardlopen, of om je spieren warm te maken voordat je begint met hardlopen.

Kan ik hardlopen met heupklachten?

Als je last van heupen na hardlopen hebt, vraag je je waarschijnlijk af: kan ik wel blijven hardlopen met deze klachten? Het antwoord op deze vraag is niet zo zwart-wit als je misschien zou hopen. Het hangt echt af van de ernst van je heupklachten, de oorzaak ervan en jouw specifieke situatie.

Over het algemeen kan ik zeggen dat als de pijn minimaal is en niet erger wordt tijdens het hardlopen, je waarschijnlijk veilig kunt blijven lopen, mits je enkele voorzorgsmaatregelen neemt. Dit kan inhouden dat je je trainingsschema aanpast, je looptechniek verbetert, en zorgt voor voldoende herstel en rust tussen de trainingen door.

Echter, als de pijn in je heup intens is, verergert tijdens het hardlopen, of ervoor zorgt dat je mank loopt of je bewegingsvrijheid beperkt is, dan is het beter om even een pauze in te lassen en een arts of fysiotherapeut te raadplegen.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om naar je lichaam te luisteren. Pijn is een signaal dat er iets mis is. Door tegen de pijn in te blijven hardlopen, kun je het probleem verergeren en mogelijk zelfs een ernstige blessure oplopen.

Het is essentieel dat je het probleem bij de wortel aanpakt. Dit betekent dat je moet uitzoeken wat de oorzaak van de pijn is en dit moet aanpakken, of dat nu een verkeerde looptechniek is, onvoldoende herstel tussen de trainingen door, of iets anders.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om je hardloopschoenen aan de wilgen te hangen en over te schakelen op minder belastende activiteiten, zoals zwemmen of fietsen, totdat je heup volledig is genezen. Onthoud dat er geen schande in rust zit – integendeel, het is een essentieel onderdeel van een gezonde training en herstel.

Zodra je heupklachten verlicht zijn, kun je weer rustig beginnen met hardlopen, maar zorg ervoor dat je dit geleidelijk doet. Bouw je afstand en snelheid langzaam op en blijf goed letten op eventuele terugkerende pijn.

Hoe ontstaat pijn aan de zijkant van de heup?

Je vraagt je wellicht af hoe die pijn aan de zijkant van je heup ontstaat na het hardlopen. Wel, dit is een belangrijk onderwerp om te bespreken.

Een van de meest voorkomende oorzaken van pijn aan de zijkant van de heup is een aandoening die bekend staat als trochanter major pijnsyndroom, of ook wel de lopersheup genoemd. Dit is een overbelastingsletsel dat pijn veroorzaakt aan de buitenkant van de heup waar de grote knobbel van je dijbeen, de trochanter major, aanwezig is.

Dit letsel wordt meestal veroorzaakt door ontsteking van de slijmbeurs in de heup, een klein zakje gevuld met vloeistof dat als een kussen werkt om de wrijving tussen je pezen en botten te verminderen. Overmatige belasting of herhaalde activiteiten, zoals hardlopen, kunnen ervoor zorgen dat de slijmbeurs ontstoken raakt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en stijfheid rond de heup, voornamelijk aan de buitenkant van de heup.

Een andere oorzaak kan het iliotibiaal bandsyndroom zijn, een overbelasting van de pees aan de buitenkant van je heup die naar de buitenkant van je knie loopt. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van kniepijn bij hardlopers, maar het kan ook pijn veroorzaken aan de zijkant van je heup.

Verkeerde looptechniek, zoals het overproneren (waarbij je voet te veel naar binnen draait tijdens het hardlopen), kan leiden tot extra druk op de pezen en gewrichten rondom de heup, wat kan resulteren in pijn aan de zijkant van de heup. Hetzelfde geldt voor hardlopen op ongelijk terrein of altijd aan één kant van de weg lopen.

Het dragen van versleten of onjuiste hardloopschoenen kan ook bijdragen aan dit probleem door onvoldoende steun en demping te bieden, wat leidt tot onnodige stress en druk op je heupen.

Kun je pijn in de heupen hardlopen voorkomen?

Als je hardloper bent, weet je dat pijn in de heup na het hardlopen een veelvoorkomend probleem kan zijn. Maar moet je gewoon deze ongemakken accepteren als onderdeel van je passie voor hardlopen? Absoluut niet! Het voorkomen van pijn in de heupen tijdens hardlopen is mogelijk, en ik wil je graag wat tips geven om dat te bereiken.

Een van de meest effectieve manieren om heuppijn bij het hardlopen te voorkomen, is door op je looptechniek te letten. Hoe bewegen je heupen, bovenbeen en kom tijdens het hardlopen? Een goede looptechniek zorgt voor soepele, efficiënte bewegingen tijdens het hardlopen, wat de belasting op je spieren en gewrichten vermindert. Dus, werk aan een goede techniek en verklein zo het risico op blessures.

Overbelasting is een andere veelvoorkomende oorzaak van heupklachten bij hardlopen. Het is belangrijk om je trainingsschema te volgen en niet te vaak te trainen. Geef je lichaam de kans om te herstellen tussen de trainingen door.

De sleutel tot het voorkomen van hardloopblessures ligt in het luisteren naar je lichaam. Als je pijn in je heup hebt, is het belangrijk om te luisteren naar dat signaal. Pauzeer je training of verminder de intensiteit ervan. Overweeg om te wandelen in plaats van te hardlopen als je last krijgt van je heupen. Het is beter om tijdelijk een stapje terug te doen dan om te blijven lopen en je blessure te verergeren.

Een andere preventieve maatregel die je kunt nemen, is je heupen, bovenbeen en onderbeen sterker maken. Sterke spieren zorgen voor stabiliteit en verminderen de kans op blessures. Je kunt je spieren trainen door middel van specifieke oefeningen, zoals squats en lunges.

Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede warming-up en cooling-down. Maak je spieren warm voordat je begint met hardlopen en neem de tijd om af te koelen na je run. Dit helpt bij het voorkomen en behandelen van hardloopgerelateerde heupklachten.

Ten slotte, investeer in goed passende hardloopschoenen. Schoenen die je voeten goed ondersteunen kunnen de schok van elke stap opvangen en verminderen zo de belasting op je heupen.

Wat zijn goede oefeningen om je looptechniek te verbeteren?

Goede looptechniek is essentieel om pijn in de heup bij het hardlopen te minimaliseren en te voorkomen. Als je last hebt van pijn in de heup, is het verbeteren van je looptechniek een van de eerste dingen die je moet overwegen. Hier zijn enkele oefeningen die je kunnen helpen om je looptechniek te verbeteren.

  1. Hoge knieën: Deze oefening helpt bij het versterken van de spieren rond je heup en bovenbeen, en kan bijdragen aan een betere knieheffing tijdens het hardlopen. Sta rechtop en til je knie op tot een hoek van 90 graden, zodat je dij parallel aan de grond is. Houd even vast en breng vervolgens je voet terug naar de beginpositie. Wissel van been en herhaal.
  2. Heupopeners: Deze oefening richt zich op het losmaken van de heupen, wat kan helpen om pijn in de heup te verminderen en de flexibiliteit te verbeteren. Sta rechtop met je voeten op heupbreedte. Stap met je rechtervoet een stap naar voren en buig je knie tot een hoek van 90 graden. Houd deze houding vast terwijl je je linkervoet van de grond tilt en je knie naar buiten en omhoog brengt. Breng je voet terug naar de beginpositie en wissel van been.
  3. Butt kicks: Deze oefening helpt om je hamstrings en quadriceps te versterken, de grote spieren in je bovenbeen. Begin door rustig op je plaats te joggen en breng vervolgens je hielen omhoog naar je billen. Zorg ervoor dat je knieën gebogen blijven en je bovenlichaam rechtop blijft.
  4. Heupabductie: Deze oefening helpt om de spieren te versterken die je been naar buiten bewegen. Lig op je zij met je onderbeen gebogen voor stabiliteit. Til je bovenbeen in alle richtingen op zonder je heupen te draaien en laat het langzaam weer zakken.
  5. Hiel-tot-teen wandelen: Dit helpt om je evenwicht en coördinatie te verbeteren, wat belangrijk is voor een goede looptechniek. Loop op een rechte lijn, plaats je hiel direct voor de tenen van je andere voet bij elke stap.

Het is belangrijk om je te realiseren dat oefeningen alleen niet voldoende zijn als je al last hebt van een blessure. In dat geval is het raadzaam om een fysiotherapeut of arts te raadplegen. Zij kunnen je helpen bij het identificeren en aanpakken van de oorzaken die pijn veroorzaken in je heup tijdens of na het hardlopen.

Tot slot, vergeet niet dat veranderingen in je looptechniek tijd kosten en dat je misschien nog steeds een tijdje last hebt van je heup. Wees geduldig met jezelf en houd je aan je nieuwe routine. Voordat je het weet, merk je verbeteringen en kun je genieten van pijnvrij hardlopen

Referenties:

  • “Hip Muscle Weakness and Overuse Injuries in Recreational Runners” van Niemuth, Paul E., Johnson, Robert J., Myers, Mark J., en Thieman, Terri J. Deze studie werd gepubliceerd in de Journal of Athletic Training en onderzoekt de rol van heupspierzwakte bij overbelastingsblessures bij recreatieve hardlopers. Bezoeken.
  • “Etiologic Factors Associated with Anterior Hip Pain in Distance Runners” van Fredericson, M., Cookingham, C.L., Chaudhari, A.M., Dowdell, B.C., Oestreicher, N., en Sahrmann, S.A. Deze studie, gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Exercise, onderzoekt factoren die kunnen bijdragen aan voorste heuppijn bij afstandslopers.
  • “Incidence and determinants of lower extremity running injuries in long distance runners: a systematic review” van Van Gent, Robert N., Siem, Daniel, van Middelkoop, Marienke, Van Os, Antonius G., Bierma-Zeinstra, Sita M. A., en Koes, Bart W. Gepubliceerd in de British Journal of Sports Medicine, deze systematische review kijkt naar de incidentie en determinanten van hardloopblessures, waaronder heupblessures, bij langeafstandslopers. Bezoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version