Fitness

Hoe hoog plaats je de voeten op de leg press?

Published

on

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de leg press, toch? Het is een van die populaire oefeningen in de sportschool die iedereen graag doet. Waarom? Nou, omdat het een fantastische manier is om die benen te trainen! Maar er is een vraag die maar blijft opduiken: “Hoe hoog plaats je de voeten op de leg press?”

Laten we daar vandaag eens dieper op ingaan. Het is een cruciaal onderwerp omdat de plaatsing van je voeten bij de leg press het verschil kan maken tussen effectieve spieropbouw of een ongewenste blessure. Daarom is het super belangrijk om je voeten correct te plaatsen. Of je nu een doorgewinterde fitnessfanaat bent of net begint, deze blogpost zal je helpen om het meeste uit je leg press oefeningen te halen.

Welke spieren train je bij de leg press?

De leg press is een compound oefening, wat betekent dat je met deze ene oefening meerdere spiergroepen tegelijk kunt trainen. Maar welke spieren train je bij de leg press nou precies? Laten we dat eens nader bekijken.

De hoofddoelspier van de leg press zijn de quadriceps of ‘quads’, zoals ze in de fitnesswereld vaak worden genoemd. Deze spiergroep bestaat uit vier koppen, die allemaal harder werken om de oefening uit te voeren wanneer de voeten lager op het platform geplaatst zijn. Maar zorg wel dat je voeten in hun geheel op het platform staan en duw bij de leg press altijd met je hielen in plaats van met je hele voet of alleen je tenen. Zo houd je de spanning op de quadriceps.

Je hamstrings en bilspieren krijgen ook een goede workout tijdens de leg press, vooral als je je voeten iets hoger op het platform plaatst. Door deze aanpassing in de stand van je voeten spreek je je bilspieren en hamstrings meer aan, wat de leg press effectief maakt om niet alleen je benen, maar ook je billen te trainen.

De plaatsing van de voeten op schouderbreedte is de standaardpositie van de voeten bij de leg press. In deze positie moeten de knieën recht naar je schouders wijzen en vormen de boven- en onderbenen een hoek van 90 graden wanneer je het gewicht laat zakken. De juiste uitvoering van de leg press vraagt dat je kniegewrichten in de onderste positie niet boven je tenen uitkomen.

Laten we deze vijf tips meenemen naar de leg press:

 • De voeten op schouderbreedt
 • Duw vanuit je hiele
 • Plaats je voeten iets hoger om hamstrings en billen te trainen
 • Houd je voeten in hun geheel op het platform, laat de voorkant van je voet niet van het platform afkomen
 • Zorg ervoor dat je knieën niet boven je tenen uitkomen

Bij de volgende keer wanneer de vraag “Hoe hoog plaats je de voeten op de leg press?” opkomt, heb je een duidelijk antwoord. Het hangt echt af van welke spieren je wilt trainen. Probeer verschillende voetenstanden uit, en voel hoe elke verandering de nadruk legt op verschillende spiergroepen. Onthoud altijd: correcte uitvoering gaat boven een hoog gewicht.

Train ik mijn bilspieren op de leg press?

Het korte antwoord is: ja, je kunt je bilspieren trainen met de leg press! Hoewel de quadriceps de hoofddoelspier zijn bij de leg press, is de stand van de voeten cruciaal als je die bilspieren wilt aanpakken.

Goed om te weten is dat het plaatsen van de voeten hoog op het platform de nadruk legt op de bilspieren. Probeer je voeten iets hoger dan schouderbreedte op het midden van de plaat te plaatsen, ongeveer zo goed als recht, maar met de tenen een klein beetje naar buiten wijzend. Dit verhoogt de range of motion, wat helpt om de bilspieren beter te activeren.

Laat het gewicht gecontroleerd zakken en duw vanuit je hielen om het gewicht weg te duwen. Zorg er altijd voor dat je knieën in de onderste positie niet over je tenen komen. Dit helpt om de druk op je knieën te verminderen, vooral als je weleens knieklachten hebt.

Is de leg press een goede vervanger voor de squat?

De leg press en de squat zijn beide krachtige oefeningen voor het trainen van je onderlichaam, maar zijn ze onderling vervangbaar? Hoewel beide oefeningen de quadriceps, of ‘quads’, als hoofddoelspier hebben, werken ze op verschillende manieren.

De squat is een vrije gewichtsoefening die niet alleen je benen en billen traint, maar ook je core spieren. Dit komt omdat je tijdens het squatten het gewicht moet stabiliseren, wat een bijkomend voordeel is.

De leg press daarentegen, is een machine-oefening waarbij de positie van de voeten aangepast kan worden om verschillende delen van je benen en bilspieren te targeten. Hoewel de leg press minder core-activatie biedt dan de squat, kan het een geschikte oefening zijn voor diegenen die de belasting op de rug willen verminderen of als je de quads wilt isoleren.

Dus, is de leg press een goede vervanger voor de squat? Het hangt af van je fitnessdoelen. Hoewel ze vergelijkbaar zijn, bieden ze verschillende voordelen. Een personal trainer kan je helpen bij het bepalen welke oefening het beste past bij jouw specifieke behoeften en doelen.

Hoe hoog plaats je de voeten op de leg press?

Als je je ooit hebt afgevraagd: “Hoe hoog plaats je de voeten op de leg press?”, dan ben je hier op de juiste plaats! Het is een vraag die misschien simpel lijkt, maar de plaatsing van je voeten kan een wereld van verschil maken in de spieren die je traint en de effectiviteit van de oefening. Laten we dus eens kijken naar de verschillende plaatsen waar je je voeten kunt plaatsen en hoe dit de spieractivatie verandert.

Voeten laag op het platform:

Als je je voeten laag op het platform plaatst, zal dit voornamelijk je quadriceps of ‘quads’ richten. Dat komt omdat deze positie je quadriceps in een meer uitgestrekte positie brengt aan het begin van de oefening, waardoor ze harder moeten werken om het gewicht weg te duwen. Dit is een uitstekende optie als je wilt focussen op het opbouwen van die spieren aan de voorkant van je bovenbenen.

Voeten midden op het platform:

Wanneer je je voeten in het midden van het platform plaatst, dan worden zowel je quadriceps als je hamstrings en bilspieren gelijkmatig aan het werk gezet. Dit is de standaardpositie die vaak wordt gebruikt bij de leg press en biedt een evenwichtige training voor het hele onderlichaam.

Voeten hoog op het platform:

Het plaatsen van je voeten hoog op het platform legt meer nadruk op de hamstrings en bilspieren. In deze positie zijn je hamstrings en billen in een meer uitgestrekte positie aan het begin van de beweging, waardoor ze harder moeten werken om het gewicht te verplaatsen.

Voeten breed geplaatst:

Het plaatsen van je voeten breder dan schouderbreedte, richt zich meer op de binnenkant van je benen, de adductoren.

Voeten smal geplaatst:

Wanneer je je voeten dichter bij elkaar plaatst, richten de oefeningen zich meer op de buitenkant van de benen, de abductoren.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is. Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het gaat erom wat het beste voelt voor jou en wat in lijn is met jouw persoonlijke fitnessdoelen. Experimenteer dus met verschillende voetposities op de leg press om te zien welke het beste bij je past.

Haal het maximale uit je press

Laten we het nu eens hebben over hoe je het maximale uit je leg press workout kunt halen. Ik heb vijf tips samengesteld die je zullen helpen de beste positie van de voeten te vinden op de leg press en hoe je de ‘quads’ nog meer kunt spreken.

Experimenteer met de stand van de voeten

Zoals we al eerder besproken hebben, heeft de plaats waar je de voeten plaatst op de leg press een grote invloed op welke spieren het meest werken. Of je nu je quadriceps wilt richten, of meer nadruk wilt leggen op je hamstrings en bilspieren, het aanpassen van de plaatsing van je voeten kan je helpen je doelen te bereiken.

Focus op langzame en gecontroleerde bewegingen

Om het meeste uit je leg press oefeningen te halen, moet je je concentreren op het langzaam laten zakken van het gewicht en het krachtig wegduwen. Dit helpt niet alleen om de spiervezels meer te activeren, maar het verbetert ook je algehele controle en techniek.

Houd je voeten ongeveer schouderbreedte uit elkaar

Dit is een goede algemene richtlijn om mee te beginnen. In deze positie zullen je quadriceps, de hoofddoelspier van de leg press, goed worden aangesproken.

Duw vanuit je hielen

Wanneer je het gewicht wegduwt, focus dan op het duwen vanuit je hielen, niet vanuit de voorkant van je voet. Dit helpt om de spanning op je quadriceps te houden, waardoor ze nog harder moeten werken.

Blijf veilig

Bij elke fitness oefening, inclusief de leg press, is veiligheid van het allergrootste belang. Zorg ervoor dat je rug en hoofd op de rugleuning van de machine blijven, je voeten moeten op het platform blijven en je knieën moeten altijd een kleine hoek behouden, ze mogen nooit helemaal recht worden.

Met deze vijf tips ben je goed op weg om het meeste uit je leg press oefeningen te halen. Onthoud dat consistentie en techniek altijd belangrijker zijn dan het liften van zwaar gewicht. Focus je op de correcte uitvoering en het resultaat zal volgen.

Referenties:

 • Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Miami toont aan dat verschillende voetposities tijdens de leg press inderdaad de activatie van verschillende spiergroepen beïnvloeden. Deze studie concludeerde dat het plaatsen van de voeten hoger op het platform resulteerde in verhoogde activatie van de bilspieren en hamstrings, terwijl een lagere voetpositie een grotere nadruk legde op de quadriceps. Bezoeken.
 • Een andere studie gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research ontdekte dat het uitvoeren van de leg press met de voeten geplaatst op schouderbreedte de grootste kracht produceert. Dit suggereert dat de standaard voetpositie op schouderbreedte de meest effectieve manier kan zijn om de leg press te gebruiken voor krachtontwikkeling. Bezoeken.
 • Een interessante studie in het Journal of Physical Therapy Science heeft aangetoond dat de leg press oefening, uitgevoerd met de juiste techniek, kan helpen bij het verminderen van kniepijn bij mensen met artrose. Dit onderstreept het belang van het correct uitvoeren van de leg press oefeningen, waaronder het juist positioneren van je voeten. Bezoeken.
 • Een studie gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research heeft gekeken naar de activering van de quadriceps bij verschillende voetposities tijdens de leg press. Ze vonden dat een lagere voetpositie op het platform de quadriceps het meest activeerde. Bezoeken.
 • Een andere studie uitgevoerd aan de Universiteit van Valencia heeft ontdekt dat de leg press oefening net zo effectief kan zijn als squats voor het opbouwen van kracht en het verbeteren van de spronghoogte. Dit is met name relevant voor mensen die niet in staat zijn om squats te doen vanwege blessures of beperkingen. Bezoeken.
 • Ten slotte, een studie uit het European Journal of Applied Physiology en Occupational Physiology heeft aangetoond dat het plaatsen van de voeten in verschillende posities op het leg press-platform kan helpen om verschillende delen van de quadriceps te isoleren. Dit kan nuttig zijn voor mensen die specifieke delen van hun quadriceps willen versterken. Bezoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version