Mind

Echte vriendschap is zeldzaam

Published

on

Soms kan het leven als een hoge bergtop aanvoelen. Er zijn obstakels, uitdagingen en zware momenten. Maar gelukkig zijn we niet alleen in deze klim. Daar komt vriendschap om de hoek kijken! We hebben het niet over zomaar een vriendschap, maar over echte, diepe, onvoorwaardelijke vriendschap.

Maar hier komt het, echte vriendschap is zeldzaam. Het is als het vinden van die ene bijzondere steen tijdens een wandeling – niet onmogelijk, maar het vereist geduld, inspanning en een beetje geluk. Laten we deze wandeling samen maken en verkennen waarom echte vriendschap zo zeldzaam en kostbaar

Wat houdt echte vriendschap in?

Echte vriendschap, wat houdt dat eigenlijk in? Wees eens eerlijk, hoeveel echte vrienden tel je op jouw Facebookvriendenlijst? Echte vrienden zijn zeldzaam, en vaak is er een groot verschil tussen vrienden op Facebook en echte vrienden in het dagelijks leven. Wees kritisch en durf het onderscheid tussen kennissen en echte vrienden te maken.

Jij en jouw echte vriend of vriendin hebben een diepe, wederzijdse band. Je vertrouwt elkaar, deelt geheimen en kunt rekenen op elkaar, in goede én slechte tijden. Het is een tweerichtingsverkeer – jullie geven en nemen in gelijke mate, want dat is waar een goede vriendschap om draait.

In een relatie met echte vrienden voelen jullie elkaar goed aan. Echte vriendschap is niet iets dat je zomaar vindt; het is een relatie die jullie samen opbouwen en onderhouden over lange tijd. Het is een unieke band die jullie samen hebben, waarin jullie op hetzelfde lijn zit, en waarin jij jezelf kan zijn.

Het maakt niet uit of je nu een nieuwe vriend van de universiteit of een oude vriendin van de basisschool bent, als je met elkaar hebt gelachen en gehuild, en je de energie en het gemak voelt om je hart te luchten, dan weet je dat je een echte vriendschap hebt.

Een echte vriend of vriendin is ook iemand die jouw fouten durft te benoemen, die voor je opkomt en je steunt, ook als jullie een ruzie hebben. Deze eerlijkheid kan soms pijnlijk zijn, maar is tevens een teken van respect en vertrouwen.

Echte vrienden roddelen niet over elkaar, maar bespreken problemen rechtstreeks en respectvol. Ze luisteren naar jouw dromen en aspiraties, zonder jaloers of kritisch te zijn. Ze waarderen jou voor wie jij bent, en reageren opgelucht als je je gevoelens deelt, in plaats van jaloers of kritisch te zijn.

Studies hebben aangetoond dat echte vriendschap nog zeldzamer is dan we vaak denken. Slechts een klein percentage van de mensen die we beschouwen als vrienden, blijken dit in werkelijkheid ook te zijn. Daarom is het zo belangrijk om diegenen te koesteren die werkelijk een verschil maken in jouw leven.

Dus, als jij je realiseert dat je écht een goede vriend of vriendin in je leven hebt, koester deze dan. Het is een zeldzaam cadeau, dat je niet wilt verliezen. Geniet van de kleine dingen, spreek regelmatig af, ook als je een drukke agenda hebt, en onthoud dat echte vriendschap meer is dan een aantal artikelen of posts op Facebook.

Echte vriendschap is zeldzaam, maar ongelooflijk waardevol. En het mooiste van dit alles? Je hoeft het niet alleen te doen. Er is altijd iemand die er voor jou is, die naar jouw verhalen wilt luisteren, die je kan helpen en steunen. Echte vriendschap is geen eenrichtingsverkeer, maar iets waar jullie beiden van genieten en profiteren.

Wat zijn de kenmerken van ware vriendschap?

Ware vriendschap is iets heel speciaals en zeldzaams. Kenmerkend voor jullie vriendschap is een diepe verbinding, die niet zomaar te vinden is onder je honderden Facebookvrienden. Het gaat verder dan af en toe kletsen of een oppervlakkiger contact.

Ware vriendschap is het tegenovergestelde. Het betekent dat je elkaar door en door kent, dat je je veilig en vertrouwd voelt bij elkaar. Het betekent ook dat je er voor elkaar bent, in goede en slechte tijden. Als je partner je in de steek laat, je een moeilijke dag hebt gehad, of als je gewoon je hart wilt luchten, dan weet je dat je op je echte vrienden kunt rekenen.

In ware vriendschap is er ook altijd ruimte voor de waarheid. Ook als die waarheid pijnlijk is, weten jullie dat eerlijkheid op de lange termijn de relatie alleen maar sterker maakt. Jullie waarderen elkaars eerlijkheid, ook al kan het soms lastig zijn.

Daarbij is het belangrijk je te realiseren dat echte vriendschap niet afhankelijk is van het aantal vrienden dat je hebt. In feite tonen studies aan dat de meeste mensen slechts twee of drie echt diepe vriendschappen hebben. Dit zijn de vrienden die drie keer midden in de nacht voor je op zouden staan, de vrienden die je in je hart draagt.

In de hectische, volwassen wereld waar we in leven is het gemakkelijk om te vergeten hoe belangrijk deze diepe, ware vriendschappen zijn. Maar als je even stilstaat en erover nadenkt, realiseer je je al snel dat deze vriendschappen één ding zijn die je leven echt waardevol maken.

Hoe weet je dat je elkaars goede vriend bent?

Hoe weet je dat je een goede vriend van elkaar bent? Er zijn enkele duidelijke tekenen. Ten eerste, je voelt je comfortabel en jezelf als je bij elkaar bent. Je voelt geen druk om je anders voor te doen dan je bent, en je voelt je gewaardeerd en geaccepteerd zoals je bent.

Ten tweede, je kunt alles met elkaar delen – je dromen, je zorgen, je geheimen. Je vertrouwt elkaar en weet dat de ander jouw vertrouwen niet zal beschamen.

Ten derde, je steunt elkaar door dik en dun. Of het nu gaat om het vieren van successen, het troosten na een teleurstelling, of het samen aangaan van uitdagingen – je staat altijd klaar voor elkaar.

Ten vierde, je respecteert en waardeert elkaars verschillen. Je hoeft niet altijd dezelfde mening te hebben, maar je accepteert en respecteert elkaars standpunten.

Tot slot, je investeert tijd en moeite in de vriendschap. Dit kan zijn door regelmatig af te spreken, maar ook door te bellen of berichten te sturen. Een goede vriendschap onderhouden vraagt om tijd en aandacht.

Als deze kenmerken jouw relatie beschrijven, dan kun je er zeker van zijn dat je elkaars goede vriend bent. En dat is iets heel speciaals en waardevols, want echte vriendschap is zeldzaam.

Referenties:

In dit streven om echte vriendschap beter te begrijpen, kunnen we niet negeren wat wetenschap ons heeft geleerd. Interessant is dat er tal van studies zijn die aantonen hoe waardevol vriendschap is voor onze gezondheid en welzijn.

  • Een studie gepubliceerd in het “Journal of Health and Social Behavior” toont bijvoorbeeld aan dat sociale relaties, zoals vriendschappen, een directe impact hebben op onze gezondheid. De studie concludeert dat sterke sociale relaties het risico op vroegtijdige sterfte kunnen verminderen met 50%. Dit is vergelijkbaar met het stoppen met roken en zelfs belangrijker dan factoren zoals lichaamsbeweging en gewichtsverlies. Lees de studie hier: Bezoeken.
  • Een andere interessante studie, gepubliceerd in “PLoS Medicine”, toont aan dat sociale connecties, waaronder vriendschap, ons gelukkiger kunnen maken. De studie concludeert dat mensen met sterke sociale relaties een 50% hogere kans hebben om gelukkiger te zijn dan mensen met zwakkere sociale relaties. Lees de studie hier: Bezoeken.
  • Daarnaast is er een intrigerende studie uitgevoerd aan de Universiteit van Virginia die aantoont dat we de pijn van onze vrienden daadwerkelijk voelen. De onderzoekers ontdekten dat wanneer we een geliefde in gevaar zien, ons brein dezelfde reactie vertoont alsof we zelf in gevaar zijn. Hier is de link naar deze studie: Bezoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version