Fitness

Bicep oefeningen: Beste biceps oefeningen voor biceps trainen

Published

on

De biceps zijn niet alleen cruciaal voor vele dagelijkse activiteiten, maar ze vormen ook een belangrijk onderdeel van een evenwichtig ontwikkelde fysieke uitstraling. Voor wie graag mouwloze shirts draagt of simpelweg de kracht van zijn of haar armen wil versterken, dit artikel is voor jullie.

Zet je schrap voor een duik in de wereld van bicep oefeningen, waar we je zullen voorzien van technieken, tips en oefeningen die jouw training naar een hoger niveau tillen. Laat ons samen die biceps vormen waar je altijd al van gedroomd hebt. Ben je klaar? Laten we dan beginnen!

De spieren van de biceps

De biceps brachii, beter bekend als de biceps, zijn een prominente spiergroep gelegen aan de voorkant van je bovenarm. Deze spiergroep bestaat uit twee delen: de lange kop en de korte kop. Beide koppen beginnen bij verschillende punten op het schouderblad en komen samen om zich aan de elleboog te hechten.

De primaire functie van de biceps is het buigen van de elleboog en het draaien van de onderarm, wat ze een cruciale rol geeft in dagelijkse activiteiten, zoals het oppakken van objecten. Bovendien draagt het trainen van de biceps bij aan de esthetische aantrekkingskracht en de algehele kracht van de armen.

Hoewel ze vaak geassocieerd worden met kracht, vormen de biceps slechts een derde van de bovenarm – de triceps maken de andere twee derde uit. Het is dus belangrijk om zowel de biceps als de triceps te trainen voor volledig ontwikkelde armen.

Ondanks hun relatief kleine grootte in vergelijking met andere spiergroepen, kunnen sterke en goed ontwikkelde biceps een grote impact hebben op zowel je fysieke kracht als je uiterlijk. Laten we ze daarom niet verwaarlozen en onze volledige aandacht geven aan deze fascinerende spiergroep.

Waarom je biceps trainen?

Biceps trainen biedt talrijke voordelen, zowel functioneel als esthetisch. Voor veel mensen is het streven naar die begeerde ‘popeye’ armen reden genoeg om zich op bicepsoefeningen te concentreren. Maar er is meer aan deze spiergroep dan alleen het uiterlijk.

Ten eerste speelt het trainen van de biceps een cruciale rol in het verbeteren van je bovenlichaam kracht. Sterke biceps helpen bij het heffen en dragen van zware objecten in het dagelijks leven, en ze zijn ook belangrijk bij tal van sportieve activiteiten.

Bovendien verbetert het trainen van je biceps de gezondheid en sterkte van je ellebogen en schouders. Het helpt bij het stabiliseren van deze gewrichten en kan blessures voorkomen.

Daarnaast draagt een regelmatige biceps workout bij aan een gebalanceerde ontwikkeling van je bovenlichaam. Het zorgt voor een evenwicht tussen de spieren aan de voor- en achterkant van de arm, wat zorgt voor een betere lichaamshouding en algemene fysieke uitstraling.

Dus, of je nu je armen wilt tonen, je kracht wilt vergroten, of je bovenlichaam in balans wilt brengen, het regelmatig trainen van je biceps zal je helpen je doelen te bereiken.

Biceps thuis trainen of in de sportschool?

Het trainen van je biceps kan zowel thuis als in de sportschool, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, beschikbaarheid van uitrusting en je comfortniveau.

In de sportschool heb je toegang tot een breed scala aan apparatuur en gewichten die kunnen bijdragen aan een uitgebreide en effectieve biceps training. Machines zoals de preacher curl bank en de kabelmachine kunnen je helpen de biceps te isoleren en ze intensief te trainen. Daarnaast kan een professionele omgeving je motiveren om je best te doen en je trainingsschema te volgen.

Thuis trainen heeft ook zijn voordelen. Met een paar dumbbells of weerstandsbanden kun je al veel effectieve bicepsoefeningen uitvoeren. Het is handig, tijdbesparend en je kunt trainen in je eigen tempo en comfort. Thuis trainen is ook een uitstekende optie voor beginners die zich misschien minder op hun gemak voelen in een sportschoolomgeving.

Belangrijk is dat, ongeacht waar je traint, consistentie en techniek de sleutels zijn tot het bereiken van resultaten. Wees dus gedisciplineerd, oefen de juiste vorm uit, en je zult progressie zien in het ontwikkelen en versterken van je biceps.

Hoeveel biceps oefeningen moet je per week doen?

Hoe vaak je bicepsoefeningen zou moeten doen hangt af van je fitnessdoelen, ervaringsniveau en herstelvermogen. Over het algemeen is het echter een goed idee om je biceps twee tot drie keer per week te trainen voor optimale resultaten.

Een goed gestructureerd trainingsplan zal je helpen ervoor te zorgen dat je biceps voldoende stimulatie krijgen zonder ze te overbelasten. Het is belangrijk om tussen de trainingen door voldoende rust te nemen om je spieren de kans te geven zich te herstellen en te groeien. Idealiter zou er minstens 48 uur rust moeten zijn tussen de bicepstrainingen.

Als het gaat om het aantal oefeningen, kan het variëren, maar gemiddeld zou je tussen de 3 tot 5 verschillende bicepsoefeningen per training kunnen doen, met 2-4 sets van elke oefening. Nogmaals, dit hangt af van je persoonlijke doelen en je huidige conditie.

Onthoud dat kwaliteit altijd boven kwantiteit gaat. Het is beter om een paar oefeningen correct en gecontroleerd uit te voeren dan veel oefeningen te doen met slechte vorm of techniek. Consistentie, techniek en voldoende hersteltijd zijn de sleutels tot effectieve bicepstraining.

Welke oefeningen voor de biceps?

et trainen van de biceps, ofwel de musculus biceps brachii, kan worden bereikt met een verscheidenheid aan oefeningen. Hier zijn enkele van de beste oefeningen om je biceps te trainen, van de klassieke bicep curl tot de moeilijkere cable curl.

Bicep Curl

De Bicep Curl is een van de beste bicep oefeningen en een niet te missen element in elke effectieve armtraining. Het richt zich op de biceps brachii, een spier die zich onder de biceps bevindt en is bijzonder effectief voor het opbouwen van de spiermassa en kracht.

Hoe doe je een Bicep Curl?

 1. Sta met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Pak in elke hand een dumbbell met je handpalmen naar voren gericht. Je armen moeten volledig gestrekt zijn en langs je lichaam hangen.
 2. Buig langzaam je ellebogen en til de dumbbells op tot aan je schouders. Houd je bovenarmen stabiel en dicht bij je lichaam gedurende de hele beweging. Span je biceps aan op het hoogtepunt van de beweging.
 3. Laat de dumbbells langzaam en gecontroleerd zakken naar de startpositie. Zorg ervoor dat je de spanning in je biceps behoudt.

De Bicep Curl kan ook met een barbell of een cable machine worden gedaan voor variatie. Het is ook een goede oefening om vooraf te gaan aan moeilijkere oefeningen zoals de Hammer Curl. Ongeacht de variant, het is cruciaal dat de oefeningen goed worden uitgevoerd om de maximale voordelen te behalen en blessures te voorkomen.

Het trainen van de biceps met de Bicep Curl is eenvoudig maar effectief, en kan zowel arm voor arm als met beide armen tegelijkertijd worden gedaan. Met een juiste techniek en consistente training, zal je al snel zien dat je biceps de resultaten krijgen die je wenst.

Concentration Curl

De Concentration Curl is een uitstekende oefening voor je biceps, die je arm voor arm kunt trainen. Het isoleert de biceps effectief en zorgt voor maximale spieractivatie.

Hoe doe je een Concentration Curl?

 1. Ga op een bankje zitten met je benen gespreid en de voeten stevig op de grond. Pak een dumbbell in één hand en plaats de achterkant van je bovenarm tegen de binnenkant van je zelfde zijde dij. Je arm moet volledig gestrekt zijn en de dumbbell hangt richting de vloer.
 2. Buig je elleboog en breng de dumbbell omhoog richting je schouder. Houd je bovenlichaam stil en beweeg enkel je onderarm. Tijdens de beweging moet de spanning op je biceps constant blijven.
 3. Laat de dumbbell langzaam en gecontroleerd weer zakken naar de startpositie. De focus moet blijven liggen op de biceps.

Zorg ervoor dat je de oefening correct uitvoert, zonder te zwaaien of te compenseren met je lichaam. Dit zal ervoor zorgen dat de oefening het meest effectief is voor de ontwikkeling van je biceps spieren.

De Concentration Curl is een uitstekende oefening om op te nemen in je bicep workout, naast andere oefeningen zoals de Bicep Curl. Het zorgt ervoor dat de volledige biceps gebruikt worden en is bijzonder effectief voor het trainen van de korte kop van de biceps, die zich onder de lange kop bevindt. Met consistentie en een correcte vorm, zal je merken dat je biceps krijgt de gewenste vorm en grootte.

Cable Curl

De Cable Curl is een andere uitstekende bicepsoefening die je in je routine kunt opnemen. Het gebruik van een kabelmachine zorgt voor een constante spanning op de biceps tijdens de hele beweging, waardoor je de meeste spieractivatie krijgt.

Hoe doe je een Cable Curl?

 1. Ga staan met je gezicht naar de kabelmachine en pak de stang met beide handen vast. Je voeten moeten op schouderbreedte uit elkaar staan, je armen volledig uitgestrekt en je handpalmen naar voren gericht.
 2. Buig je ellebogen en breng de stang omhoog richting je schouders. Zorg ervoor dat je de beweging gecontroleerd uitvoert en je lichaam gedurende de hele oefening stabiel houdt.
 3. Laat de stang langzaam en gecontroleerd weer zakken naar de startpositie, terwijl je de focus op je biceps houdt.

Het trainen met de Cable Curl kan een goede variatie zijn op de traditionele bicepsoefeningen zoals de Bicep Curl en de Concentration Curl. Deze oefening helpt om alle delen van je biceps te trainen en vooral de korte kop van de biceps, die zich onder de lange kop bevindt.

Zoals met alle bicepsoefeningen, is het belangrijk om de juiste vorm en techniek te handhaven om het maximale voordeel uit de oefening te halen en blessures te voorkomen. Met consistentie en hard werk zal je merken dat je biceps zich ontwikkelen en sterker worden.

Elke oefening om je biceps te krijgen tot hun volle potentieel moet zorgvuldig en met correcte vorm worden uitgevoerd. Ongeacht de gekozen oefeningen, is het belangrijk om consistent te zijn en zware gewichten te gebruiken, afgestemd op je krachtniveau, om je biceps goed te trainen en die grote biceps te kweken.

De hammer curl

Een andere effectieve oefening om je biceps te trainen is de Hammer Curl. Zoals bij alle bicepsoefeningen die we tot nu toe hebben besproken, helpt ook deze oefening om je biceps te isoleren en te trainen, maar met een unieke twist. De Hammer Curl legt meer nadruk op de brachialis en de brachioradialis, spieren die zich onder de biceps bevinden en vaak over het hoofd worden gezien.

Hoe doe je de Hammer Curl?

 1. Pak in beide handen een dumbbell vast met je palmen naar je toe gericht en houd je lichaam recht. Je voeten moeten op schouderbreedte uit elkaar staan en je ellebogen dicht bij je lichaam.
 2. Breng de dumbbell langzaam omhoog door je ellebogen te buigen. Houd je polsen stabiel en je bovenlichaam stil tijdens de beweging.
 3. Laat de dumbbell weer zakken naar de startpositie op een gecontroleerde manier, zonder te zwaaien of je rug te belasten.

Het uitvoeren van deze oefening kan helpen bij het ontwikkelen van je biceps en de spieren eronder, waardoor je een volledig uitgebalanceerde en gedefinieerde arm krijgt.

Het is belangrijk om te onthouden dat het uitvoeren van verschillende oefeningen en het uitdagen van je biceps op verschillende manieren de sleutel is tot het opbouwen van sterke en goed ontwikkelde biceps. Zoals bij alle oefeningen, zorg ervoor dat je de juiste vorm en techniek gebruikt om het meeste uit je workout te halen en blessures te voorkomen. Experimenteer met verschillende gewichten en rep ranges, en vind wat het beste voor jou werkt!

Referenties:

 • A Systematic Review of The Effects of Different Resistance Training Volumes on Muscle Hypertrophy. Bezoeken
 • The Effects of Eccentric Training on Biceps Femoris Architecture and Strength: A Systematic Review With Meta-Analysis. Bezoeken
 •  Biceps Brachii and Brachioradialis Excitation in Biceps Curl Exercise: Different Handgrips, Different Synergy. Bezoeken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version