Gezondheid

Avocado smoothie: super gezond en snel zelf te maken

Published

on

Ben je op zoek naar een gezonde en lekkere manier om meer groente en fruit binnen te krijgen? Dan is een avocado smoothie misschien wel iets voor jou!

In dit artikel leer je meer over de gezondheidsvoordelen van avocado’s en hoe je een heerlijke en voedzame smoothie kunt maken.

Wat is avocado en waarom is een avocado smoothie zo goed?

Avocado is een populaire vrucht die bekend staat om zijn gezonde vetten en voedingsstoffen. Het bevat veel vezels, vitamines en mineralen die goed zijn voor ons lichaam.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat avocado een populair ingrediënt is voor smoothies. Een avocado smoothie is een lekkere en gezonde manier om je dag te beginnen en geeft je een boost van energie.

In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van een avocado smoothie en hoe je er zelf een kunt maken.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van avocado’s?

Avocado’s zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar zitten ook vol met gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten ze veel onverzadigde vetten die goed zijn voor je hart en bloedvaten.

Daarnaast zitten avocado’s boordevol vezels, vitaminen en mineralen, zoals vitamine E, kalium en magnesium. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezonde huid, een goede spijsvertering en een sterk immuunsysteem.

Door regelmatig avocado’s te eten of te verwerken in een smoothie, kun je dus bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Bevatten avocado’s niet heel veel calorieën?

Het is waar dat avocado’s relatief veel calorieën bevatten in vergelijking met andere groenten en fruit. Een middelgrote avocado bevat ongeveer 250 calorieën.

Het is daarom belangrijk om te letten op de portiegrootte van je avocado smoothie en deze te combineren met andere gezonde ingrediënten.

Het goede nieuws is dat avocado’s ook gezonde vetten bevatten, waardoor ze je een langdurig verzadigd gevoel geven en je minder snel geneigd bent om te veel te eten.

Bovendien kunnen de gezonde voordelen van avocado’s opwegen tegen het hogere aantal calorieën, zolang je er maar verstandig mee omgaat en het onderdeel maakt van een uitgebalanceerd dieet.

Zo maak je de perfecte avocado smoothie

Een avocado smoothie maken is heel simpel maar met deze 6 tips wordt het nog makkelijker:

Smaken combineren

Door de neutrale smaak van avocado is het een veelzijdige toevoeging aan smoothies. Avocado kan namelijk gecombineerd worden met zachte en zoete vruchten, zoals frambozen, bosbessen, aardbeien en mango, maar ook met sterker smakende groenten zoals spinazie, andijvie, venkel en boerenkool.

De toevoeging van avocado zorgt voor een minder indringende en romige smaak, waardoor je de mogelijkheid hebt om gezonde bladgroenten toe te voegen terwijl je smoothie toch lekker blijft smaken.

Gebruik de Hass avocado

Een type avocado die veel gebruikt wordt in de keuken is de Hass avocado. Deze avocado is herkenbaar aan zijn donkerpaarse en bobbelige schil als hij rijp is.

Het vruchtvlees van de Hass avocado is romig en minder waterig in vergelijking met andere soorten. Zo heeft de Fuerte avocado een groene, gladde schil en is het vruchtvlees erg zacht van textuur.

Zo schil je een avocado

Het schillen van een avocado kan een uitdaging zijn als je niet precies weet hoe het moet. Begin door de avocado doormidden te snijden, langs de pit. Draai de twee helften tegen elkaar in om ze van elkaar te scheiden.

Gebruik dan een mes om de pit eruit te wippen. Het vruchtvlees kan vervolgens gemakkelijk met een lepel uit de schil worden geschept. Je kunt er ook voor kiezen om een inkeping in de schil te maken en deze er vervolgens met je vingers af te trekken.

Een halve avocado per keer

Voor een gezonde avocado smoothie is het aan te raden om 50 tot 100 gram avocado te gebruiken. Het is belangrijk om niet teveel vet en calorieën binnen te krijgen, vooral als je regelmatig smoothies drinkt. Houd daarom de hoeveelheid avocado in je smoothie in de gaten en gebruik niet meer dan nodig is voor de juiste smaak en textuur.

Gebruik een slowjuicer

Als je op zoek bent naar de meest gezonde optie om je avocado smoothie te maken, dan is een slowjuicer de beste keuze.

In tegenstelling tot een blender, die scherpe messen gebruikt om fruit en groenten te snijden en zuurstof toevoegt, waardoor voedingsstoffen verloren gaan en er hitte vrijkomt, behoudt een slowjuicer alle voedingsstoffen.

Het apparaat perst het sap langzaam uit groenten en fruit, zonder zuurstof of hitte toe te voegen, waardoor alle vitamines, mineralen en antioxidanten bewaard blijven.

Het sap dat met een slowjuicer wordt gemaakt wordt vaak “levend sap” genoemd omdat het rijk is aan enzymen en een volle en pure smaak heeft. Kies dus voor een slowjuicer als je de gezondste avocado smoothie wilt maken.

Een avocado smoothie recept

Onderstaand vind je een voorbeeld recept om een avocado smoothie te maken:

Ingrediënten:

  • 1/3 komkommer
  • 1/2 avocado
  • 1 kiwi
  • 1/2 venkelknol
  • 1 theelepel honing
  • 150 ml amandelmelk

Bereiding:

  1. Begin met het schillen van de kiwi en avocado.
  2. Verwijder de pit van de avocado.
  3. Snijd de komkommer en venkel in grove stukken.
  4. Voeg alle ingrediënten toe aan de blender of slowjuicer en mix totdat de smoothie de gewenste textuur heeft bereikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version