Gezondheid

Wat ouders moeten doen om obesitas bij kinderen te stoppen

Published

on

De wereld waarin we nu leven heeft de perfecte storm gecreëerd voor deze obesitascrisis bij kinderen.

Het is een overvloed aan goedkoop afvalvoedsel, gecombineerd met het feit dat kinderen niet meer buiten spelen.

Toen ik opgroeide, speelden we buiten. We hielden van de zomer omdat je moeder je riep als het donker was of als het etenstijd was.

Dat gebeurt nu niet meer. In plaats daarvan zijn computerspelletjes, tv en sociale media de norm voor kinderen.

Als ik terugdenk aan toen ik in de jaren 80 op school zat, had je altijd wel een kind in de klas dat werd gezien als het ‘dikke kind’. Maar eigenlijk waren ze niet dik. Ze waren gewoon van nature dik. Ze konden hun lichaam bewegen.

Nu zijn er 12-jarige jongens met borsten. Denk eens aan de fysieke en fysiologische problemen waar die jongens mee te maken krijgen.

Ze zijn op alle manieren in de steek gelaten…

De waarheid kan het leven van een kind veranderen

Als het aan mij lag, zou de school de ouders opbellen en zeggen: ‘Kijk naar je kind. Dit is niet goed’. Maar mensen zijn bang om de waarheid te vertellen omdat ze anders aanstoot nemen.

En dat is gewoon de waarheid vermijden. Terwijl dat pijnlijke, waarheidsgetrouwe gesprek de loop van iemands leven kan veranderen.

Alles met mate

Het gaat niet om perfectie. Het gaat om verstandige gematigdheid.

Of het nu gaat om voedselkeuzes aan de ontbijttafel, of voor YouTube zitten versus buiten spelen, ouders moeten elke dag moeilijke keuzes maken in het belang van hun kinderen.

Het is zo gemakkelijk om kinderen voor YouTube of een computerspel te houden. Ik doe het ook. Het is niet het einde van de wereld. Maar we moeten er ook voor zorgen dat ze het huis uit komen en wat bewegen.

De dag beginnen met een kom cornflakes is niet het begin van de dag dat ik mijn kinderen geef, of dat ik mijn klanten zou aanraden. Maar het is ook niet het einde van de wereld.

De echte oorzaak van obesitas bij kinderen

Maar de dag beginnen met cornflakes met een laagje suiker, toast met pindakaas en chocolademelk, overdag snoepen, tijdens de lunch junkfood eten, ‘s middags nog meer junkfood eten, naar huis gaan om nog meer bewerkt voedsel te eten en niet sporten.

Dat is een ramp. En dat leidt na verloop van tijd tot een opeenstapeling van problemen. Het is niet noodzakelijk een gebrek aan ouderlijke kennis. Het is lui ouderschap.”

Tips voor ouders om obesitas bij kinderen te voorkomen

In de huidige maatschappij is de strijd tegen obesitas bij kinderen urgenter dan ooit. De combinatie van goedkoop afvalvoedsel en een sedentaire levensstijl heeft een obesitasepidemie onder jongeren ontketend.

Als ouders hebben we de verantwoordelijkheid om het tij te keren en onze kinderen te begeleiden naar een gezondere toekomst.

Hier zijn enkele cruciale stappen die ouders kunnen nemen om obesitas bij hun kinderen te voorkomen.

Creëer een evenwichtig dieet

Vermijd suikerrijke ontbijtgranen

Begin de dag met een voedzaam ontbijt dat rijk is aan eiwitten en vezels, zoals havermout, eieren, of volkoren toast met avocado. Dit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel en bevordert verzadiging.

Introduceer meer groenten en fruit

Moedig uw kinderen aan om een regenboog aan groenten en fruit te eten. Dit zorgt niet alleen voor essentiële vitaminen en mineralen maar helpt ook om een gezonde relatie met voedsel te ontwikkelen.

Beperk verwerkt en junkfood

Hoewel het af en toe geen kwaad kan, is het belangrijk om de inname van verwerkte voedingsmiddelen en snacks te beperken. Bied gezonde alternatieven aan zoals noten, yoghurt of gesneden groenten.

Promoot Fysieke Activiteit

Beperk schermtijd

Stel grenzen in voor de tijd die kinderen doorbrengen voor schermen. Moedig actief spel aan door buitenactiviteiten te plannen of door lid te worden van lokale sportteams of clubs.

Familie activiteiten

Maak van fysieke activiteit een gezinsaangelegenheid. Ga samen wandelen, fietsen of zwemmen. Dit niet alleen bevordert de gezondheid, maar versterkt ook de familieband.

Leer door voorbeeld

Kinderen volgen vaak het voorbeeld van hun ouders. Door zelf actief en gezond te leven, inspireer je je kinderen om hetzelfde te doen.

Educatie en Bewustzijn

Voedingseducatie

Leer kinderen over gezonde voeding en het belang van een gebalanceerd dieet. Betrek ze bij het boodschappen doen en het bereiden van maaltijden om hun kennis en interesse in voeding te vergroten.

Bespreek media-invloeden

Bespreek met uw kinderen hoe reclames en sociale media ongezonde eetgewoonten kunnen promoten en leer ze kritisch te denken over de boodschappen die ze ontvangen.

Gezonde gewoontes

Leer kinderen dat gezond leven niet gaat om restricties, maar om balans. Het is belangrijk om hen te leren luisteren naar hun lichaam en te genieten van eten met mate.

Sociale en Emotionele Ondersteuning

Positieve versterking

Gebruik positieve versterking in plaats van voedsel als beloning. Complimenteer gezonde keuzes en vier fysieke prestaties.

Ondersteun zelfvertrouwen

Help kinderen een positief lichaamsbeeld en zelfvertrouwen op te bouwen. Focus op wat hun lichaam kan doen, niet op hoe het eruitziet.

Beheer stress en emoties

Leer kinderen gezonde manieren om met stress en emoties om te gaan, in plaats van tot eten te wenden als troost.

Door deze stappen te nemen, kunnen ouders een fundamentele rol spelen in het voorkomen van obesitas bij kinderen.

Het gaat niet alleen om het verminderen van risico’s op gezondheidsproblemen, maar ook om het opbouwen van een basis voor een levenslange gezonde levensstijl.

Door samen te werken, kunnen we onze kinderen een helderdere en gezondere toekomst bieden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version