Fitness

Wat is Pilates nou eigenlijk en waar is het goed voor?

Published

on

Pilates vormt een holistische trainingsmethode gericht op houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling, en de synergie tussen lichaam en geest. Deze benadering is uiterst effectief voor het versterken en tegelijkertijd versoepelen van diverse spiergroepen, resulterend in een krachtig en flexibel lichaam.

Het kernprincipe van Pilates is het ontwikkelen van een krachtige en stabiele core. Een sterke core verbetert niet alleen kracht en balans bij alle activiteiten, maar minimaliseert ook het blessurerisico. Training van deze spiergroepen, het spierkorset rondom rug, buik, en het heup-/bekkengebied, is cruciaal omdat deze dagelijks worden ingezet bij nagenoeg elke beweging.

Pilates richt zich niet alleen op de oppervlakkige, maar vooral op de diepere spieren rondom de wervelkolom en in het bekken, waardoor je spieren activeert waarvan je mogelijk het bestaan niet eens kende.

Pilates wordt ook therapeutisch gebruikt en wordt ingezet bij revalidatieprocessen, ondersteuning bij chronische aandoeningen, en het herstel van blessures en fysieke klachten. Fysiotherapeuten wereldwijd integreren de Pilatesmethode als complementaire behandeling binnen hun therapeutische praktijken.

Waar komt pilates vandaan?

Pilates vindt zijn oorsprong in de Eerste Wereldoorlog, ontwikkeld door Joseph Pilates met als doel gewonde soldaten te helpen door middel van een revalidatieprogramma. Deze bewegingsleer legt de nadruk op het versterken van de belangrijkste spieren, verbeteren van balans en coördinatie, en het bevorderen van lichamelijke gezondheid. 

Joseph Pilates noemde zijn methode “Contrology”, gericht op gecontroleerde bewegingen en het trainen van het centrum van je lichaam. De methode werd snel opgepakt door de professionele balletwereld vanwege de voordelen voor dansers. 

Tegenwoordig wordt Pilates zowel therapeutisch gebruikt als in groepslessen en studio’s wereldwijd, waarbij iedereen de principes van Pilates kan beoefenen voor een verbeterde lichaamshouding en -gezondheid.

Verschil tussen yoga en pilates

Yoga en Pilates zijn beide bewegingsvormen die zich richten op het versterken van het lichaam en de geest. Het verschil ligt voornamelijk in de oorsprong en focus. 

Pilates, ontwikkeld door Joseph Pilates tijdens de Eerste Wereldoorlog, was oorspronkelijk een revalidatieprogramma voor gewonde soldaten, met nadruk op gecontroleerde, precieze bewegingen voor het versterken van de buik- en rugspieren.

Yoga daarentegen legt de focus op de verbinding tussen lichaam en geest, met als doel de verdieping van de geest en verbetering van flexibiliteit. Pilates draait om de stabiliteit van de kernspieren, terwijl yoga een breder spectrum aan lichamelijke en geestelijke gezondheidsvoordelen biedt.

Wat doet pilates met je lichaam?

Pilates, een methode ontwikkeld door Joseph Pilates tijdens de Eerste Wereldoorlog, richt zich op het verstevigen van het lichaam en verbeteren van de houding. 

Door middel van gecontroleerde en vloeiende bewegingen traint Pilates alle spieren, met bijzondere nadruk op de dieper gelegen spieren en de stabiliteit van je kern. Het resultaat is een sterker, soepeler lichaam met verbeterde balans en coördinatie.

Geschikt voor iedereen, biedt Pilates in studios en lessen een weg naar een betere lichamelijke gezondheid en verbinding tussen lichaam en geest.

Powerhouse

Binnen Pilates ligt de focus frequent op het ‘powerhouse’, de kern van je lichaam waaruit je kracht voortvloeit, oftewel de core. Tot dit powerhouse behoren essentiële spiergroepen zoals de dieper liggende buikspieren, de bekkenbodemspieren, en de rugspieren. 

Het correct trainen en activeren van deze spieren zorgt ervoor dat ze samenwerken als een solide basis voor nagenoeg elke beweging die je uitvoert.

Verschillende vormen pilates

Zoals bijna elke sport kent ook pilates verschillende soorten, namelijk:

  • Reformer pilates
  • Pilates op lichaamsgewicht
  • Pilates met attributen (bal, ring of kussen)
  • Hot pilates

De voordelen van pilates

Pilates biedt een breed scala aan voordelen, waardoor het niet alleen een aanvulling vormt op andere trainingen, maar ook een essentiële methode is voor het herstel van blessures en het adresseren van rugklachten door de gecontroleerde training van spieren.

  1. Versterking van de Buikspieren: Centraal staat de opbouw van een krachtige core voor betere ondersteuning en stabiliteit.
  2. Stabilisatie van de Wervelkolom: Essentieel voor een gezonde rug en ter preventie van klachten.
  3. Verbeterde Houding: Leidt tot minder lichamelijke klachten en een zelfverzekerde uitstraling.
  4. Verbeterde Balans: Zowel fysiek als mentaal, voor een harmonieus welzijn.
  5. Verbeterde Lenigheid: Vergroot de flexibiliteit van het lichaam voor soepelere bewegingen.
  6. Betere Coördinatie: Verfijnt motorische vaardigheden en bewegingsprecisie.
  7. Versterking Zelfbewustzijn: Vergroot het lichaamsbewustzijn en bevordert een mindful aanwezigheid.
  8. Soepelere Bewegingen: Voor een vloeiend en efficiënt bewegingspatroon.

Pilates is toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd of fitnessniveau, met persoonlijke doelstellingen variërend van het verbeteren van flexibiliteit tot het versterken van een zwakke rug. 

Atleten benutten Pilates ter verbetering van hun sportprestaties door de focus op core stabiliteit en flexibiliteit. Vooral voor diegenen die herstellen van blessures of specifieke klachten zoals rugproblemen, waarbij het trainen van rompstabiliteit cruciaal is, blijkt Pilates de optimale keuze.

Conclusie

Pilates, een bewegingsleer ontwikkeld door Joseph Pilates tijdens de Eerste Wereldoorlog als revalidatieprogramma voor oorlogsveteranen, is uitgegroeid tot een wereldwijd beoefende methode. 

In Pilates studios onder begeleiding van gekwalificeerde instructeurs, wordt de nadruk gelegd op het versterken van de core, verbeteren van de houding, en het verbinden van lichaam en geest. 

Deze methode, toegankelijk voor iedereen en nuttig voor het aanpakken van fysieke ongemakken zoals rugklachten, illustreert hoe het trainen van essentiële spieren leidt tot een sterk en soepel lichaam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version