Lichaam

Waarom krijg ik jeuk tijdens het sporten?

Published

on

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Jeuk tijdens het sporten kan behoorlijk irritant zijn. Veel sporters ervaren dit ongemak, maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van die vervelende jeuk?

Voor veel sporters is het gevoel van jeuk tijdens het sporten een herkenbaar fenomeen. Hoewel sommigen figuurlijk gesproken ‘de kriebels’ krijgen van sporten, ervaren velen dit letterlijk. Je vraagt je misschien af: waarom jeukt mijn huid zo tijdens het sporten?

Stel je voor, je bent halverwege je hardloopsessie en plotseling begint je huid ondraaglijk te jeuken. Hoe meer je eraan krabt, hoe erger het lijkt te worden. Je zou het liefst je sportkleding uittrekken en in een koud bad springen, maar dat is natuurlijk geen optie. Het is een frustrerend probleem waar veel sporters tegenaan lopen, maar

wat veroorzaakt nu eigenlijk deze jeuk tijdens fysieke inspanning?

Mogelijke oorzaken van jeuk bij het sporten

Je kledingkeuze

De kans is groot dat het probleem bij je sportkleding ligt. Misschien draag je iets dat te strak zit, waardoor je huid geïrriteerd raakt door constante wrijving en hitte die niet kan ontsnappen.

Dit kan zelfs leiden tot overgevoeligheid voor bepaalde materialen. Door de wrijving en opgebouwde warmte kan je lichaam histamine aanmaken, hetzelfde stofje dat vrijkomt bij allergische reacties zoals hooikoorts.

Daarnaast is het mogelijk dat je huid reageert op chemicaliën in nieuwe kleding die nog niet is gewassen. Of misschien ben je allergisch voor het gebruikte wasmiddel of de zeep.

Door continue wrijving met een stof die allergenen bevat, kan bij overgevoeligheid snel huiduitslag ontstaan. Het kan lijken alsof deze overgevoeligheid plotseling optreedt, wanneer je lichaam besluit dat het genoeg heeft van een bepaald type zeep.

Om dit probleem op te lossen, kun je experimenteren met je wasmiddel. Probeer een neutraal, allergeenvrij wasmiddel. Kijk ook naar wat je draagt tijdens het sporten. Heb je last van jeuk bij het dragen van strakke leggings of nauwsluitende sportkleding?

Of was het een nieuw, technologisch geavanceerd shirt dat de uitslag veroorzaakte? Kies in de toekomst voor ademende stoffen of kleding die wat losser zit. Katoen is bijvoorbeeld een goede, ademende optie die minder irritatie veroorzaakt.

Invloed van het weer

Het kan ook zijn dat jeuk veroorzaakt wordt door het weer. In koude en droge omstandigheden droogt je huid makkelijker uit, wat kan leiden tot irritatie en jeuk.

Aan de andere kant ervaren sommige mensen juist meer jeuk wanneer het buiten erg warm en vochtig is. In beide gevallen kunnen je benen opzwellen, waardoor je huid rood en vlekkerig wordt.

Als je snel last hebt van jeukende benen bij warm weer, is de kans groot dat je dit ook ervaart bij een heet bad. Dit komt omdat sommige mensen nu eenmaal gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen dan anderen.

Het is belangrijk om te letten op hoe je lichaam reageert op verschillende weersomstandigheden. Als je merkt dat je huid reageert op zowel warmte als

kou, probeer dan je activiteiten en je kleding hierop aan te passen. Bij koud weer kun je het beste meerdere lagen dragen om je lichaam warm en beschermd te houden, terwijl je bij warm weer juist lichtere en ademende stoffen kunt kiezen.

Blijf ook goed gehydrateerd en gebruik indien nodig een vochtinbrengende crème om je huid soepel te houden. Zo kun je zowel de koude als de warmte trotseren zonder ongemakkelijke jeuk.

Je medicijnen

Soms kan je medicatie de oorzaak zijn van jeuk tijdens het sporten. Beoefenaars van sport kunnen soms een uitslag ontwikkelen als bijwerking van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica of diuretica (plaspillen). Ook kan het een symptoom zijn van een allergische reactie, zoals een voedselallergie.

De aanpak: Als je tijdelijk bepaalde medicijnen gebruikt, kun je proberen een allergische reactie te voorkomen door voor je training een antihistaminicum in te nemen.

Maar voordat je dit doet, is het belangrijk eerst advies te vragen aan je huisarts. Deze kan je adviseren of het veilig is en of dit past bij jouw specifieke situatie en medicijngebruik. Denk er ook aan om je voedselinname te controleren en te kijken of je misschien allergisch reageert op iets dat je eet voor je gaat sporten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version