Gezondheid

Langste spier in het menselijk lichaam: de sartorius spier

Published

on

De sartorius spier is de langste spier in het menselijk lichaam. Maar waarvoor dient deze spier nu eigenlijk en wat zijn de klachten die je kunt hebben? Laten we samen eens kijken naar de langste spier van het menselijk lichaam.

De sartorius spier

De sartorius spier, vaak de “kleermakerszit spier” genoemd. Het is een unieke spier in de anatomie van het menselijk lichaam. Het is de langste spier van je lichaam en heeft een opmerkelijke oriëntatie.

De spier begint bij de spina iliaca anterior. Vanaf het bekken en loopt diagonaal over de voorzijde van het bovenbeen, langs de uitwendige en inwendige dijspieren. Uiteindelijk hecht hij aan de binnenzijde van de knie bij de pes anserinus.

Deze spier ligt tussen de voorste dijspieren en de achterste dijspieren. Hij speelt een rol bij het draaien van het dijbeen en het buigen van de knie en heup.

Hoewel de sartorius spier essentieel is voor bewegingen zoals de kleermakerszit, kan hij soms problemen veroorzaken. Problemen zoals een sartorius-ruptuur of sartorius-ontsteking. Deze aandoeningen kunnen pijn veroorzaken in het dijbeen en de knie.

Behandelingen zoals fysiotherapie, dry needling of taping kunnen helpen bij het verhelpen van klachten gerelateerd aan de musculus sartorius.

Functie van de spier

Spieren spelen een cruciale rol in de beweging en stabiliteit van het menselijk lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor het buigen, strekken, draaien en stabiliseren van onze ledematen en gewrichten. De functie van een spier wordt vaak bepaald door zijn aanhechting en verloop. Maar wat is nu eigenlijk de sartorius spier functie?

Flexoren, zoals de sartorius spier, zijn spieren die een gewricht buigen. Ze werken vaak in tegenstelling tot extensoren, die een gewricht strekken. De sartorius spier, oftewel de tensor fasciae latae, is een flexor die zich aan de voorzijde van de heup bevindt. Hij hecht aan, aan het scheenbeen.

Deze spier helpt bij het buigen van het been naar buiten en naar voren. Wanneer deze spier overbelast of gescheurd raakt, kan dit leiden tot knieklachten of ontstekingen.

De sartorius-reflex is een reactie die wij kunnen waarnemen bij stimulatie van deze spier. Dit kan een indicatie kan geven over de gezondheid en functionaliteit ervan. Manuele therapie kan helpen bij het behandelen van problemen gerelateerd aan de spier en andere uitwendige dijspieren.

Klachten bij de kleermakersspier

De sartorius spier, ook wel bekend als de kleermakerszit spier, is de langste spier in het menselijk lichaam. Deze loopt diagonaal van de heup naar de binnenzijde van de knie. Klachten bij de sartorius spier kunnen variëren van sartorius spier pijn tot aan andere klachten.

Enkele van de meest voorkomende zijn:

  1. Pijn en gevoeligheid: Dit kan zich voordoen langs de gehele lengte van de spier. Vooral aan de binnenzijde van de dij en knie.
  2. Zwelling: Door overbelasting of een directe impact kan de spier opzwellen.
  3. Beperkte mobiliteit: Mensen kunnen moeite hebben met het buigen van de heup of knie zonder pijn.
  4. Stijfheid: Vooral na langdurig zitten of bij het opstaan in de ochtend.
  5. Spierkrampen: Deze kunnen plotseling optreden, vooral na intensieve activiteiten.

Het is belangrijk om bij aanhoudende klachten een specialist te raadplegen. Overbelasting, verkeerde bewegingen of een direct trauma kunnen de oorzaak zijn van deze klachten. Fysiotherapie, rust, en specifieke rekoefeningen kunnen helpen bij het herstel.

Referenties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version