Fitness

Plyometrics is meer dan alleen cardio: Deze unieke trainingsstijl bevordert het algehele welzijn

Published

on

Boxsprongen, zijwaartse schuifels, krachtige opdrukken – deze termen doen denken aan geavanceerde oefeningen die alleen geschikt zijn voor de echt sportieve types. Maar er is meer aan deze oefeningen dan op het eerste gezicht lijkt.

Ze vallen allemaal onder plyometrische training, soms reactieve training genoemd. Wat houdt dit in? Het is een manier om de snelle spiervezels van je lichaam te trainen voor een optimale respons en het genereren van maximale kracht in een minimale tijd.

Je zou kunnen denken dat plyometrische training alleen voorbehouden is aan elite-atleten, maar eigenlijk kan iedereen, ongeacht hun fitnessniveau, profiteren van het integreren van plyometrie in hun workout routine.

Naast het verbeteren van je cardiovasculaire conditie, is plyometrische training uiterst effectief voor het versterken van je zenuwstelsel en snelle spiervezels, het verbeteren van je coördinatie, en het minimaliseren van de kans op blessures.

Deze dynamische oefeningen zijn dus niet alleen bedoeld om indruk te maken, maar hebben ook een concrete, functionele waarde in een evenwichtige fitnessroutine.

Verbeterde neuromusculaire efficiëntie door zenuwstelsel trainen

Tijdens plyometrische training gebeurt er niet alleen veel met je lichaam, maar ook met je brein. Om precies te zijn, geef je je zenuwstelsel een intensieve workout. Elke spier in je lichaam bevat een onderdeel genaamd de spierspoel, die informatie over de spierlengte doorgeeft aan je hersenen en zenuwstelsel.

Deze informatie reist via de sensorische zenuwen naar je ruggenmerg, activeert de motorneuronen en zorgt ervoor dat de uitgerekt spier samentrekt. Dit fenomeen staat bekend als ‘de stretchreflex’.

Denk aan het moment dat een dokter op je knieschijf tikt en je been automatisch opveert. Dit is een voorbeeld van dit proces. Hetzelfde gebeurt in je lichaam bij snelle, springbewegingen die typerend zijn voor plyometrische oefeningen. Door plyometrische training te doen, stimuleer je je zenuwstelsel en train je het om efficiënter te reageren en sneller te handelen.

Verbeterde coördinatie

Door plyometrische training stimuleer je niet alleen je spieren, maar ook je zenuwstelsel, wat leidt tot een betere neuromusculaire coördinatie. Hoe langer je deze vorm van training volhoudt, hoe vloeiender en automatischer je bewegingen worden, zowel tijdens het sporten als in het dagelijks leven.

Je lichaam en brein leren samen te werken om complexe bewegingen sneller en natuurlijker uit te voeren. Onderzoeken wijzen uit dat je al binnen 6 tot 8 weken positieve veranderingen in je coördinatie kunt waarnemen door consequent aan plyometrische oefeningen te doen.

Deze oefeningen helpen je lichaam en geest om complexe bewegingen te perfectioneren en automatiseren.

Snelle spiervezels

In het menselijk lichaam zijn er twee soorten spiervezels: Type 1, bekend als ‘slow-twitch’ vezels, en Type 2, oftewel ‘fast-twitch’ vezels.

Plyometrische training is een uitstekende methode om vooral je Type 2 spiervezels te stimuleren. Hierdoor verbetert de krachtoutput van je spieren, wat jou helpt om hogere pieksnelheden en betere wendbaarheid te bereiken.

Het integreren van plyometrische oefeningen in je fitnessroutine zorgt ervoor dat je een breed scala aan spiervezels traint, wat bijdraagt aan een veelzijdige en effectieve workout. Deze training helpt je niet alleen om sterker te worden, maar ook om je snelheid en behendigheid te vergroten.

Preventie en beperking van letsel

Je zenuwstelsel bepaalt hoe snel je spieren kunnen samentrekken, en dit hangt af van hoe goed ze getraind zijn. In het dagelijks leven heb je misschien niet vaak de noodzaak om heel snel te bewegen, maar het is essentieel om voorbereid te zijn op onverwachte situaties waarin een snelle reactie cruciaal is voor je veiligheid.

Door je lichaam te trainen om snel te reageren op plotselinge impulsen en de impact van bijvoorbeeld een val te absorberen, verklein je de kans op letsel aanzienlijk. Het is dus belangrijk om je reflexen en reactievermogen te ontwikkelen, niet alleen voor sportprestaties, maar ook om jezelf te beschermen in noodsituaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version