Fitness

Kwalificaties en klassen in de wereld van IFBB bodybuilding

Published

on

In de dynamische wereld van bodybuilding heeft de categorie “women’s physique” een revolutionaire verandering teweeggebracht in hoe vrouwen worden gezien en beoordeeld op het podium.

Deze categorie, geïntroduceerd door de International Federation of Bodybuilding and Fitness (IFBB), biedt een platform voor vrouwen die een balans zoeken tussen extreme spierdefinitie en klassieke vrouwelijkheid.

Terwijl bodybuilding door de jaren heen verschillende percepties en categorieën heeft gekend, erkent de women’s physique de kracht, toewijding en esthetiek van vrouwelijke atleten op een unieke en inspirerende manier.

In dit artikel duiken we dieper in de nuances van women’s physique, de invloed ervan op de bodybuildinggemeenschap en de rol van het IFBB in het vormgeven van deze opmerkelijke categorie.

Kwalificaties & klassen

In de wereld van bodybuilding voor vrouwen zijn er diverse bodybuilding klassen waarin atleten kunnen concurreren, variërend van bikini tot de meer gespierde categorieën. De “women’s physique” klasse, geïntroduceerd in 2002, heeft sindsdien een opmerkelijke populariteit verworven.

Vrouwen die hun lichaam trainen voor deze klasse richten zich op een combinatie van spiermassa, symmetrie en atletisch uiterlijk, met een nadruk op technische perfectie en algehele atletische uitstraling.

Deelname aan officiële wedstrijden vereist dat de atleten voldoen aan bepaalde kwalificaties. In de voorrondes worden poses en routines beoordeeld door een jury, waarbij de nadruk ligt op lichaamslijnen, conditie en podiumpresentatie.

Tijdens de finale worden de top 5 atleten geselecteerd op basis van hun prestaties in twee rondes. Hierbij is de laatste ronde cruciaal voor de algehele beoordeling.

Om deel te nemen aan internationale wedstrijden zoals de Olympia en Arnold kampioenschap, moeten atleten eerst een pro card behalen. Dit kan door te schitteren in amateur competities en in de top 3 te eindigen bij pro qualifiers. De overall winnaars van dergelijke competities krijgen vaak de kans om als pro atleten te concurreren op het hoogste niveau.

Leuk om te weten is, dat sinds 1996 mixed pairs competitie is geaccepteerd, waarbij mannelijke atleten samenwerken met vrouwelijke atleten in een gecombineerde routine. De beoordeling in deze klasse legt de nadruk op harmonie, lijnen en gezamenlijke presentatie.

Met de groeiende populariteit van deze klasse in 2023, is het duidelijk dat women’s physique een blijvende impact heeft op de bodybuilding gemeenschap, waarbij atleten streven naar de perfecte balans tussen spiermassa, gratie en technische perfectie.

Wil jij ook bodybuilder worden als vrouw? Lees dan zeker verder want ik ga je alles vertellen over de verschillende wedstrijden waar in jij kan meedoen en stralen!

Wedstrijden

Bodybuilding is niet alleen een passie maar ook een competitieve sport. Verschillende organisaties, waaronder de NBBF, zetten zich in om atleten een platform te bieden waar ze hun toewijding, training en fysieke prestaties kunnen tonen.

De NBBF, als een prominente organisatie in de bodybuilding gemeenschap, organiseert jaarlijks diverse wedstrijden. Sommige van deze evenementen worden onafhankelijk door de NBBF georganiseerd, terwijl andere in samenwerking met partners worden gehouden.

Hier is een overzicht van de belangrijkste wedstrijden die door de NBBF worden georganiseerd:

Voorbereiding en wedstrijdregels

De voorbereiding op een bodybuildingwedstrijd is een intensief proces dat zowel mentale als fysieke discipline vereist. Beginners worden vaak aangeraden om minimaal 10 jaar training achter de rug te hebben voordat ze aan een officiële wedstrijd deelnemen. Dit zorgt ervoor dat hun spieren voldoende ontwikkeld zijn en ze een aantrekkelijke fysiek kunnen presenteren.

De wedstrijd zelf bestaat uit verschillende ronden, waarbij atleten hun figuur en spieren tonen in individuele poses en routines. Deelnemers worden beoordeeld op hun vermogen om poses zoals de kwartslag correct uit te voeren en op hun algehele uitstraling, waaronder make-up en kleding. Vrouwen dragen vaak hakken om hun figuur te accentueren. Scores worden uitgereikt op basis van deze criteria.

Er zijn specifieke regels per klasse. Bijvoorbeeld, deelnemers in een bepaalde klasse mogen niet langer zijn dan 180 cm. Het is ook essentieel dat deelnemers in vorm blijven door gezond te eten en regelmatig te trainen.

Voor de selectie van het NK en andere prominente wedstrijden is het vaak een vereiste dat deelnemers al eerder een wedstrijd hebben gedaan. Dit helpt bij het bepalen van hun professionaliteit en toewijding aan de sport.

Lid worden van de bond om deel te nemen

Als je wilt deelnemen aan een wedstrijd georganiseerd door de NBBF / IFBB Nederland, is het noodzakelijk om eerst lid te worden van de bond. Dit doe je door een wedstrijdlicentie aan te schaffen. Deze licentie geeft je het recht om deel te nemen aan alle evenementen van de bond gedurende één kalenderjaar, lopend van 01-01 tot en met 31-12.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze licentie jaarlijks vernieuwd moet worden om actief lid te blijven en deel te kunnen nemen aan de wedstrijden. Via de website van het IFBB kan je lid worden.

Powerliften vrouwen

Inschrijven bodybuilding klassen en wedstrijden

Met een actuele wedstrijdlicentie op zak, ben je gerechtigd om je aan te melden voor de wedstrijden die door de NBBF / IFBB Nederland worden georganiseerd.

Je kunt kiezen om je voor één specifieke wedstrijd in te schrijven, of je kunt ervoor kiezen om aan meerdere evenementen deel te nemen gedurende het jaar.

Het is belangrijk om de inschrijvingsprocedures en deadlines van elke wedstrijd te volgen om deelname te garanderen. Via de website van het IFBB kan je jezelf inschrijven voor wedstrijden.

Klasse 1: Women’s Bodyfitness

Women’s Bodyfitness is een specifieke categorie binnen de bodybuilding- en fitnesswereld die zich richt op de vrouwelijke atleet. In tegenstelling tot traditionele bodybuilding, ligt de nadruk in deze klasse niet alleen op spiermassa, maar ook op esthetiek, symmetrie en algehele fysieke presentatie.

De deelneemsters worden beoordeeld op hun vermogen om een harmonieus, maar toch atletisch en getraind lichaam te presenteren. Het gaat hierbij om een combinatie van spierdefinitie, -tonus en -vorm, zonder dat de spieren te omvangrijk of te gedefinieerd zijn zoals in sommige andere klassen.

Een evenwichtige verhouding tussen de boven- en onderlichaam, een strakke middel en een algehele gepolijste uitstraling zijn essentieel. Atleten in deze categorie besteden ook veel aandacht aan hun podiumprésence, inclusief poseertechnieken en algemene uitstraling, om ervoor te zorgen dat ze op hun best worden gepresenteerd.

De Women’s Bodyfitness categorie biedt een platform voor vrouwen die hun lichaam op een atletische, maar toch zeer vrouwelijke manier willen tonen, en is een viering van kracht, discipline en schoonheid.

Klasse 2: Women’s Bikini-Fitness

Women’s Bikini-Fitness is een populaire categorie binnen de fitnesscompetities, waarbij de nadruk ligt op een slank en atletisch lichaam met een vrouwelijke uitstraling. In tegenstelling tot andere bodybuildingklassen, wordt in de Bikini-Fitness categorie minder nadruk gelegd op spiermassa en meer op algehele lichaamsvorm, symmetrie en tone.

De deelneemsters worden beoordeeld op hun vermogen om een gebalanceerd en harmonieus lichaam te presenteren, met een strakke buik, afgetrainde benen en een goed geproportioneerde bovenlichaam.

Daarnaast speelt ook de presentatie een grote rol, waarbij de keuze van bikini, houding, zelfvertrouwen en uitstraling meewegen in de beoordeling.

Klasse 3: Women’s Fitness

Women’s Fitness is een categorie binnen de fitnesscompetities die zich richt op de combinatie van spierdefinitie, flexibiliteit en atletisch vermogen. In tegenstelling tot andere categorieën ligt de nadruk hier niet enkel op het uiterlijk, maar ook op de functionele kracht en behendigheid van de deelneemster.

Deelnemers aan Women’s Fitness worden beoordeeld op hun spierdefinitie en -symmetrie, maar ook op hun vermogen om een reeks fitnessroutines uit te voeren, zoals gymnastiek, dans en aerobics. Deze routines tonen hun flexibiliteit, kracht, coördinatie en ritme.

Klasse 4: Women’s Physique

De Women’s Physique klasse is een categorie binnen bodybuilding die een brug slaat tussen traditionele bodybuilding en de meer gestroomlijnde fitnesscategorieën. In deze klasse wordt van de deelneemsters verwacht dat ze een hoger niveau van spiermassa en definitie tonen dan bijvoorbeeld in de Bikini-Fitness of Bodyfitness klassen.

In tegenstelling tot traditionele bodybuilding, wordt in de Women’s Physique klasse ook aandacht besteed aan esthetiek, symmetrie en presentatie. De poses en routines zijn sierlijk en tonen zowel kracht als vrouwelijkheid.

Deelneemsters in deze klasse hebben een indrukwekkende spierdefinitie en -volume, maar behouden tegelijkertijd een harmonieus en gebalanceerd fysiek.

Het is een categorie voor vrouwen die het summum van spierontwikkeling willen bereiken, zonder de extreme proporties van professioneel bodybuilding.

Referenties

IFBB Nederland

2 Comments

  1. Kijkje in huis en tuin

    15 September, 2023 at 15:14

    Wat een goede tips voor als je als vrouw interesse hebt in bodybuilding.

  2. Claire

    15 September, 2023 at 18:26

    Helemaal off topic maar de foto’s van de vrouw op je header afbeelding zijn echt schitterend! Zoveel bewondering voor mensen die deze lifestyle hebben/sport beoefenen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version