Afvallen

De voordelen van het overslaan van het ontbijt

Published

on

Is het ontbijt echt de belangrijkste maaltijd van de dag?

Moeten we ontbijten om in de vorm van ons leven te komen?

In de fitnesswereld waarin we leven, zijn veel trainers vergeten dat de belangrijkste persoon in de kamer de cliënt is en altijd zal blijven.

Als je een bepaalde manier van denken aan een klant probeert op te leggen, raken ze altijd gefrustreerd, houden ze zich niet aan de regels en gaan ze snel ergens anders zoeken.

Voor de meeste mensen is ontbijten een vast onderdeel. De miljardenindustrie voor ontbijtgranen heeft velen gehersenspoeld in het geloof dat sterk bewerkte ‘voedingsmiddelen’ in kartonnen dozen essentieel zijn om de dag te beginnen.

Overslaan van het ontbijt

Maar wat als je niet van ontbijten houdt? Of wat als je je nog beter voelt als je het helemaal overslaat?

Wetenschappelijke ‘deskundigen’ hebben ons jarenlang ingeprent dat als je het ontbijt overslaat, dit een bron van obesitas en ziekte is.

De perceptie dat ‘het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is’ is zo ingebakken in de maatschappij dat alles wat daar tegenin gaat heiligschennis zou zijn.

Het is verontrustend dat dit geloof invloed heeft gehad op wetenschappelijk onderzoek naar het effect van ontbijten op obesitas, waarin meerdere keren is geconcludeerd dat er een verband bestaat (maar verband betekent nog geen oorzakelijk verband!).

Een meta-analyse heeft dit onlangs onderzocht en kwam tot de conclusie dat het ‘geloof’ in de voordelen van ontbijten ‘de kracht van het wetenschappelijk bewijs overstijgt’.

Toen ze dieper gingen graven, ontdekten de analisten een aantal serieuze problemen in het werk dat werd gedaan; één daarvan was een sterke onderzoeksbias bij het interpreteren van resultaten.

Als het aankomt op onderzoek rondom het ontbijt, moeten we het vaak met een korreltje zout nemen. Slecht uitgevoerde onderzoeken en tegenstrijdige resultaten en meningen betekenen dat er geen duidelijk antwoord is.

Dit wil helemaal niet zeggen dat we het onderwerp 180 graden gedraaid hebben – het is om te benadrukken dat je onbevooroordeeld moet blijven als het gaat om het vinden van een manier van eten die past bij JOUW behoeften.

Dit laatste punt brengt ons bij het eerste en belangrijkste voordeel van het overslaan van het ontbijt.

Individueel ontbijt

Het moeilijkste aan in vorm komen is je aan het dieet houden. Elke manier waarop we het de klant makkelijker kunnen maken, doen we. Voor sommige mensen kan dit het overslaan van het ontbijt zijn.

UP trainers bevinden zich in de gelukkige positie dat ze deel uitmaken van een doorlopend intern onderzoekslaboratorium, dus we weten wat werkt en wat niet werkt bij een grote populatie.

Voor een minderheid van de klanten werkt het overslaan van het ontbijt echt goed. En wat nog belangrijker is, het zorgt ervoor dat ze zich op de lange termijn 10 keer beter aan de regels houden.

Sommige mensen hebben nooit honger als ze wakker worden, dus ontbijten kan geforceerd worden, wat ongemakkelijk is.

Anderen vinden het niet lekker en worden er misselijk van.

Voor sommigen ligt het aan hun schema en productiviteitsniveaus. Ze voelen zich als eerste productief, dus willen ze daarvan profiteren en later eten.

Voordelen van vetverlies

De totale calorie-inname is de belangrijkste factor om rekening mee te houden (mits we de juiste voeding eten) als we vetverlies nastreven.

Dat gezegd hebbende, een van de indirecte effecten van het overslaan van het ontbijt is een verminderde energie-inname, mits je de rest van de dag niet aan het schransen bent.

Ten tweede weet iedereen die lange tijd op dieet is geweest dat als er een truc is om het hongergevoel te verminderen, het de moeite waard is om die uit te voeren.

Voor sommige mensen kan het helpen om het ontbijt over te slaan en wat later te eten. Het idee hierachter is dat je hetzelfde aantal maaltijden eet, maar in een korter tijdsbestek.

Het voordeel is hier vooral psychologisch, maar wel een voordeel dat de therapietrouw bevordert.

De voordelen voor de gezondheid

De gerapporteerde voordelen voor de gezondheid van het overslaan van het ontbijt of langdurig vasten zijn zeer overtuigend.

Verminderde markers van ontsteking, oxidatieve stress en bloeddruk.

Verbeterde cardiovasculaire functie, meer celherstel en een hogere afgifte van groeihormoon.

Het klinkt allemaal erg goed.

Het probleem met deze bevindingen is dat je evenveel onderzoeken kunt vinden die hetzelfde aantonen bij een normaal calorietekort.

Misschien wel het meest besproken en relevante gezondheidsvoordeel van het verlengen van je nachtvasten is veroudering tegengaan.

Meer specifiek, het verbeteren van het natuurlijke proces dat autofagie heet, wat de ‘verwijdering van cellulaire troep’ uit je lichaam is, een vorm van ontgifting.

Een gemakkelijke manier om erover na te denken is ‘het huis schoonmaken’ voor het lichaam. Autofagie ruimt defecte onderdelen, kankergezwellen en stofwisselingsstoornissen op en heeft als doel ons lichaam efficiënter te maken.

Het is essentieel voor gezond ouder worden en wordt belangrijker naarmate je ouder wordt.

Wat moet je doen?

De bedoeling van dit artikel was niet om iedereen op te roepen om te stoppen met ontbijten. Verre van dat. Het is geschreven om mensen te laten inzien dat ontbijten niet in alle gevallen essentieel is.

De meeste van onze klanten ontbijten wel en houden van de energieboost en focus die het hun geeft. Bij personal training gaat het er echter om het proces aan de cliënt aan te passen. Als de cliënt zich beter voelt door later te ontbijten, ga er dan vooral voor.

Een waarschuwing hierbij is dat je niet in de val moet trappen om de exacte tijden te noemen waarop je wel of niet moet eten.

Veel van de populaire ‘intermittent fasting’ protocollen kunnen je laten denken dat je 16 uur moet vasten en alleen mag eten als de klok twaalf uur slaat.

Om de voordelen van een uitgesteld ontbijt te benutten, moet je in werkelijkheid experimenteren en uitvinden wat werkt voor jouw individuele voorkeur, behoeften en doelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version