Afvallen

5 misvattingen over vet verliezen

Published

on

Als een van je doelen is om wat vet kwijt te raken, is het makkelijk om te vallen voor een aantal misvattingen die mensen hebben over de beste aanpak.

In veel gevallen kunnen deze misvattingen meer kwaad dan goed doen. Hier zijn vijf fouten die veel mensen maken en tips over wat je kunt doen om je doelen sneller te bereiken.

Fout #1 – 24/7 cardio

Cardio heeft eigenlijk een drempel van een uur voordat het kan helpen vet te verbranden.

Tijdens dat eerste uur gebruikt je lichaam zijn energiesystemen om te doen wat je van het lichaam vraagt. Het eerste wat het gebruikt is opgeslagen glycogeen. Als dat op is, gebruikt het lichaam uiteindelijk de vetreserves als brandstof.

Tip:

Je krijgt meer waar voor je geld als je langere periodes van cardio inruilt voor intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT).

Met intervallen van twintig minuten verbrand je veel meer calorieën, behoud je je spiermassa en verhoog je je stofwisseling zodat je de hele dag door meer calorieën verbrandt.

Fout #2 – Gewichten vermijden

Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van wat je moet doen om vet te verliezen.

Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je in rust kunt verbranden, dus krachttraining en weerstandstraining zijn echt belangrijk als je lichaamsvet wilt afslanken en de samenstelling wilt verbeteren.

Fout #3 – Vertrouwen op de weegschaal

Als je succes afmeet aan hoeveel je weegt, krijg je niet het hele verhaal. Als de cijfers lager worden, kan dat komen doordat je spiermassa of zelfs lichaamswater verliest.

Aan de andere kant denk je misschien dat je iets verkeerd doet als je gewicht niet daalt zoals je wilt. Je kunt juist aankomen door vetvrije spieren op te bouwen en tegelijkertijd lichaamsvet verliezen.

Fout #4 – Minder calorieën eten

Hoewel je je lichaam in een calorietekort wilt brengen zodat je meer calorieën verbrandt dan je eet, is het belangrijker om je te concentreren op welke macronutriënten je in je mond stopt.

Als al die calorieën in de vorm van koolhydraten komen, dan laten die je insulineniveau en bloedsuikerspiegel pieken. Al die extra energie kan ook worden omgezet in lichaamsvet, afhankelijk van je dagelijkse activiteitenniveau en stofwisselingssnelheid.

Maar koolhydraten zijn niet altijd de vijand. Ze zijn je nr. 1 bron van energie. Je moet ze alleen met mate consumeren terwijl je werkt aan je lichaamssamenstelling.

Het is belangrijk om veel eiwitten te eten om vetvrije lichaamsmassa te ontwikkelen. Dertig gram eiwit per maaltijd zou het eerste doel moeten zijn, samen met veel verse groenten en misschien een kleine portie complexe koolhydraten – zilvervliesrijst, quinoa, zoete aardappelen – en gezonde vetten.

Als je een plantaardig dieet volgt, zorg er dan voor dat je eiwitten alle essentiële aminozuren bevatten en controleer de calorieën.

Een personal trainer die gespecialiseerd is in voeding kan je helpen erachter te komen hoeveel calorieën je zou moeten eten.

Fout #5 – Alleen vetarme voeding eten

Vetten zijn een gezond onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en je lichaam heeft ze nodig. Vet voedt je hersenen en helpt ze functioneren.

Als je helemaal geen vet meer eet, zul je waarschijnlijk last krijgen van hersenmist, je suf voelen en hoofdpijn krijgen. Je cognitieve functie kan ook afnemen.

Je moet een gematigde hoeveelheid vet eten uit gezonde bronnen zoals wilde zalm, rauwe noten, zaden en avocado. Overdrijf het alleen niet.

Voedingsmiddelen met de vermelding vetarm kunnen ook lastig zijn. Als vet uit een product wordt gehaald, moet er iets aan worden toegevoegd om het lekker te maken – en meestal is dat suiker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version