Fitness

Het lichaamstype ectomorph: Wat is het en hoe te trainen

Published

on

Er zijn drie lichaamstypen met unieke kenmerken. Sommigen lijken gemakkelijk gewicht aan te komen, terwijl anderen moeite hebben om aan te komen, ongeacht wat ze eten.

Deze verschillen worden vaak geclassificeerd met behulp van het somatotype-systeem, dat drie hoofdtypen omvat: Ectomorph, Mesomorph en Endomorph.

Veel mensen hebben een combinatie van twee lichaamstypes, zoals Ectomorph/Mesomorph of Mesomorph/Endomorph. In dit artikel concentreren we ons voornamelijk op het Ectomorph lichaamstype en verkennen we de oorsprong van deze classificaties.

Waar komen de somatotypen vandaan?

Tegenwoordig zijn deze termen bekend in de fitnesswereld. Van nature magere mensen krijgen het label “ectomorph” met bijbehorende voedings- en trainingsadviezen. Maar het is belangrijk op te merken dat de oorspronkelijke betekenis van somatotypen anders was.

Dr. Sheldon, een Amerikaanse psycholoog, bedacht deze termen in de jaren 40 van de vorige eeuw. Hij ontwikkelde de theorie dat fysieke kenmerken gebruikt konden worden om psychologische eigenschappen te voorspellen.

Bijvoorbeeld het stereotype idee dat “dikke mensen gezellig zijn”. Hij creëerde de drie somatotypen en stelde dat elk individu kon worden ingedeeld op basis van de mate waarin ze kenmerken van deze drie typen vertoonden.

Voor elk somatotype kon je een score krijgen van 1 tot 7. Het eerste cijfer gaf de mate van endomorph aan, het tweede de mate van mesomorph, en het laatste cijfer stond voor ectomorph.

Bijvoorbeeld, een “pure ectomorph” zou scoren als “117”. In theorie waren er dus 7x7x7=343 mogelijke lichaamstypen, hoewel het praktisch onmogelijk was om de maximale score van 7 voor alle lichaamstypen te hebben.

Deze 343 mogelijke scores werden vervolgens gekoppeld aan psychologische profielen, maar deze koppeling bleek ongegrond en werd verworpen. De somatotypen bleven echter bestaan om fysieke eigenschappen te beschrijven.

In plaats van het oorspronkelijke scoresysteem zeggen we nu simpelweg dat iemand bijvoorbeeld een “ecto” is of “een combinatie van ecto/meso”.

Somatotype en eigenschappen

Het is belangrijk om te realiseren dat de termen voor lichaamstypen niets meer zijn dan een beschrijving van uiterlijke kenmerken. Het is niet automatisch gekoppeld aan fysiologische eigenschappen zoals metabolisme.

Bij het denken aan een ectomorph denkt men vaak aan het uiterlijk van een marathonloper: slank, relatief lange ledematen, weinig lichaamsvet en weinig spiermassa.

Het is echter essentieel om te begrijpen dat dit uiterlijk niet alleen het gevolg is van hoe je lichaam voeding verwerkt, maar ook van je levensstijl en levenservaring tot nu toe.

Dieet en voeding als ectomorph

Als een ectomorph lichaamstype is het ontwikkelen van spiermassa en aankomen in gewicht vaak een uitdaging. Met een snelle stofwisseling, smalle schouders en een laag vetpercentage hebben ectomorphen moeite met aankomen.

Voor hen is voeding en training essentieel. Het juiste trainingsschema met krachttraining en het eten van voldoende calorieën, koolhydraten, en vetten zijn cruciaal. Ectomorphen kunnen lichtere gewichten gebruiken voor 12 herhalingen om spieren te ontwikkelen.

Het is belangrijk om de mindset te hebben dat het mogelijk is om spiermassa op te bouwen, zelfs als het lichaamstype geneigd is om slank te blijven. De combinatie van de juiste voeding en training kan tot gewenste resultaten leiden voor ectomorphen.

Training voor Ectomorph

Voor ectomorphen is training gericht op spieropbouw essentieel. Krachttraining moet relatief zwaar zijn, met een focus op compoundoefeningen zoals squats, deadlifts en bench presses om spiergroei te stimuleren.

Het gebruik van lichtere gewichten met meer herhalingen is minder effectief voor dit lichaamstype. Cardio is belangrijk voor algemene gezondheid, maar ectomorphen hebben minder cardio nodig dan andere lichaamstypen om gewichtstoename te bevorderen.

Het is belangrijk om voldoende calorieën en eiwitten binnen te krijgen om spiergroei te ondersteunen. Met de juiste trainingsaanpak en voeding kunnen ectomorphen hun lichaamsbouw transformeren en spiermassa opbouwen.

Conclusie

In conclusie is het duidelijk dat het begrijpen van je lichaamstype cruciaal is voor het bereiken van fitnessdoelen. Voor ectomorphen is de focus op spieropbouw van groot belang, terwijl cardio minder prominent aanwezig hoeft te zijn.

William H. Sheldon’s classificatie van de drie verschillende lichaamstypen, ecto-, meso-, en endomorf, biedt inzicht in hoe ons lichaam reageert op trainen en eten. Voor ectomorphen kan het ontwikkelen van een sixpack en gespierde lichaamsvorm een stuk lastiger zijn vanwege hun snelle stofwisseling en neiging om calorieën te verbranden.

Het is echter niet onmogelijk, en met de juiste mindset, trainings- en voedingsaanpak kunnen ectomorphen succesvol spiermassa opbouwen en hun gewenste lichaamsvorm bereiken.

De eerste stap is het bepalen van caloriebehoeften en het nauwlettend volgen van voedselinname om ervoor te zorgen dat voldoende brandstof beschikbaar is voor spiergroei.

Het inschakelen van een personal trainer kan ook helpen bij het ontwikkelen van een effectief trainingsprogramma. Het begrijpen van de voor- en nadelen van je lichaamstype is essentieel om de juiste aanpak te vinden om je fitnessdoelen te bereiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Trending

Exit mobile version