Pilates
Fitness,  Gezondheid

Wat is pilates en wat zijn de voordelen?

Wat is Pilates?

Pilates is een fitness methode die zich richt op de versterking van de spieren, verbetering van de houding en het ontwikkelen van bewustzijn voor de bewegingen van het lichaam.

Het is ontstaan in de vroege 20e eeuw en is ontwikkeld door Joseph Pilates. De methode bestaat uit een reeks oefeningen die gericht zijn op het versterken van de diepe spieren, zoals de buikspieren en rugspieren, en het verbeteren van de stabiliteit en flexibiliteit.

Waar komt Pilates vandaan?

Pilates is ontwikkeld door Joseph Pilates, een Duitse fysiotherapeut die begon met het ontwikkelen van zijn eigen methode toen hij zelf gevangen zat in een interneringskamp tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Hij gebruikte materialen die beschikbaar waren, zoals matrassen en touwen, om een reeks oefeningen te ontwikkelen die gericht waren op het versterken van het lichaam en het verbeteren van de gezondheid.

Waarom doen mensen Pilates?

Er zijn veel redenen waarom mensen Pilates beoefenen. Sommigen doen het voor fysieke fitness en verbetering van de houding, terwijl anderen het als therapeutische aanvulling gebruiken voor chronische aandoeningen, zoals rugklachten.

Pilates wordt ook veel gebruikt door atleten die willen werken aan hun kernspieren en stabiliteit. Veel mensen beoefenen Pilates ook omdat het hen helpt om de controle over hun lichaam en ademhaling te verbeteren en een bewustere en ontspannen geest te ontwikkelen.

Wat doet Pilates met je lichaam?

Pilates richt zich op de versterking van de diepe spieren en het verbeteren van de stabiliteit en flexibiliteit. Het helpt bij het ontwikkelen van een sterkere kern en een betere houding en coördinatie.

Het is gericht op het gebruiken van de juiste spieren voor de oefeningen, wat betekent dat het minder belastend is voor de oppervlakkige spieren en de gewrichten. Pilates kan ook helpen bij het verminderen van fysieke ongemakken en het verbeteren van de lichamelijke gezondheid.

Verschillende vormen Pilates

Er zijn verschillende vormen van Pilates, waaronder mat-based Pilates, apparatus Pilates en reformer Pilates. Mat-based Pilates is de meest traditionele vorm en maakt gebruik van lichaamsgewicht en gravity om de
spieren te versterken en te verbeteren.

Apparatus Pilates maakt gebruik van speciale apparatuur, zoals de reformer, om de spieren te versterken en verbeteren. Reformer Pilates is een vorm van apparatus Pilates die
specifiek gebruik maakt van de reformer.

Pilates

Waar komt Pilates vandaan?

Pilates is ontworpen door Joseph Pilates, een Duitse bewegingsdeskundige en acrobaat, in de vroege jaren 20. Hij was op zoek naar een manier om zijn eigen lichamelijke aandoeningen te behandelen en ontwikkelde de Pilates methode.

Zijn focus was op het verbeteren van de kwaliteit van beweging door het versterken van de spieren en het verbeteren van de houding en balans. In de jaren na zijn dood in 1967 werd de methode steeds populairder en nu is Pilates een veelgebruikte vorm van fysieke activiteit over de hele wereld.

Welke kleding voor Pilates?

Bij Pilates is comfortabele, ademende kleding aanbevolen. Het is belangrijk dat de kleding niet in de weg zit tijdens de bewegingen en dat de spieren vrij kunnen bewegen. Veel mensen dragen leggings of een
lange broek en een comfortabele top.

Het verschil tussen yoga en Pilates

Pilates beoefenen is een effectieve manier om spieren te trainen en het lichaam te versterken en te stabiliseren. Veel mensen beschouwen pilates als een complementaire methode voor hun reguliere fysieke activiteiten, zoals atletiek, dans of gewichtheffen.

Anderen vinden het nuttig om deze methode te gebruiken om specifieke fysieke ongemakken aan te pakken, zoals rugklachten of chronische aandoeningen. Het is zelfs een belangrijk onderdeel van fysiotherapie voor velen wereldwijd, waarbij fysiotherapeuten de pilatesmethode gebruiken om het lichaam te helpen herstellen van blessures of beperkingen.

De pilatesmethode is in de afgelopen eeuw verder ontwikkeld en is nu een integraal onderdeel van vele fitnesscentra en sportstudio’s.

Een pilatesles is meer gericht op verbetering van de fysieke fitheid dan op gewichtsverlies, maar de gecontroleerde precieze bewegingen die het bevat kunnen wel bijdragen aan gewichtsverlies en versterking van het lichaam. Het is zelfs een uitstekende manier om de kernspieren te versterken en een goede houding te bevorderen.

Wat het verschil betreft tussen yoga en pilates, is dat yoga zich meer richt op versterking van de geest en bewuste ademhaling, terwijl pilates zich meer richt op versterking van het lichaam en verbetering van de fysieke fitheid.

Hoewel ze beide bijdragen aan de verbetering van de geest-lichaamsconnectie, is yoga meer gericht op ontspanning en meditatie en pilates op versterking en verbetering van de fysieke fitheid.

Wat zijn de kosten van Pilates?

De kosten van Pilates kunnen variëren, afhankelijk van waar je je training volgt en of je kiest voor individuele of groepslessen.

Gemiddeld betaal je voor een individuele les tussen de 50 en 80 euro, terwijl groepslessen meestal tussen de 15 en 25 euro kosten. Veel sportscholen bieden ook Pilates aan als onderdeel van hun fitnessaanbod, waarbij je als lid kunt deelnemen aan deze lessen.

De 6 principes van Pilates

De 6 principes van Pilates, zoals Concentratie, Centrering, Controle, Ademhaling, Precisie en Flow, zijn geïntegreerd in elke Pilates workout en zorgen ervoor dat je elke beweging uitvoert met het juiste lichaamsbewustzijn en de juiste techniek.

close

BLIJF OP DE HOOGTE!

WIL JIJ EEN UPDATE ONTVANGEN WANNEER ER EEN NIEUW BLOG TE LEZEN IS? SCHRIJF JE DAN IN!

Jouw e-mail adres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te stellen van nieuwe blogs.

Deel dit artikel!

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *