Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

Tribulus terrestris

We zijn allemaal op zoek naar dat beetje extra dat ons helpt om onze doelen te bereiken, of het nu gaat om het tillen van zwaardere gewichten, sneller rennen, of gewoon fitter en gezonder voelen. Vandaag duiken we samen in de wereld van Tribulus Terrestris – een supplement dat de laatste tijd behoorlijk wat aandacht heeft gekregen.

De oorsprong Tribulus Terrestris

Tribulus Terrestris – een naam die stamt uit het oude Grieks – is een plant die thuis is in tropische gebieden wereldwijd. Sinds de oudheid wordt het gebruikt in de Indiase Ayurveda en de Chinese geneeskunde, en staat het bekend als een natuurlijk afrodisiacum en diureticum.

tribulus terrestris is een plant, de naam van de plant stamt af van het Latijnse woord “tribulus”, wat “val” betekent. Deze benaming werd gekozen vanwege de scherpe stekels van de vrucht van de plant die schadelijk kunnen zijn voor dieren en mensen als ze erop stappen, net als een val. De plant behoort tot de Zygophyllaceae familie en is vooral te vinden in tropische gebieden over de hele wereld, met inbegrip van delen van Azië, Afrika en Zuid-Europa.

Het kruid, ook wel Gokshura genoemd, is populair geworden in de wereld van voedingssupplementen. Het extract van de vrucht van de plant, verpakt in gemakkelijke capsules, staat bekend om zijn potentieel libido verhogende eigenschappen. Deze werking van Tribulus wordt toegeschreven aan een stof genaamd protodioscine, een steroïde saponine die in de plant wordt aangetroffen.

Studies hebben aangetoond dat Tribulus het luteïniserend hormoon (LH) bevordert, dat de hypofyse aanzet tot de aanmaak van testosteron. Daarom wordt Tribulus Terrestris kopen vaak aanbevolen aan mensen die hun testosteron niveau willen verhogen. Maar, zoals bij alle voedingssupplementen, is het belangrijk om niet de aanbevolen dagelijkse dosis te overschrijden en deze in te nemen tijdens een maaltijd. Ze zijn geen vervanging van een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl, maar een toevoeging.

Wat doet Tribulus terrestris?

Ben je ooit op een punt in je fitnessreis geweest waar je je afvroeg: “Hoe kan ik mijn training naar een hoger niveau tillen?” Nou, Tribulus Terrestris zou een antwoord kunnen zijn. Deze plantaardige krachtpatser is lid van de Zygophyllaceae familie en is in de wereld van bodybuilding bekend om zijn potentieel om het testosterongehalte te verhogen.

Het geheim van de werking van Tribulus Terrestris schuilt in zijn rijke bron van steroïdale saponinen, met name de stof protodioscine. Wanneer deze in het lichaam wordt opgenomen, kan het de productie van luteïniserend hormoon (LH) stimuleren, wat weer de aanmaak van testosteron bevordert. En we weten allemaal hoe belangrijk testosteron is in de wereld van spieropbouw, nietwaar?

Maar, dat is nog niet alles. Sommige studies suggereren dat de extracten van Tribulus Terrestris kunnen bijdragen aan het bevorderen van seksuele prestaties bij mannen, voornamelijk door het verbeteren van erecties. Dit wordt toegeschreven aan het vermogen van protodioscine om de productie van stikstofoxide te stimuleren, wat gunstig is voor de gezondheid van de urinewegen.

Onthoud echter, zoals met elk supplement, dat een correcte dosering en inname cruciaal zijn. Overschrijd nooit de aanbevolen dosis, en onthoud: hoewel Tribulus nuttig kan zijn, is het geen wondermiddel. Een gezonde levensstijl blijft essentieel.

Hoe werkt Tribulus Terrestris?

Tribulus Terrestris, wiens naam stamt uit de oudheid, is een plant die bekend staat om zijn mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar hoe werkt Tribulus eigenlijk? Laten we daar eens in duiken.

De werking ervan draait grotendeels om protodioscine, een stof die de plant bevat. Deze stof kan de productie van luteïniserend hormoon (LH) stimuleren, dat vervolgens de testosteronproductie in het lichaam bevordert. Dit is de reden waarom het gebruik van Tribulus Terrestris vaak in verband wordt gebracht met het verhogen van de testosteronspiegel, wat kan bijdragen aan een anabole, of spieropbouwende, toestand.

In aanvulling hierop suggereren sommige studies dat protodioscine de productie van stikstofmonoxide kan verhogen, wat een gunstig effect kan hebben op seksuele activiteit bij gezonde mannen. Dit kan helpen bij seksuele disfunctie – een probleem dat vaker voorkomt dan je denkt.

Tribulus Terrestris wordt in supplementen vaak gecombineerd

In de wereld van voedingssupplementen is het combineren van verschillende ingrediënten een bekende strategie om hun gezamenlijke effecten te maximaliseren. Tribulus Terrestris is geen uitzondering op deze regel.

Deze plant, wiens naam een ​​lange geschiedenis heeft, wordt vaak gecombineerd met andere kruiden en voedingsstoffen om zijn potentieel te vergroten. Een voorbeeld hiervan is de combinatie van Tribulus met fytosterolen, plantaardige stoffen die bekend staan om hun gunstige effecten op hart- en vaatziekten.

Er is ook onderzoek dat wijst op het gebruik van Tribulus in combinatie met andere kruiden in de Ayurvedische geneeskunde. Hierbij worden synergetische combinaties gebruikt ter ondersteuning van de algehele gezondheid en welzijn.

Maar zoals altijd raden wij je aan om professioneel advies in te winnen voordat je begint met het combineren van supplementen. Terwijl sommige gewichtheffers misschien hebben gezworen bij hun specifieke mix, betekent dat niet dat dezelfde combinatie voor iedereen werkt. Onthoud: een hoge dosering of overtollig gebruik kan meer kwaad dan goed doen. Luister altijd naar je lichaam en geef het wat het nodig heeft, niet meer.

Hoe neem je Tribulus terrestris?

De aanbevolen dagelijkse dosering varieert meestal tussen 250-1500mg, verdeeld over de dag tijdens maaltijden. Hierbij geldt dat hoe zwaarder je bent, hoe hoger je dosering kan zijn. Maar, let op, begin altijd met een lagere dosering om te zien hoe je lichaam reageert.

Eigenschappen en voordelen van Tribulus terrestris

Tribulus Terrestris is een krachtige plant die al sinds de oudheid wordt gebruikt in de traditionele Chinese en Ayurvedische geneeskunde. Het heeft verschillende eigenschappen die kunnen bijdragen aan onze gezondheid en welzijn.

 1. Libido en Seksuele Gezondheid: Tribulus staat bekend om zijn potentie om het libido te stimuleren en de seksuele prestaties te verbeteren. Sommige studies suggereren dat het de productie van stikstofoxide kan verhogen, wat kan helpen bij erectiestoornissen.
 2. Testosteronverhogend: Dankzij de aanwezigheid van protodioscine kan Tribulus de productie van luteïniserend hormoon (LH) stimuleren, wat op zijn beurt de productie van testosteron bevordert. Dit kan voordelig zijn voor atleten en bodybuilders, maar ook voor mensen die met leeftijd gerelateerde testosteronverlaging kampen.
 3. Urinaire Gezondheid: In de Ayurvedische geneeskunde wordt Tribulus al lang gebruikt om urinewegaandoeningen te behandelen. Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereren sommige studies dat het een diuretisch effect kan hebben, wat bijdraagt aan de gezondheid van de urinewegen.
 4. Hartgezondheid: Er zijn ook aanwijzingen dat Tribulus Terrestris kan bijdragen aan de cardiovasculaire gezondheid door de bloeddruk en het cholesterolgehalte te beheersen.

Belangrijk om te weten is dat ondanks deze potentiële voordelen, Tribulus Terrestris geen vervanging is voor een gezond dieet en levensstijl. Raadpleeg altijd een gezondheidsdeskundige voordat je begint met het nemen van een nieuw supplement.

Referenties:

 • The Effects of 6 Weeks of Tribulus terrestris L. Supplementation on Body Composition, Hormonal Response, Perceived Exertion, and CrossFit® Performance: A Randomized, Single-Blind, Placebo-Controlled Study. Bezoeken
 • Phytopharmacological overview of Tribulus terrestris. Bezoeken
 • Effects of Tribulus terrestris L. on Sport and Health Biomarkers in Physically Active Adult Males: A Systematic Review. Bezoeken
Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

4 thoughts on “Tribulus terrestris

 • nicole orriens

  Wauw, wat een boel positieve effecten zijn dat. En begrijp ik het goed dat dit allemaal uit dat mooie gele bloemetje komt?

  Reply
 • Patricia Heres

  Interessant artikel. Ook als heb ik niet zoveel met supplementen, het is altijd leerzaam om te lezen waar ze voor zijn.

  Reply
 • Nooit geweten dat deze bloem zo veel voordelen heeft. Zelf gebruik ik nooit suplementen

  Reply
 • Super interessant! Ik had er nog nooit eerder van gehoord.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.