Connect with us

Fitness

Onderarmen trainen vrouwen: 5 beste oefeningen voor strakke armen

Angelo

Published

on

Vrouw aan het planken

Sterke onderarmen zijn een vaak over het hoofd gezien, maar cruciaal onderdeel van een holistisch fitnessregime voor vrouwen. Veel vrouwen richten zich op het trainen van de meer ‘zichtbare’ spiergroepen, zoals de billen, benen en buikspieren.

Het hebben van sterke onderarmen is niet alleen belangrijk voor een evenwichtige lichamelijke ontwikkeling, maar het helpt ook bij het verbeteren van de gripkracht, wat essentieel is voor veel alledaagse taken en andere oefeningen in de sportschool.

Door gericht te werken aan de onderarmen, kun je ook het risico op blessures verminderen en een stevige basis leggen voor het opbouwen van kracht in het gehele bovenlichaam. In dit artikel zullen we enkele effectieve oefeningen en tips delen om je te helpen bij het opbouwen van sterke, fitte onderarmen

Welke spieren heeft je onderarm?

De onderarm bestaat uit meerdere spiergroepen die verschillende functies hebben. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor de beweging van de pols, hand, en vingers.

 • Flexoren: Dit zijn de spieren aan de binnenkant van de onderarm. Ze helpen bij het buigen van de pols en vingers. De belangrijkste flexoren zijn de flexor carpi radialis, flexor carpi ulnaris, en de flexor digitorum superficialis.
 • Extensoren: Dit zijn de spieren aan de buitenkant van de onderarm. Ze helpen bij het strekken van de pols en vingers. De belangrijkste extensoren zijn de extensor carpi radialis brevis, extensor carpi radialis longus, en de extensor carpi ulnaris.
 • Supinatoren en Pronatoren: De supinator is verantwoordelijk voor het draaien van de handpalm naar boven, terwijl de pronatoren (pronator teres en pronator quadratus) verantwoordelijk zijn voor het draaien van de handpalm naar beneden.

Het trainen van alle spiergroepen in de onderarm is belangrijk voor een evenwichtige ontwikkeling en zal helpen bij het verbeteren van de gripkracht en het verminderen van het risico op blessures.

Waarom de onderarm trainen?

Vaak wordt de focus tijdens krachttraining voor vrouwen gelegd op gebieden zoals de benen en billen, terwijl de onderarmen over het hoofd worden gezien. Echter, het trainen van je onderarmen is net zo belangrijk en hier zijn een paar redenen waarom:

 • Verbetert de Gripkracht: De kracht in je handen en vingers, oftewel gripkracht, is essentieel voor dagelijkse taken zoals het dragen van boodschappen of het openen van potten. Het trainen van de onderarmen verbetert deze gripkracht.
 • Versterkt de Armen: De onderarmen zijn een cruciaal onderdeel van je armspieren, samen met je biceps en triceps. Sterke onderarmen helpen bij het uitvoeren van oefeningen zoals dumbbell curls en biceps curls die je bovenarmen trainen.
 • Voorkomt Blessures: Sterke onderarmen verminderen de belasting op de ellebogen tijdens het trainen met gewichten. Dit helpt bij het voorkomen van blessures zoals tenniselleboog.
 • Esthetiek: Veel vrouwen willen mooie strakke armen en trainen daarom hun biceps en triceps. Echter, het trainen van de onderarmen is net zo belangrijk voor een gebalanceerde, esthetische look.

Hoe train ik die onderarmspieren?

Het trainen van de onderarmspieren wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is cruciaal voor een evenwichtige fitnessroutine. Het trainen van de onderarmen is niet alleen belangrijk voor het opbouwen van spiermassa, maar ook voor het verbeteren van de gripkracht, wat essentieel is voor oefeningen zoals pull-ups en deadlifts.

Dumbbells, barbells en kettlebells zijn enkele van de meest gebruikte hulpmiddelen voor onderarmtraining. Verschillende grepen kunnen worden gebruikt tijdens deze oefeningen om verschillende delen van de onderarmen te richten. Bijvoorbeeld, een standaard biceps curl met de handpalmen naar boven gericht, zal de bovenarmen en de voorkant van de onderarmen trainen, terwijl hammer curls, waarbij de dumbbells in een neutrale greep worden gehouden, zowel de boven- als de onderarmen zullen trainen.

Het is belangrijk om een juiste houding te behouden tijdens het trainen om blessures te voorkomen. Houd de rug recht, de voeten op schouderbreedte uit elkaar en de knieën licht gebogen. Tijdens zittende oefeningen, zorg ervoor dat de voeten plat op de grond staan en de rug recht is. Gecontroleerde bewegingen zijn ook cruciaal voor het effectief trainen van de spieren. Probeer tijdens het uitvoeren van oefeningen niet te zwaaien of de momentum te gebruiken om het gewicht te verplaatsen. In plaats daarvan, focus op het langzaam en gecontroleerd bewegen van het gewicht door het volledige bewegingsbereik.

Herhalingen en sets zijn ook belangrijk om te overwegen. Begin met een gewicht dat comfortabel is voor 10-15 herhalingen voor 2-3 sets. Naarmate de kracht toeneemt, kan het gewicht geleidelijk worden verhoogd. Vergeet niet om de onderarmtraining in evenwicht te brengen met oefeningen voor andere delen van het lichaam, zoals de benen, rug en schouders.

Hoe kan ik thuis mijn armen trainen?

Het trainen van je armen thuis is niet alleen mogelijk, maar kan ook zeer effectief zijn. Met een paar eenvoudige hulpmiddelen en wat toewijding, kun je werken aan het verbeteren van de spieren in je onderarmen en bovenarmen. Het is belangrijk om zowel de biceps als de triceps te trainen voor het beste resultaat. Dit kan door oefeningen voor je armen te doen zoals de biceps curl en de triceps kickback.

Begin altijd met een goede warming-up, en zorg ervoor dat je armen gestrekt zijn voordat je begint met gewichten te gebruiken. Je kunt trainen met dumbbells, een barbell of zelfs met lichaamsgewicht, afhankelijk van je fitnessniveau en de uitrusting die je hebt. Probeer bijvoorbeeld de overhead press, waarbij je je armen in een hoek van 90 graden houdt en vervolgens het gewicht boven je hoofd tilt. Of doe de triceps kickback, waarbij je voorover buigt en je elleboog op schouderhoogte houdt terwijl je het gewicht achter je hoofd tilt.

Vrouwen willen vaak specifiek de onderarmen trainen om van die vervelende ‘kipfilets’ af te komen. Hiervoor zijn speciale oefeningen beschikbaar die je gemakkelijk thuis kunt doen. Probeer bijvoorbeeld eens de hammer curls of andere oefeningen voor de onderarmen.

Het belangrijkste is om consistent te zijn met je training en een scala aan oefeningen toe te voegen zodat alle spiergroepen in de armen worden aangesproken.

Onderarmen trainen voor vrouwen

De onderarmen zijn een vaak verwaarloosd gebied bij het trainen, vooral bij vrouwen. Toch is het trainen van de onderarmen essentieel voor het bereiken van een evenwichtige armontwikkeling en het voorkomen van blessures. Dit hoofdstuk is speciaal gericht op het trainen van de onderarmen voor vrouwen. Het bevat vijf essentiële armoefeningen die specifiek gericht zijn op het ontwikkelen van de spieren in de onderarmen. Deze oefeningen kunnen gemakkelijk thuis worden gedaan, met minimale uitrusting.

Een veelvoorkomend probleem dat vrouwen vaak ervaren, zijn de zogenaamde ‘kipfilets’ – losse huid of vet rond de triceps en onderarmen. Door specifiek je onderarmen te trainen, kun je dit gebied strakker en tonischer maken. Daarnaast verbeteren sterkere onderarmen je gripkracht, wat essentieel is voor dagelijkse activiteiten zoals het dragen van boodschappen of het optillen van zware voorwerpen.

In dit hoofdstuk zullen we ons concentreren op oefeningen die beide armen tegelijk trainen, evenals oefeningen die zich richten op één arm tegelijk. We zullen je begeleiden bij het correct uitvoeren van elke oefening, met tips over hoe je je armen langs je lichaam kunt houden, je bovenarmen kunt bewegen en je knieën gebogen kunt houden om blessures te voorkomen.

Hammer curl

De ‘Hammer Curl’ is een van de 5 oefeningen die uitermate geschikt is voor het trainen van je biceps en de spieren in je onderarmen. Het is een variatie op de traditionele biceps curl, maar door de manier van vasthouden van de gewichten, worden ook de onderarmen en de brachialis (een spier die zich onder de biceps bevindt) getraind. Dit maakt het een zeer effectieve oefening voor vrouwen die naast hun ‘kipfilets’ ook hun onderarmen willen aanpakken.

Voordat je begint, zorg ervoor dat je op een stabiele ondergrond staat of zittend op een bankje zit met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en je knieën licht gebogen. Houd een dumbbell in elke hand met je armen volledig gestrekt en je handpalmen naar je lichaam gericht. Dit is de startpositie.

Om de oefening uit te voeren, buig je je ellebogen en til je de gewichten op tot schouderhoogte, terwijl je je handpalmen in dezelfde positie houdt (alsof je een hamer vasthoudt). Houd je bovenarmen zo stil mogelijk, zodat het gewicht alleen door je onderarmen wordt opgetild. Adem uit terwijl je de gewichten optilt en knijp je biceps samen op het hoogste punt. Laat vervolgens de gewichten langzaam en gecontroleerd terugzakken naar de startpositie, terwijl je je schouderbladen ontspant.

Herhaal dit voor het gewenste aantal herhalingen. Het is belangrijk om de oefening langzaam en gecontroleerd uit te voeren en de volledige bewegingsvrijheid te gebruiken. Als je merkt dat je techniek verslapt of als het gewicht te zwaar wordt, verminder dan het gewicht zodat je de oefening correct kunt uitvoeren.

Reverse curl

De ‘Reverse Curl’ is een belangrijke oefening voor het trainen van de onderarmen en biceps. Het is een variatie op de traditionele biceps curl, maar door de manier waarop je de gewichten vasthoudt, worden de spieren in de onderarmen meer aangesproken. Deze oefening is perfect voor vrouwen die hun ‘kipfilets’ willen verminderen en tegelijkertijd de spieren in hun onderarmen willen versterken.

Voordat je begint, ga staan of zitten op een stabiele ondergrond met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en je knieën licht gebogen. Houd een barbell of twee dumbbells met een omgekeerde greep (handpalmen naar beneden) op schouderbreedte vast, armen volledig gestrekt en handen op schouderbreedte uit elkaar. Dit is de startpositie.

Begin de oefening door je ellebogen te buigen en de gewichten zo hoog mogelijk op te tillen, richting je schouders, terwijl je je bovenarmen stil houdt. Dit betekent dat alleen je onderarmen bewegen. Adem uit terwijl je de gewichten optilt. Zorg ervoor dat je je polsen niet buigt en dat je de gewichten niet laat vallen. Op het hoogste punt van de beweging, knijp je je biceps samen en houd je een moment vast. Laat vervolgens de gewichten langzaam en gecontroleerd zakken naar de startpositie.

Wrist curl

De ‘Wrist Curl’ is een andere effectieve oefening voor het trainen van de onderarmen. Deze oefening richt zich specifiek op de flexor spieren van de onderarmen, die cruciaal zijn voor dagelijkse handelingen zoals het optillen van voorwerpen of het draaien van een deurknop.

Om te beginnen, zit je op een bankje of stoel met een halter in elke hand. Plaats je onderarmen op je dijen, handpalmen omhoog, en laat de gewichten over de rand van je knieën hangen. Dit is de startpositie. Zorg ervoor dat je knieën gebogen zijn en je rug recht.

Begin de oefening door je polsen langzaam op te tillen en zo ver mogelijk naar achteren te buigen, terwijl je de rest van je armen stil houdt. Je bovenarmen moeten tijdens de hele oefening bewegingloos blijven en alleen je handen moeten bewegen. Til de gewichten zo hoog mogelijk op en knijp dan je onderarmspieren samen op het hoogste punt van de beweging. Houd dit een moment vast voordat je de gewichten langzaam en gecontroleerd terug naar de startpositie laat zakken.

Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal herhalingen. Het is belangrijk om deze oefening langzaam en gecontroleerd uit te voeren om het meeste uit de oefening te halen en blessures te voorkomen. Als je merkt dat je moeite hebt met de techniek of als de gewichten te zwaar aanvoelen, verlaag dan het gewicht en/of vraag advies aan een personal trainer. Het is altijd beter om de oefening correct uit te voeren met een lichter gewicht dan te zwaar te tillen en mogelijk blessures op te lopen.

Reverse wrist curl

De ‘Reverse Wrist Curl’ is een aanvullende oefening voor het trainen van de onderarmen, maar met een focus op de extensor spieren aan de achterkant van de arm. Het is een tegenhanger van de reguliere ‘Wrist Curl’ en helpt bij het ontwikkelen van een gebalanceerde spiermassa in de onderarmen.

Om te beginnen met deze oefening, ga zitten op een bankje of stoel met een lichte halter in elke hand. Plaats je onderarmen op je dijen, maar dit keer met je handpalmen naar beneden gericht richting de grond. Houd je armen stevig op hun plaats en laat de gewichten over de rand van je knieën hangen.

Nu, in plaats van je polsen naar je toe te trekken zoals bij de ‘Wrist Curl’, ga je ze van je af bewegen. Til je handen zo hoog mogelijk op, waarbij je de achterkant van je onderarmen aanspant. Houd deze positie een moment vast voordat je langzaam en gecontroleerd terugkeert naar de startpositie.

Herhaal dit voor het gewenste aantal herhalingen. Het is belangrijk om beide armen tegelijk te trainen voor de beste resultaten en om onevenwichtigheden te voorkomen. Hoewel dit lijkt op een eenvoudige oefening, is de juiste techniek cruciaal. Zorg ervoor dat je knieën gebogen zijn en je rug recht is tijdens de hele oefening. Het is ook belangrijk om de rest van je armen stil te houden, zodat alleen je polsen bewegen.

De ‘Reverse Wrist Curl’ is een geweldige manier van trainen om de achterkant van je onderarmen te versterken en te voorkomen dat ze achterblijven bij de ontwikkeling van je biceps en triceps. Een evenwichtige ontwikkeling van alle spieren in onze armen is essentieel voor de algehele functionele fitheid en helpt bij het voorkomen van blessures. Als je deze oefening voor het eerst probeert, is het verstandig om te starten met een licht gewicht en geleidelijk op te bouwen naarmate je kracht en techniek verbeteren. 

Wrist roller

De ‘Wrist Roller’ is een effectieve oefening om je onderarmen te trainen en de gripkracht te verbeteren. Hoewel het geen directe oefening voor de biceps is, helpt het versterken van je onderarmen indirect bij het verbeteren van andere oefeningen die de biceps en de bovenarmen aanspreken.

Om deze oefening uit te voeren, heb je een polsroller en wat gewichten nodig. Als je thuis traint en je hebt geen polsroller, kun je proberen een alternatief te maken met een stevige stok en wat touw.

Zittend of staand, houd de roller met beide handen voor je uit, met je armen gestrekt en je handen op schouderbreedte uit elkaar. Bevestig een geschikt gewicht aan het touw van de roller en rol het touw op door je polsen naar voren en achteren te bewegen. Probeer je bovenarmen zo stil mogelijk te houden tijdens de oefening, zodat alle beweging van je polsen komt.

Rol het gewicht helemaal op en dan weer af. Dit is één herhaling. Probeer het voor meerdere herhalingen te doen en pas het gewicht aan op basis van je eigen vermogen.

Zoals bij elke oefening, is het belangrijk om te zorgen voor een goede vorm. Houd je knieën licht gebogen en je rug recht, of je nu zittend of staand bent. Ook is het belangrijk om beide armen tegelijk te trainen, om onevenwichtigheden te voorkomen.

Onderarmen trainen zonder gewichten

Het trainen van de onderarmen is essentieel voor het opbouwen van een gebalanceerde armkracht. Gelukkig hoef je niet per se naar de sportschool of gewichten te hebben om je armen te trainen. Er zijn diverse fitness oefeningen die je thuis kunt doen, met weinig tot geen apparatuur, en die toch effectief zijn.

Een van de basisprincipes van het trainen zonder gewichten is het gebruiken van je eigen lichaamsgewicht. Push-ups, bijvoorbeeld, zijn een geweldige manier om niet alleen je borst en schouders te trainen, maar ook je triceps en onderarmen. Probeer tijdens de oefening je lichaam zo recht mogelijk te houden en je knieën licht gebogen te houden.

Een andere oefening die we aanbevelen, is de ‘plank’. Hoewel het voornamelijk een kern-oefening is, helpt de plank ook bij het trainen van je schouders en onderarmen. Probeer tijdens het planken je lichaam zo recht mogelijk te houden en je bovenarmen niet te veel te bewegen.

Je kunt ook oefeningen doen die specifiek gericht zijn op de onderarmen, zoals ‘handpalm drukken’. Ga zitten en plaats je handpalmen tegen elkaar op borsthoogte, en druk ze dan zo hard mogelijk tegen elkaar aan. Probeer deze druk een paar seconden vast te houden en herhaal de oefening meerdere keren.

Als expert op het gebied van fitness, voeding, en diëtetiek, vormt een gezonde levensstijl de kern van mijn bestaan.Mijn passie ligt in het delen van diepgaande kennis en praktijkervaring om anderen te ondersteunen bij het realiseren van hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelstellingen.Met een toegewijde aanpak en een schat aan expertise, streef ik ernaar om elk individu te begeleiden op hun unieke pad naar welzijn en optimale gezondheid.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

 1. Yvonne

  16 September, 2023 at 06:24

  Inderdaad een klein probleemgebied voor mij. Toch maar eens gaan trainen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Fitness

Bodybuildster worden: Starten met bodybuilding

Angelo

Published

on

By

Een gespierde vrouwelijke bodybuildster

Als vrouw starten met bodybuilding en een succesvolle bodybuildster worden kent enkele unieke uitdagingen, vooral vanwege de natuurlijke hormoonverschillen met mannen.

Vrouwen produceren minder testosteron, een cruciaal hormoon voor spiergroei, wat betekent dat het ontwikkelen van grote spieren extra inzet vereist in vergelijking met mannen, die van nature hogere testosteronniveaus hebben.

Hier zijn vijf stappen die je als vrouw kunt volgen om succesvol te worden in bodybuilding:

Stap 1: Bepaal en verfijn je doelstellingen

Begin met het vaststellen van je einddoel in de bodybuilding. Wees specifiek met wat je wilt bereiken en breek dit grote doel op in kleinere, haalbare subdoelen.

Vervolgens plan je de stappen die nodig zijn om deze subdoelen te bereiken, inclusief je dagelijkse caloriebehoefte en de benodigde supplementen zoals creatine en whey-eiwitten.

Dit helpt je gefocust en op koers te blijven richting je hoofddoel.

Stap 2: Vind de perfecte sportschool

Voor een bodybuildster is de keuze van de sportschool cruciaal. Zoek een gym die niet alleen goed in je dagelijkse routine past, maar ook de juiste uitrusting biedt.

Het is essentieel dat je een sportschool kiest waar je toegang hebt tot zowel fitnessapparaten als vrije gewichten, zodat je een veelzijdig trainingsregime kunt volgen.

Stap 3: Focus op grote spiergroepen (compound oefeningen)

Voor optimale krachtopbouw, begin je trainingssessies met oefeningen gericht op de grote spiergroepen. Dit zijn je rug, borst en benen.

Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, zijn ideaal om mee te starten vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Na deze intensieve training van de grote spiergroepen, kun je je aandacht richten op de kleinere spiergroepen door isolatieoefeningen met losse gewichten uit te voeren.

Stap 4: Integreer cardiotraining in je trainingsschema

Het is essentieel om cardiotraining op te nemen in je routine, omdat een sterk cardiovasculair systeem cruciaal is voor het efficiënt transporteren van zuurstof en voedingsstoffen via je bloed.

Voor een bodybuildster zijn niet alleen de spieren belangrijk; de voeding die naar die spieren wordt getransporteerd is net zo cruciaal voor groei.

Een krachtig hart zorgt voor een effectievere distributie van deze essentiële voedingsstoffen, wat direct bijdraagt aan spierontwikkeling en algehele gezondheid.

Stap 5: Optimaliseer je voedingsplan

De sleutel tot succes in bodybuilding ligt niet alleen in intensieve trainingen, maar ook in een zorgvuldig afgestemd voedingsplan.

“Train als een beest, eet als een paard, en slaap als een baby” is een populaire wijsheid die het belang van een holistische benadering benadrukt.

Zorg voor een voedingsschema dat rijkelijk is voorzien van eiwitten, koolhydraten, en vetten, afgestemd op jouw specifieke behoeften om je einddoel te bereiken.

Vergeet ook niet het belang van rust; spiergroei vindt plaats tijdens herstelmomenten, vooral tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat verdien je als bodybuilder?

In Nederland ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een Fitness Instructeur rond de € 2.390. De salarissen beginnen bij ongeveer € 2.035 en kunnen oplopen tot € 2.750, afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina wordt een uitgebreid overzicht aangeboden van de gemiddelde brutolonen, uitgesplitst per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en type dienstverband.

Wat eet een bodybuilder per dag?

Een typisch bodybuilderdieet is rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Het voedingsplan is gebaseerd op een stevige basis van groenten en complexe koolhydraten. Voor een optimale voedingsbalans bestaat het ideale dieet voor een bodybuilder uit 25% compacte koolhydraten, zoals rijst of aardappelen, en 25% vezelrijke koolhydraten, afkomstig van groene groenten.

Hoe lang duurt het om gespierd te worden?

Men zegt dat na ongeveer 12 weken van consistente training de spieren optimaal beginnen te ontwikkelen. Een studie uit 2012, die verscheen in het Journal of Strength and Conditioning Research, toonde aan dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er merkbare verbeteringen in spiermassa zijn.

Kan iedereen bodybuilder worden?

Misschien was het oorspronkelijk niet je bedoeling om een bodybuilder te worden, maar technisch gezien valt iedereen die dagelijks tijd besteedt aan en zijn leven aanpast voor bodybuilding, onder de categorie van bodybuilders.

Continue Reading

Afvallen

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Angelo

Published

on

By

Bokszaktraining: Verbrand vet en bouw spieren op

Bokszaktraining is een uitstekende keuze voor iedereen die streeft naar vetverbranding, spieropbouw, en mentale ontspanning—allemaal in één enkele sessie!

Die enigszins vergeten bokszak in de hoek van de sportschool? Dat is niet alleen een hulpmiddel voor boksers. Bokszaktraining is veel meer dan een oefening voor het bovenlichaam en krachtontwikkeling.

In dit artikel duiken we in de vele voordelen van trainen met een bokszak. Bereid je voor om verrast te worden door wat deze workout voor je kan betekenen!

Wat is bokszaktraining?

Bokszaktrainingen zijn enorm populair geworden en met goede reden. Ze bieden een uitstekende manier om stress te verlichten en zijn perfect voor vetverbranding en het verbeteren van je conditie.

Of je nu gewicht wilt verliezen of gewoon fitter wilt worden, bokszaktraining combineert stoten en trappen in één dynamische workout. En het beste? Zelfs beginners kunnen direct beginnen!

Start je training altijd met een goede warming-up. Daarna ga je aan de slag met bokshandschoenen, waarbij je stoten en trappen afwisselt, afhankelijk van je voorkeur voor boksen of kickboksen.

Je kunt de intensiteit aanpassen aan je eigen niveau en geleidelijk opvoeren. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt en je de sessies langer volhoudt.

Wat betreft de keuze van de bokszak, er is voor elk huis wel een passende optie, of je nu kiest voor een staande of hangende bokszak. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en soorten, dus kies een bokszak die het beste past bij jouw behoeften.

Wat handschoenen betreft, de maat is meestal gebaseerd op gewicht; vrouwen kiezen doorgaans voor 10 of 12 oz, terwijl mannen vaak voor 14 of 16 oz gaan.

De voordelen van bokszaktraining

Waarom zou je starten met bokszaktraining? Er zijn veel redenen! Allereerst biedt bokszaktraining een uitstekende uitlaatklep om stress kwijt te raken en spanning af te reageren.

Voor wie een intense, volledige lichaamstraining zoekt, biedt bokszaktraining een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd veel calorieën te verbranden.

Een groot voordeel van de bokszak is de flexibiliteit om thuis te trainen wanneer het jou uitkomt, of je nu kiest voor een staand model of een traditionele hangende bokszak.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die de fysieke interactie van sparren willen vermijden, maar toch de technieken van sporten zoals kickboksen willen beoefenen.

Bokszaktraining activeert alle spieren in je lichaam, wat het een bijzonder effectieve workout maakt. Een geschikte bokszak stelt zelfs beginners in staat om de juiste technieken voor trappen en stoten aan te leren.

Na elke sessie zul je merken dat je conditie verbetert, wat ideaal is om je fitheid op peil te houden of te verbeteren.

Kun je afvallen met bokszaktraining?

Kun je afvallen door te trainen met een bokszak? Zeker weten! Bokszaktraining is een full body workout die je helpt om intensief te trainen en daardoor veel calorieën te verbranden. Maar wat maakt bokszaktraining zo effectief voor gewichtsverlies?

Je combineert stoten tegen de bokszak met lichaamsoefeningen zoals squats, waardoor je een breed scala aan basistechnieken leert.

Ongeacht of je kiest voor een staande of een hangende bokszak, je kunt comfortabel thuis trainen op jouw eigen tempo. Tijdens je sessies verbeter je niet alleen je trap- en stoottechnieken, maar bouw je ook spierkracht op.

Bokszaktraining is niet alleen goed voor het versterken van spieren, maar ook voor het behouden van je conditie. Door regelmatig te trainen volgens een gestructureerd schema verbeter je continu je fysieke fitheid.

Pluspunt is dat je tijdens de training korte pauzes kunt inlassen voor herstel, om daarna weer met volle energie verder te gaan.

Dus, als je op zoek bent naar een dynamische en uitdagende manier om af te vallen, dan is bokszaktraining zeker een goede keuze!

Wat is een goede aanvulling op bokszaktraining?

Hoewel bokszaktraining op zichzelf al een complete lichaamstraining is, zijn er bepaalde oefeningen die uitstekend combineren met je boksroutine om een evenwichtige fitnessaanpak te garanderen.

Een van deze oefeningen is pull-ups. Het uitvoeren van pull-ups met een optrekstang versterkt je bovenrug, schouders en armen, wat cruciaal is voor krachtige stoten.

Een sterker bovenlichaam verhoogt de impact van je stoten op de bokszak aanzienlijk. Er is een breed scala aan optrekstangen beschikbaar, van complete pull-up stations tot eenvoudig te installeren stangen die je tussen je deurpost kunt klemmen.

Touwtjespringen is ook een perfecte aanvulling op bokszaktraining. Deze activiteit verbetert niet alleen je cardiovasculaire conditie, maar versterkt ook je benen en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor effectieve traptechnieken.

Waarom zou je thuis met een bokszak trainen?

Thuis op de bokszak trainen is een uitstekende manier om in vorm te blijven, calorieën te verbranden en je conditie te verbeteren, allemaal vanuit het comfort van je eigen huis.

Deze vorm van training biedt een geweldige flexibiliteit; je kunt oefenen op momenten die jou het beste uitkomen, zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft.

Zowel hangende als staande bokszakken zijn geschikt om thuis te gebruiken. Ze stellen je in staat om op eigen tempo de basis van boksen onder de knie te krijgen.

Voor beginners is dit ideaal omdat ze zonder de druk van een publiek kunnen oefenen, terwijl gevorderden de mogelijkheid hebben om hun technieken verder te verfijnen.

Het bezit van een bokszak thuis is perfect voor wie privacy tijdens de training op prijs stelt. Je vermijdt wachttijden en de blikken van anderen; het is gewoon jij, je handschoenen, en je bokszak.

Dit zorgt ervoor dat je elke sessie zichtbare vooruitgang kunt boeken en aan zelfvertrouwen wint.

Trainen met een bokszak thuis is niet alleen effectief maar ook bijzonder praktisch en comfortabel. Het helpt je gemotiveerd te blijven en sneller je fitnessdoelen te bereiken!

Continue Reading

Afvallen

Buikvet kwijtraken 50 plus: Tips om buikvet te verliezen

Angelo

Published

on

By

Buikvet verliezen als je 50 plus bent

Voor veel vijftigplussers blijkt het een uitdaging om buikvet te verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn gelukkig effectieve strategieën beschikbaar om dit aan te pakken.

In dit artikel delen we praktische tips om buikvet te verminderen voor wie de vijftig is gepasseerd. We bieden ook advies over het aannemen van een gezonde levensstijl op deze leeftijd.

Wat is buikvet en waarom is het slecht?

Buikvet, ook bekend als visceraal vet, is het type vet dat zich nestelt rondom vitale organen in de buik zoals de lever, alvleesklier en darmen.

Dit vet verschilt van het subcutane vet dat zich net onder de huid bevindt. Een normale hoeveelheid buikvet fungeert als beschermende laag voor de organen, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Overmatig buikvet is gekoppeld aan een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde soorten kanker en mogelijk zelfs dementie.

Het vet in de buikholte produceert ontstekingsbevorderende stoffen en hormonen die de normale lichaamsfuncties kunnen verstoren.

Met het ouder worden neemt vaak de hoeveelheid vet toe terwijl de spiermassa afneemt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een tragere stofwisseling, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Het verminderen van buikvet is cruciaal voor het bevorderen van de gezondheid en kan bereikt worden door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Dit omvat een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, beheer van stress en voldoende slaap. Hoewel dit een flinke inspanning kan lijken, is het de moeite waard.

Het verliezen van buikvet kan leiden tot significante verbeteringen in je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Tips om buik vet kwijt te raken als je 50 plus bent

Dat buikvet verlies je natuurlijk niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Adopteer een gebalanceerd voedingspatroon

  Het verliezen van buikvet na je 50ste vraagt om een gezond en evenwichtig dieet. Beperk de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suikers en vervang deze door voedzame alternatieven zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten.

  Integreer gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten die essentiële voedingsstoffen leveren.

  Minimaliseer daarnaast de inname van bewerkte voedingsmiddelen die vaak rijk zijn aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Combineer dit met een caloriebeperking en het nauwkeurig bijhouden van je macro’s.

  Intensiveer je fysieke activiteit

   Consistente lichaamsbeweging is essentieel voor het verminderen van buikvet, ongeacht je leeftijd.

   Zoek activiteiten die je plezierig vindt en consistent kunt uitvoeren. Cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen zijn effectief voor het verbranden van calorieën.

   Krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandsoefeningen, is ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het stimuleren van je metabolisme.

   Beheers stress en zorg voor voldoende slaap

    Stress en slaaptekort kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de middel. Verminder stress door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg ook voor een adequate slaapduur en -kwaliteit, omdat slaapgebrek hormonale disbalansen kan veroorzaken die leiden tot voedselcravings.

    Hydrateer goed en beperk alcoholconsumptie

     Voldoende water drinken is cruciaal voor een effectieve stofwisseling en spijsvertering. Het helpt ook om een verzadigd gevoel te behouden, wat overeten kan voorkomen. Beperk daarentegen alcoholconsumptie, want alcohol levert niet alleen veel calorieën maar bevordert ook de ophoping van buikvet.

     Eiwitten en gezonde vetten

     Eiwitten en vetten zijn effectief in het stimuleren van de afgifte van verzadigingshormonen, waardoor je langer vol blijft en minder snel trek hebt.

     Kies voor voedsel dat laag in calorieën is maar wel veel ruimte in je maag inneemt, zoals waterrijke en vezelrijke groenten, fruit en peulvruchten. Dit helpt de afgifte van ghreline, het hongerhormoon, te verminderen.

     Bronnen

     •  Frédéric Dutheil, Gérard Lac, Bruno Lesourd, Robert Chapier, Guillaume Walther, Agnès Vinet, Vincent Sapin, Julien Verney, Lemlih Ouchchane, Martine Duclos, Philippe Obert, Daniel Courteix.  Different modalities of exercise to reduce visceral fat mass and cardiovascular risk in metabolic syndrome: the RESOLVE randomized trial . PMID: 23714599 DOI: 10.1016/j.ijcard.2013.05.012
     •  Kevin D Ballard, Erin E Quann, Brian R Kupchak, Brittanie M Volk, Diana M Kawiecki, Maria Luz Fernandez, Richard L Seip, Carl M Maresh, William J Kraemer, Jeff S Volek. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. PMID: 24176230 DOI: 10.1016/j.nutres.2013.07.022.
     • Yunjuan Gu, Aihua Zhao, Fengjie Huang, Yinan Zhang, Jiajian Liu, Congrong Wang, Wei Jia, Guoxiang Xie, Weiping Jia. Very low carbohydrate diet significantly alters the serum metabolic profiles in obese subjects. PMID: 24224694 PMCID: PMC6088239 DOI: 10.1021/pr4008199. 
     • Andrew G Rundle, Pam Factor-Litvak, Shakira F Suglia, Ezra S Susser, Katrina L Kezios, Gina S Lovasi, Piera M Cirillo, Barbara A Cohn , Bruce G Link. Tracking of Obesity in Childhood into Adulthood: Effects on Body Mass Index and Fat Mass Index at Age 50. PMID: 32191541 PMCID: PMC7099417 DOI: 10.1089/chi.2019.0185.
     Continue Reading

     Trending