Purity Fit

Een blog over fitness en een gezonde levensstijl

Gezondheid

Hartslag in rust: wat is een normale hartslag?

De hartslag in rust is een cruciale indicator van iemands algemene gezondheid en conditie. Het biedt inzicht in hoe efficiënt het hart werkt en kan vroegtijdige tekenen van hartproblemen onthullen.

In dit artikel duiken we dieper in het belang van de rusthartslag, hoe je deze kunt meten en wat het zegt over je welzijn

Wat is de gemiddelde hartslag?

De hartslag, het aantal keren dat het hart klopt per minuut, is een essentiële indicator van de gezondheid en conditie van het hart. Gemiddeld ligt de rusthartslag voor volwassenen tussen de 60 en 100 slagen per minuut.

Vrouwen hebben een hogere rusthartslag dan mannen. Voor vrouwen ligt deze gemiddeld op 76 slagen per minuut en voor mannen op 68 slagen per minuut.

Getrainde sporters kunnen een rusthartslag hebben van slechts 40 tot 50 slagen per minuut, omdat hun hart groter en sterker is en per slag meer bloed kan pompen.

LeeftijdGemiddelde hartslag (slagen per minuut)
0-1 jaar100-160
1-10 jaar60-140
10-20 jaar60-100
20-30 jaar68-76
30+ jaar60-100

Het is belangrijk om te begrijpen dat factoren zoals conditie, activiteitsniveau en gezondheid invloed kunnen hebben op jouw rusthartslag. Een lagere rusthartslag duidt vaak op een betere conditie van het hart.

Wat betekent hartslag in rust?

Hartslag in rust verwijst naar het aantal slagen dat het hart per minuut pompt wanneer een persoon volledig ontspannen is. Het is een belangrijke indicator van de conditie van je hart.

Gemiddeld ligt de rusthartslag voor volwassenen tussen de 60 en 100 slagen per minuut, maar dit kan variëren. Bij inspanning gaat de hartslag omhoog omdat de hartspier meer zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft om bloed rond te pompen.

Voor vrouwen ligt de hartslag iets hoger, vrouwen hebben namelijk een hogere rusthartslag dan mannen; gemiddeld 76 slagen per minuut.

Normale hartslag in rust bij een vrouw

De rusthartslag van een vrouw verschilt per persoon, maar ligt gemiddeld tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Vrouwen hebben namelijk een hogere hartslag in rust dan mannen. In het algemeen zal de hartslag bij een vrouw 76 slagen per minuut zijn.

Normale hartslag in rust bij een man

Een gemiddelde rusthartslag varieert tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens de slaap kan deze hartslag het laagste zijn en zelfs dalen tot onder de 50 slagen per minuut, wat als normaal wordt beschouwd. Bij fysieke inspanning neemt de hartslag daarentegen toe.

Hartfalen

Wat als ik een lage hartslag of hoge hartslag heb?

Als het gaat om hartslag, zijn er normale parameters waarin de meeste mensen vallen, maar jouw hartslag kan variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Een normale rust hartslag ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Echter, bij topatleten en zeer fitte mensen kan een rust hartslag lager zijn, soms zelfs rond de 40 slagen per minuut.

Een lage hartslag in rust kan aangeven dat je hart efficiënt werkt, waarbij met elke hartslag dezelfde hoeveelheid bloed wordt rondgepompt maar met minder inspanning.

Aan de andere kant, als jouw rust hartslag consistent hoger is dan 100, kan dit duiden op een medisch probleem en moet je mogelijk medische hulp zoeken.

Tijdens het sporten is het normaal dat de hartslag stijgt; hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de hartslag. Je maximale hartslag kan worden berekend door 220 minus je leeftijd te nemen.

Als je hartslag tijdens het sporten deze waarde overschrijdt of als je je zorgen maakt over een te lage of te hoge hartslag, is het verstandig om advies te vragen aan een specialist, zoals de hartstichting.

Onthoud, het hart is een verbazingwekkend orgaan dat wel 100.000 keer per dag klopt en liters bloed rondpompt. Het monitoren van jouw hartslag kan inzicht geven in hoe fit je bent en of er medische aandacht nodig is.

Wat gebeurd er met je hartslag bij inspanning

Tijdens inspanning heeft je hart extra werk te verrichten. In rust ligt de gemiddelde hartslag tussen de 60 en 100 slagen per minuut, maar bij fysieke inspanning kan dit aantal flink toenemen.

Je hart werkt immers harder om meer zuurstofrijk bloed naar de actieve spieren te transporteren. Daarom kan de hartslag tijdens inspanning veel hoger liggen dan de rusthartslag.

Als je wilt weten hoeveel slagen per minuut gemeten worden tijdens een activiteit, kun je het aantal hartslagen in 15 seconden tellen en dat aantal met 4 vermenigvuldigen.

Het geeft je een benadering van je hartslag op dat moment. Terwijl de hartslag het laagst is tijdens slaap, pompt het hart vele liters bloed rond, wel duizenden keren per dag.

Hoewel een verhoogde hartslag tijdens inspanning normaal is, is het goed om te weten wat jouw ideale hartslag is en hoe deze zich verhoudt tot je activiteitsniveau. 

Zelf je hartslag meten?

Het meten van je hartslag kan een waardevol inzicht geven in je gezondheid en fysieke conditie. De eenvoudigste manier om je hartslag te meten, is door je pols te voelen.

Leg je wijsvinger en middelvinger zachtjes op je nek en hals, net naast je luchtpijp. Zorg ervoor dat je de hartslag voelt kloppen onder je twee vingers.

Gebruik een stopwatch en tel je hartslag gedurende 30 seconden. Vermenigvuldig het aantal dat je hebt geteld met 2. Op deze manier krijg je het aantal hartslagen per minuut.

Als je een nauwkeuriger meting wilt, tel je hartslag gedurende één minuut. Dit geeft je het exacte aantal slagen per minuut.

Een normale hartslag in rust ligt meestal tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Maar, zodra je wakker wordt of fysieke activiteit begint, kan je hartslag hoger of lager zijn.

Als de hartslag in rust tussen de 40 en 60 slagen per minuut ligt, spreken we van een lage hartslag.

Een lagere hartslag kan soms duiden op een efficiënter hart, dat minder zuurstof nodig heeft en minder afvalstoffen produceert per hartslag.

Aan de andere kant, als de hartslag hoger is dan het gemiddelde, we noemen dit ook wel tachycardie, kan het duiden op verschillende gezondheidsaandoeningen en is het raadzaam om medisch advies in te winnen.

Referenties

Deel dit artikel!
Angelo

Angelo

Fitness en healthy lifestyle zijn een groot onderdeel van mijn leven. Ik deel daarom ook graag mijn kennis en ervaring met andere mensen om hun te helpen hun doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.